Çocuklar İçin Evi Güvenli Hale Getirme Yolları

Evi, çocuklar için güvenli hale getirme yolları.

Bebeğinizde keşfetme duygusu, doğduğu andan itibaren harekete geçer. Bebeklerin; sesleri, kokuları, renkleri ve kendi yeteneklerini keşfederek başladıkları bu süreç, emekleme döneminde evi keşfetme isteğine evrilir. Özellikle literatüre “bebek ergenliği” olarak geçen 2 yaş dolaylarında ise tüm ebeveynler için evin içinde çocuklarının peşinde koşma dönemi başlar desek abartmış olmayız. Çarpma, düşme, yaralanma gibi irili ufaklı ev kazalarından korunmak için bu dönemde ebeveynlerin dikkatlerinin maksimum seviyeye çıkması şart.

The University of Alabama at Birmingham’ın 12-36 ay arasında bebekleri olan annelerle yaptığı bir araştırmaya göre anneler, evde çocuklarına gelebilecek zararın sadece yarısından azını önceden bilebiliyor ve bunlara karşı önlem alabiliyor. Ancak görünmeyen ya da akla gelmeyen tehlikelere karşı hazırlıklı olmak, önlem almak da olmazsa olmazlardan. Peki, bebek ve çocuk güvenliği konusunda hangi önlemleri almalısınız?  Bebek için güvenlik önlemleri hangi odada nasıl sağlanır? İşte, bebek güvenliği ile ilgili dikkat edilecek noktalar:

Oturma Odasında Bebek Güvenliği

Evde çocuk güvenliği nasıl sağlanır?

  1. Çakmak, kibrit ya da yanan bir mum… Yanıcı maddeleri bebeğinizin uzanamayacağı bir yere koymalı ya da evde hiç kullanmamalısınız. Unutmayın; bebeğinizin, onun için neyin zararlı olabileceği konusunda hiçbir fikri yok ve yanıcı maddeler hem bebeğinizin yaralanmasına hem de evde yangın çıkmasına neden olabilir.
  2. Fotoğraflar ve biblolar ev dekorasyonunun vazgeçilmez parçaları, ama söz konusu bebekler için ev güvenliği ise o çerçevelerin ve bibloların yerlerini değiştirmeniz gerekebilir. Bu dekoratif ürünleri, bebeğinizin uzanamayacağı bir yere koymalısınız. Mesela çerçevelerinizi, duvarlarınıza ya da dekoratif duvar raflarınıza konumlandırarak duvar dekorasyonununuzu daha şık ve güvenli bir hale getirebilirsiniz.
  3. Bebeğiniz ayağa kalkmaya çalışırken ya da yürürken dengesini sağlamak için çevresindeki eşyadan destek almak isteyebilir. Bu nedenle televizyon, televizyon sehpası, dresuar gibi ürün ve mobilyalar, duvara sabitlenecekler listesinde.
  4. Bebeğiniz için en zararlı noktalardan biri de masa, sehpa ya da mobilyalarınızın sivri köşeleridir. Masaların ve koltukların sivri köşeleri için önlem almak ise pek çok olası yaralanmanın önüne geçebilir. Bu alanları, en çok kullanılan bebek ev güvenlik ürünleri olan köşe koruyuculardan yardım alarak kapatabilir ya da mobilyalarınızı, bebeğinizi göz önünde bulundurarak seçebilirsiniz. Ayrıca bu mobilyaların üzerinde ilaç, takı, bozuk para gibi bebeğinizin yutabileceği şeyleri bırakmamanız gerektiğini de hatırlatalım.

