Belki de Servis Çağırmanız Gerekmez: Kombi Arızaları ve Çözümleri

Kombi arızaları ve çözümleri

Markete giderken ya da marketten dönerken, dışarıdaki bir işinizi hallederken ya da iş dönüşünde… Eğer mevsim kışsa soğuk hava nedeniyle bir an önce iç mekâna varmak için acele ettiğinizi biliyoruz. Hatta çoğu zaman hayaliniz sıcacık evinize gidip sıcak içeceğinizi yudumlamak oluyor. Isınma ihtiyacını gidermek için en çok kullanılan ürünler ise kombiler! Soğuk havalarda evinizi ısıtan ve dört mevsim sıcak su sağlayan bu cihazlar, evlerin olmazsa olmazları arasında çoktan yerini aldı. Eğer kombiniz eskidiyse ya da arızalandıysa ve yeni bir kombiye ihtiyacınız varsa “Onsuz Ev Düşünülemez: Kombi Nasıl Seçilir?” yazımızı okuyabilirsiniz. Kombi modelleri ve fiyatları ile ilgili bilgi almak için de Koçtaş’ı ziyaret edebilirsiniz.

Evinizin süper kahramanları olan kombiler, bazı zamanlarda, evinizdeki diğer cihazlar gibi arızalanabilir. Peki; kombi arızaları nelerdir ve kombi arızaları nasıl giderilir? Bu yazımızda kombi arızaları ve çözümleri hakkında ihtiyacınız olan detayları sıralayıp özellikle kış aylarında zor duruma düşmenizin önüne geçmeye çalışacağız.

Kombi arızaları nelerdir?

Başlamadan Önce Uyaralım: Bazı Durumlarda Bir Uzmandan Yardım Almak Şart!

Evet, biz kombi arıza nedenleri ve çözümleri hakkında size bilgi vereceğiz; ama bazı sorunlar için uzmanlardan yardım almanız gerektiğini unutmamalısınız. Aksi takdirde can ve mal güvenliğinizi riske atmış olabilirsiniz. Eğer kombi sorunu sizin müdahale edebileceğiniz düzeyde değilse uzman kombi servisi aracılığıyla yapılacak kombi arıza tespiti sonrasında gerekli işlemlerin yapılmasını sağlamalısınız. Bu uyarımızdan sonra kombi sorunları ve kombi arıza kodları hakkındaki detayları sıralayabiliriz. Kombi gibi ısıtma sistemleri ile ilgili usta desteğine ihtiyaç duyduğunuz zaman da Ustabilir’i ziyaret edebilir ve teklif alabilirsiniz.

Kombi arıza nedenleri nelerdir?

Kombi Arıza Çözümleri

Peki, kombiniz yukarıda belirttiğimiz şekilde arızalanırsa nasıl çözüm bulabilirsiniz?

Kombi Çalışmıyorsa;

Kombiler elektrik gücü ile çalışan cihazlardır. Bu nedenle eğer kombiniz çalışmıyorsa cihazın fişinin prize takılı olduğuna emin olmalısınız. Eğer fiş prize takılı ise kombinin sigortasının ve kombinize gaz veren vananın açık olup olmadığını kontrol etmelisiniz.

Kombiler, su basıncının düşük ya da yüksek olması sebebiyle kendilerini kapatabilirler. Su basıncı için ideal değer ise 1,5 ila 2 bar arasındadır. Eğer “Kombi su basıncı nasıl ayarlanır?” diye soruyorsanız “Kombili Evler İçin Bilmeniz Gereken 4 Temel Bilgi” yazımızdan yardım alabilirsiniz.

Kombi Çalışıyor ama Isıtmıyorsa;

Kombinizin çalıştığından eminsiniz… Buna rağmen eviniz istediğiniz düzeyde ya da hiç ısınmıyor. Bu durumda öncelikle termostat ayarının yeterli olup olmadığına bakmalısınız. Eğer ısı derecesi düşükse yükseltebilirsiniz. Radyatörlerin giriş-çıkış vanalarının kapalı olması da sıcak suyun tesisat içerisinde dolaşmasına ve cihazın ısıtma görevini yerine getirmesine engel olur. Bu nedenle radyatör vanalarının açık olduğundan emin olmalısınız.

