Bitkilere Dikkat: Çocuklar ve Evcil Hayvanlar İçin Zararlı Bitkiler

Çocuklar ve Evcil Hayvanlar İçin Zararlı Bitkiler

Yemyeşil bitkiler, rengârenk çiçekler ve etrafa yayılan mis kokular… Düşüncesi bile yüzünüzde tebessüm oluşturmaya yetiyor, değil mi? Fakat bulunduğu ortama mutluluk yayan ve pozitif enerjinizi artıran bitkiler aslında sandığınız kadar masum olamayabiliyor. Eğer küçük yaşta bir çocuğunuz varsa ya da evinizi küçük bir dost ile paylaşıyorsanız bu içeriğimize göz atmanızda yarar var! Çünkü şimdi, evcil hayvanlara ve çocuklara zararlı bitkileri sıralayacağız.

 

  • Devetabanı

 

Devetabanı pek çok ev ya da iş yerinde kendine yer bulan bitkilerden biri. Kesilmiş gibi görünen yaprakları sayesinde görsel olarak oldukça dikkat çekici bir bitki olduğunu da söyleyebiliriz. Fakat eğer küçük çocuğunuz ya da kuşlar, kediler ve köpekler gibi küçük dostlarınız varsa bu bitkiye evinizde yer vermeden önce düşünmelisiniz.

 

Tehlikeli bitkiler arasında sayabileceğimiz devetabanı, yapraklarında ve gövdesinde bulunan kimyasal bir bileşen olan oksalat nedeniyle tehdit oluşturuyor.

 

Çocuklarda Etkileri: Devetabanının yenmesi çocuklarda dil, ağız ve boğazda yanmalara neden oluyor. Fazla miktarda yenmesi ise ne yazık ki ölümle bile sonuçlanabiliyor.

 

Hayvanlarda Etkileri: Kedilere, köpeklere zararlı bitkiler arasında yer alan devetabanı yendiğinde dudak, dil, ağız ve boğazlarda acı verici bir yanmaya, deride kızarıklık ve kaşıntıya sebep olabiliyor. Ayrıca bazı hayvanlarda spazm tehlikesine de neden olduğunu belirtmeden geçmeyelim.

 

Devetabanı

 

  • Paşa Kılıcı

 

Hangi Odaya Hangi Bitki: Alana Uygun Bitki Seçme ve Bakım Rehberi” yazımızda bahsettiğimiz gibi paşa kılıcı, bakımı oldukça kolay olan ve az ışık alan yatak odalarında konumlandırmaya uygun bir bitki çeşidi. Fakat gelin görün ki paşa kılıcı, ev hayvanlarının ve çocuğunuzun sağlığını tehdit edebiliyor. Paşa kılıcı, evcil hayvanlar üzerinde daha güçlü etkilere sahip olabilen bir bitki.

 

Çocuklarda Etkileri: Ağızda ağrı, tükürme ihtiyacı, mide bulantısı gibi semptomlar paşa kılıcının neden olduğu etkiler arasında yer alıyor.

 

Hayvanlarda Etkileri: Çocuklarda var olanların yanı sıra kusma ve ishal paşa kılıcı nedeniyle oluşabilecek etkilerden.

 

Paşa Kılıcı

 

  • Kasımpatı

 

Papatya familyasından olan ve rengârenk çiçekleriyle bulunduğu yere huzur sunan kasımpatı da evlerde yer verilirken son derece dikkat edilmesi bitki türleri arasında yer alıyor. Kök, gövde ve yapraklarında bulunan seskiterpen laktonlar, bitki yenmese sadece temas edilse bile çeşitli semptomların görünmesine sebep verebiliyor.

 

Çocuklarda Etkileri: Kasımpatı çocukların derilerinde kabarcıklara ve iltihaplanmalara neden olabiliyor.

 

Hayvanlarda Etkileri: Depresif ruh hali, kusma, ishal, denge bozuklukları, deride iltihaplanma kasımpatının evcil hayvanlar üzerindeki yan etkileri arasında yer alıyor.

 

Kasımpatı

 

  • Açelya

 

Oldukça masum bir görünümü olmasına rağmen özellikle bahçelerde ve balkonlarda sıklıkla karşılaştığımız açelyalar da zehirli çiçek türleri arasında yer alıyor. Peki bu bitki kedi, köpek, kuş gibi evcil hayvanlar ve çocuklarınız üzerinde nasıl etkilere neden oluyor. Açelya, hayvanlar ve çocuklar üzerinde ciddi olumsuz yansımalara sebep olabiliyor.

 

Çocuklarda Etkileri: Tükürük salgısında artış, ağızda yanma, kusma, ishal, iştahsızlık ve halsizlik çocuğunuzun açelya yediğinin göstergeleri olabilir.

 

Hayvanlarda Etkileri: Tükürük salgısının artması, ishal, kusma, iştahsızlık, iştah ve güç kaybı gibi belirtiler küçük dostunuzun açelya zehirlenmesi yaşadığının kanıtları olabilir.

