Huzura Yer Açın: Balkon Dekorasyonu Nasıl Yapılır?

dar-balkon-dekorasyonu-nasil-yapilir

Eğer bir balkonunuz varsa şanslı olduğunuzu söyleyebiliriz. Ne de olsa balkonlar güzel havanın keyfini çıkarmak için en ideal alanlardan. Tabii balkon dekorasyonu sayesinde evinizin bu alanını güzelleştirmeden de olmaz! Şimdi vereceğimiz balkon dekorasyon fikirleri sayesinde bu alanı daha kullanışlı ve şık hale getirmeye hazır mısınız? O halde balkon dekorasyonu nasıl yapılır, balkonunuzu güzelleştirmek için nelere ihtiyacınız var, sıralamaya başlayalım.

İlk Adım Duvar Dekorasyonu Olmalı

Bildiğiniz gibi duvarları boyamak alanın atmosferini anında değiştiren bir adım! Bu nedenle duvarlarınızı güzelleştirerek işe başlayabilirsiniz.

Öncelikle balkonunuza ve hayata geçirmek istediğiniz dekorasyon stiline uygun bir renk seçmelisiniz. Ekru, bej gibi alışıldık renklerin de balkonunuzda çok hoş duracağına eminiz; fakat dilerseniz sezonun popüler renkleri olan gri, yeşil, hatta kahverengi tonlarından yardım alarak da alanı güzelleştirebilirsiniz. Bu arada balkonunuzda demirlikler varsa bu kısımları da uygun renklere boyayabileceğinizi hatırlatalım.

Diğer alanlarda olduğu gibi küçük balkon dekorasyonu yaparken de duvarlarda açık renkleri tercih edebilirsiniz. Yılın trendleri açık yeşil, açık mavi (özellikle indigo), mercan gibi doğanın yansımasını sunan renkler öncelikli tercihleriniz olabilir.

Balkonunuzun duvarlarını güzelleştirmek için boyanın yanı sıra seramiklerden de yardım alabileceğinizi belirtmeden geçmeyelim. 

Küçük Balkon Dekorasyonu

Sırada Zeminleri Yenilemek Var

Zeminler de alanın şıklığı konusunda oldukça etkili! Eğer eski zeminleriniz varsa hemen yenilemeye koyulabilirsiniz! Bu konuda uzun ömürlü bir alternatifi değerlendirmek istiyorsanız elbette tercihiniz seramiklerden yana olmalı! Bu yıl özellikle parke görünümlü, çini desenli, damask desenli seramiklerin çok popüler olduğunu hatırlatalım!

Hem şık hem de daha az zahmetli bir zemin ürünü arıyorsanız balkonunuza kolaylıkla monte edebileceğiniz ve şık bir oturma alanı oluşturmanızı sağlayacak ahşap yer döşemelerini tercih etmenizi önerebiliriz.

Balkon Dekorasyonu Önerileri

Balkon Mobilyaları Alanı Keyifli Hale Getirir

“Dışarıya çıkalım da bir çay-kahve içelim, havamız değişsin.” dediğiniz olmuştur. Eğer bir balkonunuz varsa havanızın değişeceği yer tam da orası. Yani evden çıkmanıza gerek yok! Zevkinize ve alanın büyüklüğüne uygun balkon mobilyaları alarak evinizin bu bölümünü daha keyifli zaman geçirebileceğiniz bir hale getirebilirsiniz. Balkon sehpaları, masalar, sandalyeler, hatta puflar… Balkonunuzu nasıl dekore edeceğiniz tamamen size kalmış!

“İyi de benim balkonum çok küçük, masa koyacak alanım yok.” diye düşünüyor olabilirsiniz; ama Koçtaş’ta balkonunuzun demirliklerine yerleştirebileceğiniz masa seçenekleri bile bulunuyor. Bir diğer deyişle balkon mobilyaları için de size uygun alternatifler sunuyoruz. Eğer küçük, dar balkon dekorasyonu için kollarınızı sıvayacaksanız ya da balkonunuzda yer kazanmak istiyorsanız mobilyalarınızı duvara dayalı bir şekilde yerleştirebilir ya da açılır kapanır mobilyaları tercih edebilirsiniz.

Mobilya seçiminde görsellik önemli, ama alacağınız ürünlerin balkonunuza ve sizin ihtiyaçlarınıza uygun olması da şart! Dilerseniz “Bahçe ve Balkon Mobilyası Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler” yazımıza göz atarak koltuk takımı, masa ve sandalye gibi ürünleri seçmenin püf noktalarını öğrenebilirsiniz.

Balkon Dekorasyonu Yaparken Önerilenler

Balkon Aydınlatması ile Alan Daha Şık ve Kullanışlı

Balkon dekorasyonu örneklerine göz attığınızda dikkatinizi genellikle mobilyaların, kullanılan renklerin ya da alanın nasıl düzenlendiğinin çektiğine eminiz. Fakat o örneklerin hemen hepsinde pek dikkat çekmeyen bir kahraman var: Aydınlatma ürünleri!

