Böcekleri Evinizden Uzak Tutmanızı Sağlayacak 6 Bitki

Böcekleri evinizden uzak tutmanıza yardımcı olan bitki çeşitleri.

Evinizde misafir ağırlamayı sevdiğinizi biliyoruz, ama söz konusu davetsizce gelen böcekler olduğunda misafirperver olamayacağınızın da farkındayız. Her mevsim olsa da özellikle ilkbahar ve yaz aylarında bir bakıma evinize ortak olmak için çabalayan böcekleri evden uzak tutmak için yollar arıyor olabilirsiniz. Şimdi, kafanızdaki “Evde böcek varsa ne yapmalıyım?” gibi soruların cevaplarını vermeye başlıyoruz. Evdeki böceklere doğal çözüm olan 6 bitki ile tanışma zamanınız geldi de geçiyor!

1. Fesleğen

Uzak tuttuğu zararlı canlılar: Sivrisinek, karasinek

Havaların ısınmasıyla geri dönen ve hem gündüz hem de gece saatlerinde rahatsızlık veren küçük canlılar… Sinekleri evden uzaklaştırmak için fesleğeni kullanarak evinizde rahat bir nefes alabilirsiniz. Kokusu sayesinde sivrisinekleri ve kara sinekleri püskürten bu bitkiyi cam ve kapı önlerine, balkonunuza ya da odalarınıza yerleştirebilirsiniz. Hatta kaynar suyun içerisine fesleğen yaprağı koyabilir ve soğumasını bekledikten sonra suyu vücudunuza bir sprey yardımıyla sıkabilirsiniz. Bu karışım, dış mekandayken de sinekleri kendinizden uzak tutmanıza yardımcı olabilir.

Fesleğenin uzak tuttuğu böcekler.

2. Lavanta

Uzak tuttuğu zararlı canlılar: Güve, sivrisinek, karasinek, pire

Mevsimi Olmayan Giysiler ve Ürünler Nasıl Kaldırılır, Saklanır?” yazımızda da bahsettiğimiz gibi lavanta, giyeceklerinizin düşmanı olan güveleri uzak tutmak için mükemmel bir çözüm! Ayrıca lavanta; güvelerin yanı sıra pire, karasinek ve sivrisinekleri kovan bitkiler arasında da yer alıyor. Bahçenizin güneş alan yerlerine ekebileceğiniz ya da saksılar sayesinde balkon ya da cam pervazlarına yerleştirebileceğiniz lavantaların kokusu insanlara hoş gelse de böcekler bu bitkinin kokusunu hiç sevmiyor!

Lavanta bitkisinin kıyafet saklamak için kullanılması.

3. Allium

Uzak tuttuğu zararlı canlılar: Sümüklü böcek, yaprak biti

Eğer bir bahçeniz varsa rengârenk çiçekler ve birbirinden güzel bitkiler size huzur veriyordur, bundan şüphemiz yok. Peki ya bahçenizdeki ya da balkonunuzdaki bitkilere musallat olan ve onlara zarar veren hayvanlar? Hiç merak etmeyin; bitkilerinizi koruyacak ve bu zararlı böcekleri kovan bitkiler de mevcut, mesela allium! Oldukça güzel bir görünüme sahip olan alliumu bitkilerinizin aralarına konumlandırarak sümüklü böcek ve yaprak biti gibi böceklerden kurtulabilirsiniz.

Allium bitkisinin uzak tuttuğu böcek türleri.

4. Limon Otu

Uzak tuttuğu zararlı canlılar: Sivrisinek, karasinek

Evinizde rahat bir şekilde oturmanızı, bahçenizde keyif yapmanızı engelleyen karasinek ve sivrisinekleri uzaklaştırmak için limon otundan yardım alabilirsiniz; çünkü o da böcek kaçıran bitkiler arasında!

Limon otu ne işe yarar?

5. Nane

Uzak tuttuğu zararlı canlılar: Sivrisinek, karınca, fare

Kuru haliyle yemeklerde, taze haliyle ferah içeceklerde kullanılan nane, aynı zamanda böcekleri uzak tutan bitkilerden biri! Karınca ve farelerin, kokusundan dolayı pek hoşlanmadığı taze nane saksılarını kapınızın, camlarınızın önüne yerleştirebilirsiniz. Ayrıca mutfağınızda yetiştirdiğiniz naneleri, yaptığınız leziz yemeklerde kullanmanın da güzel fikir olduğunu hatırlatmamıza gerek bile yok!

Nanenin faydaları neler?

6. Biberiye

Uzak tuttuğu zararlı canlılar: Sebze böcekleri, karasinek, sivrisinek

Yemeklere lezzet vermek için kullanılan biberiye de evdeki böceklerden kurtulma yolları arasında yer alıyor. Sivrisinek ve karasineklerin yanı sıra ektiğiniz sebze ve meyvelere dadanan zararlı böcekleri de uzaklaştıran biberiyeyi dilerseniz sprey halinde de kullanabilir ve evin dışındayken de faydasından yararlanabilirsiniz. Nasıl mı? Hemen anlatalım… Su ve kurutulmuş biberiyeyi yaklaşık yarım saat kaynattın. Ardından bu karışımı süzün ve suyu soğuduktan sonra bir sprey şişesine koyarak buzdolabında saklayın. Açık havaya çıkmadan önce vücudunuza sıkacağınız bu özel karışım sayesinde sinekler sizden uzak kalacak!

Biberiyenin faydaları.

 

Bitkiler sayesinde böcekleri evinizden uzak tutmak işte bu kadar kolay! Evinizi böceklerden uzak tutacak bitkilerin bakımı için ihtiyaç duyabileceğiniz saksı, toprak gibi bitki bakımı ürünleri ise Koçtaş’ta!