 

 Açelya

 

  • Difenbahya

 

Pek çok evde bulunan ve yeşilin farklı tonlarını barındıran difenbahya, zehirli salon bitkileri arasında. Eğer evinizde bu bitki varsa evcil hayvanınızın ya da çocuğunuzun ulaşamayacağı bir yere konumlandırmanızı hatta mümkünse çocuğu olmayan ya da evcil hayvan beslemeyen bir tanıdığınıza bu bitkiyi armağan etmenizi öneriyoruz.

 

Çocuklarda Etkileri: Ağızda şişkinlik ve kızarıklık, dilde uyuşma, konuşma güçlüğü, nefes almada güçlük çekme difenbahya bitkisinin yan etkileri arasında sayılabilir.

 

Hayvanlarda Etkileri: Ağız ve dilde şişkinlik, iştahsızlık, huzursuzluk, bilinç kaybı ve nefes alma güçlüğü difenbahya zehirlenmesinin göstergeleri arasında yer alıyor.

 

 Difenbahya

 

  • Sarmaşık

 

Salon, orman, kaya… Bahçelerinize hatta bazen evlerinize doğal bir atmosfer katma konusunda oldukça başarılı olan sarmaşıkların pek çok türü, köpeklere ve kedilere zararlı bitkiler arasında yer alıyor. Peki, zehirli bitki isimleri arasında yer alan sarmaşık türleri ne gibi etkilere sahip?

 

Çocuklarda Etkileri: Deride tahriş, ağız, dil ve dudaklarda şişme, salya üretiminde artış, karın ağrısı, kusma ve ishal sarmaşık türlerinin tüketilmesi nedeniyle meydana gelebiliyor. 

 

Hayvanlarda Etkileri: Solunum sistemindeki şişme nedeniyle nefes almada güçlük ve mide rahatsızlıklarının yanı sıra böbrek yetmezliği hatta ne yazık ki ölüm sarmaşıklar nedeniyle gerçekleşebiliyor.

 

Sarmaşık

 

  • Zakkum

 

Pembe, kırmızı, beyaz, sarı… Farklı renklerde açan zakkum çiçeği hiç kuşkusuz ki yaşam alanlarını renklendiren bitkilerden biri. Fakat bu bitkinin zehirli çiçekler arasında yer aldığını biliyor muydunuz?

 

Çocuklarda Etkileri: Zakkum ne yazık ki çocuklar üzerinde ciddi olumsuz etkilere sahip. Baş dönmesi, titreme ve hatta kalp ritminde düzensizlikler zakkumların yenmesi nedeniyle oluşabiliyor.

 

Hayvanlarda Etkileri: Kalp atışında düzensizlik, titreme, kusma ve çok tüketildiğinde ölüm zakkumun küçük dostlarımız üzerindeki etkilerinden.

 

Zakkum

 

  • Filkulağı

 

Yassı ve geniş yapraklarıyla bilinen filkulağı bitkisi de çocuğunuzun ve evcil hayvanınızın güvenliğini tehdit edebiliyor.

 

Çocuklarda Etkileri: Ağızda ve boğazda yanma, yutkunma ve konuşma zorluğu, kusma, nefes yollarındaki şişmeler gibi durumlar ile karşı karşıyaysanız çocuğunuz bu bitkiyi yemiş olabilir. Ayrıca nefes yollarındaki ciddi şişkinlikler ne yazık ki ölüme bile sebep olabilir.

 

Hayvanlarda Etkileri: Mide bulantısı, kusma, ağızda ve boğazda yanma, denge kaybı, nefes yollarında şişkinlikler nedeniyle zor nefes alma bu bitkinin küçük dostlarımız üzerindeki etkilerinden. Ayrıca ne yazık ki evcil hayvanınızın can güvenliği de filkulağı nedeniyle tehlikede.

 

Filkulağı

 

  • Aloe Vera

 

Hem bakımı kolay olan hem de yanık tedavisinden saç bakımına kadar pek çok alanda kullanılabilen aloe verayı, eğer evcil hayvanınız varsa evinizde bulundurmamanızda yarar var. Çünkü aloe vera kediler için de köpekler için de zehirli bir bitki.

 

Hayvanlarda Etkileri: Küçük dostunuz aloe vera yerse kusma, ishal, iştahsızlık, idrar renginde değişiklik ve çok nadir olsa da titreme gibi belirtilerin görülebileceğini söyleyebiliriz.

 

Aloe Vera

 

Söz bitkilerden açılmışken, pek çok bitkinin yarar sağladığını da hatırlatmadan geçmeyelim. Mesela böcekleri, doğal bir şekilde evinizden uzak tutmak için bitkilerden yararlanabileceğinizi biliyor muydunuz? Dilerseniz “Böcekleri Evinizden Uzak Tutmanızı Sağlayacak 6 Bitki” yazımızı okuyarak bu konuda bilgi alabilirsiniz.