Hatalar Doğruları Götürmesin: Ev Dekorasyonunda Sık Yapılan Hatalar

Ev Dekorasyonunda Yapılan Hatalar

Mükemmel bir tablo çizdiğinizi düşünün. Çizdiğiniz bu tablo, çoğu sanatseverin beğenisini kazanacak düzeyde. Haliyle duyduğunuz haz da bir başka. Yani emeğiniz manevi olarak karşılığını bulacak. Şimdi de bu kadar güzel bir tablonun üzerine yanlışlıkla bir içecek döktüğünüzü düşünün. İşte, ev dekorasyonunda yaptığınız hataların da tablonuzun üzerine içecek dökülmesinden hiçbir farkı yok! 

Ev dekorasyonu stiline karar verip pek çok mağazayı gezdikten ve onlarca ürün içerisinden size uygun olanı seçtikten sonra yaptığınız hataların dönüşü olmayabilir. İster evinizi yenileyecek olun, ister yeni evlenecek olun; verdiğimiz ipuçları sayesinde bu hatalardan kaçınmanız ve kusursuz bir ev dekorasyonu yapmanız mümkün! Peki, ama nasıl? Bu sorunun cevabını ev dekorasyonunda yapılan hatalar doğrultusunda verelim.

Aydınlatmaya Verilen Önemin Meyvesi, Güzel Dekorasyon

Doğru şekilde aydınlatılan bir alan, görsel olarak daha tatmin edicidir; bu bir gerçek. Bu noktada aklınıza aydınlatma ürünlerinin geldiğini biliyoruz. Evet, doğru; aydınlatma ürünlerinin katkısı büyük, fakat ev dekorasyonunda gün ışığından yararlanabilmek de doğru bir dekorasyon uygulaması için oldukça önemli. Örneğin camın önünü kesinlikle gün ışığını engelleyebilecek bir şekilde kapatmamalı, özellikle küçük bir odaya sahipseniz ışığın odaya girmesini engelleyecek ve alanın büyük görünme algısını zedeleyebilecek kalın ve ağır perdeler tercih etmemeli, pencere önüne mobilya koymamalısınız.

Gelelim aydınlatma ürünlerine… Ev dekorasyonu fikirlerini incelerken fark etmişsinizdir; farklı kategorilerdeki aydınlatma ürünleri, evi görsel olarak daha zengin kılan unsurlardan biri. İşlevselliğinin yanı sıra ev dekorasyonunda önemli noktalar arasında da bulunan aydınlatmada yapacağınız seçimlerde oldukça dikkatli davranmalısınız. Gerekirse tavan aydınlatmasına ek olarak alanın farklı noktalarını aydınlatabilecek ek aydınlatma ürünlerine de evinizde yer verebilirsiniz.

Diğer bir deyişle yetersiz aydınlatma nedeniyle alanın bazı bölümlerinin karanlıkta kalması, ev dekorasyonunda en sık yapılan yanlışlardan biri. Alanın farklı bölümlerini aydınlatmak için lambader, abajur, aplik gibi ürünlerin yanı sıra LED şeritlerden de yararlanabilirsiniz. Ayrıca evinizin her noktasını farklı aydınlatma ürünleri ile sağlamak, yetersiz aydınlatma nedeniyle meydana gelebilecek ev kazalarını da engelleyebilir.

Ev Dekorasyonunda En Sık Yapılan Yanlışlar

Doğru Renk Tercihi Güzel Dekorasyonun Sırlarından

Birbirleriyle uyumlu olmayan renkleri tercih etmek ne yazık ki hayalinizdeki o şık ev dekorasyonundan uzaklaşmanıza neden olabilir. Bu nedenle doğru bir renk paleti oluşturmak oldukça önemli. Bu noktada evinizde tercih edebileceğiniz renkleri nasıl belirleyebileceğinizi merak edebilirsiniz. Hemen size yardımcı olalım: “Dekorasyonun Püf Noktası: Doğru Renk Paleti Nasıl Oluşturulur?” başlıklı yazımız bu konuda size rehber olabilir!

