Deprem Çantasında Olması Gerekenler Nelerdir? Deprem Çantası Nasıl Hazırlanır?

Deprem Çantasında Olması Gerekenler Nelerdir? Deprem Çantası Nasıl Hazırlanır?

Orta şiddetli bir depremin binalarda hasara neden olabileceği için birkaç gün elektriksiz, susuz ve gıdasız kalma olasılığına karşı hazırlıklı olmamız gerektiği konusunda artık bilinçlendik. Özellikle deprem sonrası ilk 72 saatin kritik olduğu ve deprem çantasının önemi, uzmanlar tarafından sıklıkla vurgulanan bir konu haline aldı.

Peki, deprem çantası nasıl hazırlanır ve deprem çantası olması gerekenler nelerdir? Bu yazımızda alt başlıklar ile verdiğimiz deprem çantası listesi ile deprem çantası hazırlama konusunda aklınızdaki sorulara yanıt bulacaksınız. 

Deprem Çantasında Olması Gerekenler Nelerdir? Deprem Çantası Nasıl Hazırlanır?

Deprem Çantası Nedir?

Deprem Çantası Nedir

Acil durum çantası olarak da bilinen deprem çantası, bir deprem durumunda özellikle yardımın ulaşma ihtimalinin daha riskli olduğu ilk 72 saat içinde hayatınızı idame ettirebilmek için yanınızda bulunması gereken temel malzemeleri koyduğunuz çantadır. Hazırladığınız acil durum çantasını kendiniz ve aileniz için kullanabileceğiniz gibi çevrenizdekilere yardım etmek için de kullanabilirsiniz. 

Deprem Çantası Nasıl Olmalı?

Deprem Çantası Nasıl Olmalı

Deprem anında hızlı hareket etmeniz gerektiği için taşıması kolay bir çanta seçmenizde fayda var. Bir sırt çantası, kamp çantası veya kolay taşınabilir bir spor çantası iyi bir seçenek olabilir. Çekçekli sırt çantalarını da taşıma esnekliği vereceği için değerlendirebilirsiniz. Deprem çantası içindekiler hava koşullarına bağlı olarak dış etkenlerden zarar görebilir. Bu nedenle su geçirmez dayanıklı malzemeden yapılmış bir çanta en doğru tercih olacaktır. İhtiyaç duyacağınız tüm malzemeleri rahatça sığdırabilecek kadar büyük olmasına da dikkat etmelisiniz. 

Ayrıca deprem çantanıza adınızı ve iletişim bilgilerinizi içeren bir etiket eklemeyi de ihmal etmeyin. Böylece ailenizden ayrı kaldığınız takdirde ilk müdahale ekipleri sizinle ilgili gerekli bilgilere ulaşmış olur. Mümkünse ailenin her bireyi için etiketli ayrı birer çanta hazırlamanızda da fayda var.

Deprem Çantası Malzemeleri Nelerdir?

Deprem Çantası Malzemeleri

Deprem sonrasında acil ihtiyaçlarınızı karşılamak için deprem çantasını doğru bir şekilde hazırlamanız çok önemli. Biz de deprem çantası hazırlama konusunda aklınızı meşgul eden “Deprem çantası ne konur?” sorunuzun yanıtlarını önemli alt başlıklarda topladık. Gelin birlikte bir göz atalım. 

Deprem Çantası İlk Yardım Malzemeleri Nelerdir?

Deprem Çantası İlkyardım Malzemeleri

Özellikle ilk 72 saat içinde olası yaralanmalara karşı ilk müdahalenin yapılabilmesi için deprem çantasında eksiksiz bir ilk yardım çantası mutlaka bulundurmalısınız. Hazır satılan ilk yardım çantalarından almanız yeterli olacaktır. 

Yine de ilk yardım çantasında bulunması gerekenleri listelemek gerekirse sargı bezi, yanık bezi, steril gaz kompres, soğuk kompres, flaster, ateş ölçer, antiseptik solüsyon, yanık jeli, makas, çengelli iğne, metal cımbız, tekstil turnike, eğik kıyafet makası, bandaj, yara bandı, tıbbi atık poşeti, el feneri, medikal eldiven, suni solunum maskesi, üç katlı tıbbı ve ventilli FFP2 toz maskesini sıralayabiliriz. Deprem çantasına koymak için aldığınız ilk yardım çantasında bu listeye göre eksikler varsa tek tek satın alıp eksikleri tamamlayabilirsiniz. 

Deprem Çantasında Olması Gereken İlaçlar Nelerdir?

Deprem Çantası İlaçlar

Deprem çantasına konulacak ilaçlar bireysel ihtiyaçlara göre farklılık gösterecektir. Aile bireylerinin düzenli olarak kullandığı ilaçlardan birer kutu mutlaka deprem çantasına koymalısınız. Özellikle kalp, epilepsi, kanser, diyabet, alerji gibi kronik rahatsızlıkları olan kişilerin ilaçlarını aksatmamaları gerektiği için eksiksiz bir ilaç listesi hazırlamanız önemli. Ayrıca ağrı kesici, mide ilacı, bağırsak düzenleyici, vitamin gibi genel kullanıma yönelik ilaçlar da deprem çantası listesinde atlanmaması gereken ilaçlar.

Deprem Çantasına Hangi Hijyen Malzemeleri Koyulmalı?

Deprem Çantası Hijyen

Afet anlarında en önemli konulardan biri de hijyen. Kişisel hijyeni sağlamak için deprem çantasına sabun, dezenfektan, kolonya, diş fırçası, diş macunu, ıslak mendil, hijyenik ped, tuvalet kağıdı ve bebeğiniz varsa bebek bezi koymayı ihmal etmeyin. 

