Evinizde Bayram Hazırlığı: Bayram Temizliği Nasıl Yapılır?

Bayram temizliği

İçerisinde olduğumuz COVID-19 pandemisi nedeniyle bu yıl da geçen yılki gibi, bayramların o kalabalık, tüm geniş aileyi bir araya getiren sofraları olmayacak. Ama gelecek bayramlarda sevdiklerimizle sağlıklı bir şekilde bir arada olabilmek için bu bayramı bu şekilde geçirmemiz gerekiyor.

Tabii alışık olduğumuz bazı şeyleri bu bayram yapamayacak olsak da bayram temizliği olmadan olmaz! O halde hemen “Bayram temizliği nasıl yapılmalı?” anlatalım. Bu arada evin temizliği için kollarınızı sıvamadan önce “Evinizi Gerçekten Temizlediğinize Emin misiniz? En Sık Yapılan Temizlik Hataları” yazımıza göz atmanızın faydalı olabileceğini de belirtelim.

İşte, pratik bayram temizliği için öneriler:

İlk Adım: Plan Yapın, Eksiklerinizi Giderin

Hakkıyla bir bayram temizliği yapmak için bir gün yeterli olmayabilir. Eğer bayram temizliği yapmak için bir gün ayırdıysanız bu konuda ailenizdeki diğer bireylerden yardım almanız gerekebilir. Aksi takdirde oldukça yorucu ve zamanla yarışacağınız bir gün sizi bekliyor demektir.

Evinizin alanlarını bir temizlik sırasına koymak, temizlik yaparken daha planlı olmanızı sağlar ve işinizi kolaylaştırır. İlk olarak, temizledikten sonra girmeyeceğiniz ve dolayısıyla dağılmayacak alanları temizlemeyi tercih etmelisiniz. Yatak odanız, varsa çalışma odanız temizleyeceğiniz ilk yerler olabilir. Banyo ise kesinlikle temizlemeniz gereken son yer olmalı. Bu arada halılarınızı kısa süre önce yıkatmadıysanız bayram temizliğine halı yıkatmayı da dâhil edebilirsiniz.

Temizlik ürünleri olmadan temizlik olmaz, değil mi? Temizlik sırasında bölünmemek için evdeki temizlik malzemelerini önceden kontrol etmeniz ve eksikleri satın almanız faydalı olabilir. Eğer doğal temizleyiciler sayesinde hem doğayı hem de bütçenizi korumak istiyorsanız ama bu konuda nasıl bir yol izlemeniz gerektiğini bilmiyorsanız ev yapımı temizlik malzemelerinin nasıl yapıldığını anlattığımız “Hem Ekonomik Hem Sağlıklı: Evde Doğal Temizlik Ürünleri Nasıl Yapılır?” yazımız size rehber olabilir!

Bayram öncesi temizlik

Etrafı Toparlayın, İşinizi Kolaylaştırın

Eğer eviniz dağınıksa öncelikle dağınıklığı toplamak temizlik yapmanızı kolaylaştırır. Evinizin tüm odalarını gözden geçirmeli ve toparlamalısınız. Ürünleri olması gereken yere koymak, temizliği daha düzenli ve pratik kılar. 

Şimdi Odalarda Bayram Temizliği Zamanı

Artık bayram öncesi temizlik için hazırsınız! O halde şimdi, bayram temizliği yapmanın püf noktalarını paylaşalım. Bu arada minik bir uyarı: Eğer bahar temizliğini yakın zamanda yaptıysanız, halı ve koltuk temizliğini bahar temizliği yaparken gerçekleştirdiyseniz bu adımları atlayabilirsiniz.

