Banyo Aksesuarı Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Banyo aksesuarları.

Dekorasyon, alanda yer verdiğiniz tüm ürünlerin renk, stil, desen gibi konularda birbiriyle uyumudur. Bu uyumu yakalama konusunda ne kadar başarılı olursanız hayalinizdeki şık eve o kadar yaklaşmışsınız demektir. Bu arada lütfen “ev” kavramını salon ya da oturma odası gibi akla ilk gelen alanlarla sınırlandırmayın. Son yıllarda dekorasyonuna daha fazla önem verilmeye başlanan ve bütünsel şıklığa katkı sağlayan banyo da evinize dâhil! Peki, hem banyonuzu şık kılan hem de alandaki pratikliğe katkı sağlayan banyo aksesuarlarına daha yakından bakmaya ne dersiniz?

Banyonuzun Süper Kahramanları: Banyo Aksesuarları

Sıvı sabunluk, diş fırçalık, çöp kovası, banyo paspası ya da duş rafı… Banyo aksesuarları, alanın detayları gibi görünebilir; ama aslında onların da banyo dolapları ve duş kabinleri kadar önemli olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü ancak doğru tercihleri yaparak ihtiyacınıza, isteklerinize ve alanın dekorasyonuna katkı sağlayabilecek ürünlere sahip olabilirsiniz. Ferah Bir Duş İçin: Küçük Banyolar İçin Dekorasyon Önerileri adlı yazımıza da buradan ulaşabilirsiniz. Unutmayın; dekorasyonda önemli olan şey tüm ürünlerin birbirleriyle uyumlu olması! Peki, banyo aksesuarlarını alırken hangi kriterleri değerlendirerek sağlıklı satın alma kararları verebileceğinizi biliyor musunuz? Haydi, gelin şimdi, banyo aksesuarları alırken nelere dikkat etmeli, ürünler özelinde inceleyelim.

Set Üstü Banyo Aksesuarları Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Banyo dolabı, duş kabini, seramik gibi banyonuzu oluşturan ana ürünler elbette önemli; fakat alanının tamamlanması için set üstü aksesuarların seçimine de özen göstermelisiniz. Şık bir banyoya sahip olmanın en önemli sırlarından biri bu! Şimdi, dekoratif banyo setleri alırken hangi kriterleri incelemeniz gerektiğine bir göz atalım.

  • Stil ve Renk

Banyoda da stiller; klasik, country ve modern olmak için üç ana tarza ayrılır. Banyonuzda uygulamak istediğiniz dekorasyon tarzına karar vermek, bir bakıma seçeceğiniz aksesuar setlerinin materyallerini ve modellerini de seçmek anlamına gelir. Dilerseniz aşağıdaki yazılarımızı okuyarak banyo dekorasyon stilleri hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz. Bu arada detayları paylaşmadan önce minik bir not: Banyo aksesuarlarındaki metal detayların banyo ve lavabo bataryalarının ya da duş kabininin metal renkleri ile uyumlu olması, bütünlük sağlar ve şıklık katsayısını artırır! Örneğin duş kabini çerçeveleri siyah metal ise aksesuarlar seçiminde de siyah metal detaylı ürünleri seçebilirsiniz.

Klasik Banyo Dekorasyonu Nasıl Yapılır?

Modern Banyo Dekorasyonu Nasıl Yapılır?

Country Banyo Dekorasyonu Nasıl Yapılır?

Klasik Dekorasyonda Banyo Aksesuarı Seçimi: Gücünü nostaljik yansımalardan alan ama her dönemin ruhunu yansıtabilen klasik dekorasyon; oryantal desenler, kıvrımlı formlar, parlak detaylar ve çekici renkler ile evini dekore etmek isteyenler için uygun. Işıltılı, parlak, metal, mermer detaylara sahip olan ürünler, banyonuzun dekorasyonunu tamamlayabilir.

Altın, roze altın, gümüş ve bakır tonlarının yoğun bir şekilde kullanıldığı aksesuarlar, klasik banyo dekorasyonu ile uyumlu bir portre çizer.

Modern Dekorasyonda Banyo Aksesuarı Seçimi: Güncel formların sadelikle buluşmasını seviyorsanız modern dekorasyon tam size göre olabilir! Metal, ahşap, seramik gibi materyallerden üretilen ürünleri seçebilirsiniz. Modern çizgilere sahip, desenli, tek renk ya da çizgili ürünler, banyonuza uygun olabilir.