Deprem Çantasına Hangi Yiyecekler Konur?

Deprem Çantası Yemek

Deprem sonrasında bir süre yiyecek, içecek, su gibi temel ihtiyaçlara ulaşılamayabilir. Bu nedenle deprem çantasına tüm aile bireylerine deprem sonrası ilk 72 saat yetecek kadar gıda da koymanızda fayda var. Konserve, kuru meyve, tahin-pekmez, meyve suyu gibi vitamin ve karbonhidrat içeren, su kaybını önleyen, yüksek kalorili ve çabuk bozulmayan dayanıklı kuru gıdalar koyabilirsiniz. Bebeğiniz veya özel diyeti olan bir aile bireyi varsa onlara uygun yiyecekler de koymayı ihmal etmeyin. Elbette tüm aile bireylerine yetecek kadar içme suyu bulundurmayı da unutmayın. Uzmanlar tarafından ilk 72 saat için önerilen miktarın kişi başı 4 lt su olduğunu belirtelim. 

Evcil hayvanınız varsa onun da gereksinimlerini dikkate almanızı öneririz. Dilerseniz “Evcil Hayvan Sahiplerine Depreme Hazırlık Önerileri” yazımızı da okuyabilirsiniz. 

Deprem Çantasına Nasıl Kıyafet Konulur?

Deprem Çantası Kıyafet

Deprem çantasına kıyafet konur mu? sorusu en çok karşılaşılan sorular arasında. Kıyafet hayati önem taşımıyor gibi görünse de yardımın ne kadar sürede ulaşacağı, ne kadar süre eve girilemeyeceği belli olmadığı için deprem çantasında her aile bireyi için kıyafete de yer verilmeli. Koyulan kıyafetler mevsim geçişlerinde mevsime uygun olarak düzenli bir şekilde değiştirilmeli. 

Özellikle büyüme çağındaki çocukların kıyafetleri küçüleceği için çocuğun bedeni büyüdükçe deprem çantası içindeki kıyafetleri de yenilenmeli. İç çamaşırı, çorap ve yağmurluk deprem çantası listesinin olmazsa olmazlarından. Termal battaniye fazla yer kaplamadığı için mevsim ne olursa olsun her aile bireyi için bir adet mutlaka deprem çantası içinde yer verilmeli. 

Deprem Çantasına Koyulması Gereken Evraklar Nelerdir?

Deprem Çantası Evrak

Birçok detay arasında deprem çantasına resmi evrakların koyulması atlanabilir. Peki deprem çantasında hangi evraklar olmalı? 

Bireysel koşullara göre farklılık göstersede sizin için temel deprem çantası evrak listesi hazırladık: konut, sağlık, deprem, kasko gibi sigorta evraklarının birer kopyası, araç ruhsatı, e-devletten alabileceğiniz tapu, pasaport, nüfus kağıdı ve ikametgah örneği, mümkünse pasaport, varsa evcil hayvanınızın pasaportu. 

Deprem Çantasında Olması Gereken Diğer Malzemeler Nelerdir?

Deprem Çantası Malzemeler

Deprem sonrası ilk 72 saat boyunca iletişim kesilebileceğini, cep telefonunuzu dahi yanınıza alamadan evi terk etmeniz gerekebileceğini göz ardı etmeyin. Bu nedenle en kötü senaryoya hazırlıklı olabilmek için yakınlarınıza ulaşabileceğiniz telefon numaralarının yazılı olduğu bir telefon rehberinizin olmasını öneriyoruz. 

Bunlar dışında evinize giremediğiniz dönemde hayatınızı kolaylaştıracak diğer malzemelere bakacak olursak: elektrik kesintisine hazırlıklı olmak için fener ve uygun piller, çakmak ve mum,  iletişim kanalları açıldığında yakınlarınıza ulaşabilmeniz için telefonunuzun şarj cihazı veya uzun süre dayanan taşınabilir şarj aleti, genel durumdan haberdar olabilmek için pilli bir radyo ve uygun piller, dışarda kalmanız gereken geceler için uyku tulumu, mümkünse çadır, kağıt ve kalem, düdük, son olarak bir miktar nakit. 

Deprem Çantası Nerede Durmalı?

Kişiye özel hazırlayacağınız deprem çantalarını, kolaylıkla ulaşabileceğiniz bir yere konumlandırmalısınız. Depremi nerede yaşayacağımızı ne yazık ki bilemiyoruz. Bu nedenle evinizde, aracınızda, iş yerinizde ve hatta çocuğunuz için okulda yer vermek için de deprem çantaları hazırlayabilirsiniz.

Bu yazımızda deprem çantası hazırlarken nelere dikkat edilmeli konusunu ele aldık. Deprem çantası oluşturmak için ihtiyacınız olabilecek ürünlere Koçtaş’tan ulaşabilirsiniz. Deprem çantasının hazır olması depreme hazırlık için sadece bir aşama. Peki depremde yapmanız gerekenleri biliyor musunuz? Haydi deprem hazırlıklarına yönelik testimizi çözün, eksiklerinizi görün!  Testi yaptıktan sonra “Depreme nasıl hazırlanmalıyız?” konusunda size rehber olabilmesi içinÖncesinde, Anında, Sonrasında… Depreme Karşı Alınabilecek Önlemler Nelerdir?” yazımıza da göz atabilirsiniz. 

Güvenli ve sağlıklı günler dileriz.