Açık Havanın Tadını Çıkarın: Bahçe Aydınlatması İçin Pratik Öneriler

Bahçe aydınlatması nasıl yapılır?

Size de ilkbahar ve yaz aylarında kapalı alanlar dar geliyor mu? Kendinizi evden dışarı atıp dış mekânlarda vakit geçirmek istiyor musunuz? Eğer balkonunuz ve bahçeniz varsa aslında evinizden uzaklaşmanıza gerek yok! Açık havanın tadını evinizin sınırları dâhilinde çıkarabilirsiniz! Ne de olsa, evinizden daha rahat ve huzurlu bir yer yok, değil mi?

Balkonları da bahçeleri de sadece gündüz saatlerde kullanmayacağınız için bu alanları aydınlatması oldukça önemli. Balkon aydınlatmasında kullanabileceğiniz tavan armatürleri ya da duvar aplikleri ile aydınlatma konusunu çözüme kavuşturabilirsiniz. Fakat bahçe aydınlatmasının daha kapsamlı bir iş olduğunu kabul etmek gerek. Eğer sizin de bir bahçeniz varsa ve “Bahçe aydınlatması nasıl yapılır?” sorusunun cevabını merak ediyorsanız bu yazı tam sizlik! Çünkü şimdi, bahçe özelinde, dış mekan aydınlatmalarında dikkat etmeniz gerekenleri sıralayacağız.

Bahçe Aydınlatması Neden Önemli?

Işıklandırma; karanlık nedeniyle meydana gelebilecek kazaları engelleyerek güvenli bir şekilde vakit geçirmek, rahat bir şekilde hareket edebilmek ve elbette ki şık bir alana kavuşmak konusunda çok önemli. Yapacağınız bahçe ışıklandırma uygulamaları sayesinde hem şık hem de ev kazalarının yaşanma ihtimalini daha aza indirebileceğiniz, evinize dâhil olan bir dış mekân yaratabilirsiniz.

Bahçe aydınlatması neden önemli?

Bahçe Aydınlatması Yaparken Nelere Dikkat Etmeli?

Bahçe aydınlatma ürünleri seçimi sırasında hangi ürünün, bahçenizin hangi noktasına uygun olabileceği konusundaki ipuçlarına geçmeden önce bahçe aydınlatması seçerken dikkat etmeniz gereken önemli noktalardan bahsedelim.

  • Enerji Tasarruflu Ürünler Tercih Edin

Elbette iç mekânlarda olduğu kadar, dış mekânlarda da enerji tasarrufu önemli. Hem bütçenizi hem de doğayı korumak için ise enerji tasarruflu aydınlatma sistemlerini tercih etmeniz şart!

LED aydınlatma ürünleri iç mekânda olduğu gibi, dış mekânda da kullanılabilirler. Bahçe aydınlatma LED ürünlerinin en büyük avantajları ise, hem daha uzun ömürlü hem de daha uygun fiyatlı bir kullanım sağlamalarıdır. Bahçede LED aydınlatma ürünlerinin yanı sıra solar bahçe aydınlatma ürünlerini de tercih edebilirsiniz. Solar aydınlatma seçeneklerinde, güneş enerjisi, ürünlerin bataryalarını doldurur ve aydınlatma bu sayede sağlanır. Yani evet, elektrik tüketimi için ek bir ücret ödemeniz gerekmez!

Bu özelliklerin yanı sıra hareketi algılayan, sensörlü aydınlatma ürünlerinin de tasarruf konusunda sizi destekleyici olduklarını hatırlatalım.

  • IP Koruma Sınıfı Konusunda Bilgi Sahibi Olun

“Ingress Protection Code” ya da “International Protection Code” tanımlarının kısaltılmış hali olan IP,  elektrikle çalışan aletlerin katı ve sıvı etkenlere karşı ne kadar dayanıklı olduğunu gösteren bir terim. Sayı ile ifade edilen IP Koruma Kodu’nun ilk rakamı katı cisimlere, ikinci rakamı ise sıvı cisimlere karşı korumayı ifade ediyor.

Eğer bahçenizde korunaklı bir alana aydınlatma ürünü alacaksanız (bahçe kapısının girişindeki tavan gibi) IP44 ve üzeri ürünleri tercih edebilirsiniz. Korunaksız bir noktaya aydınlatma ürünü alacaksanız ise (örneğin bahçenizdeki yürüme yoluna konumlandırmak için bahçe aydınlatma direği) en üst düzey koruması olan IP 68 tercih edebilirsiniz. IP 68; toz geçirmez ve suyun sürekli etkisine karşı dayanıklıdır.

