Sizin Favoriniz Hangisi: Amerikan Mutfak mı, Klasik Mutfak mı?

Klasik mutfaklar

Geçmişte sadece “yemeklerin hazırlandığı alan” olarak konumlanan mutfaklar, günümüzde bundan çok daha fazlasını ifade ediyor. Mesela sevdiklerinizde mutfak masasında ettiğiniz keyifli sohbetler bu alanı daha sosyal kılıyor. Evet, evinizde en çok zaman geçirdiğiniz alanlardan biri de mutfak! Mutfakta geçirdiğiniz zamandan keyif alabilmeniz için ise -evin diğer alanlarında olduğu gibi- mutfak dekorasyonunun zevkinize uygun olması oldukça önemli.

Mutfak denildiğinde aklımıza genellikle etrafı duvarlarla çevrili özel bir alan olan klasik mutfaklar geliyor. Oysa yıllardır adını sıklıkla duyduğumuz Amerikan mutfaklar da bir başka popüler mutfak türü. Peki, sizin favoriniz hangisi? Klasik mutfak mı, Amerikan mutfak mı? Şimdi, bu iki mutfak tipinin avantajlarını ve dezavantajlarını sıralayalım.

Amerikan Mutfak Nedir?

Karşılaştırmaya geçmeden önce “Amerikan mutfak nedir?” sorusunun yanıtını vermekte fayda var. Diğer adı “açık mutfak” olan Amerikan mutfak, evinizdeki iki alan olan mutfak ve salonun (ya da mutfak ve oturma odası da diyebiliriz) birleşimi. Diğer bir deyişle bu iki alanı ayıran bir duvar yoktur ve iki alan birbiriyle bütünleşmiş durumda.

Amerikan mutfak modelleri de klasik mutfak modellerinde olduğu gibi alanın durumuna göre uygulanabilir. Örneğin yeterli alan varsa ve mutfak tezgahı ideal bir şekilde konumlandırılmışsa L şeklindeki mutfak dolapları, Amerikan mutfaklarda da kullanabilir. Amerikan mutfak fiyatları ise seçtiğiniz ürünün büyüklüğüne, kalitesine ve ihtiyaç varsa yapılan tadilat işlemlerine göre farklılık gösterebilir.

Açık Mutfak Dekorasyonu

Amerikan Mutfağın Avantajları Nelerdir?

Çocukluğunuzdan bugüne kaç ev değiştirdiniz, bu evlerin mutfakları nasıldı bilmiyoruz; ama ülkedeki çoğu ailenin klasik mutfaklı evlerde yaşadığını gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz. Buna rağmen Amerikan mutfağa sahip olmak isteyenlerin sayısı da hiç az değil! Peki, Amerikan mutfağı olan evde yaşamak ne gibi avantajlar sunuyor?

  • Alana modern bir hava katar, pratiklik sunar.

Açık mutfağa sahip olan evler, yaşam alanlarında daha modern görünümlü alanlara sahip olmanızı sağlıyor. Bunun yanı sıra eğer yemek alanınız, oturma odası ya da salonda ise sofrayı hazırlama, toplama gibi konularda zaman ve pratiklik kazanabilirsiniz.

  • Alanın daha geniş görünmesini sağlar.

Duvarlar alanın sınırlarını belirliyor. Yani oturma odanızın geniş mi, yoksa dar mı olduğu konusunda belirleyici etmen duvarlarınız. Amerikan mutfak ise oturma alanı ile mutfak arasındaki duvarı kaldırıp alanın daha büyük görünmesini sağlıyor. Üstelik küçük mutfak modellerinde bile mutfağın daha geniş ve hareket alanının daha fazla olduğu algısı oluşuyor.

Hem bu mutfak tarzının pratikliğinden yararlanmak hem de ev dekorasyonuna yeni bir soluk getirmek için Amerikan mutfağa sahip olmak ve bu doğrultuda evinizde tadilat yapmak isteyebilirsiniz. Eğer ev sahibi değilseniz bu konuda öncelikle ev sahibiyle konuşmanız gerektiğini hatırlatalım. Ayrıca Amerikan mutfak yaptırırken bazı duvarların yıkılması, mimari açıdan olumsuz bir durum oluşturabilir. Bu nedenle tadilata girişmeden önce bir mimarın fikrini almanızda da fayda var.

  • Misafirlerinizle zaman geçirmenize imkân tanır.

Açık mutfaklar, oturma odası ya da salon ile bütünleşik alanlar oldukları için sosyalleşmenizi kolaylaştırır. Örneğin mutfakta yemek yaparken rahatça ailenizin sohbetine dâhil olabilir ya da misafiriniz otururken siz onu güzel bir şekilde ağırlamak için son hazırlıkları mutfakta tamamlayabilirsiniz.

Amerikan Mutfak Dekorasyonu

Amerikan Mutfağın Dezavantajları Nelerdir?

Artı yanlarına bakıldığında “Amerikan mutfak kullanışlı mı?” sorusunun cevaplarının olumlu olduğunu söyleyebiliriz. Peki, bu mutfak tipinin dezavantajları nelerdir? Karar vermeden önce eksi yönleri de değerlendirmenizde fayda var.

