Elektrikli Ürünler Kullanırken Tasarruf Etmenin İpuçları

Elektrikli ürünler kullanırken tasarruf etmenin ipuçları.

Elektrik ve su tasarrufu yapmak, hem faturaların daha az meblağda gelmesini sağlayarak bütçenizi hem de kaynakları gereksiz harcamayarak doğayı korumak demek! İşte, şimdi tam da bu nedenle “Su tasarrufu ve elektrik tasarrufu nasıl yapılır?” sorusuna maddeler halinde cevap vereceğiz.

Bu arada hangi elektrikli ürün olursa olsun, tasarruf yapmak istiyorsanız yüksek verimlilik sağlayan enerji sınıflarını tercih etmelisiniz. A, B, C, D, E, F, G olarak ifade edilen enerji sınıflarında, harflerde ilerledikçe verim azalıyor. Diğer bir deyişle A enerji sınıfı B’den, B enerji sınıfı ise C’den daha az enerji tüketiyor. Dilerseniz “Tasarruf Etmek İsteyenlerin Dostu: Enerji Etiketlerindeki Bilgiler Ne Anlama Geliyor?” yazımız sayesinde enerji sınıfları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Elektrikli Ürünler Kullanırken Tasarruf Etmenin İpuçları

Buzdolabı ve Derin Dondurucularda Enerji Tasarrufu

Fişleri çekilmemesi gerektiği için elektrik faturasını yüksek oranda etkilediği düşünülen buzdolapları ve derin dondurucuları kullanırken dikkat edilmesi gerekenler, aslında “Elektrik tasarrufu için neler yapmalıyız?” sorusunun cevaplarından.

Bu ürünler özelinde bilmeniz gereken en önemli nokta ise buzdolapları ve derin dondurucuların, belirlediğiniz ısı ayarında çalışmak için bazı dış etkenler nedeniyle ekstra enerji harcayabilecekleri. Bu duruma genellikle buzdolabına/derin dondurucuya sıcak havanın girmesi neden olur. Beyaz eşyanız da ayarladığınız dereceye ulaşmak için daha fazla enerji tüketir. Peki, bunun önüne geçebilmek ve enerji tasarrufu yapabilmek için nelere dikkat etmelisiniz?

  • Buzdolabı ve derin dondurucuyu güneş alan bir noktaya konumlandırmamalı; sağ, sol ve arkadan hava alacak bir şekilde yerleştirmelisiniz.
  • Buzdolabı ve derin dondurucunun kapısını sık sık açmamalısınız.
  • Buzdolabına sıcak yiyecekler koymamalısınız.
  • Donmuş gıdaları çözmek için buzdolabının soğutucu kısmını tercih etmelisiniz. Bu hem gıdada bakteri oluşumunun önüne geçer hem de buzdolabınızın çalışırken daha az enerji tüketmesine yardımcı olur.
  • Buzdolabını kapasitesinden fazla doldurmak hava akışını olumsuz etkileyebilir. Besinleri kapasiteyi aşmayacak bir şekilde düzenli yerleştirmelisiniz.
  • Tatile gideceğiniz durumlarda buzdolabınızı -eğer varsa- tatil moduna almalısınız.

Evde Elektrik Tasarrufu

Çamaşır, Çamaşır Kurutma ve Bulaşık Makinelerinde Enerji Tasarrufu

Pratikliğin evlerdeki hâli olan ve onlarsız bir ev hayal edilemeyen çamaşır makineleri, çamaşır kurutma makineleri ve bulaşık makineleri, doğru kullanıldıklarında sandığınızdan çok daha az enerji tüketirler.

  • Çamaşır, çamaşır kurutma ve bulaşık makinelerinde bulunan ekonomik yıkama programlarını kullanmak hem elektrik hem de su tasarrufu için alınabilecek önlemler arasında.
  • Üç makineyi de kapasitesi doğrultusunda yani tam dolduğunda çalıştırmalısınız. Bu enerji tasarrufu yapmanızı sağlar.
  • Makinelerin bir kapasitesi yani yıkayabilecekleri/kurutabilecekleri maksimum limit bulunur. Bu limit bulaşık makinelerinde kişi sayısı, çamaşır makinelerinde kilo olarak belirtilir. Bu limitleri aşmak hem makinelerinize zarar verebilir hem de fazla enerji tüketimine neden olabilir.
  • Kullanımın ardından her makinenin fişini prizden çekmelisiniz.

Evde Elektrik Tasarrufu İpuçları

Fırın Çeşitlerinde Enerji Tasarrufu

Lezzetli yemekler yapmayı sağlayan, evlerin olmazsa olmazı fırınlarda da elektrik tasarrufu yapmak mümkün. Peki, nasıl?

