Hoş Geldin Bebek! Bebek Odası Nasıl Dekore Edilir?

Bebek odası dekorasyonu nasıl yapılır?

Heyecan dorukta; ailenize yeni bir birey dâhil olacak! Yiyeceği, giyeceği, kullanacağı ürünler ve eşya derken hızlı bir hazırlık süreci sizi bekliyor. Diğer yandan zamanın çok yavaş geçtiğini düşünüyorsunuz, çünkü bebeğinize kavuşacağınız gün bir türlü gelmiyor. Ama o dünyaya geldiğinde, zamanın ne kadar hızlı geçtiğini anlayacaksınız. Peki, bebeğinizin odası hazır mı?

Bebeğinizin dünyaya geleceği günü beklerken yapmanız gereken şeylerden biri olan bebek odası dekorasyonu konusunda çok heyecanlı olduğunuzu biliyoruz! Şimdi; yenidoğan odası dekorasyonu nasıl yapılır, ihtiyacınız olan detayları paylaşmaya başlayalım.

Dekorasyon Öncesinde Dikkat Etmeniz Gerekenler Var

Bebek odası mobilyalarını seçmek için sabırsızlanıyor ve bir an önce bebek odası dekorasyonunu yapmak için kolları sıvamak istiyorsunuz. Fakat öncesinde bebeğinizin odası konusunda dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var. Bu nedenle bebek odası dekorasyon önerilerine geçmeden önce bu noktaları paylaşmakta fayda var.

  • Bebek odaları için genellikle evin küçük odaları tercih edilir. Fakat burada atalarımızın söylediği bir sözü hatırlatmakta fayda var: Güneş girmeyen eve doktor girer! Bu nedenle bebek odasının güneş alan ve kolay ısınabilen bir oda olması, bebeğinizin sağlıklı bir şekilde büyümesi için oldukça önemli. Yani evinizde kullanmadığınız odayı bebek odası yapmak yerine evinizdeki en uygun odayı bebeğinize vermelisiniz. Güneş girmeyen bir oda hem ısınma hem de aydınlanma konusunda sorun yaşamanıza neden olabilir. Diğer bir deyişle bu unsurlar bebeğinizin sağlığını etkileyebilir. Aynı zamanda bebeğin odasının, anne ve babanın kolaylıkla ulaşabileceği bir yerde olması da oldukça önemli.
  • Bebek odasının bebek doğmadan minimum 1 ay önce boyanması ya da çocuk duvar kâğıdı ile kaplanması, mobilyaların önceden sipariş edilip yine birkaç ay önceden odaya yerleştirilmesi, sandığınızdan çok daha önemli! Çünkü yenidoğan odası için yeni sipariş verdiğiniz mobilyaların kokusunun uçması gerekir.
  • Odanın yalıtımını yapmak da odada ısı kaybı yaşanmasının önüne geçer ve bu sayede ideal sıcaklığı koruyabilirsiniz. Kapı-pencere bandı sayesinde bu alanlarda yalıtım sağlamanın yanı sıra dilerseniz izolasyon malzemeleri arasında yer alan yalıtım levhaları ile de oda içerisinde izolasyon yapabilirsiniz. Dilerseniz “Sıcacık Evler ve Tasarruf Hayal Değil: Isı İzolasyonu” yazımız sayesinde ısı yalıtımı hakkında önemli detaylara ulaşabilirsiniz. Ayrıca alana bir oda termostatı koymak da ideal sıcaklığı koruyabilmeniz konusunda size yardımcı olabilir.

Bebek Odası Dekorasyonu Nasıl Yapılır

Bebek Odası Renk Seçiminde Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Belki siz de “Bebek kız olursa odası pembe, erkek olursa odası mavi olur.” diye düşünenlerdensiniz, fakat bir şeyi hemen hatırlatalım: Önemli olan bebeğinizin kendini iyi hissetmesi ve rahatlığı! Peki, bebek odasında hangi renkleri tercih etmelisiniz? “Ev Dekorasyonunda Renklerin Psikolojik Etkileri: Odalara ve Trendlere Göre Renk Kullanım Rehberi” yazımızda da bahsettiğimiz gibi renklerin psikolojik etkilerinin oldukça önemli olduğunu hatırlatalım. Yani çok severek alacağınız bir bebek odası duvar kâğıdı aslında iyi bir etki yaratmayabilir. Peki, bebek odasını dekore ederken hangi renkler kullanılabilir? Duvar rengi olarak bej, açık mavi ve açık yeşil tonları gibi pastel renkler, bebek odasında kullanılabileceğiniz renkler arasında yer alıyor. Bu renklerin rahatlatıcı etkisi sayesinde bebeğiniz keyifle uyuyabilir. Aynı zamanda odanın her noktasında aynı renkleri kullanmaktansa duvarlara göre farklı tonlardan da yararlanabilirsiniz.

Bebek Odasında Hangi Malzemeden Yapılmış Ürünleri Tercih Etmelisiniz?

Yenidoğan bebeğinizin yıllarca kullanabileceği güzel bir oda hayal ediyorsunuz. Ayrıca şıklığın yanında bebeğinizin sağlığını ve güvenliğini düşündüğünüzü de biliyoruz. Bu doğrultuda bebek odası dekorasyonunda dikkat edilmesi gerekenleri anlatalım.