Mutfakta Bebek Güvenliği

Mutfakta çocukları koruma yöntemleri

  1. Pek çok kesici ürün, yanıcı eşya, kırılabilir araç-gereç… Mutfak, bebeğiniz için evdeki en tehlikeli alanların başında gelir. Bu nedenle bebeğinizin mutfağa girmesini önlemek için mutfak kapısını kilitleyebilir ve anahtarı kapının üzerinde bırakmayıp yüksek bir noktaya koyabilirsiniz.
  2. Çocuğunuzun çekmecelere ulaşmasını engellemelisiniz. Bebek için çekmece kilidi, bunu sağlamak adına mutfağın dolaplarında kullanmanız gereken bir ürün. Dolap kilidi sayesinde bebeğinizin çekmeceleri açıp zarar görmesini engelleyebilirsiniz.
  3. Kilitlerden ve elektronik eşyaların çocuk ayarından yararlanmalısınız. Buzdolabı, fırın ve bulaşık makinesinin kolay açılır olmamasına dikkat etmeli ve eğer beyaz eşyanız bu konuda gerekli güvenlik önlemlerini sunmuyorsa çocuk kilidi sayesinde bu ürünlerin açılmasını önlemelisiniz.
  4. Bebeğiniz keşfetme isteğine karşı koyamayarak su ısıtıcısı gibi ev aletlerinin kablolarını çekerek zarar görebilir. Bunu istemezsiniz, değil mi? Bu nedenle tehlike oluşturabilecek eşyalar ve kabloların ulaşılmaz olmasına dikkat etmelisiniz. Ayrıca bıçak ve çatal gibi eşyaları da bebeğinizin uzanamayacağı bir noktaya koymaya ya da güvenlik kilitleri sayesinde bu ürünlerin bulunduğu dolapları, bebeğinizin açamayacağı duruma getirdiğinize emin olmalısınız.
  5. Değiştirebileceğiniz keskin uçlu eşyalara elveda diyebilirsiniz. Örneğin keskin hatlı çöp kovalarını yenileriyle değiştirebilirsiniz. Bunun yanı sıra oturma odalarında da olduğu gibi çekmece benzeri mobilyaları sabitlemeyi ihmal etmemelisiniz.

Yatak Odasında Bebek Güvenliği

Bebeklerin beşikteki güvenliği

  1. Çocuğunuzun kullandığı beşiğin, onun tarafından açılıp-kapanabilecek bir beşik olmamasına dikkat etmelisiniz. Bu tarz beşiklerde bebeğinizin ayağının sıkışması gibi yaralanmasına neden olacak olaylarla karşılaşabilirsiniz. Ayrıca beşiğin içerisinde bıraktığınız büyük boyutlu oyuncaklar, bebeğinize beşikten çıkması için yardım edebilir ve biliyorsunuz ki bu da onun düşmesine neden olabilir. Bu nedenle tehlikeli bir durum oluşmasına imkân verebilecek, büyük boyutlu oyuncakları da beşikte bırakmamalısınız.
  2. Çocuğunuzun odasında kolay ulaşabileceği ve yaralanmasına neden olabilecek cam ya da ağır dekoratif eşyalara yer vermemelisiniz.
  3. Özellikle çocuğunuzun odasında püsküllü perdeler kullanmamalısınız. Bebeğiniz püskülleri tutup çekebilir ya da koparıp yutmaya çalışabilir. Yani oyun oynarken çocuklarınızın zarar görmesine ve istenmeyen olayların meydana gelmesine sebep olabilir. Bu nedenle perdelerin sade olduğuna emin olun. Örneğin bebeğinizin odasında stor perdelerden yardım alabilir ve bu perdenin ipini de duvarda, ulaşamayacakları bir noktaya sabitleyebilirsiniz.
  4. Diğer alanlarda olduğu gibi bebek odasındaki dolapları da sabitleyerek çocuğunuzun yaralanmasını engelleyebilirsiniz.
  5. Bebeğinizin odasına balon koymamalı ve özellikle tek başındayken balonla oynamasına izin vermemelisiniz. Ağzına soktuğu balon, nefes borusunun tıkanmasına neden olabilir. Gözünüz hep çocuğunuzun üzerinde olsa da bazen başka işlerle uğraşmanız gerekebilir. Böyle durumlar için bebek izleme güvenlik kamerası ve bebek telsizleri gibi güvenlik setlerinden yardım alabilirsiniz.

