Yepyeni Duvarlar İçin İlk Adım: Duvar Boyası Nasıl Seçilir?

Duvar boyası seçimi

Duvar dekorasyonu, evin görünümünü etkileyen en önemli ögelerden biri. Biliyorsunuz; bu görüş konusunda oldukça iddialıyız. Kabul edelim, haklıyız da! Çünkü duvar dekorasyonu konusunda zayıf olan bir evin, dekorasyon konusunda gidecek biraz daha yolu var demektir.

Duvar dekorasyonu denildiğinde akıllara genellikle çerçeve, tablo, dekoratif ayna gibi ürünler gelse de aslında duvar dekorasyonu konusunda asıl belirleyici olan, seçtiğiniz duvar boyası ya da duvar kağıdı. Fakat burada sadece duvar boyası renklerinden bahsetmiyoruz; seçtiğiniz duvar boyası çeşitleri de evin şıklığı konusunda oldukça belirleyici. Peki, duvar boyası seçerken dikkat etmeniz gerekenler nelerdir? Şimdi, bu sorunun cevabını verelim ve boya seçmenin püf noktalarını sıralamaya başlayalım.

Başlamadan Önce Minik Bir Not: Duvar boyama işlemi öncesinde yakın çevrenizden bu uygulama hakkında bazı uyarılar duyabilirsiniz. Ama bu uyarıları dikkate almadan önce, duyduğunuz şey her ne ise, araştırma yapmanızı öneririz. Çünkü duvar boyası uygulaması, doğru bilinen yanlışlarla dolu bir konu. Dilerseniz işin aslını “Kolları Sıvamadan Önce: Duvar Boyası Hakkında Yanlış Bilinenler” yazımızdan öğrenebilirsiniz.

Haydi, şimdi, duvar boyası seçimi nasıl yapılır anlatalım!

Boya seçmenin püf noktaları

Kusursuz Bir Uygulama İçin: Boya Çeşitleri Sanılandan Çok Daha Önemli

Bir arkadaşınızın evine ilk kez gittiniz ve ev dekorasyonunu çok beğendiniz diyelim… Özellikle duvar boyasının rengi ve dokusu çok hoşunuza gitti. Hem siz de ne zamandan beri bir iç cephe boyası yapıp yaşam alanınızı yenilemek istiyordunuz; bu renk de tam sizin salonunuza göre. Boya kodunu aldınız ve daha fazla bekleyemeyerek hafta sonu hemen boya uygulamasını gerçekleştirdiniz. Fakat ne yazık ki uygulamanız, arkadaşınızın evindeki gibi hoş durmadı, hatta onunla alakası bile yok… İşte, boya çeşitlerinin özelliklerini ve ev duvarlarınızın dokusunu dikkate almayarak seçim yaptığınızda başınıza gelebilecek şey de tam olarak bu olabilir!

İç cephe duvar boyası seçimleri genellikle, duvar boyası renkleri ve isimleri üzerinden yapılsa da aslında seçeceğiniz boya çeşidi de en az renk kadar önemli. Çünkü ancak duvarınızın yapısı doğrultusunda seçim yaptığınızda bütünlük yakalayabilirsiniz. Örneğin duvarlarınız kusurluysa bu durumda parlak değil, mat boyaları tercih etmelisiniz. Çünkü parlak boyalar, duvarlardaki kusurları belli edebilir.

Duvar boyası nasıl seçilir?

İhtiyaçlarınıza Uyum Seçim Konusunda da Boya Çeşitleri Söz Sahibi

Boya çeşitleri sadece hoş bir uygulama için değil, kullanışlı bir alan yaratma konusunda da oldukça önemli. Mesela küçük bir çocuğunuz varsa ve resim yapmayı çok seviyor hatta evinizin farklı alanlarını resim defteri yerine kullanıyorsa bu durumda silinebilir bir boya çeşidi tercih etmeniz oldukça sağlıklı olacaktır. Örneğin saten, yarı-parlak ve akrilik (su bazlı) boyaların bazıları silinerek temizlenebilir olma özelliğine sahip.

Hangi boya çeşidi hangi özelliği ile öne çıkıyor, hangisi sizin ihtiyaçlarınıza uygun merak ediyor musunuz? Sağlıklı bir uygulama yapma konusunda belirleyici olan bu konu hakkında “Hangi Boya Nerede Kullanılır: Boya Çeşitleri” yazımıza göz atabilirsiniz.

Duvar boyası çeşitleri

Şık Bir Evin Sırlarından: Doğru Duvar Rengi Seçimi

İç cephe boya renkleri, evinizin atmosferini anında değiştirebilecek kuvvetteler. Peki, evinize boya yapmadan önce, renk seçerken neye dikkat etmelisiniz? Aslında dikkat etmeniz gereken iki ana konu var: Ev dekorasyonunda tercih ettiğiniz renk paletine uygun bir ton tercih etmek ve evinizin büyüklüğünü göz önünde bulundurarak seçim yapmak. Örneğin küçük bir eviniz varsa ve alanı daha büyük göstermek istiyorsanız açık renk boyaları tercih edebilirsiniz. Ayrıca yaşam alanınızı daha geniş gösterme konusunda “Salonunuzu Daha Geniş Göstermenizi Sağlayacak İpuçları” yazımızdan daha fazla püf noktası alabileceğinizi belirtelim.

“Hangi duvar rengini seçmeliyim?” sorusunun cevabı için ise sizi “Ev Dekorasyonunda Renklerin Psikolojik Etkileri: Odalara ve Trendlere Göre Renk Kullanım Rehberi” yazımıza alabiliriz. Ayrıca Koçtaş’ta istediğiniz her rengi, boya makineleri sayesinde birkaç dakika içerisinde hazırlatabileceğinizi de hatırlatalım.

Evinize uygun duvar boyası seçenekleri Koçtaş’ta sizi bekliyor! Duvarları boyamak için kolları sıvamadan önce ise “Duvarları Yenileme Vakti: Duvar Boyası Nasıl Yapılır?” içeriğimize göz atmanızda fayda var. Eğer evinizi bir ustaya boyatmak istiyorsanız Koçtaş’ın ustalar ve ev sahiplerini bir araya getiren hizmeti Ustabilir’den yararlanabilir, dilediğiniz ustalardan fiyat alabilir ve onların yardımıyla yepyeni bir eve kavuşabilirsiniz!