Beyaz, siyah, gri, hatta kahverengi gibi renkler modern dekorasyon ile özdeşleştirilir; fakat minik bir hatırlatma: Bu renkler tüm dekorasyon ile uyum sağlayabilir. Eğer banyonuzda bu renklere sahip setlere yer vermek istiyorsanız desen ve tasarım gibi detayları incelemenizi öneririz.

Country Dekorasyonda Banyo Aksesuarı Seçimi: Kırsal yaşamın yansımalarını nostaljik esintiler ile birleştirmeyi düşünenler ve doğayı sevenler için country dekorasyon gibisi yok! Çiçek deseni gibi doğayı yansıtan detayların bulunduğu aksesuarları tercih edebilirsiniz. Ayrıca ahşabın da country stilin ayrılmaz bir parçası olduğunu hatırlatalım.

Pastel tonlar, doğadan yansımaları evinizle buluşturmayı amaçlayan bir stil olan country ile uyumludur. Mavi, toprak tonları, krem rengi gibi seçenekler alanda doğal bir etki oluşturabilir.

modern-banyo-aksesuarlari

  • Üretildiği Materyal ve Hijyen

Uzun yıllar kullanmayı planladığınız banyo aksesuar setlerinin temizliğini pratik bir şekilde yapmak işinizi kolaylaştırır. Örneğin delikli ve pürüzlü formu olan ürünleri temizlemekte, düz dokusu olan ürünlere göre daha çok zorlanabilirsiniz. Kısacası vereceğiniz kararda kendi istek ve ihtiyaçlarınızın, temizliği nasıl etkileyebileceğini de düşünmelisiniz. Bu noktada, aksesuarların üretildiği materyaller de söz sahibi.

Seramik, Porselen, Cam, Mermer: Temizlemesi kolay ve hijyenik ürünlerdir. Fakat diğer seçeneklere göre ağırlıklarının daha fazla olması ve kırılma ihtimalleri, bu malzemelerden yapılan ürünlerin dezavantajları arasında sayılabilir.

Metal: Kırılgan olmamaları sayesinde dayanıklı ürünler olsalar da seçtiğiniz setin paslanmaz çelik olmasına dikkat etmelisiniz. Aksi takdirde özellikle sıvı sabunluk, klozet fırçası gibi ürünler kısa sürede paslanabilir.

Ahşap: Mükemmel görsellik sunsa da su ile fazla temas halinde biçimlerinde bozulmalar ve rahatsız edici kokular meydana gelebilir. Bu nedenle bu ürünlerin su ile temasını en düşük seviyede tutmalısınız. Eğer böyle bir seçeneğiniz yoksa ahşap kaplı banyo aksesuarları yerine seramik, porselen veya cam gibi alternatifleri değerlendirebilirsiniz.

Plastik: Kullanım süreleri uzun ve fiyatları diğer seçeneklere göre daha uygundur. Fakat plastik ürünlerde dilediğiniz renk seçeneklerini ve desenleri bulmakta zorlanmanız olasıklıklar dâhilinde olabilir. Ayrıca bilinçsiz bir şekilde üretilen (güvenmediğiniz noktalardan satın aldığınız) ve uzun süre kullanmayı planlamadığınız plastik ürünlerin sağlığınıza ve çevreye zarar verebileceğini de unutmamalısınız.

klasik-banyo-aksesuarlari

  • Bütçe

Banyo aksesuarları fiyatları, oluşturacağınız setin içerisinde hangi ürünlerin olduğuna, ürünlerin materyaline, boyutlarına ve tasarımlarına göre değişiklik gösterebilir. En uygun fiyatlı seçenekler plastik ürünlerken porselen, seramik, ahşap ve metal ürünler plastiğe göre daha pahalı olur. Fakat bu noktada fiyatın pahalı olması bir dezavantaj olarak algılanmamalı. Alacağınız ürünü uzun yıllar kullanabileceğinizi, -ucuz ürünlerde olduğu gibi- sık sık yenilemek zorunda kalmayacağınızı hatırlatmak isteriz. Yani aslında pahalı olarak adlandırdığımız ürün grubu, kullanım ömrü ve bu doğrultuda fiyat olarak oldukça avantajlı bir konumdadır.

country-banyo-aksesuarlari

Havlu Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Evet, banyolarda yer verdiğimiz havlular genellikle işlevsellikleri ile ön planda ve öyle de olmalı! Ancak bu ürünlerin de dekorasyona katkıları olduğunu unutmamalısınız. Şimdi hem kullanışlı hem de hayalinizdeki şık banyoya ulaşabilmeniz için havlu seçerken nelere dikkat edilmeli anlatalım.