  • Eğer yaptığınız yemek, fırında ön ısıtma yapmayı gerektirmiyorsa ön ısıtma yapmamalısınız.
  • Fırınların çalışma prensibi de buzdolaplarında olduğu gibi ayarladığınız ısı derecesine ulaşmak ve bunu korumaktır. Bu nedenle fırın çalışırken fırın kapağını fazla açmamalı ve içerisindeki sıcak havanın dışarıya çıkmasına izin vermemelisiniz.
  • Fırındaki yiyeceğin pişmesine birkaç dakika kala fırını kapatabilir ve bu sayede fırını daha az çalıştırarak enerji tasarrufu yapabilirsiniz.
  • Kullanımın ardından fırının fişini prizden çekmelisiniz

Bu arada “Güzel Yemeklerin Sırlarından: Fırın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler” yazımızdan en doğru fırını seçmenize yardımcı olacak ipuçlarına ulaşabileceğinizi de hatırlatalım.

Evde Elektrik Tasarruf Yolları

Klimalarda Enerji Tasarrufu

Yaz ve kış mevsimlerini bahara çeviren klimaları ve kış aylarında ısınmanızı sağlayan elektrikli ısıtıcıları kullanırken dikkat edilmesi gerekenler sayesinde elektrik faturalarını hatırı sayılır oranda düşürmeniz mümkün.

  • Klimayı çok düşük ya da çok yüksek değerlerde çalıştırmak, enerji tasarrufunun düşmanı. Bu nedenle klimanızı 21°C ya da 22°C’de çalıştırmalısınız.
  • Ortam istenilen sıcaklığa geldiğinde klimayı kapatmak ve sonrasında yeniden açmak, enerji tüketiminin artmasına neden olur. Bu nedenle klimayı uygun modda çalıştırmaya devam edebilir ya da gece saatlerinde uyku moduna alabilirsiniz.
  • Klima temizliğine ve bakımına önem vermek hem elektrik tasarrufu yapabilmek hem de sağlığınızı korumak için oldukça önemli kavramlar. Klimayı düzenli kullandığınız dönemlerde 2 haftada bir filtre temizliği yapmalı ve buna ek olarak yıllık klima bakımını es geçmemelisiniz. Konu hakkındaki ayrıntılı bilgiyi “Sağlığınızı ve Bütçenizi Korumanız Mümkün! Klima Bakımı Nasıl Yapılır, Klima Kullanırken Nelere Dikkat Etmeli?” başlıklı yazımızdan alabilirsiniz.
  • Eğer bir klimanız yoksa ve almayı düşünüyorsanız enerji sınıfına ek olarak tasarruf etmenizi sağlayacak diğer maddeyi de belirtelim: BTU değerine dikkat etmek! Uygun BTU değerine sahip klimalar, ortamı ideal derecede ısıtır/soğutur ve fazla enerji tüketiminin önüne geçer. Dilerseniz karar sürecinde “İster Sıcak İster Soğuk: Klima Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler” yazımızdan yardım alabilirsiniz.

Klimada Enerji Tasarrufu

Diğer Aletlerde Enerji Tasarrufu

Süpürge, ütü, televizyon ve diğer ev aletleri… Şimdi, enerji tasarrufu yapmanızı sağlayacak diğer ipuçlarını paylaşalım.

  • Klimalarda olduğu gibi süpürgelerde de filtre ve hazne temizliği yapmak, ürünün çalışma verimini artırır ve sağlığınızın olumsuz etkilenmesini engeller.
  • Ütü yaparken hem kumaşlara zarar gelmemesi hem de elektrik kullanım oranını düşürmek için kumaşa uygun olan ayarı seçmeli, diğer bir deyişle tüm giysileri en yüksek ayarda ütülememelisiniz. Aynı zamanda ütü bitmeden birkaç dakika önce fişi prizden çekmek de tasarruf etmek için yapılabilecekler arasında.
  • Su ısıtıcıları ile çay ve kahve makinelerinde ihtiyacınızdan fazla su kaynatmamalısınız. Bu hem su hem de elektrik harcamalarını artırır.
  • Televizyon gibi ürünler kendilerini stand-by moduna alabilirler. Bu kapandıkları anlamına gelmez, çünkü bu moddayken enerji tüketmeye devam ederler. Bu nedenle televizyon, su ısıtıcısı, blender gibi elektrikli ürünleri kullandıktan sonra kapattıktan sonra fişlerini prizden çekmelisiniz.
  • Aydınlatmalarda da tasarrufa gitmelisiniz. Tasarruflu ampuller olan LED ampul kullanmanın yanı sıra bahçe aydınlatmasında prizli ürünler yerine solar ürünler tercih ederek elektrik tasarrufu yaparken dekoratif bir görünüme de ulaşabilirsiniz. “Bir Süper Kahraman: Güneş Enerjili Lamba Nedir, Nasıl Çalışır?” yazımızı okuyarak solar aydınlatmalar hakkında daha fazla bilgi alabilirsiniz.

Evde Elektrik Tasarrufu Yapmak

Enerji tüketimini azaltarak tasarruf etmek güzel fikir! Bu arada tasarruf etmek ve doğayı korumak için “Hem Tasarruf Edin Hem Yarınları Koruyun: Evde Atık Azaltma Yöntemleri” yazımıza göz atmanızı öneririz.