Soğuklara Karşı Hazırlanın: Doğalgaz Tasarrufu Nasıl Yapılır?

Doğalgaz Gaz Radyatör Bakımı

İster yaz mevsimi bittiği için üzülün, ister sıcaklardan pek hoşlanmayın ve kışın gelmesini dört gözle bekleyenlerden biri olun; soğuklardan kaçış yok! Sıcacık içecekler, kapkalın giysiler, kar, hatta bol bol C vitamini ise “kış” dendiğinde aklımıza ilk gelenler. Bu saydıklarımız kadar keyifli bir şey olmasa da doğal gaz faturasının aklınıza gelmesine engel olamıyorsunuz, biliyoruz. Ama bu yazıyı okuduktan sonra bu konuda eskisi kadar endişelenmeyeceksiniz. Çünkü bu içerikte, “Doğal gaz tasarrufu nasıl yapılır?” sorusunun cevabını vereceğiz! Haydi, şimdi daha düşük doğal gaz faturaları için doğal gazı tasarruflu kullanma yöntemlerini inceleyelim!

Radyatörleriniz Kışa Hazır mı?

Soğuk bir kış günü işten eve döndüğünüzde tek hayaliniz, elinizde sıcak içeceğinizle kalorifer peteğinin önüne geçip yorgunluğunuzu atmak olabilir. Fakat diğer adı radyatör olan kalorifer peteğiniz sizi ısıtmak için hazır değilse bu hayaliniz ne yazık ki gerçekleşmeyebilir. Radyatörlerde hava olması ya da radyatörlerin temizlenmeye ihtiyacı olması, ısıtma performansının düşmesinin başlıca nedenlerindendir. Dolayısıyla siz de böyle bir durumla karşı karşıyaysanız evinizi daha çok ısıtmak için kombinin derecesini artırmak ve tasarruftan uzaklaşmak durumunda kalacaksınız. Peki, radyatörlerinizdeki soruna nasıl çözüm bulacaksınız?

  • Kombinizi açın. Belirli bir süre sonra radyatörlerinizi elinizle kontrol edin.
  • Eğer kalorifer peteklerinin üst bölümü sıcak, alt bölümü soğuksa bu, radyatörlerinizin temizlenmesi gerektiği anlamına gelir. Radyatör temizliği için bir uzmandan yardım alabilirsiniz.
  • Eğer radyatörlerinizin üst kısmı soğuk, alt kısmı sıcaksa radyatörlerinizde hava olduğunu anlayabilirsiniz. Hiç merak etmeyin; basit bir işlemin ardından havayı alabilirsiniz. Peki, radyatörlerin havası nasıl alınır?
  • Öncelikle kombinizi kapatın ve yanınıza küçük bir kova alın. Kalorifer peteğinin yanında bulunan vanayı düz bir tornavida ile çevirin, akacak suyun yere dökülmemesi için kovayı vananın altına tutun.
  • Hava çıktıktan ve pis su aktıktan sonra vanayı sıkın.
  • Bu işlemin ardından kombinizin su basıncı düşebilir. Su basıncını artırmak için kombinizin altında bulunan küçük vanayı açmalı ve bar göstergesi 2’ye yaklaşırken kapatmalısınız. 

Radyatörler kadar kombi bakımının da oldukça önemli olduğunu hatırlatalım. Yıllık kombi bakımını aksatmamak hem güvenliğiniz hem de doğal gaz kullanımında tasarruf edebilmeniz için olmazsa olmaz. Ayrıca “Kombili Evler İçin Bilmeniz Gereken 4 Temel Bilgi” ve “Belki de Servis Çağırmanız Gerekmez: Kombi Arızaları ve Çözümleri” yazılarımızı okuyarak da kombi ile ilgili karşılaşabileceğiniz durumlar için tedbir alabilirsiniz.

Doğalgaz Gaz Radyatör Bakımı

Isı Yalıtımını Es Geçmeyin

Kombinizi açtınız, ama o soğuk kış günlerinde pencerenizi sürekli açık bırakıyorsunuz. Hal böyle olunca eviniz tabii ki ısınmıyor! Isı yalıtımına dikkat etmezseniz bu örnekte olduğu gibi evinizin ısınması hayal olur. Kış aylarında doğal gaz tasarrufu yapmak ve minimum tüketimle maksimum performansı elde etmek istiyorsanız ısı yalıtımı konusunda gerekenleri yapmanız şart!

