2. Dönemde Notlarını Düzeltmek İsteyenlere: Çalışma Odası Nasıl Dekore Edilir?

calisma-odasi-nasil-dekore-edilir

Çocuğunuzun ya da kardeşinizin notları düşük geldiyse, onun zeki ama çalışmıyor olduğunu düşünüyorsanız ve notları düzeltmek için 2. dönemin es geçilemeyecek kadar önemli olduğunun farkındaysanız şimdi dekorasyon için çalışma sırası sizde! Çünkü derslerdeki başarısızlığın nedeni, çalışma alanlarının doğru dekore edilmemesi olabilir. Bu arada bu sözlerimiz, notları düşük gelen üniversite öğrencileri için de geçerli! Şimdi, çalışma odası dekorasyonu nasıl olmalı birlikte bakalım. Size verdiğimiz önerileri gerçekleştirdiğiniz takdirde daha verimli bir yıl geçireceğinize eminiz!

Çalışma Odası Mobilyaları Rahat Olmalı

Ders çalışmak için özel bir alan olduğunda zihinsel olarak ders çalışmaya daha eğilimli olunuyor. Yatakta ya da koltukta ders çalışıldığında dikkatin çabuk dağılmasının ve kolay kolay motive olunamamasının nedenlerinden biri de bu zaten. Bu nedenle çalışma masası ve sandalyesi şart!

Çalışma odasında bulunan masa ve sandalyenin rahat olması, daha verimli bir ortam yaratıyor. Burada tabii ki yatak rahatlığında bir ortamdan bahsetmiyoruz. Çalışacak kişiyi rahatsız etmeyecek düzeyde bir çalışma masası ve sandalye bulmanız yeterli.

İdeal çalışma masası seçiminde masanın yüksekliği oldukça önemli. Oturulduğunda çalışma masasının göğüs kafesi ve bel arasında bir bölgede kalması, daha rahat bir çalışma ortamı sunuyor. Ders çalışırken dirsekler masaya kolayca koyulabiliyor, yazı yazarken ya da okuma yaparken de masaya eğilmek zorunda kalınmıyor.

Çalışma odası sandalyesi seçiminde ise boyu masaya göre ayarlanabilen bir model seçmelisiniz. Boyu masaya göre kısa ya da uzun kalacak seçenekler, çalışma verimini düşürebilir. Aynı zamanda sandalyenin sırt kısmının olması da vücuda destek sağlayacağından önemli bir özellik. Dilerseniz sandalyeye yerleştirmek üzere bir sırt yastığı alıp sandalyenin konforunu daha da artırabilirsiniz.

Çalışırken rahat bir ortam sunan çalışma masaları ve çalışma sandalyeleri Koçtaş’ta!

Çalışma odası için eşya önerileri.

 

Aydınlatmanın Çalışma Performansını Etkilediği Bir Gerçek

Açık konuşalım; aydınlatmanın kötü olduğu bir yerde kimseden verimli bir şekilde ders çalışmasını bekleyemezsiniz. Beklenseydi “Hocam, elektrikler kesildi; ödevimi yapamadım.” diye bir bahane de olmazdı. Peki, çalışma odası aydınlatması nasıl olmalı?

Aydınlatma konusunda önceliğiniz gün ışığından yararlanmak olmalı. Çalışma masasını güneş alan bir alana, hatta mümkünse pencere kenarına yerleştirirseniz gün ışığından bol bol yararlanabilirsiniz. Peki, hava karardığında ne olacak? Havanın kararması elbette defterlerin-kitapların kapanacağı anlamına gelmiyor. Çalışma odasını, ders çalışırken odaklanmaya yardımcı olacak şekilde aydınlatmalısınız. Mesela sarı ışık, dinlenme alanları için uygun bir seçenek fakat çalışma odaları için değil. Çalışma odalarında beyaz ışığın tercih edilmesi çalışma performansını olumlu yönde etkileyebiliyor. Ayrıca LED ampullerden yararlanarak tasarruf etmek de mümkün.

Çalışırken daha fazla verim alabilmek için çalışma lambalarından da yardım alınabilir. Lamba, çalışma masasına sabitlenerek çalışmak için daha elverişli bir ortam yaratılabilir. Masa lambası seçerken dikkat edilmesi gerekenleri inceledikten sonra ihtiyaca ve oda dekorasyonuna uygun masa lambasını seçmek için hazırsınız demektir!

Çalışma odaları için dekorasyon tavsiyeleri.

Çalışma Odasında Duvar Rengi de Önemli

Renk kullanımı her alanda olduğu gibi çalışma odasında da önemli. Doğru renkleri kullanarak istenilen sonuca ulaşmak mümkün. Çalışma odalarında kullanılan renklerin siyah, kahverengi gibi koyu ton ağırlıklı olması, ders çalışmanın önünde bir engel. Çünkü bu renkler psikolojik olarak sıkılmaya neden olabilir. O nedenle bu renkleri kullanma konusunda dikkatli davranmalı ve koyu tonları bir arada değerlendirmemelisiniz. Örneğin kahverengi bir çalışma masasının olduğu bir odada duvar rengi koyu tonlarda seçilmemeli.

Çalışma odası duvar kâğıdı ya da çalışma odası duvar rengi tercihinizi beyaz gibi sıradan renklerden yana kullanmak zorunda değilsiniz. Canlı renklerle de çalışma performansı artırılabilir. Örneğin açık mavi, yumuşak yeşil tonları, açık mor, lila gibi renkler, çalışma verimini ve yaratıcılığı artırabilir. Bu renkleri tüm duvarlarda kullanmak yerine çalışma masasının baktığı duvarda kullanıp diğer alanları farklı renklerle de boyayabilirsiniz. Eğer tercihinizi duvar kâğıdından yana kullanacaksınız da karmaşık desenlere sahip duvar kâğıtlarının, dikkat dağınıklığına sebep olabileceğini hatırlatalım.

Çalışma odasında açık tonlarda duvar rengi kullanımı.

Belki de En Önemlisi: Çalışma Odasında Dağınıklığa Yer Yok

Odadaki dağınıklığın odaklanmayı güçleştirici bir unsur olduğu gerçek. Bu nedenle çalışma alanında dağınıklığa hiç yer yok! Çalışma masasında duran ve kullanılmayan notlar, kitaplar ve defterler, kitaplığa yerleştirilebilir. Ayrıca çalışma odasında fazla eşya bulundurmamak, yani olabildiğince minimal bir dekorasyonu benimsemek en güzeli. Böylece sadelikten faydalanarak odaklanmaya yardımcı olacak bir alan oluşturabilirsiniz. Ayrıca kalemler, ayraçlar ve diğer malzemeler de dağınıklık yaratabilir. Bu durumda çalışma odası düzenini sağlamak için saklama kutularından da yararlanabilirsiniz.

İlham Arayanlara: Çalışma Odası Düzenleme Fikirleri adlı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz!

Verimli bir ders çalışma ortamı için dekorasyon önerisi.

Verdiğimiz çalışma odası dekorasyon önerileri ile notların yükselmesine katkımız olduysa ne mutlu bize!