  • Kumaş ve Suyu Emme Kapasitesi

Kumaş seçimi hem yumuşaklık hem de dayanıklılık konusunda belirleyici bir etkendir.

Pamuk: Emiciliği yüksektir. Kuruma konusunda orta seviyede sayılabilir. Yumuşaklığı metrekareye düşen ağırlık (GSM) doğrultusunda değişiklik gösterebilir. Dayanıklıdır.

Bambu: Yüksek emiciliğe ve çabuk kuruma özelliğine sahiptir. Ayrıca doğa dostu ve dayanıklı olan bu kumaş türü, mikroplara karşı da dayanıklıdır. Fakat genellikle (eğer pamuk ile karıştırılmazsa) ince yapıdadır.

Polyester: Yumuşaklık ve emicilik bakımından düşük sınıf havludur. Az su çektiği için çabuk kuruyabilir.

modern-banyo-dekorasyonu

  • Ağırlık ve Kullanışlılık

El havlusu mu, yoksa banyo havlusu mu alacağınız ya da ihtiyaçlarınız, seçeceğiniz havlunun boyutu konusunda size yol gösterebilir. Bunun yanı sıra boyut, ürünün ağırlığını etkileyebilen bir kriterdir; ama GSM, havlu ağırlığıyla ilgili ana unsurdur. Şimdi, “metrekare başına düşen gram” ağırlık anlamına gelen GSM’yi inceleyelim.

300-400 GSM: Hafif havlulardır. Oldukça incedirler, ama daha üst sınıf GSM’lere göre yumuşaklıkları ve emicilikleri azdır. Bu sayede hemen kuruyabilirler.

400-620 GSM: Orta ağırlıklı havlulardır. Banyo ve el havlusu olmak için en ideal sınıftır. Emicilikleri iyidir ve güneşli alanda hızlı bir şekilde kuruyabilirler.

620-900 GSM: Oldukça ağır havlulardır. Fiyat olarak diğer seçeneklerden daha pahalıdırlar. GSM ağırlığı ve yüzey genişliği nedeniyle biraz daha geç kururlar. 

country-banyo-dekorasyonu

  • Stil ve Renk

Evet, havlularınızda da banyoda hayata geçirdiğiniz dekorasyon stilinden izler olmalı. Havluların hem desenleri hem de renkleri bu konuda önemli kriterler. Bu arada renk seçiminde, havlularınızın banyo paspası ve set üstü banyo aksesuarları ile uyumlu renklerde olmasına dikkat etmelisiniz. 

Klasik Dekorasyonda Havlu Seçimi: Üzerinde etnik, klasik-modern desenlerin ya da kabartmaların yer aldığı havluları tercih edebilirsiniz. 

Modern Dekorasyonda Havlu Seçimi: Desensiz, tek renk, özellikle de nötr renklerdeki havlular, modern dekorasyonun sadeliğini yansıtmak için mükemmel alternatifler.

Country Dekorasyonda Havlu Seçimi: Tek renk havlular, country dekorasyon için de ideal. Fakat çiçek ya da kurdele detaylarına sahip havlular sayesinde banyo dekorasyonunuzu tamamlayabilirsiniz.

  • Bütçe

Havlu fiyatları; havlunun GSM değerinin ne olduğuna, kumaş cinsine ve ürün boyutuna göre değişiklik gösterebilir. Fakat bu noktada havluların teninizle direkt temas halinde oldukları için seçimde oldukça dikkatli olmanızı ve sağlığınız için en uygun ürünü seçmenizi öneririz.

banyo-havlusu-nasil-secilir

Banyo Paspası Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Paspasın olmadığı bir banyo eksik kalır, çünkü salonunuz için halı neyse banyonuz için de paspas o! Bütünsel olarak şık bir alan yaratma konusunda katkı sağlamalarının yanı sıra banyo paspaslarının, ıslak zeminde kaymayı engelleyebildikleri için güvenlik ile de ilgisi olduğunu hatırlatalım. Peki, banyo paspası seçerken nelere dikkat edilmeli? Anlatalım.

  • Renk

Paspas renk seçiminde, set üstü aksesuarlarla uyum içerisinde olabilecek, zeminden birkaç ton açık veya koyu ya da zemin ile kontrast oluşturacak renkleri tercih edebilirsiniz. Bu arada eğer zeminde desenli seramikler varsa sade renk, zeminde tek renk seramik varsa farklı renkleri barındıran ürünler seçebilirsiniz.

  • Stil ve Desen

Banyo paspası tercihinde de öncelikle incelemeniz gereken kriterlerden biri dekorasyon stili ve bu doğrultuda desen alternatifleri.