Kombi çalışıyor ama ısıtmıyor.

Sıcaklık ayarı yüksek, kalorifer tesisatınızın vanaları açık… Bu durumda sorun; dönüş hattındaki tıkanıklık ya da radyatörlerin veya boru hattının kirliliği olabilir. Böyle bir sorunla karşılaştığınızda peteklerin ve boru hattının temizlenmesi gerekebilir. Bu da işe yaramazsa kombinizde teknik bir sorun var demektir. Peteklerin, boru hattının temizlenmesi ve teknik arıza tespitinin yapılabilmesi için yetkili servislerden yardım alabilirsiniz.

Kombi Çalışıyor, Ancak Musluklardan Sıcak Su Gelmiyorsa;

Elbette musluklarınızdan sıcacık su akması da kombiniz görevi. Kombi arızalarında sıcak su problemi ise sıkça karşılaşılan bir durum. Petekleriniz ısındığı halde musluklarınızdan sıcak su akmıyorsa bunun farklı birkaç nedeni olabilir. Isınan su, musluğunuza ulaşmadan kalorifer sistemine karışıyor olabilir. Bu sorun genellikle üç yollu vana arızalandığında görülür ve bir diğer arıza olan su açıldığında peteklerin aşırı ısınmasının sebebi de budur. Eğer neden bu değilse sıcak su hattına başka bir yerden soğuk su karışması da musluğunuzdan akan suyun soğuk olmasına neden olabilir. Ayrıca kombinin sıcak su sağlayan parçalarında arıza meydana geldiğinde musluktaki sıcak su akışı etkilenir. Eğer kombiniz çalışıyor ama sıcak su konusunda sorun yaşıyorsanız yetkili servise danışabilirsiniz.

Kombiden Su Akıyorsa;

Eğer yaşadığınız sorun kombiden su gelmesi ise bunun farklı nedenleri olabilir. “Kombiden su akıyor.” gibi bir şikayetiniz varsa öncelikle kombinizin üzerinde bulunan analog ya da dijital olabilen su basıncı göstergesine bakmalısınız. Basınç 2 barın üzerindeyse kombiniz, fazla suyu atmak amacıyla su kaçırıyor olabilir. Bu sorunu kendiniz, su basıncını düşürerek çözebilirsiniz.

Genleşme tankı, su doldurma vanası gibi parçaların arızalanması da kombiden su akmasına neden olabilir. Bu durumda uzmanlara danışmalısınız. Eğer tesisatla ilgili bir sorun varsa tesisatçıdan yardım alıp sorunu çözüme kavuşturabilirsiniz.

Su akıtan kombi

Kombi Ateşleme Yapmıyorsa;

Kombi ateşleme yapmıyor.” sorunu da sıklıkla görülen arızalardan biridir. Kombi ateşleme sorunu görüldüğünde servise danışmadan önce kombide gaz olup olmadığını kontrol etmeli, yani gaz vanalarının açık olduğundan emin olmalısınız. Eğer bu konuda bir sorun yoksa kombinize reset atabilirsiniz. Reset işlemi işe yaramıyorsa yetkili servisi arayarak yardım almalısınız.

Kombi Yanarken Patlama Yapıyorsa;

İşte, bu durumda kesinlikle yetkili servisi aramalı ve gerekli işlemlerin onların tarafından yapılmasını sağlamalısınız. Kombi patlamalı yanıyorsa bunun farklı nedenleri olabilir. Sorunun tespiti ve çözümü uzman tarafından yapılmalıdır.

Başlıca kombi arızalarını sizinle paylaştık. Bunların yanı sıra kombinizin kullanım kılavuzunda yer alan kombi arıza işaretlerinin de sorunları ve çözümleri hakkında size fikir verebileceğini unutmamalısınız.