Dekorasyon Tarzına Göre Halı Seçimi Nasıl Yapılır?

Dekorasyona Uygun Halı Seçimi

Halılar olmadan evinizin ne kadar boş göründüğünü fark ettiniz mi? Evet, ısı yalıtımı konusunda destek sağlayan halılar, aynı zamanda daha şık bir ev dekorasyonu konusunda da size yardımcı oluyor. Tabii şık bir ev dekorasyonu için ev dekorasyonu stiline uygun bir halı seçimi olmazsa olmaz. Peki; ev dekorasyonuna uygun halı seçimi nasıl yapılır, hangi halı modelleri hangi stile uyum sağlar?

Dekorasyona Uygun Halı Seçmek İçin Dikkat Etmeniz Gereken Noktalar

  • Evinizde yer verdiğiniz her detayın birbiriyle uyumlu olması, hayalinizdeki şık yaşam alanına ulaşmanız konusunda size yardımcı olur. Bu uyumu yakalayabilmek için ise renk ve desen seçimine dikkat etmelisiniz. Bir diğer deyişle evde yararlandığınız desenlere halılarınızda da yer verebilir ve dekorasyonda tercih ettiğiniz renk paletine halı seçiminde de sadık kalabilirsiniz. Mesela koltuk rengine uygun halı seçimi, bu söylediğimizin karşılığı! Birbirleriyle uyum içinde farklı renklere nasıl yer verebileceğiniz konusunda daha ayrıntılı bilgi almak istiyorsanız “Dekorasyonun Püf Noktası: Doğru Renk Paleti Nasıl Oluşturulur?” yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.
  • Bir halının evinize uygun olup olmadığı konusunda zeminleriniz de söz sahibi. Seramikleri ya da parkelerden farklılaşacak desenlere ve renklere sahip halıları seçerek sağlıklı bir tercih yapabilirsiniz. Örneğin zeminlerde desenli seramikler varsa tek renkte ve zeminle kontrast oluşturacak bir halı seçebilirsiniz. Eğer zemin parke ile kaplıysa halı seçerken parke rengi ile aynı tonu seçmemeye özen göstermelisiniz. Örneğin koyu kahverengi parkeleriniz varsa alana ferahlık kazandırmak için açık renkleri tercih edebilirsiniz. Tabii burada renk paletinin de oldukça önemli olduğunu bir kez daha hatırlatalım.
  • Dekorasyon ile uyumlu halı kullanımı için dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta ise incelediğiniz halı çeşitlerinin uyguladığınız dekorasyon stili ile uyumlu olup olmadığıdır. O halde şimdi, halı türleri doğrultusunda ev dekorasyonunda halı seçimi nasıl olmalı, inceleyelim.

Ev Dekorasyonuna Göre Halı Seçimi

Modern Dekorasyonda Halı Seçimi

  • Modern stilde tercih edilen mobilya ve dekoratif ürünler genellikle sade tasarıma sahip olur. Siyah, beyaz, gri, krem rengi gibi renklerin sıklıkla kullanıldığı bu stilde, tek renk ya da dekorasyonda yararlanılan tonlara sahip renk geçişli halılar uygun seçim olabilir.
  • Geometrik desenlerin modern stildeki yeri ayrı! Üzerinde üçgen, kare, daire gibi geometrik desenler bulunan halılar eviniz ile uyum yakalayabilir. Ayrıca geometrik formların sıklıkla kullanıldığı sade ve şık İskandinav halılar da değerlendirilebilir.
  • Modern dekorasyon, gücünü sadelikten ve zaman zaman da ahşap gibi doğal yansımalardan alır. Halı trendleri arasında yer alan ve oldukça dikkat çekici olan bambu ve hasır halılar ise doğal materyallere evinde yer verenler için uygun seçim olabilir.
  • Son yıllarda halı modasının dikkat çeken seçeneklerinden bir diğeri ise patchwork halılar! Farklı desenlerin yamaya benzer bir tasarımla bir araya getirildiği patchwork halılar, özellikle canlı renk seçenekleri ile evlerin atmosferini daha neşeli ve hareketli hale getirebilir.
  • Eskiden klasik stil ile özdeşleştirilseler de kürk görünümlü halılar günümüzde modern dekorasyonla da oldukça uyumlu olabiliyor. Özellikle koridor, balkon gibi alanlarda bu halı modellerine yer verilebilir.

Modern Dekorasyon Halı Seçimi

Country Dekorasyonda Halı Seçimi

  • Country dekorasyon denildiğinde akıllara gelen ilk şey doğa! Popülaritesini hiç yitirmeyen çiçek desenli halılar, country stilin uygulandığı evler için ideal seçim olabilir.
  • Peluşu andıran shaggy halılar da country stil doğrultusunda tasarlanan evler için oldukça uygun. Tek renk düz halı seçeneklerinin yanı sıra üzerinde desenler bulunan ve ev dekorasyonuna hareket kazandıran seçenekler de değerlendirilebilir.
  • Bambu ve hasır halılar country stil için de oldukça uygun seçenekler. 
  • Halı modelleri arasında seçim yaparken halıların püskül detayına sahip olmasına dikkat edebilirsiniz. Çünkü püskül, country stil ile oldukça uyumlu bir detay.

Country Dekorasyon Halı Seçimi

Klasik Dekorasyonda Halı Seçimi

  • Klasik stilin hayata geçirildiği evlerde elbette tek renk ya da birbirine yakın tonları barındıran halılar tercih edilebilir. Fakat bu stile en yakışan seçeneklerden biri hiç kuşkusuz etnik ve otantik tasarımlara sahip halılar. Vintage halılar da evinize çok yakışabilir!
  • Kürk görünümlü halılar klasik desene çok yakışıyor! Fakat bu halıları ana halı olarak tercih etmek yerine oturma koltuğu gibi belli bir eşyanın bulunduğu noktaya yerleştirebilir ve spesifik bir alana özel uygulama yapabilirsiniz.
  • Desenlerinde parlak ipliklerin kullanıldığı halı alternatifleri de klasik dekorasyona uygun olabilir. Örneğin evinizde altın rengi detaylara yer verdiyseniz deseninde altın rengine yer verilen seçenekleri tercih edebilirsiniz.

Klasik Dekorasyon Halı Seçimi

Doğru Ölçüde Halı Nasıl Belirlenir? Halı Boyutu Nasıl Olmalı? adlı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Yaşam alanınızdaki dekorasyon stiline uyumlu olabilecek halı modellerini sizinle paylaştık. İhtiyacınız olan halıya sahip olmak için Koçtaş’a da göz atmayı unutmayın! Zevkinize uygun halı modelleri, bütçenize uygun halı fiyatları ile Koçtaş’ta sizi bekliyor.