  • Mutfak düzenine ekstra dikkat etmeniz gerekir.

Klasik ya da Amerikan mutfak dekorasyonu ne kadar şık olursa olsun bir alan düzensiz olduğunda şıklığı da olumsuz biçimde etkilenir. Düzen elbette ki olmazsa olmaz, hatta evinizin düzenli olması için elinizden gelenin en iyisini yaptığınızı biliyoruz. Fakat söz konusu açık mutfaklar olduğunda düzen çok daha dikkat edilmesi gereken bir konu. Çünkü mutfağınızı, evinize gelen herkes görebilir!

Başkaları görmese bile salonunuzda otururken gözünüze çarpan dağınık mutfağınız size rahatsızlık verebilir. Eğer açık mutfaklı bir eve çıkmayı ya da açık mutfak dekorasyonu yaptırmayı düşünüyorsanız düzenli olma durumunu göz önünde bulundurmanızda fayda var.

  • Kötü kokuları engelleyecek cihazlara sahip olmanız gerekir.

Mutfağınızda yemek yaparken kokunun evinizin diğer alanlarına dağılmaması için mutfağınızın kapısını kapatıyorsunuz. Peki, açık mutfak sahibiyseniz bu durumda ne yapmalısınız? Yaptığınızın yemeğin kokusunun oturma odanıza ya da salonunuza sinmemesi için aspiratör ve davlumbazınızın emiş gücünün yüksek olması gerekiyor.

Eğer mutfağınız için yeni bir aspiratör ya da davlumbaz almayı planlıyorsanız “Yemek Kokusu Kalmasın: Aspiratör ve Davlumbaz Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler” yazımıza göz atabilirsiniz.

Amerikan Mutfak Dizaynı

Klasik Mutfağın Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Klasik mutfağın avantajlarını ve dezavantajlarını, Amerikan mutfağın tam zıttı olarak düşünmemelisiniz. Çünkü mutfağınızın kendine has özellikleri var! Şimdi, bu doğrultuda klasik mutfakları inceleyelim.

  • Evet, Amerikan mutfak eve modern bir hava katıyor; ama klasik mutfağın yaratacağı havaya da uygulayacağınız dekorasyon stili doğrultusunda yön verebilirsiniz. Örneğin modern mutfak dekorasyonu ile modern, country mutfak dekorasyonu ile rustik bir atmosfer oluşturabilirsiniz.
  • Eğer mutfağınız yemek odasına uzaksa ne yazık ki klasik mutfağın Amerikan mutfak gibi pratiklik sunduğunu söylememiz biraz zor.
  • Mutfak ve oturma odası birleşmediği için bu durum alanın geniş görünmesini sağlamasa da mutfağınızın geniş görünmesini sağlamak için açık renklerden yardım alabilirsiniz. Dilerseniz “Küçüklük, Şıklığa Engel Değil! Küçük Mutfak Dekorasyonu Nasıl Yapılır?” yazımız, mutfak dekorasyonunu yaparken size yardımcı olabilir.
  • Amerikan mutfak, mutfakta olsanız bile misafirlerinizle ilgilenmenize imkân tanır. Eğer klasik bir mutfağa sahipseniz siz son hazırlıkları yaparken misafirlerinizi mutfak masasına davet ederek onlarla ilgilenebilirsiniz.
  • Klasik mutfak özel bir alan olduğu için siz istemediğiniz sürece alanı misafirleriniz göremez. Diğer bir deyişle mutfağı toplamaya zamanınız kalmasa bile bu bir sorun oluşturmaz.

Mutfak Dekorasyonu

Amerikan Mutfağı, Mutfaktan Ayırmak Mümkün mü?

Eğer açık mutfağa sahipseniz ve bu durumdan mutlu değilseniz “Amerikan mutfak kapatma uygulaması mümkün mü?” sorusunun cevabını merak edebilirsiniz. Evet, tabii ki mimarların fikrini aldıktan sonra Amerikan tipi mutfakları duvar ördürerek kapatabilirsiniz; fakat bu işlem hem maliyetli hem de zahmetli olabilir. Peki, alternatif çözüm ne olabilir?

Amerikan mutfak, seperatör ya da paravanla ayrılabilir. Üstelik bu uygulama yardımıyla evinizin dekorasyonuna katkı da sağlayabilirsiniz. Oturma alanını ve mutfağı ayırmak için kullanabileceğiniz paravan modelleri ise uyguladığınız dekorasyon stili doğrultusunda farklılık gösterebilir.

  • Yaşam alanınızı modern dekorasyon doğrultusunda dizayn ettiyseniz geometrik desenli, metal ya da ahşap seperatörleri tercih edebilirsiniz.
  • Country stil uygulanan evlerde ahşap detaylı seperatörleri değerlendirebilirsiniz.
  • Klasik dekorasyon için en uygun seçimlerden biri elbette ki oryantal desenlerin yer aldığı seperatörler! 

İster Amerikan mutfak tasarımları sayesinde evinize şıklık katın, isterseniz klasik mutfağınızı küçük dokunuşlarla güzel bir hale getirin, ihtiyacınız olan dekorasyon önerileri Koçtaş Blog’da sizi bekliyor.