Bahçe aydınlatması IP koruma sınıfı nedir?

Alanı Renklendirecek Bahçe Aydınlatma Fikirleri

Bu yazıyı okuyorsunuz çünkü daha kullanışlı ve daha şık bir alan yaratmak için bahçe aydınlatması önerilerine açıksınız. O halde sizi daha fazla bekletmeyelim ve bahçe aydınlatması nasıl olmalı, aydınlatma ürünleri ve dekoratif öneriler ile birlikte anlatalım.

Aplikler: Duvarlara eşit mesafe ile yerleştireceğiniz bahçe aydınlatma aplikleri, bahçe duvar dekorasyonunuza katkı sağlarken işlevsel bir aydınlatma sunar. İyi aydınlatılmış ve dekorasyon anlamında başarılı çoğu bahçede apliklerden yararlanıldığını görebilirsiniz. Üstelik aplikler, bahçe dekorasyonunuza uyum sağlayabilecek pek çok model alternatifi sunma konusunda da oldukça başarılılar. Bu arada eğer bahçe ışıklandırması yaparken dekorasyonda da köklü bir değişiklik yapmak istiyorsanız “Evin Keyif Alanı: Bahçe Dekorasyonu Nasıl Yapılır?” yazımızdan yardım alabilirsiniz.

Bahçe aydınlatma fikirleri

Spotlar: Bahçe ışıklandırılmasında sıklıkla kullanılan spotlar, gömme ve sıva üstü seçenekleri ile dış mekânlarda kullanılabiliyor. Spot çeşitlerinin en büyük avantajı ise, türe göre; duvara, zemine ya da tavana monte edilebiliyor olmaları. Bu arada bahçe yer döşemeleri üzerinde alan açılarak, zemine monte edilen spot aydınlatmaların çok hoş göründüğünü söylemeden geçmeyelim. Ayrıca hareketi algılayan ürün seçeneklerinin olması da spotların sıklıkla tercih edilmesini sağlıyor.

Aydınlatma Direkleri: Solar ve elektrikli seçenekleri bulunan küçük boyutlu aydınlatma direkleri, tasarımlarıyla oldukça dikkat çekiciler. Bahçedeki yürüyüş yollarının iki yanına, eşit aralıklarla monte edilmesi ile hoş bir görünüm sunan aydınlatma direklerine dilerseniz kapınızın girişinde de yer verebilirsiniz. Eğer tercihinizi büyük, sokak lambalarına benzer aydınlatma direklerinden yana kullanacaksanız bu durumda, bahçenizin büyüklüğü ile de orantılı olarak, alanın birkaç yerine monte edebilirsiniz.

Set Üstü Aydınlatmalar: Bahçe duvarı ya da bahçe zeminleri üzerine konumlandırabileceğiniz set üstü aydınlatmalar aydınlatma direklerine alternatif olarak tercih edebileceğiniz ve oldukça şık tasarımlı ürünler.

Tavan Aydınlatmaları: “Aydınlatma ürünü” denildiğinde akıllara genellikle avize, sarkıt gibi ürünler gelse de bahçe özelinde durum biraz farklı. Bahçede akla gelen ilk ışık kaynakları olmasalar da kesinlikle bu ürünlere de ihtiyaç var. Kapı girişine monte edeceğiniz avize, sarkıt gibi ürünler sayesinde alanı daha kullanışlı ve şık kılabilirsiniz.

Projektörler: Direkt aydınlatma seçeneklerinden olan projektörler, zemine ya da duvara monte edilebiliyorlar. Oldukça yoğun bir aydınlatma sunan bu bahçe lambası çeşitlerinde, LED ürünleri tercih etmek ise tasarruf etmek için oldukça önemli.

Bahçe Fener ve Mumlukları: Zemine, duvara, masanın üzerine… Dilediğiniz her yer konumlandırabileceğiniz bahçe fenerleri ve mumlukları, alanın dekorasyonuna büyük katkı sağlıyorlar. Sadece yapmanız gereken; bahçe dekorasyonunuza uygun tasarımları seçip alanda yer vermek!

Bahçe fener ve mulukları

Yaz Gecelerinin Kurtarıcısı: Bahçe Aydınlatmaları adlı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Bahçenizin keyfini çıkarmanızı sağlayacak, ihtiyacınızı karşılayacak bahçe aydınlatma armatürü Koçtaş’ta sizi bekliyor! Şık bahçe aydınlatma ürünlerine göz atmak ve bahçe lambası fiyatlarını incelemek için sitemize girmeniz ya da size en yakın Koçtaş mağazamıza uğramanız yeterli.