Klasik Dekorasyonda Banyo Paspası Seçimi: Klasik-modern desenli ve etnik motifli paspaslar, banyonuzu şık bir şekilde dekore etmenize katkı sağlayabilir. Bunun yanı sıra yapay, kürk görünümlü paspaslar da klasik tarz ile dekore edilen alanlarda hoş durabilir.

Modern Dekorasyonda Banyo Paspası Seçimi: Patchwork, renk geçişli, motifli… Pek çok banyo paspası alternatifi, modern dekorasyon ile uyum içerisinde olabilir. Karar verirken tercih ettiğiniz aksesuarlar ışığında seçim yapabilirsiniz.

Country Dekorasyonda Banyo Paspası Seçimi: Doğayı yansıtan desenlere ve sade renklere ya da renk geçişli pastel tonlara sahip banyo paspasları bu tarz için oldukça uygun. Ayrıca jütten üretilen hasır görünümlü paspaslar da alanda sıra dışı bir görünüm yakalamak isteyenler için uygun olabilir.

klasik-banyo-dekorasyonu

  • Üretildiği Malzeme ve Hijyen

Banyo paspasları; sentetik, pamuk ve doğal elyaf olmak üzere üçe ayrılabilir.

Sentetik: Hızlı kuruyan ve uzun süreli kullanım sunan sentetik banyo paspaslarının bu avantajlarının yanı sıra az su emme dezavantajı vardır.

Pamuk: Daha çok su emebilirler ve daha yumuşak bir yapıları vardır.

Doğal Elyaf: Suyu kolaylıkla emip çabuk kururlar. 

  • Güvenlik

Islak ve kaygan zeminler ne yazık ki güvenliğinizi tehdit edebilir. Banyoda meydana gelebilecek ev kazalarının önüne geçmek için ise kaydırmazlık özelliği bulunan paspasları tercih edebilirsiniz.

  • Boyut

Paspasın büyüklüğüne karar vermek için öncelikle banyonuzda ölçü almalısınız. Zeminin genişliği doğrultusunda paspas boyutuna karar verebilirsiniz. Dilerseniz tek parça paspaslar yerine iki parçalı paspas setlerini de seçebilirsiniz.

Bu arada eğer küçük banyonuz varsa açık yuvarlak, büyük bir banyonuz varsa kare ya da dikdörtgen paspasları tercih edebilirsiniz.

  • Bütçe

Banyo paspası fiyatları; paspasın üretildiği malzemeye, boyutuna ve kaydırmazlık gibi sahip olduğu diğer özelliklere göre değişebilir.

banyo-paspasi-nasil-secilir

Banyo Sepeti Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sepetler, alanın düzenini sağlamak adına oldukça önemli ürünler. Banyo denildiğinde akla ilk olarak çamaşır sepetleri gelse de aslında daha küçük boyutlu sepetler de alanı düzenli kılmak için oldukça mühim. Peki, hem banyonuzu düzenli kılmak hem de alanın dekorasyonuna katkı sağlamak için banyo sepeti seçerken nelere dikkat etmelisiniz?

  • Üretildiği Materyal ve Taşınabilirlik

Kullanım alışkanlıklarınız doğrultusunda banyo sepetlerinin üretildiği materyale karar verebilirsiniz. Fakat ihtiyaç ve isteklerinizi karşılamanın yanı sıra banyo sepetlerinde kullanılan materyalin stil ile ilgili olduğunu da unutmamalısınız.

Bambu ve Hasır: Doğal bir materyalle üretilen bambu ve hasır banyo sepetleri dayanıklı olmalarının yanı sıra neme karşı da dirençlidirler. Taşıma bölümleri varsa (ip, iki yandan açılmış delik vs) daha kolay hareket ettirilebilirler. 

Kumaş: Kumaş bölümü çıkarılıp takılabiliyorsa temizlik açısından pratiklik sunan hafif ürünlerdir. Bazı materyal seçeneklerine göre taşınabilirlikleri daha kolaydır. Taşımak için yan taraflarında iplerinin olması önemlidir.

Metal: Banyoya modern bir hava katan metal çamaşır sepetleri, kapaklılarsa kötü koku oluşumunu engelleyebilirler. Fakat seçilen metal banyo sepetinin paslanmaz materyalden üretildiğine emin olmalısınız. Büyük boyutlu ve tamamen metal bir ürün, taşıma konusunda sizi zorlayabilir.

Plastik: Kolay temizlenebilen, farklı renk seçenekleri sunabilen ve farklı tasarımlar ile banyonuzu şık kılabilecek bir materyaldir. Modeline göre fiyat olarak diğer seçeneklerden daha uygun olabilir. Tutma alanları sayesinde kolaylıkla taşınabilir. 

