Balkon ve Bahçe Mobilyası Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bahçe ve Balkon Mobilyası Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Güneşin sıcacık kucaklaması, yaz akşamlarında esen o hafif rüzgâr, sevdiklerinizle tadına doyum olmaz sohbetler… Evet, yaşam alanlarının açık havayla buluşmanızı sağlayan noktaları olan balkon, bahçe, teraslardan bahsediyoruz. Tabii bu alanlarda keyif yapmak için olmazsa olmazlardan balkon ve bahçe mobilyalarını da unutmamak lazım! O halde şimdi, balkon ve bahçenizi güzelleştirecek ve keyifli zaman geçirmenizi sağlayacak mobilyaların seçiminde hangi unsurları incelemeniz gerektiğini anlatalım. İşte, “Bahçe ya da balkon mobilyası alırken nelere dikkat edilmeli?” sorusunun adım adım cevabı:

Alanınızın Ölçüsünü Alarak İşe Başlayın

Alana büyük gelecek ya da aslında ihtiyaç duyduğunuzdan daha küçük olacak bir mobilya almak istemezsiniz, öyle değil mi? Bu nedenle balkon ya da bahçe mobilyalarınızı almadan önce kesinlikle alanın ölçüsünü almalısınız. Bu sayede alacağınız ürünlerin alanınıza ve ihtiyacınıza uygun boyutlarda olup olmadıkları net bir şekilde görebilirsiniz.

Özellikle genç binalardaki balkon ve bahçelerinin küçük olmasından pek çok kişinin şikâyetçi olduğunu biliyoruz. Eğer siz de küçük bir alana sahipseniz merak etmeyin, çünkü hayalinizdeki alanı oluşturmanızı sağlayacak açılır-kapanır ya da duvara, balkon demirlikliklerine monte edilebilecek mobilya çeşitleri de mevcut!

Bahçe Mobilyası Almak İstiyorum

Bahçe ve Balkon Mobilyası Seçerken İhtiyaçlarınızı Önceliklendirin

Ölçüyü aldınız… Bir sonraki aşamada ise istek ve ihtiyaçlarınız ön planda! Alanda sadece masa ve sandalyelere mi yer vermek istiyorsunuz, yoksa güzel bir koltuk takımı ve sehpa ile bu alanı gerçek bir yaşam alanına dönüştürmek mi? Belki de isteğiniz bahçe mobilyası salıncak olabilir… Balkon, bahçe ya da terasınızda nasıl zaman geçirmek istediğinizi belirlediğinizde hangi ürünleri seçebileceğiniz konusunda da fikir sahibi olabilirsiniz ve bu durum, seçim yapmanızı kolaylaştırır!

Tabii ki söz konusu istekler olduğunda, alanda hayata geçirmek istediğiniz dekorasyon stili de oldukça önemli. Örneğin bu alanlarda doğadan yansımalara yer vermek istiyorsanız bu durumda ahşap mobilyaları tercih edebilirsiniz. Eğer modern bir alan kurgulamayı planlıyorsanız metal iskelete sahip mobilyalar bu konuda size yardımcı olabilir.

Evin Keyif Alanı: Bahçe Dekorasyonu Nasıl Yapılır? adlı yazımızdaki dekorasyon fikirleri oldukça işinize yarayacaktır.

Bahçe Mobilyası Alırken Nelere Dikkat Etmeli

Ürünün Hangi Malzemeden Üretildiğini İnceleyin

“Balkon ya da bahçe mobilyası almak istiyorum.” diyenlerin alanlarının genişliğine uygun, tarzlarını yansıtabilecek ürünler seçmeleri elbette önemli. Fakat bunun yanı sıra seçeceğiniz ürünü konumlandıracağınız alanın hava koşullarına da dikkat etmelisiniz. Söz konusu hava koşulları olduğunda ise mobilyaların hangi malzemelerden üretildiği önem kazanıyor.

Belki bahçe masası, belki bahçe oturma grubu, belki de balkon sandalyesi; hiç fark etmez! Şimdi, farklı malzemelerden üretilen mobilyaları inceleyerek son kararı vermenize yardımcı olalım.