  • Dış cephe mantolaması, dışarıdan gelen soğuk ya da sıcak havanın evinize girmesini yüksek oranda engelleyerek ısı kaybının yaşanmasının önüne geçer. Bu da enerji tasarrufu yapmanızı sağlar. Eğer binanızda mantolama yoksa bu konu hakkında bina yönetimi ile konuşup mantolama isteğinizi dile getirebilirsiniz.
  • Eğer mantolama yapılma imkânı yoksa ısı yalıtım levhalarının yardımıyla iç cephe izolasyon yapabilirsiniz. İzolasyon hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak isterseniz “Sıcacık Evler ve Tasarruf Hayal Değil: İzolasyon” yazımız size yardımcı olmaya hazır!
  • Çatı izolasyonu özellikle en üst katta yaşıyorsanız es geçmemeniz gereken bir diğer madde olarak karşınıza çıkıyor. Çatı şilteleri sayesinde çatının izolasyonunu gerçekleştirebilirsiniz.
  • Radyatörün arkasındaki duvar, sıcaklığı çekerek var olan ısı kaybını artırabilir. Eğer tasarruf etmek istiyorsanız radyatör arkalarına, ısı yalıtım malzemeleri arasında yer alan radyatör arkalığı yerleştirebilirsiniz.
  • Doğal gaz tasarrufu nasıl sağlanır?” sorusunun cevaplarından biri de kapı ve pencerelerin hava geçişine izin veren noktalarını kapatmaktır. Evinizdeki ısının yok olmaması için bu noktaları kapı-pencere bandı ile kapatabilir ve kombinizi daha düşük derecede yakarak da ısınabilirsiniz!
  • Bu arada temiz hava gelmesi için kesinlikle kapatmamanız gereken bir nokta bulunuyor: Havalandırma menfezleri! Bu noktalar, hava akışını sağlayarak oluşabilecek bir olumsuzlukta, alandaki karbonmonoksiti dışarı atabildiklerinden hayati önem taşıyor.

Doğal Gaz Tasarrufu

Enerji Tüketimini Artıran Bir Yanlış: Doğal Gazı Sabah Kapatıp Akşam Açmak 

Yoksa siz de “Yaktığım kadar öderim.” düşüncesi ile kombinizi sabah evden çıkarken kapatıp akşam geldiğinizde açanlardan mısınız? O halde bu yaptığınızın doğal gaz faturasının yüksek gelme nedenleri arasında başı çektiğini söyleyebiliriz. Çünkü doğal gaz tasarrufu için petekleri kapatmak hem evinizdeki sıcaklığın yok olmasına ve dolayısıyla akşam kombinizi yüksek ısıda açmanıza hem de tesisatta dolaşan ve petekler sayesinde evinizi ısıtan suyun soğumasına neden olur. Haliyle soğuk su, sıcak su haline gelene kadar yakıt tüketimi üst düzey olur ve bu da ne kadar isteseniz de doğal gaz tasarrufu yapmanıza engel olur. İşte, tam da bu nedenle kombinizi kapatmamanız gerekir. Dilerseniz kombinizi kapatmayıp sadece kısabilirsiniz.

Peki, doğal gaz tasarrufu için petek kapatmak doğru mu? Kullanmadığınız odaların radyatörlerini kapattığınızda, diğer odalarla aralarında yüksek bir ısı farkı oluşur. Odaya girip çıktığınızda ise sıcak oda ile soğuk oda arasında bir ısı geçişi meydana gelerek kullandığınız oda soğuyabilir. Bu nedenle kullanmadığınız odalarda radyatörleri tamamen kapatmaktansa düşük ayarda açık bırakabilirsiniz.

Doğalgazı Tasarruflu Kullanma Yolları

Doğal Gaz Tasarrufu Sağlamak İçin Uygulayabileceğiniz Minik İpuçları

  • Odalarınızda ideal sıcaklığa ulaştıktan sonra alandaki ısıyı dengede tutmak için oda termostatları en büyük yardımcılarınızdır. Ayarlı termostatlar, belirlediğiniz oda sıcaklığı doğrultusunda kombinin ayarını yapar ve bu sayede fazla doğal gaz tüketmenizin önüne adeta set çeker. Örneğin siz odanızın 22°C olmasını istiyorsanız ama eviniz 23°C ise bu durumda %6 oranında fazla doğal gaz harcıyorsunuz demektir. Yani ayarlı termostatlar, doğal gaz tasarrufu yolları arasında bulunur.
  • Radyatörlerinizin önünü herhangi bir eşya ile kapatmanız, ısının alana yayılmasını engeller ve dolayısıyla ısınmak için fazla enerji tüketmek durumunda kalırsınız. Eğer radyatörün önüne bir eşya koymanız gerekiyorsa kalorifer peteği ile eşya arasında en az 30 cm olduğuna emin olmalısınız. Aynı zamanda uzun perdelerin de ısıyı çekebileceklerini belirtmeden geçmeyelim.
  • Gece hava sıcaklığı daha düşük olur. Bu nedenle geceleri kalın perdelerinizi çekmeyi ve bu sayede ısı kaybını önlemek için tedbir almayı unutmamalısınız.
  • Zeminde açık alan bırakmamak da ısının korunması için oldukça önemlidir. Zeminlerinize halı ya da kilim sererek alandaki ısının korunmasını sağlayabilir ve fazla yakıt tüketiminden kurtulabilirsiniz.

Yakıt tasarrufu yapmanızı sağlayacak önerilerimizi sıraladık. Dilerseniz “Dünyayı Kurtaracak Güç Sizde: Su Tasarrufu Nasıl Yapılır?” ve “Elektrikli Ürünler Kullanırken Tasarruf Etmenin İpuçları” yazılarımız sayesinde bütçenizi koruyacak diğer önerilerimize de ulaşabilirsiniz.