  • Bebek odası mobilyalarında plastik ürünlere yer vermemelisiniz. Bebeğiniz için en iyisi, ağaçtan yapılmış mobilyalar. Sağlıklı ve dayanıklı oldukları için bu mobilyaları uzun yıllar gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.
  • Bebek odası mobilyalarının ahşap gibi sağlıklı maddelerden yapılmış olmasının yanı sıra odanın zemini de oldukça önemli. Hem kolay ısınmasını sağlamak hem de kolay temizleyebilmek için bebek odasının zemininde laminant parke tercih edebilirsiniz.
  • Eğer bebek odası halısı tercih edecekseniz halının antibakteriyel ve antialerjik olmasına dikkat etmelisiniz. Aksi takdirde özellikle emekleme süreci ve bebeğinizin ilk adımlarında halı ile yakın olması, sağlık sorunlarına neden olabilir.
  • Beşik seçiminde, ileriki yıllarda yatağa dönüştürülebilen işlevsel bebek beşiklerini tercih edebilirsiniz. Ayrıca bazı beşiklerde bulunan bebek altı değiştirme alanı, bebek bakımı için oldukça işlevsel; bizden söylemesi!
  • Yenidoğan bebek odasında ferah ve aydınlık bir dekorasyonu benimsemelisiniz. Bu doğrultuda ihtiyacınız olmayan eşya ve mobilyaları almamanızı öneririz.
  • Yavaş yavaş hareketlenmeye başlayan bebekler, keşfetme amacıyla çok hareketli olabiliyorlar. Bu nedenle bebek odasında, cam dekorasyon ürünlerine ya da eşyaya yer vermemeye dikkat etmelisiniz. Ayrıca bebeğiniz için sadece kendi odasında değil, tüm evde güvenliği sağlamak da bir o kadar önemli. Bebek ve çocuk güvenliği konusundaki detaylı bilgiye ihtiyacınız varsa “Çocuklar İçin Evi Güvenli Hale Getirme Yolları” yazımız size yardımcı olabilir!

Bebek Odası Dekoru

Bebek Odası Aydınlatması Nasıl Olmalı? Ek Depolama Alanını Nasıl Oluşturmalısınız?

Işık oranı sizin olduğu gibi bebeğinizin de uyku kalitesini etkiler. Bu nedenle geceleri odanın ışık almamasına özen göstermelisiniz. Fazla sarı veya çok beyaz ışık yerine daha soft ışık kaynaklarını tercih etmelisiniz. Avizenin yanı sıra abajur ya da sensörlü apliklerden de yararlanabilirsiniz.

Emin olun ki bebeğiniz sizden fazla eşyaya sahip olacak ve ne kadar çok eşyası olursa olsun bazı zamanlarda onlar bile yetersiz kalacak. İşte, tam da bu nedenle yenidoğan odasının özellikleri arasında bol depolama alanının olması yer alıyor. Beşikte yer alan çekmecelerle gardırop, şifonyer gibi mobilyaların yanı sıra dekoratif duvar rafları da size yardımcı olabilir. Eğer düzenli depolama alanlarına sahip olmaya kararlıysanız kumaş saklama kutularını kullanabilirsiniz.

Bebek Odası

Bebek Odası Nasıl Renkli Hale Getirilir?

Evinizin en renkli odasının bebek odası olmasını istemek hakkınız. Peki, odayı renklendirmek için nelerden yardım alabilirsiniz? Öncelikle bebek odası duvar kâğıtlarının bu konuda süper kahramanlar olduklarını belirtelim. Eğer tercihinizi duvarları boyamaktan yana kullanmak istiyorsanız duvar sticker’ları sayesinde alanı daha canlı hale getirebilirsiniz.

Bebek odası avizesi, bebek odası perdesi ve antibakteriyel olması şartıyla bebek halısı da alanda istediğiniz enerjiyi yakalamanız için yanınızda! Ayrıca çocuğunuzun oyuncakları ile bebek odası süslemesi yapabilir, kapı süsleri sayesinde daha içeri girmeden odadaki canlılığı keşfedebilirsiniz. Çocuğunuzun Odasını Sahiplenmesini Sağlayacak 5 Öneri adlı yazımızı buradan okuyabilirsiniz.

Bebek Odası Süslemesi

Bebek ve Çocuk Odalarında Yeni Trend: Montessori Yatak

Bebek ve çocuk odası dekorasyonunda da trendleri takip etmek #güzelfikir! Sadece şık bir alan yaratma konusunda değil, eğitici bir oda oluşturma konusunda da yardımcı olacak yöntemi sizinle tanıştıralım: Montessori! Çocukların sorumluluklarını yerine getirmeleri, kendi kararlarını verebilmeleri gibi önemli konularda size yardımcı olacak Montessori dekorasyon son yıllarda adından oldukça fazla söz ettiriyor. Montessori çocuk odası dekorasyonu hakkında daha detaylı bilgi alabilmek için “Çocuk Odaları Artık Daha Renkli: Montessori Yatak” yazımızı okumanızı tavsiye ederiz!

Bebek Odası Montessori

En Huzur Verici Oda: Bebek Odası Süsleme Fikirleri adlı yazımızı okuyarak bebek odası süsleme fikirlerini öğrenin!

Bebek beşikleri, gardıropları, evde çocuk güvenliği için ihtiyacınız olan tüm ürünler… Koçtaş, bebek odası dekorasyonu yaparken de yanınızda!