Arının! Detoks Nedir, Nasıl Yapılır? Uygulayabileceğiniz Detoks Tarifleri

Detoks nedir, nasıl yapılır?

Günlük koşuşturma sırasında beslenmemize gerekli özeni gösterme konusunda zorlanabiliyoruz. Öyle ki beslenme, sadece açlığımızı gidermek amacıyla gerçekleştirdiğimiz bir eylem haline dönüşebiliyor. Bu durum da vücudumuza giren vitamin, mineral miktarını düşürebiliyor ve zararlı maddelerin vücudumuzda daha uzun süre hüküm sürmesine neden olabiliyor. İşte, son yıllarda sıklıkla duyduğumuz bir kavram olan “detoks” da tam olarak burada devreye giriyor. Bu içerikte öncelikle detoks ne demek, detoks nasıl yapılır gibi sorulara yanıt vereceğiz. Ardından da evde detoks yapabilmeniz için hazırlayabileceğiniz kolay detoks tariflerini sizinle paylaşacağız. Hazırsanız başlayalım!

Detoks Nedir, Faydaları Nelerdir?

Detoks, en basit anlamıyla vücudumuzu toksinlerden arındırmak amacıyla uygulanan bir beslenme şeklidir. Gün içerisinde vücudumuza aldığımız yabancı maddelerin daha hızlı bir şekilde atılması konusunda yardımcı olur. Bu sayede vücudun dinlenmesini, temizlenmesini ve beslenmesini sağlar. Peki, bunu nasıl yapar?

Vücut, zararlı maddelerin atılımını sağlamak için çeşitli vitaminlere ve minerallere ihtiyaç duyar. Detoks da bu ihtiyaç duyulan maddelerin vücuda hızlı bir şekilde girmesini sağlar. Detoks aslında vücudun iç temizliğidir. Bu arada detoksun sürekli bir beslenme şekli olmadığını da belirtelim. Belirli aralıklarla bu beslenme şeklini uygulamanız yeterli olacaktır. Fakat kendinize gün içerisinde detoks suyu hazırlayarak da vücudunuzun temizlenmesine katkıda bulunabilirsiniz. Bu ayrıntıları paylaşmadan önce detoksun faydaları nelerdir, ona bir göz atalım.

Detoksun faydaları nelerdir?

  • Karaciğer, bağırsaklar ve böbrekler, detoks sırasında aldıkları besinler sayesinde en aktif şekilde çalışabilir ve vücuttaki zararlı maddelerin atılması sağlanabilir.
  • Vücutta depo edilen zararlı atıkların atılması sayesinde sağlıklı bir şekilde kilo verilmiş olunur. Ayrıca toksinlerin vücuttan atılamaması nedeniyle oluşan yağ depolanmasının da önüne geçilebilir.
  • Vücut için sağlıklı ve gerekli olan besin değerlerinin alınması, daha enerjik ve dinç hissetmenizi sağlayabilir. Ayrıca alınan vitamin ve mineraller, bağışıklık sisteminizin güçlenmesine de yardımcı olabilir.
  • Pek çok sinir hücresinin bulunduğu ve vücudumuzun ikinci beyni olarak adlandırılan bağırsaklardaki zararlı maddelerin atılması, beyninizin berraklaşmasına, daha mutlu hissetmenize ve yaptığınız işlere daha iyi bir şekilde odaklanmanıza yardımcı olabilir.

Evde Detoks Nasıl Uygulanır?

Detoks yapmak için sıkça yararlanılan ve taze meyve-sebzelerden oluşan detoks suları, haliyle “Evde detoks nasıl yapılır?” sorusunu akıllara getiriyor. Aslında detoks yapmanın farklı yolları bulunur. Örneğin sadece farklı meyveleri bir araya getirdiğiniz meyve sularını tüketerek bir detoks programı oluşturabileceğiniz gibi süt ürünleri ya da kırmızı etten uzak durup sadece sebze ile beslenerek de bir detoks diyet programı oluşturabilirsiniz. Fakat biz bu içerikte oldukça popüler olan ve çokça merak edilen sıvı detoks ayrıntılarına yer vereceğiz. Kendinize birbirinden sağlıklı içecekler hazırlayarak vücudunuzu zararlı atıklardan arındırabilirsiniz. Tabii ki bu aşamada bazı küçük ev aletlerinden yararlanmanız şart!