Balkonlar da oturma alanları ve dolayısıyla bu alanları aydınlatmadan olmaz! Balkon aydınlatması için balkon duvarına monte edeceğiniz aplikler ise en uygun seçimlerden. Tabii bunların yanı sıra son yıllarda oldukça popüler olan ve enerjisini güneşten alıp elektrik tasarrufu yapmanızı sağlayan solar aydınlatma ürünleri de değerlendirilebilir.

Solar fenerlerin, alanı aydınlatırken balkon dekoruna katkı sağlayabilecek tasarımlara sahip olduğunu belirtmeden geçmeyelim. Solar aydınlatma ürünleri hakkında ayrıntılı bilgi almak isterseniz “Bir Süper Kahraman: Güneş Enerjili Lamba Nedir, Nasıl Çalışır?” yazımızı okuyabilirsiniz.

Balkonu Süsleme Vakti

Geldik, balkon dekorasyon önerileri bölümünün en eğlenceli kısmına… Sırada pek çok ürün kategorisinden yardım alarak alanı süslemek var!

  • Kilimler hem zeminden gelen soğuğu engellemek hem de alanı tamamlamak için oldukça önemli. Yer döşemeleri ile zemini ahşap kapladıysanız kilime ihtiyaç duymayabilirsiniz, ama zeminde seramik tercih ettiyseniz alanda kesinlikle bir kilim kullanmanızı öneririz. Küçük balkonlar için az desenli, seçtiğiniz renk paletiyle uyumlu, açık renk seçenekler uygun olacaktır.
  • Hem alanın mahremiyetini sağlamak hem de balkona doğal bir hava katmak amacıyla yapay yaprak çitlerden yardım alabilirsiniz. Duvarlara ya da balkon demirliklerine konumlandırabileceğiniz bu çitler, balkonu bahçeye çevirecek!
  • Çiçeklerin ve bitkilerin yaşam alanlarını güzelleştiren ögeler olduğu inkar edilemez! Son birkaç yılın trendi olan “doğaya dönüş” bakış açısı ise balkonlarda kesinlikle bitkilere yer vermeniz gerektiğini söylüyor. Birbirinden güzel saksılara ekeceğiniz çiçeklerin yanı sıra sebze-meyve ekerek kendi besininizi de üretebilirsiniz.
  • Bitkilere yer vermek kadar alanda onları nasıl konumlandırdığınız da önemli! Örneğin duvara bir palet yerleştirip saksıları bu palete asmak son yılların en şık fikirlerinden biri. Bu arada palet üzerini LED yılbaşı aydınlatmaları ile süslemek de #güzelfikir! Dilerseniz paleti zemine konumlandırabilir, hatta paletin yanına birkaç bitki platformu da alarak balkon zemininde şık bir alan oluşturabilirsiniz.
  • Duvarları tablolar ya da raflarla süslemeyi düşünebilirsiniz. Rafların üzerine yerleştireceğiniz küçük sukulent saksılarının alanı güzelleştireceğinden şüpheniz olmasın!
  • Zeminde, masada, duvarda, raf üzerinde… Dilediğiniz her yerde konumlandırabileceğiniz mumluklar ve bahçe meşaleleri de bu sene moda. Balkonunuzu renklendirecek bu alternatifleri değerlendirmenizi öneririz!

Balkon Dekorasyonu Fikirleri

Balkonda da Düzen Önemli

Balkondaki mobilyalar, çiçekler, hatta seçtiğiniz kilim… Aslında bu alanda yer verdiğiniz her şeyi balkon dekorasyon ürünleri olarak konumlandırabiliriz. Yani yukarıdaki adımları uygulayarak mükemmel bir balkona sahip olacağınızdan hiç şüphemiz yok. Fakat evin diğer bölgelerinde olduğu gibi balkonda da dağınıklık, dekorasyona gölge düşürebilir. Bu nedenle balkondaki düzeni sağlamanız oldukça önemli. Peki, balkon nasıl düzenlenir? Saklama kutuları ve balkonda yeterli alanınız varsa depolama alanı olarak kullanabileceğiniz küçük bir dolap, balkon düzenlemesi için oldukça kullanışlı olacaktır

Balkon dekorasyonu yaparken önerilenler bunlar! Balkon dekorasyonu ipuçlarımız sayesinde evinizde keyifli bir alan yaratmak çok kolay! Dilerseniz Koçtaş Yaşayan Evler Dergi’de size ilham verecek daha fazla fikir bulabilirsiniz. İhtiyaç duyacağınız balkon ve bahçe ürünleri ise Koçtaş’ta sizi bekliyor!