  • Tüm odalarınızdaki tül ve perdeleri çıkarın ve yıkamaya atın.
  • Perdeleriniz yıkanırken camları silin.
  • Siz, evinizin tüm camlarını silene kadar, yıkama programı da yüksek ihtimalle bitecektir. Tüllerinizi ve perdelerinizi asabilirsiniz. Eğer perdelerinizin ütülenmeye ihtiyacı olduğunu düşünüyorsanız hızlıca ütü yapabilirsiniz.
  • Koltuk temizliği de es geçmemeniz gereken bir konu. Eğer koltuk ve minder kılıfları çıkıyorsa çamaşır makinenizde kılıfları yıkayabilirsiniz. Kılıflar çıkmıyorsa ılık su içerisine koyduğunuz sıvı sabunu eritip koltukları silebilir, ardından duru suya batırılmış bir bezle üstünden geçebilirsiniz.
  • Sırada evinizi süpürmek var. Bu işlemi yaparken tüm mobilya ve beyaz eşyayı çekip arkalarını ve altlarını temizlemeyi es geçmemelisiniz. Siz farkında olmasanız da aslında bu noktalar da oldukça kirli.
  • Toz alma zamanı! Ama bu sefer, her zamankinden biraz daha uzun sürebilir, şimdiden uyaralım. Toz alma işleminin püf noktası, yukarıdan aşağıya olacak şekilde toz almaktır. Bu sayede toz aldığınız noktaların temizlik sırasında yeniden tozlanmasının önüne büyük ölçüde geçebilirsiniz.
  • Bayram temizliği büyük bir temizlik. Sadece mobilyaların dışını değil, içini de temizlemelisiniz. Fazlalıkları atmak ya da kullanılabilecek durumdakileri ihtiyacı olanlara vermek, evinizi daha ferah kılabilir. Bu arada vitrin ve ünitelerin içerisinde bulunan ve bayramda kullanacağınız misafirlik takımlarını da mutfağa götürüp kısa programda yıkayabilir, bayrama hazırlayabilirsiniz.
  • Toz alma işlemini bitirdikten sonra alanı bir kez daha süpürün. Ardından zeminleri silebilirsiniz.
  • Evinizin tüm odalarını temizlerken bu sıralamayı takip edebilirsiniz.

Bayram temizliği nasıl yapılır?

Bayram Öncesi Mutfak Temizliği

Oda temizlikleri bittikten sonra sırada mutfak temizliği var! Eğer daha öncesinde dip bucak bir temizlik yaptıysanız ve bazı adımları yakın zamanda gerçekleştirdiyseniz (beyaz eşya temizliği gibi) bu adımları es geçebilirsiniz.   

  • Önceliği cam temizliğine verebilirsiniz.
  • Sonrasında mutfak temizliğine tezgâhınızı temizleyerek devam edebilirsiniz. Çünkü bu noktanın temiz olması, mutfağınızda yapacağınız temizliğin kalitesini belirleyecektir. Ne de olsa temiz olarak koyduğunuz tabakların durduk yere kirlenmesini istemezsiniz, değil mi?
  • Tezgâhı temizledikten sonra mutfak temizliğine, buzdolabı ve fırın gibi beyaz eşya kategorisindeki ürünleri temizleyerek devam edebilirsiniz. Dilerseniz en doğru beyaz eşya temizliği ipuçlarına “Onların da Temizlenmeye İhtiyaçları Var! Hangi Beyaz Eşya Nasıl Temizlenir?” yazımızdan ulaşabilirsiniz.
  • Buzdolabının ardından yapmanız gereken, mutfak dolaplarının içini ve dışını silmek.
  • Tezgâhı, duvar seramiklerini ve ocağınızı yeniden temizledikten sonra süpürme ve silme işlemini gerçekleştirin. İşte, bu kadar!

Bayram mutfak temizliği

Bayram Öncesi Banyo Temizliği

Banyo, temizlik sırasında en çok kullandığınız alanlardan biri olduğu için temizliği en sona bırakmak oldukça sağlıklı olacaktır. Bu arada “Mikroplara Veda: Banyo Temizliği Nasıl Yapılır?” yazımızın da bu aşamada size yardımcı olabileceğini hatırlatalım.

  • Öncelikle banyo dolaplarınızı temizleyerek işe başlayın.
  • Klozet, lavabo, duş kabini ve zeminleri temizleyici ürünler yardımıyla temizleyin. Özellikle banyo ve tuvaletlerinizin temizliğinde mikropları yok etmek amacıyla temizlik ürünlerini fazlaca kullandığınızı biliyoruz. Fakat ihtiyaçtan fazla temizlik ürünü kullanmak, özellikle çamaşır suyu ve tuz ruhu gibi farklı kimyasal temizlik ürünlerini karıştırmak hayati solunum yolu sorunlarına neden olabilir.

Bayram banyo temizliği

Bayram temizliğinde püf noktalar nelerdir, paylaştık. Bayram temizliği yaparken ihtiyaç duyabileceğiniz temizlik ürünleri, Koçtaş’ta!

Eviniz şimdiden mis gibi koktu bile! Evde bayram temizliğinin ardından güzel bir çay ya da kahve keyfi yapmayı unutmayın! Kendinizi daha keyifli ve mutlu hissedeceğiniz bir bayram için balkon ve bahçenizde zaman geçirmek güzel fikir! Ayrıca dilerseniz “Kolları Sıvama Vakti: Balkon Temizliği İçin Öneriler” yazımız, keyif öncesinde alanın temizliği konusunda size yardımcı olabilir.

Güzel bayramlar dileriz!