Banyoda Bebek Güvenliği

Banyodaki bebek güvenliği nasıl sağlanır?

  1. Çocuğunuzun elini yıkarken yanmaması için su sıcaklığını ideal dereceye ayarlamalısınız. Bunu sağlamak için termostatik banyo bataryalarından yardım alabilirsiniz.
  2. Banyo, çocuğunuzun mikrop kapıp hasta olmasına neden olabilecek alanların başında gelir. Çöp kutusunun kapaklı ve klozetin kapalı olması, çocuğunuzun mikrop kapmasını engelleyici uygulamalar olacaktır. Dilerseniz banyo temizliği konusunda “Mikroplara Veda: Banyo Nasıl Temizlenir?” yazımızdan yardım alabilirsiniz.
  3. Zeminin ıslak olması, bebeğinizin kayıp düşmesine ve yaralanmasına sebep olabilir. Bu nedenle banyo temizliğinin ardından yerleri ıslak bırakmamaya özen göstermelisiniz.
  4. Saç kurutma makinesi, tıraş makinesi gibi aletleri prize takılı halde bırakmamalısınız. Bu aletler suyla temas ettiğinde çocuğunuzu elektrik çarpabilir. Ayrıca diğer elektrikli ürünlerde olduğu gibi, boğulma riskine karşı kabloları da çocuğunuzun ulaşabileceği bir şekilde bırakmamakta fayda var.
  5. Ev ve cilt temizlik ürünlerinin olduğu çekmeceyi, bebek güvenlik ürünlerinden biri olan çekmece kilidi ile koruma altına almalısınız.

Evin Genelinde Bebek Güvenliği

Priz tehlikesi

  1. Pillerin içerisinde zararlı pek çok metal bulunur. Bu nedenle evinizdeki kumandaları çocuğunuzun ulaşamayacağı bir yere koymak, pillere erişmesini engellemek için alınması gereken evde bebek güvenlik önlemleri arasında yer alır.
  2. Bebeklerinize, yutabilecekleri küçük boyutlu ya da yaşlarına uygun olmayan oyuncaklar almamalı ve oyuncakların evde dağınık bir şekilde yerlerde olmasına olabildiğince izin vermemelisiniz.
  3. Bebekler için evde güvenlik ürünleri arasında en önemlilerinden biri, priz emniyetini sağlayan koruyucu ürünlerdir. Evinizdeki tüm prizleri bu ürünlerle kapattığınıza emin olmalısınız. Bu sayede bebeğinizin keşif sırasında parmağını prizlere sokup zarar görmesinin önüne geçebilirsiniz.
  4. Tüm pencereleri, pencere kilitleri sayesinde çocuğunuzun açamayacağı hale getirmelisiniz.
  5. Bebeğinizin uzanabileceği tüm dolapları, bebek güvenliği çekmece kilidi kullanarak kilitlemelisiniz. Dolabın içerisinde tehlikeli bir şey olmasa bile bunu yapmalısınız; çünkü bu bebek güvenlik önlemi, bebeğinizin parmağının dolaba sıkışmasının da önüne geçer. Buna artı olarak, düşebilecek tüm mobilyaları da duvara ya da zemine sabitlemekte fayda var.
  6. Eviniz dubleks ise çocuğunuzun merdivenlerden düşmemesi için bebek güvenlik kapıları, bebek için güvenlik çiti gibi yardımcı ürünlerle merdivenin önünü kapatmalısınız.
  7. Kapı stoperleri, bebeğinizin parmaklarının kapıya sıkışmasının önüne geçen kahraman güvenlik ürünleridir. Bu nedenle ihtiyaç olan odalarda kapı stoperi kullanmayı ihmal etmemelisiniz.
  8. Sıcak içecekleri çocuğunuzun ulaşıp devirebileceği alanlarda bırakmamaya özen göstermelisiniz.

 

Evinizi, bebeğiniz için güvenli hale getirirken size yardımcı olabilecek tüm ürünler Koçtaş’ta!