Duvar Kağıdı Nasıl Sökülür

Evinize yeni bir görünüm vermek için duvar kağıtlarınızı değiştirmeyi ya da evinizi boyamayı mı planlıyorsunuz? Eğer duvarlarda duvar kağıdı varsa yaşam alanınızı yeni görünümüne kavuşturmak için öncelikle onları sökmeniz gerekiyor. Peki; duvar kağıdı sökme işlemi nasıl yapılır ve sonrasında duvar kağıdı nasıl değiştirilir?

İlk Adım: Odayı İşlem İçin Hazır Hale Getirin

Duvar kağıdı değişimi sırasında evinizdeki eşyaya bir zarar gelmesini ya da elektrik tesisatına ulaşacak sıvı nedeniyle güvenliğinizi riske atmayı istemezsiniz, değil mi? O nedenle öncelikle işlem yapacağınız odayı hazırlamalısınız.

  • Odanın elektrik tesisatını sigortadan kapatın ve güvenliğinizi sağlayın.
  • Duvara dayalı eşyayı odanın ortasına toplayın ve üzerini koruyucu örtü ile kapatın. Mümkünse eşyayı başka odaya da taşıyabilirsiniz.
  • Duvarlarda monte edilmiş raf, televizyon gibi eşya varsa bunları sökün.
  • Elektrik anahtarlarının üzerine bir plastik poşet koyun ve alanı maskeleme bandı ile kapatın.
  • Süpürgelikleri de maskeleme bandıyla kapatmak bu noktaların zarar görmesini engelleyebilir.
  • Son olarak yerlere koruyucu örtü serin.

Duvar Kağıdı Sökme

Onsuz Olmaz: Duvar Kağıdı Sökücü Solüsyonu Hazırlayın

Duvarlarınıza zarar vermeden eski duvar kağıdını çıkarmak için bir duvar kağıdı sökücü solüsyona ihtiyacınız olacak. Duvar kağıdı sökücü sıvıyı yapı marketlerden satın alabilir ya da evde kolay bir şekilde hazırlayabilirsiniz.

Solüsyonu hazır alacaksanız, sıvıyı hazırlama ve uygulama sırasında kullanım talimatlarına göre işlemi gerçekleştirmelisiniz. Evde kendiniz solüsyon hazırlayacaksanız da nasıl yapılacağını bilmeniz gerekir. Peki, evde duvar kağıdı sökücü sıvı nasıl hazırlanır? Bunun için iki yöntemden yararlanabilirsiniz:

  • Çamaşır yumuşatıcısı ile duvar kağıdı sökme

Bir kabın 3/4’üne sıcak su, 1/4’üne çamaşır yumuşatıcısı ekleyip karıştırın.

  • Sirke ile duvar kağıdı sökme

Bir kabın 2/3’üne sıcak su, 1/3’üne sirke ekleyip karıştırın.

Duvar Kağıdı Sökücü Sıvı

Kolları Sıvama Vakti: Duvar Kağıdını Çıkarma Zamanı

Sökücü sıvınız hazır; peki, duvar kağıdı sökücü nasıl kullanılır?

  • Öncelikle çıkarmak istediğiniz duvar kağıtlarında, maket bıçağıyla çok derin olmayan küçük delikler açmalısınız. Dilerseniz bu işlem için özel üretilen rulolardan da yardım alabilirsiniz. Kağıt üzerindeki delikler, solüsyonun daha iyi emilmesini sağlayacaktır.
  • Ardından solüsyonu bir fısfısa koyup duvar kağıdının üzerine sıkabilir, ardından yumuşak bir süngerle sıvıyı iyice yedirebilirsiniz. Dilerseniz bu işlemi boya rulosu ya da fısfıs olmadan bir süngerle de yapabilirsiniz.
  • Evde hazırladığınız solüsyonu yaklaşık 15-20 dakika bekletmelisiniz. Eğer hazır solüsyon aldıysanız bu noktada kullanım talimatlarını dikkate almalısınız.
  • Bir merdivenden yardım alıp duvarın üst köşesinden başlayarak duvar kağıdını nazikçe çıkarmalısınız. Duvara zarar vermemek adına bu aşamada duvar kağıdı sökme aparatı kullanabilirsiniz. Diğer seçeneğiniz ise spatula yardımı ile duvar kağıdını sökmek.
  • Duvar kağıdını çıkardıktan sonra yaşam alanınız yeni işleme bir adım daha yaklaşmış olacak!

Duvar Kağıdı Çıkarma

Kusursuz Bir Uygulama İçin Şart: Duvarları Pürüzsüzleştirin

Duvar kağıdını çıkardıktan sonra duvarlarınızda küçük duvar kağıdı parçaları kalabilir. Bunları da solüsyon ve sünger yardımıyla nazikçe çıkarabilirsiniz. Eğer inatçı parçalar varsa zımpara ile çok bastırmadan bu parçaları duvardan kazıyabilirsiniz. Duvarlarda çatlak varsa da dolgu macunu hazırlayıp bu pürüzleri gidermeyi ihmal etmemenizi öneririz.

Duvar Kağıdı Nasıl Çıkarılır

İşte Beklenen An: Duvarlarınız Yeni İşlem İçin Hazır

Şimdi, yaşam alanınızı yeni duvar dekorasyonu ile buluşturma zamanı! Eski kağıtları çıkardıktan sonra duvarlarınıza ister yeni kağıt uygulayabilir, isterseniz de duvarlarınızı boyayabilirsiniz. “Duvarları Renklendirmek Güzel Fikir: Duvar Kağıdı Nasıl Uygulanır?” ya da “Evinizi Yenileyin: Duvar Nasıl Boyanır?” yazılarımız bu konuda size yardımcı olmaya hazır! Ayrıca bu noktada merak ettiğiniz sorulara da yanıt vermeden geçmek istemeyiz.

  • Duvar kağıdının üzerine kağıt yapılır mı?

Duvarlarınıza zarar vermek istemediğinizi ve bunun yanında duvar kağıdı sökmek için en pratik yolu tercih etmek istediğinizi biliyoruz. Hatta bu nedenle “Duvar kağıdının üstüne duvar kağıdı olur mu?” sorusunun cevabını da merak ettiğinizi tahmin edebiliyoruz.

Duvar kağıdı üstüne duvar kağıdı uygulamak; kabarcık oluşmasına, eski kağıdın renginin ya da deseninin görünmesine, alttaki dokunun hissedilmesine neden olabilir. Bu da yaptığınız uygulamanın kalitesinin düşmesine yol açabilir. Bu sebeple yeni kağıdı uygulamadan önce duvardaki kağıdı çıkarmalısınız.

  • Duvar kağıdının üzerine boya yapılır mı?

Eğer boyanabilir bir duvar kağıdınız varsa boya yapabilirsiniz, ama bu özelliğe sahip olmayan bir üründen bahsediyorsak öncelikle kağıdı çıkarmalı ve ardından boya yapmalısınız.

Evinizin dekorasyonuna ve zevkinize uygun duvar kağıdı modelleri ve diğer uygulama ürünleri Koçtaş’ta sizi bekliyor!