“Doğru renk tercihi” denildiğinde akıllara öncelikle renklerin birbiriyle uyumu gelse de odanızın büyüklüğü doğrultusunda seçim yapmak da oldukça önemli. Örneğin küçük bir eve sahipseniz ve evinizi olduğundan daha büyük, daha ferah göstermek istiyorsanız bu noktada açık renkleri tercih etmelisiniz. Küçük odalarda özellikle duvarlarda koyu renk duvar boyaları ve duvar kağıtları tercih etmek en sık yapılan dekorasyon yanlışlarından biri.

Ev Dekorasyonunda En Sık Yapılan Hatalar

Alanın Büyüklüğüne Uygun Olmayan Halı, Şıklığa Gölge Düşürür

Halı, alanın dekorasyonunu tamamlayan unsurlardan biri. Bu doğrultuda halı seçerken mobilyalarınızla arasındaki renk uyumuna dikkat ettiğinizi biliyoruz. Fakat halı seçiminde sadece rengi gözetmek, dekorasyonda hata yapmanıza neden olabilir. Çünkü doğru boyutta halı seçmek de evinizin şıklığını etkileyen unsurlardan biri. Peki, halı boyutu neye göre belirlenmeli?

Tüm zemini kaplayan ve zeminde hiç açıklık bırakmayan halılar, odanızın olduğundan daha küçük görünmesine neden olabilir. Bu nedenle seçeceğiniz halının ya da kilimin tüm zemini kaplamamasına, konumlandıracağınız alanda halının dört yanında boşluk olmasına dikkat etmelisiniz. Fakat bunu yaparken halı seçimini çok küçük yapmamaya, açıkta kalan alanların halıdan büyük olmamasına da özen göstermelisiniz.

Dekorasyon Hataları

Perde Deseni Kadar Boy Tercihi de Önemli

Perde tercihinde elbette öncelikle desene önem verdiğinizi biliyoruz. Evet, ev dekorasyonunu tamamlamak için odanızın büyüklüğü, ev dekorasyonunuz ve zevkiniz doğrultusunda uzun ya da kısa perde seçebilirsiniz. Kısa ve ince perdeler küçük odalar için, uzun perdeler ise büyük odalar için uygun olabilir.

Bu noktada “Perde boyu nasıl olmalı?” sorusunun cevabını vermezsek olmaz! Çünkü yanlış boy seçimi en sık yapılan dekorasyon hatalarından biri. Perde seçiminde pencere seviyesinden yüksekte duracak ya da duvarınızın ortasında kalacak boylarda ürünler seçmemelisiniz. Ayrıca perdelerin, evinizin dekorasyonuna şık bir şekilde katkı sağlaması için perde kornişini doğru alana yerleştirdiğinize emin olmalısınız. Kornişi duvar ve tavanın birleştiği yere takarak ideal görünüme ulaşabilirsiniz. Uyguladığınız dekorasyon tarzına uygun renklerde, desenlerde, boylarda ve hatta kumaşlarda perde seçmek ise dikkat etmeniz gereken diğer noktalar. Perde tercihinde size yardımcı olup işinizi kolaylaştırmak isteriz: “Dekorasyonda Payları Büyük: Salon İçin Perde Seçimi Nasıl Olmalı?” yazımızı incelemeye ne dersiniz?

Perde Nasıl Seçilir

Mobilyalarınızı Duvara Yaslamak Alanı Sıkıcı Kılabilir

Oda küçük olduğunda alandan tasarruf ederek mobilyaları yerleştirmek için genellikle eşyayı duvara yaslı bir şekilde konumlandırmayı tercih ediyoruz. Fakat aslında bu tercihin ev dekorasyonu açısından yanlış olabileceğini biliyor musunuz? Çünkü mobilyaları duvara yaslamak alanda genişlik algısı oluşturmak yerine alanın nefessiz kalmasına neden olabilir. Mobilyalarınızı duvara tam olarak yaslamadan, arkada boşluk bırakarak konumlandırmak zihnen alanın daha geniş ve ferah olduğu algısını oluşturabilir.

