Ekolojik Tasarıma Göz Kırpın: Paletle Ev Dekorasyonu

Ev dekorasyonunda ekolojik tasarımlar.

Evinizi çok sevdiğinizi biliyoruz. Evinizle ilgilenmek, değişiklikler yapmak herkes gibi size de çok iyi geliyor. Fakat bu söylediğimiz sadece tüketimle ilgili bir durum değil çünkü evde geri dönüşüm odaklı projeler yaparak da evinizi geliştirebilir, değiştirebilir ve efektif mobilyalar yapabilirsiniz. Peki, bunu nasıl yapabilirsiniz? Cevap, ekolojik dekorasyonda gizli!

Nedir Bu Ekolojik Dekorasyon?

Ekoloji, canlıların kendi aralarındaki ve çevreleriyle yaşadıkları ilişki olarak tanımlanıyor. Çevre bilimi olarak da bilinen ekolojiyi etkileyen en önemli şeylerden biri ise tüketim oluyor. Çünkü tüketilen bazı şeyler çevreye zarar veriyor. Ama günlük hayatta yaşamımızı konforlu bir şekilde sürdürebilmek için de tüketime ihtiyaç duyuyoruz. İhtiyaçlar görmezden gelinemeyeceğine göre nasıl bir yol izlenebilir? Ekolojik dekorasyon da işte bu soruyu yanıtlıyor. Tüketilen ürünlere yepyeni bir işlev verilerek uygulanan bu dekorasyon tarzı, “Kendin Yap” projelerinde bol bol kendini gösteriyor. Örneğin; ahşap bir merdiveni boyayıp kitaplık gibi kullanmak tam ekolojik dekorasyon sevdalılarının yapabileceği bir şey!

Ekolojik Dekorasyonun En Önemli Kahramanlarından Biri: Paletler

Paletler genellikle ağır yük taşımak için kullanılan geniş, ahşap levhalar. Tanıma bakıp ön yargıyla yaklaşmamanızı öneririz. Bu paletler öyle farklı şekilde kullanılabiliyorlar ki uygulama sonrası hallerini görünce değişime inanamayıp onların süper kahraman olduğunu bile düşünebilirsiniz. Oldukça kolay uygulamalar sonrasında evde farklı amaçlarla kullanabileceğiniz eşyalara dönüşen ahşap paletten neler yapılır, nasıl yapılır diye merak ediyorsanız 4 farklı, “Paletten Kendin Yap” projesini sıralamaya başlıyoruz. Gelsin birbirinden güzel ve kullanışlı paletten dekorasyon önerileri!

Hareket Ettirilebilir Bir Orta Sehpa

Yaptınız kahvenizi, günün yorgunluğunu atmak için kuruldunuz koltuğunuza… Kupanızı elinizde tutmanız gerekiyor çünkü sehpanız yok. Ama olmaz ki öyle… Mesela paletten sehpa yaparak bu soruna tatlı bir çözüm bulmaya ne dersiniz? Adı sizi korkutmasın; paletten sehpa yapımı oldukça basit. Öncelikle paleti, ev dekorasyonunuza uygun bir renkle boyayın ve kurumasını bekleyin. Ardından paletin dört köşesine küçük tekerler monte edin. Paletin ölçüsünde kestirdiğiniz camı yeni yaptığınız sehpanın üzerine koyun. Salonunuzda, ofisinizde ya da oturma odanız da kullanabileceğiniz sehpayı yaptınız bile, güle güle kullanın!

Hoş Bir Koltuk

Çalışma odası, küçük evinizin salonu, yatak odanızın bir köşesi belki de balkonunuz… Nerede kullanacağınız hiç fark etmez çünkü yapacağınız palet koltuk her nerede kullanırsanız kullanın mükemmel görünecek! Bu koltuğu yapabilmeniz için ihtiyacınız olanlar ise iki palet ve palet ölçülerinde iki minder. İki paleti üst üste koyduktan sonra minderin birini sırt bölümüne diğerini ise paletlerin üstüne koyun. Dilerseniz küçük yastıklarla koltuğunuzu daha renkli bir hale getirebilirsiniz.

Sıra Dışı Bir Karyola

Evet, paletle yapılan her şey sıra dışı ama bu karyola kesinlikle en ekstremi. Üstelik diğer palet mobilyalar gibi, palet karyolayı yapmak için de çok basit bir uygulamaya ihtiyacınız var. İki paleti yan yana duvara monte edin. Bu paletler karyolanızın başlığı olacak. Ardından dört paleti yere yan yana koyun. Eğer normal yatak yüksekliğinde bir karyolanız olsun istiyorsanız dört tane daha paleti yere koyduğunuz paletlerin üzerine koyun. Paletleri birbirine monte etmeyi unutmamalısınız. Üzerine yatağınızı koyduktan sonra yeni karyolanız hazır bile! Bu arada palet yatak arasındaki boşluklara kitap, düzenleme kutusu gibi şeyler de koyabilir ve bazalı yatakların sunduğu gibi yerden tasarruf edebilirsiniz.

Her Alana Uygun Bir Raf

Kitaplık, baharatlarınızı koyacağınız mutfak rafı ya da fotoğraf çerçevelerini yerleştireceğiniz ve salonda yer vermek istediğiniz bir raf… Palet rafı adeta nereye koyarsanız koyun bulunduğu ortama ayak uydurabilen bir yardımcı. Peki, palet rafı yapmak için nelere ihtiyacınız var? Aslında bu biraz sizin zevkinize ve evinizin dekorasyonuna kalmış. Paletleri boyamadan kullanabileceğiniz gibi dilerseniz evinize uyum sağlayabilecek bir renkte de boyayabilirsiniz. Paleti duvara monte ettikten sonra hangi amaçla kullanmak istiyorsanız kullanabilirsiniz. Bu raf sayesinde hem eviniz hoş bir görünüme kavuşmuş olacak hem de yerden tasarruf edeceksiniz!

Ekolojik tasarımın püf noktaları.