File: Hafif, az yer kaplayan bir seçenektir; fakat uzun ömürlülük konusunda diğer alternatiflerden geride olduğu söylenebilir. Öğrenci evlerinde tercih edilebilir. Oldukça kolay bir şekilde taşınabilir.

modern-dekorasyon-camasir-sepeti

  • Stil

Banyo sepetlerinin üretildiği materyal, stili doğrudan etkileyen bir unsur. Yani banyonuzu bir stil doğrultusunda dekore ediyorsanız kullanım kolaylığının yanı sıra tarz için de bu kriteri değerlendirmelisiniz.

Klasik Dekorasyonda Banyo Sepeti Seçimi: Klasik detaylara sahip rattan görünümlü ya da örme sepetler şıklığı katlayabilir. Bu alternatiflerin yanı sıra bakır, roze altın, gümüş detayları barındıran çamaşır sepetleri de bu dekorasyon stiline uygundur.

Modern Dekorasyonda Banyo Sepeti Seçimi: Bambu, hasır ya da örme ürünleri tercih edebilirsiniz. Modern dekorasyona uygun banyo sepetlerinde sade tasarımlardan yana olabilirsiniz.

Country Dekorasyonda Banyo Sepeti Seçimi: Rattan, hasır ve örme banyo sepetleri, banyonuzun şık görünümünü tamamlamak için yardım alabileceğiniz ürünler. Çamaşır sepetlerinin üzerinde doğayı anımsatan ya da romantik esintilerin bulunması bütünlük sağlayabilir.

country-dekorasyon-camasir-sepeti

  • Boyut 

Alacağınız banyo sepetinin boyutuna, banyonuzdaki alan ve içerisine konumlandıracağınız ürün doğrultusunda karar vermelisiniz.

Çamaşır sepetleri hem ihtiyacınızı karşılayacak boyutta hem de banyonuzdaki kullanılan alanı fazla işgal etmeyecek ölçüde olmalı. Çamaşır sepetlerinde taşınabilirlik kriterine de önem vermelisiniz, çünkü zaman zaman sepeti çamaşır makinesinin yanına taşımanız gerekebilir. Bu noktada ürünün üretildiği materyalin yanı sıra boyutu da belirleyici bir kriter olabilir.

Alanın düzenini sağlayacak ve dolap içi ya da raf gibi dilediğiniz alana konumlandıracağınız küçük boyutlu sepet seçiminde ise çamaşır sepetine takım ürünleri tercih etmek banyoda bütünlüğü sağlar. Boyut tercihinde ise sepetin içerisine yerleştireceğiniz havlu, kişisel bakım ürünleri gibi detayları göz önünde bulundurarak seçim yapmanızı öneririz.

klasik-dekorasyon-camasir-sepeti

Diğer Banyo Aksesuarlarını Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Duş rafı, havlu asacağı, tuvalet kağıdı asacağı, hatta saç kurutma makinesi tutacağı… Düzen ve yer tasarrufu sağlamanın yanı sıra banyonuza şıklık katacak bu aksesuarların seçiminde de dikkat etmeniz gereken noktalar var. Şimdi, bu banyo aksesuarlarının seçiminde dikkat etmeniz gereken noktaları sıralayalım.

  • Banyonuzdaki tüm aksesuarların birbiriyle uyum sağlayacak detaylara sahip olması önemli. Örneğin alanda klasik dekorasyonu uyguladıysanız ve bakır renginde detaylara sahip olan bir set üstü banyo aksesuarı seti aldıysanız tuvalet kağıdı asacağını, duş rafını ve havlu asacağını da bakır tonlarında seçebilirsiniz.
  • Bu ürünleri seçerken de alanınız ve ihtiyaçlarınız doğrultusunda seçim yapmalısınız. Mesela yatay bir havlu asacağı yerine yuvarlak formlu ya da iki-üç askılı ürünleri tercih edebilir ve alandan tasarruf edebilirsiniz. Ya da duş kabininiz dar ise köşe raflar, alanı daha verimli kullanmanızı sağlayabilir. Bu arada duvara monte ürünlerin ayaklı ürünlere göre daha çok alan tasarrufu sağladığını belirtmeden geçmeyelim.

banyo-aksesuari-secimi

Banyonuzu güzelleştirmenizi sağlamanın yanı sıra hayatınıza pratiklik katacak banyo aksesuarları ve banyo tekstil ürünleri Koçtaş’ta!