Bu Hataları Yapmayın: Beyaz Eşyanın Ömrünü Kısaltan Hatalar

Beyaz Eşyanın Ömrünü Kısaltan Hatalar

Beyaz eşya alırken ince eleyip sık dokuduğunuzu tahmin edebiliyoruz. Hem kim aldığı beyaz eşyayı uzun yıllar kullanmak istemez ki! İşte, tam da bu noktada beyaz eşyanın ömrünü uzatmanız için onları kullanırken de dikkat etmeniz gereken noktalar var! O halde beyaz eşya kullanırken en sık yapılan hatalar doğrultusunda beyaz eşyanın ömrünü uzatan önerileri sıralamaya başlayalım.

İhtiyacınıza Uygun Ürünü Seçmemek

Eğer yeni bir beyaz eşya almak istiyorsanız elbette güvenilir bir markadan, garanti sunan ve geniş servis ağı bulunan bir ürün almak doğru bir karar olacaktır. Fakat bunun yanı sıra ihtiyacınıza uygun ürünü satın almak da “Beyaz eşya ömrü nasıl uzatılır?” sorusunun cevaplarından. Boyut, kapasite, ek özellikler gibi unsurları değerlendirerek size en uygun beyaz eşyayı seçmeniz mümkün. Bu sayede aldığınız ürünü doğru konumlandırabilir, kapasitesinin üzerinde çalıştırmak durumunda kalmazsınız.

Dilerseniz beyaz eşya seçimi hakkında merak ettiğiniz cevaplara “Sonradan Pişman Olmayın: Beyaz Eşya Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler” yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Kullanım Kılavuzunu Okumamak

Kabul edelim, aldığımız ürünün kullanımıyla ilgili merak ettiğimiz bir şey yoksa kullanım kılavuzlarından pek yararlanmıyoruz. Fakat kullanım kılavuzlarında, aldığınız ürününün ömrünü uzatmaya yardımcı olacak pek çok detayın yer aldığını biliyor muydunuz? Örneğin buzdolabınızı direkt olarak güneş almayan bir yere konumlandırmaktan kaçınmak veya buzdolabının hava akışını olumsuz etkilememek için yanlardan, arkadan ve üstten birkaç santim boşluk bırakmak önemli. Ayrıca kullanım kılavuzlarında yer alan bu tip detaylar, makinenizin ömrünü uzatmanın yanı sıra enerji tasarrufu yapmanıza da yardımcı olabilir.

Beyaz Eşya Ömrü Nasıl Uzatılır

Eşyayı Kapasiteye Uygun Çalıştırmamak

Aldığınız bulaşık, çamaşır kurutma, çamaşır makinesinin ve buzdolabının bir kapasitesi var. Kullanım kılavuzlarında detaylı bir şekilde yer verilen bu kapasiteyi aştığınız durumlarda ise makineniz fazla efor sarf edebilir ve bazı bölümleri zarar görebilir. Beyaz eşyanızı kapasite doğrultusunda çalıştırmak, ürünlerin ömrünü uzatmak konusunda oldukça önemli olduğu için beyaz eşya seçiminde bu konuyu kesinlikle göz ardı etmemeniz gerektiğini bir kez daha hatırlatmak isteriz.

Makine İçin Uygun Olmayan Temizleyicileri Tercih Etmek

Elbette bulaşık makinenizin bulaşıkları kirden tamamen arındırmasını, çamaşır makinenizin ise kirli giysilerinizi ilk günkü gibi kusursuz hale getirmesini istiyorsunuz. Bu isteklerinizi gerçekleştirmek için ise yakın çevrenizden duyduğunuz ya da internet sitelerinden okuduğunuz bazı malzemelerle yıkama yapmayı düşünebilirsiniz. Fakat limon tuzu, sirke gibi malzemelerle yapılan temizlik, hem beyaz eşyanıza hem de bulaşıklarınıza veya çamaşırlarınıza zarar verebilir. Bu nedenle profesyonel temizlik deterjanlarını kullanmanızı, yabancı maddelerle temizlik yapmayı tercih etmemenizi öneririz.