Evde detoks nasıl yapılır?

Sağlıklı Bir Vücut İçin Buradan Buyurun: Detoks Tarifleri

Farklı meyve ve sebzelerin suyunu sıkarak ya da onları blender’dan geçirerek ihtiyacınız olan vitamin ve mineralleri alabilir ve lezzetli içecekler tüketebilirsiniz. Şimdi, detoks suyu nasıl yapılır anlatmaya başlayalım.

Yeşil Detoks

Karaciğer ve böbrekleriniz için oldukça faydalı olan bu tarif, toksinleri vücudunuzdan atmak için ideal.

Malzemeler

  • Yarım kereviz
  • Yarım demet maydanoz
  • Yarım demet nane
  • 2 limon
  • 2 salatalık
  • 1 su bardağı su

Yapılışı

Bütün malzemeleri bir araya getirin ve blender’dan geçirin. İşte, bu kadar kolay!

Kırmızı Detoks

Metabolizmanızı hızlandıracak ve kahvaltı niyetine tüketebileceğiniz bu tarifi kolaylıkla hazırlayabilirsiniz.

Malzemeler

  • 2 limon
  • 2 havuç
  • 2 elma
  • 2 pancar

Yapılışı

Tüm malzemeleri yıkayıp soyduktan sonra blender’dan geçirerek bu tarifi hazırlayabilirsiniz.

Kırmızı detoks nedir?

Yeşil Çaylı Detoks

Antioksidan etkisi olan ve metabolizmayı hızlandıran yeşil çay artık çoğu insanın günlük rutininde! Peki yeşil çayı, detoks suyunda kullanmaya ne dersiniz?

Malzemeler

  • 1 bardak demlenmiş yeşil çay
  • Yarım armut
  • 1 ince dilim ananas

Yapılışı

Ananası, armudu ve yeşil çayı blender’dan geçirerek bu tarifi hazırlayabilirsiniz. Yeşil çayın sıcak olmaması ise dikkat etmeniz gereken püf noktalarından.

İçme Suyunuzu Sağlıklı ve Lezzetli Hale Getirin: Detoks Suyu Nasıl Hazırlanır?

Yaşam kaynağımız olan suyu günde yeterli miktarda içerek sağlığınızın olumlu bir şekilde etkilenmesini sağlamanız mümkün. Çünkü yeterli miktarda su, vücudunuzun toksinlerden arınmasını sağlar, ödem oluşumunun önüne geçer. Ayrıca suyun, organlarımızın aktif bir şekilde çalışması konusunda da etkisi büyük! Peki, içtiğiniz suyu daha sağlıklı kılmaya ne dersiniz?

Meyve ve sebzelerin suyunu sıkmadan, içtiğiniz suyun içerisine çeşitli besinler koyarak da detoks yapmanız mümkün! Tariflere geçmeden önce hazırladığınız suyun bekleme süresine dikkat etmeniz gerektiğini hatırlatalım. Suyunuza eklediğiniz besinlerin etkisini göstermesi için birkaç saate ihtiyacınız var! Dilerseniz içeceğiniz bu suyu geceden hazırlayabilir ve ertesi gün tüketebilirsiniz. Haydi, şimdi birbirinden kolay ama etkili tarifleri sıralayalım ve “Detoks suyu nasıl hazırlanır?” sorusunun cevabını verelim.

Detoks suyu nasıl yapılır?

Bir Taşla Birkaç Kuş: Limonlu, Salatalıklı ve Naneli Su

Sağlıklı olduğu kadar da ferahlatıcı… Her evde bulunan malzemelerle yapabileceğiniz bu su; vücudunuzu toksinlerden arındırıyor, sindirim sistemine yardımcı oluyor ve C vitamini almanızı sağlıyor.

1 litre suyun içerisine, iyice yıkayıp doğradığınız yarım limonu, yarım salatalığı ve birkaç nane yaprağını ekleyip bekletin. Ardından afiyetle içebilirsiniz! Dilerseniz nane yerine maydanoz kullanarak maydanozlu detoks suyu da hazırlayabilirsiniz.