Dekokrasyonda Yapılan Yanlışlar

Alanı Boş Bırakmak Kadar Kalabalık Kılmak da Yanlış

Hiç dekorasyon ürününün bulunmadığı, az eşyalı bir oda sıkıcı bir dekorasyona neden olabilir. Fakat bu durumun tam tersi de yanlış bir uygulama. Mobilyalar, çerçeveler, biblolar, vazolar, çiçekler… Mobilyalar ve ev aksesuarları evinizi güzelleştiren ürünler olsa da kullanımda aşırıya kaçmak, ulaşmak istediğiniz şıklıktan uzaklaşmanıza neden olabilir. Özellikle küçük odalarda ihtiyaçtan fazla eşyaya yer vermek dekorasyonda en sık yapılan hatalardan biri olarak kabul edilebilir. Az ve işlevsel eşya tercih etmek ise alanı daha kullanışlı ve şık kılabilir.

Şifonyer, televizyon ünitesi, sehpa ya da masa gibi mobilyaların üzerine konumlandırabileceğiniz bu ürünleri yoğun bir şekilde kullanmak, evinizde kalabalık bir görünüm oluşturabilir. Kalabalık bir alan ise çoğu zaman şıklığın düşmanıdır; unutmamalısınız! Ayrıca evin dekorasyonuna katkı sağlayan ve koltuk takımlarınıza daha sıcak bir görünüm kazandıran kırlentlerin çok sayıda kullanılması da dekorasyon hatalarından biri olarak sayılabilir; belirtmeden geçmeyelim.

Ev Dekorasyonu Hataları

Dekorasyon Tarzınıza Uygun Olmayan Ürünlerin Evinizde Yer Vermeyin

Country, klasik, modern… Evinizde yer vereceğiniz tüm detayların, uyguladığınız dekorasyon stili ve koleksiyona uygun olmasına dikkat etmelisiniz. Örneğin minimal, küçük boyutlu bir kanepeyi, büyük ve varak detaylı bir berjer ile tamamlamak odanızın bütünlüğünün bozulmasına neden olan ve alanda sırıtacak bir seçim olabilir. Bu sebeple evinizde yer vereceğiniz en ufak aksesuarın bile uyguladığınız dekorasyon stili ile uyumlu olmasında fayda var. Yani ev dekorasyonu trendlerini, uyguladığınız dekorasyon tarzına uygun değilse hayata geçirmemelisiniz, bizden söylemesi.

Ev Dekorasyonunda En Çok Yapılan Hatalar

Duvar Dekorasyonu Doğru Dekorasyonda da Söz Sahibi

Duvarda yaptığınız en ufak değişiklikler bile odanızın atmosferinde anında farklılık yaratabilir. Dekorasyon için oldukça önemli olan duvarlarda yanlış seçimler yapmak ise evinizde görmekten memnun olmayacağınız bir manzaranın oluşmasına neden olabilir. Peki, duvar dekorasyonu konusunda hata yapmamak için dikkat etmeniz gerekenler nelerdir? Hemen anlatalım…

Duvar kâğıdı ya da duvar boyası seçimini, hangi dekorasyon tarzını uygulayacağınıza karar verdikten ve mobilyaları aldıktan sonraya bırakmalısınız. Bu sayede yanlış renk ya da desen seçiminin önüne geçmiş olur ve ev dekorasyonunda renklerin etkisinden yararlanabilirsiniz. Buna ek olarak duvarda yer alacak çerçeve, tablo gibi duvar aksesuarlarını nasıl konumlandıracağınıza da karar vermelisiniz. Tüm duvarı kaplayan hatta yan duvarlara taşan bir duvar dekorasyonu, alanı sıkıcı gösterebilir. 

Ayrıca duvara konumlandıracağınız objeyi ne kadar yükseğe asacağınız da önemli. Çok yükseğe ya da çok alçağa asılmış çerçeve, tablo gibi objeler dekorasyonda yapılan yanlışlardır. En uygun konumlandırma alanını bulmak için yapmanız gereken ise oldukça basit: Duvarınızı yatay olarak dört eşit parçaya bölebilir ve üstten ikinci alana çerçeve, tablo, duvar panosu gibi dekoratif ürünleri asabilirsiniz.

Duvar Dekorasyonu

Yapılması olası hataları aktararak “Ev dekorasyonu nasıl yapılır?” sorusunu cevapladık. Ev dekorasyonunu bu ipuçları sayesinde hatasız ve şık bir şekilde yapmak güzel fikir.