19 Mayıs Özel: Atatürk’ün Spora Verdiği Önem ve Spor Yapmanın Faydaları

AtatürkveMayıs

19 Mayıs 1919… Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün, Bandırma Vapuru ile Samsun’a çıkıp milli mücadeleyi başlattığı tarih… Türkiye Cumhuriyeti’ne dair atılan ilk somut adımın yaş gününü, her yıl olduğu gibi bu sene de kıvanç ve mutlulukla kutluyoruz!

19 Mayıs 1919 tarihi için ilk somut adım diyoruz fakat bu tarihin öncesinde de elbette vatanı kurtarmak için yapılmış pek çok plan var. Hayatı savaş alanlarında geçen ama bunu bir engel olarak görmeyip kendini geliştirmeye devam eden Mustafa Kemal Atatürk’ün ise hayatı boyunca ülkesinin aydınlığı için çalıştığı bir gerçek. Hatta gençlik yıllarında edindiği pek çok alışkanlık, özgürlük ve aydınlık konusunda ona yardımcı oldu. Dilerseniz “Yurdunu Evi Olarak Gören Mustafa Kemal’in Gençliğinden İtibaren Önem Verdiği Şeyler” yazımızı okuyup bu konuda duygusal bir yolculuğa çıkabilirsiniz.

19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı

19 Mayıs’ın ne kadar önemli bir tarih olduğunun bilincindeyiz. Atatürk’ün “Bütün ümidim gençliktedir.” sözü başta olmak üzere, gençlere hitaben söylediği pek çok söz de Türk gençliğine ne kadar güvendiğinin bir kanıtı. 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı işte tam da bu sayede doğmuş. Atatürk’ün Türk gençliğine armağan etmiş olduğu 19 Mayıs, 1980’li yıllarda aynı zamanda “Atatürk’ü Anma Günü” olarak da ilan edilmiş.

Atatürk’ün Spora Verdiği Önem

Edebiyat, müzik, bilim… Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün çok yönlü bir insan olduğu ve pek çok konu ile hakkını vererek ilgilendiği bir gerçek. Saydığımız alanların dışında Atatürk, sporu da seven ve sporun ne kadar önemli olduğunu bilen bir devlet adamıydı.

En bilinen sözlerinden biri olan “Spor, yalnız beden kabiliyetinin bir üstünlüğü sayılmaz. İdrak ve ahlak da bu işe yardım eder. Zeka ve kavrayışı kısa olan kuvvetliler, zeka kavrayışı yerinde olan daha az kuvvetliler ile başa çıkamazlar. Ben sporcunun zeki, çevik ve aynı zamanda ahlaklısını severim.” ise bu önemin altını çizer nitelikte.

Haydi şimdi gelin, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün bedenen genç olanların yanı sıra fikren genç olanlara da armağan ettiği yani hepimizin bayramı olan 19 Mayıs’a özel olarak spor yapmanın öneminden bahsedelim. İşte, spor yapmanın faydaları:

19 Mayıs Atatürk

Kendinizi Hem Bedenen Hem Zihnen İyi Hissedin

Belki salonunuzda, belki evinizin bahçesinde, belki de koronavirüsten korunmak için gerekli olan tüm kurallara uyduğunuz kısa mahalle yürüyüşünde… Sporu nerede, nasıl gerçekleştirdiğiniz ya da hangi spor dalı ile uğraştığınızın aslında pek önemi yok. Belki çalıştırdığınız kas grubu değişir, ama sporun faydaları arasında yer alan zihin ve vücut zindeliğine sahip olursunuz. Şimdi, kısaca spor yapmanın öneminden ve sporun yararlarından bahsedelim.

  • Daha Sağlıklı Bir Yapı

Eğer daha fit ve sağlıklı bir bedene kavuşmak istiyorsanız sizin de farkında olduğunuz gibi spora başlamanız gerekiyor. Spor yapmanın faydaları arasında hepimizin bildiği gibi kas oluşumu ve kemiklerin güçlenmesi yer alıyor. Ayrıca “Sporun faydaları nelerdir?” sorusunun cevaplarından birinin, doğru bir beslenme düzeni yardımıyla, kilo vermek de olduğunu söyleyebiliriz.

  • Daha Mutlu Bir Ruh Hali

Stres, mutsuzluk gibi duygu durumlarından şikâyetçiyseniz bu durumda da sporun önemli faydaları bulunuyor. Çünkü spor yapmak, mutluluk hormonunun daha çok salgılanmasını sağlıyor ve olumsuz duygusal durumlar içinde olmanızı engelliyor. 

  • Daha Kaliteli Uyku

Uyku kaliteniz, gününüzün nasıl geçeceğini belirleyen başlıca durumlardan biri. Bunun yanı sıra kaliteli uyku, bağışıklık sistemini güçlendiren etkenler arasında. Peki, spor yapmanın kaliteli uykuyu desteklediğini biliyor muydunuz? Evet, uyku kalitesini artırarak kesintisiz bir şekilde uyumanıza yardımcı olması, spor yapmanın yararları arasında yer alıyor. Bu arada uykuya dalmakta sorun yaşıyorsanız “‘Uyumakta Zorluk Çekiyorum’ Diyenler İçin 10 Öneri” başlıklı yazımızı okumanızı öneririz.

  • Daha Zinde Bir Beden

Kaliteli uyku, zindeliğin sırlarından biri olsa da tek başına yeterli olmayabilir. Vücudunuzdaki oksijen seviyesinin yükselmesi ise zinde hissetmenin bir diğer sırrı! Spor yapmak, organlarınıza taşınan oksijen seviyesini yükseltiyor. Bu nedenle spor yapanların beyinlerindeki hücre gelişimi daha sağlıklı bir şekilde gerçekleştiriliyor. Ayrıca yükselen kan basıncının başta kalp ve damar sağlığı olmak üzere, pek çok konuda da sizi sağlıklı kıldığını belirtelim.

Haydi, ertelemeyi bırakın; vücudunuza iyilik yapın! Spor yapmaya bu 19 Mayıs’ta başlayın  ve daha zinde bir hayata merhaba deyin! Bu arada sosyal izolasyon nedeniyle spor yapmanın mümkün olmadığını düşünmeyin lütfen. Çünkü yaşam alanınızda da hem fiziksel hem de zihinsel olarak sağlıklı olmanıza yardımcı olacak egzersizler yapmanız mümkün! Dilerseniz yaşam alanınızda yapabileceğiniz egzersizler için “Güçlü Bir Bağışıklık Sistemi İçin: Evde Yapılabilecek Sporlar” yazımızdaki önerilerimize göz atabilirsiniz.