Faydası Saymakla Bitmez: Elmalı ve Tarçınlı Su

Elma ve tarçınlı detoks suyu, vücudu düzenli bir şekilde çalıştırmasının yanı sıra pek çok hastalığa neden olabilen serbest radikallere karşı da koruyor.

1 litre suyun içerisine 1 çubuk tarçın ile iyi yıkanmış ve çekirdekleri çıkarılmış bir elma ekleyerek bu tarifi hazırlayabilirsiniz.

Hızlı Metabolizma İçin: Mangolu ve Zencefilli Su

Metabolizmanızın hızlı olması, toksinleri hızlı bir şekilde vücudunuzdan atmanız anlamına geliyor. Bu da zararlı maddelerin vücudunuzda depolanmasının önlüyor ve kilo verme konusunda size yardımcı oluyor.

Yarım mangoyu dilimlere ayırarak 1 litre suyun içerisine koyun ve 2 küçük dilim taze zencefili suya ekleyin.

Detoks Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Detoksun aslında vücudunuzun arınması için yapılan bir uygulama olduğundan bahsettik. Durum böyle olunca detoksun sağlıklı bir uygulama olduğunu söyleyebiliriz, fakat bu uygulamayı nasıl yaptığınız da oldukça önemli. Öncelikle detoks yapmadan önce doktorunuza danışmanızı ve beslenme programınıza uygun bir şekilde bu uygulamayı yapmanızı öneririz. Şimdi, detoks yaparken dikkat etmeniz gerekenleri paylaşmaya başlayalım.

Detoks yaparken dikkat edilmesi gerekenler

  • Detoks diyetlerini (özellikle sadece sıvı tüketimli) 3 günden fazla uygulamak, uzmanların önerdiği bir şey değil. Bu durum, yararlı hücrelerin zayıflamasına neden olabilir. Fakat içme suyunuza sebze ve meyve ekleyerek her daim detoks etkisinden yararlanabilirsiniz.
  • Çay ve kahve gibi içeceklerde bulunan kafein fazla tüketildiğinde vücutta ödem oluşumuna neden olabilir. Bu nedenle detoks diyetlerini uygularken kafeinden de uzaklaşmanız gerekiyor. Detoks yaparken baş ağrısı oluşmasının en önemli nedenlerinden biri de işte bu! 
  • Vücudunuzu arındıran sıvıları içerken egzersiz yapmayı da ihmal etmemelisiniz. Bu, toksinleri daha hızlı bir şekilde atabilmeniz konusunda size yardımcı olur. Hatta dilerseniz “Güçlü Bir Bağışıklık Sistemi İçin: Evde Yapılabilecek Sporlar” yazımızda verdiğimiz tavsiyeler sayesinde yaşam alanınızda egzersiz yapabilirsiniz!
  • Bir kez daha hatırlatmakta fayda var: Doktorunuza danışmadan detoks yapmamanızı öneriyoruz.

Sebze-Meyveler Ekilsin: Organik Beslenmenin Faydaları yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Evde Detoks Yapmak İçin Hangi Küçük Ev Aletlerinden Yararlanabilirsiniz?

Lezzetli tarifleri hazırlarken size en çok yardımcı olacak küçük ev aleti hiç kuşkusuz ki blender’lar! Detoks yapmanızı sağlayacak meyve ve sebze sularını farklı blender tiplerinden yardım alarak hazırlayabilirsiniz. Örneğin el blender’ı sayesinde meyve ve sebzelerin suyunu çıkarabilir ya da kişisel blender’lar sayesinde başka bir kap kirletmeden içeceğinizi hazırlayabilirsiniz.

Eğer arkadaşınızla ya da ailenizden biriyle birlikte detoks yapacaksanız daha fazla içeceğe ihtiyaç duyulacak demektir. Bu durumda kapasitesi fazla olan sürahi tipi blender’ları kullanabilirsiniz. Blender’lara ek olarak meyve suyu sıkacaklarından da yararlanabilirsiniz, fakat seçiminizi yaparken katı meyve ve sebzeleri de sıkabilecek modelleri tercih etmeye özen gösterin. 

İhtiyacınızı karşılayacak blender modelleri ve meyve sıkacakları Koçtaş’ta sizi bekliyor.