Ahşap Mobilyalar

Son yıllarda bahçelerin şıklığına şıklık katan rattan mobilyalar, tik (teak), akasya, okaliptus ağaçlarından üretilen oturma grupları, balkon masaları… Alana doğal bir görünüm kazandıran ve dayanıklılıkları ile bilinen ahşap balkon mobilyası seçiminde türlü hava koşuluna karşı dirençli olan bir tür seçmelisiniz. Çünkü özellikle dış mekanlara konumlandırmayı planlıyorsanız ahşap ürünlerin tercihinde ince eleyip sık dokumalısınız. Bu arada ahşap bahçe mobilyalarının düzenli olarak bakımının yapılması gerektiğini de not düşelim.

Teak Bahçe Mobilyası: Dayanıklılığı ile ünlü olan tik (teak) mobilyalar, zorlu koşullara karşı da oldukça dirençli. Yani korunaksız, yağmur alan bir bahçe ya da balkon için mobilya arıyorsanız tik mobilyalar size uygun olabilir.

Okaliptus Bahçe Mobilyası: Suya ve neme dayanıklı olan bir başka mobilya çeşidi ise okaliptus ağacından yapılan mobilyalar. İster açık ister kapalı balkonda bu mobilyalara yer verebilirsiniz. Seçim sizin!

Akasya Bahçe Mobilyası: Oldukça uzun ömürlü olan akasya mobilyaları diğerlerinden ayıran en önemli özellik, neme ve suya karşı daha dirençsiz olması. Çardak, kapalı balkon gibi alanlara konumlandırabileceğiniz bu mobilyalar; masa, sandalye, oturma grubu gibi geniş bir yelpaze sunuyor.

Doğal Rattan Bahçe Mobilyası / Hasır Bahçe Mobilyası: Farklı renk seçenekleri, hazeran, balık sırtı gibi farklı örgü alternatifleriyle son yılların en dikkat çeken bahçe mobilyalarından, rattan mobilyalar! Özellikle sade ve şık bir tasarım için beyaz rattan bahçe mobilyası öne çıkıyor. Şıklıklarıyla adından söz ettiren rattan / hasır ürünlerin suya ve neme karşı oldukça hassas olduklarını belirtmekte de fayda var.

Bambu Bahçe Mobilyası: Bambu; estetik, konfor ve dayanıklılığı bir arada sunan bir malzeme. Bu yüzden hem iç mekanda hem de dış mekanda sıklıkla tercih ediliyor. Tabii bambu her ne kadar içi boş, sert yapılı bir ağaç olsa da yağmura karşı korunması gerekiyor. 

Bahçe mobilyası oturma grubu ya da masanızı ıslandıktan sonra kurutmanız önemli. Bahçe mobilyası brandası kullanarak bu sorunu kolaylıkla çözebileceğinizi de hatırlatalım. Böylece bahçe mobilyası minderi gibi ıslanınca bozulabilen dış mekan eşyalarını da muhafaza edebilirsiniz.

Bahçe Koltuk Takımı

Metal Mobilyalar

Metal masa ve sandalyeler bahçe ve balkonlar için sıklıkla tercih edilen ürünler. Fakat metal iskeletli koltuk takımlarının da oluşturmak istediğiniz o modern yansımaya katkı sağlayacakları kesin! Pratik bir şekilde temizlenebilen ve farklı renk seçenekleri sunan metal bahçe mobilyası seçiminde, tasarımın yanı sıra özellikle korunmasız bir alana yerleştirecekseniz paslanmaz metal ürün tercih ettiğinize emin olmalısınız. Örneğin alüminyum bahçe mobilyası çelik modellere göre daha kısa sürede paslanabilir. Demir bahçe mobilyası olarak da adlandırılan metal modellerin hem bahçe hem de balkonda uzun ömürlü bir kullanım sunduğunu hatırlatalım.

Bahçe Mobilyaları Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Plastik Mobilyalar

Plastik balkon mobilyası modelleri, pratikçe temizleniyor, hafif oldukları için kolaylıkla taşınıyor, farklı renk alternatifleriyle tarzınıza uyum sağlıyor. Tabii ki bahçe mobilyası plastik malzemeden üretildiği zaman uygun fiyatlarıyla pek çok kişi tarafından tercih ediliyorlar. Plastik bahçe masa ve sandalyelerinin yanı sıra rattan görünümlü plastik koltuk takımları da sıklıkla tercih ediliyor. Eğer şık tasarıma sahip ve  uygun bahçe mobilyası arayışındaysanız kesinlikle göz atmanızı öneririz.

Balkon ve Bahçe Mobilyası

Bahçe mobilyası alırken dikkat edilmesi gerekenleri sıraladık. Size en uygun balkon-bahçe mobilyası hangisi bulun, açık havanın keyfini çıkarın!