Beyaz Eşyanın Ömrünü Uzatan Öneriler

Beyaz Eşyanızı Temizlemeyi Es Geçmek

Beyaz eşyanızı temizlemeye özen gösterdiğinizi biliyoruz; ama sadece dış temizliği değil, makinelerinizin iç temizliğini de aksatmadan yapmak önemli. Peki, hangi beyaz eşyayı nasıl temizleyebilirsiniz?

  • Her çalıştırma sonrasında çamaşır makinesi lastiklerini temiz ve kuru bir bezle silmeli, belirli aralıklarla deterjanlık alanını temizlemelisiniz. Boşaltım pompasındaki kirli suyu düzenli olarak boşaltmak da beyaz eşya kullanım önerileri arasında. Ayrıca minik bir uyarı: Makinenizin tamburuna ve diğer giysilerinize zarar vermemek için çamaşırlarınızın ceplerini boşaltmalı, düğmelerini kapatmalısınız. 
  • Bulaşık makinesinin alt kısmındaki filtreleri düzenli olarak yıkamak hem bulaşıklarınızın iyi temizlenmesi hem de makinenizin ömrünün uzun olması için oldukça önemli. Filtrenin ve boruların dolmasını engellemek için ise bulaşıkları yerleştirmeden önce bir fırça ya da bez yardımıyla yemek kalıntılarını temizlemek şart.
  • Buzdolabının iç temizliğini yapmak, yılda iki kez kondenserini temizlemek ve dondurucu kısmı buz tutuyorsa kullanım kılavuzundaki detaylar doğrultusunda buzları temizlemek oldukça önemli.

Beyaz eşya temizliği hakkında detaylı bilgi almak için kullanım kılavuzlarının yanı sıra “Onların da Temizlenmeye İhtiyaçları Var! Hangi Beyaz Eşya Nasıl Temizlenir?” yazımızı okuyabilirsiniz.

Eşyanız Bozulduğunda Yetkili Servisten Yardım Almamak

Beyaz eşyanızı uzun süre kullanmak istiyorsunuz ve bunda sürpriz masraf çıkmasını önleme isteğinin payı da büyük. Fakat oluşan herhangi bir sorunda garanti kapsamında olan ürünler yetkili servislere emanet edilse de garanti bittiğinde daha uygun fiyatlı tamirciler tercih edilebiliyor. Oysa orijinal parçaların kullanılmadığı değişimler ya da alanında uzman olmayanlarca yapılan uygulamalar, makinenize daha çok zarar verebilir ve bu durum düşündüğünüzden daha çok harcama yapmanıza neden olabilir. İşte, tam da bu nedenle ihtiyaç duyulduğunda sadece yetkili servisleri tercih etmeniz oldukça önemli.

Değişen Voltaja Karşı Önlem Almamak

Beyaz eşyanızı prize taktınız ve ürünün ömrünü uzatan tüm önerileri dikkate alıyorsunuz… Peki, değişen akım nedeniyle de beyaz eşyanızın motorunun zarar görme ihtimali olduğunu biliyor muydunuz? Değişen akım değerleri nedeniyle yükselen voltajın beyaz eşyanıza zarar vermemesi ve sürpriz bir harcamanın oluşmaması için en iyi çözüm ise akım korumalı prizlerden yardım almak! Kullanacağınız bu priz, yüksek voltajın neden olabileceği hasarların önüne geçme ve makinenizi koruma konusunda bir süper kahraman olabilir!

Beyaz eşyanın ömrünü nasıl uzatabiliriz?” sorusunun cevaplarını sıraladık. Bu püf noktalar sayesinde beyaz eşyanızın daha uzun ömürlü olmasını sağlayabilirsiniz. Bu arada bir beyaz eşya almayı planlıyorsanız Koçtaş’a da mutlaka göz atmanızı öneririz.