Enerji Tüketimi ile İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar

Enerji tüketimiyle ilgili doğru bilinen yanlışlar.

Enerji ve su olmayan bir hayat düşünmek imkânsız. Evlerde, iş yerlerinde, hayatımızın her alanında bulunan ve kolaylıkla ulaşabildiğimiz bu kaynakların tasarruflu bir şekilde kullanılması ise hem faturalarınızın daha düşük gelmesini sağlıyor hem de doğayı koruyor. Eğer siz de bunun bilincindeyseniz ve enerji tüketimini azaltmak için neler yapılabilir konusunda araştırmalar yapıyorsanız tam yerindesiniz! Enerji tüketimi hakkında doğru bilinen yanlışları öğrenerek enerji tüketimini azaltmanın yollarını keşfedebilirsiniz.

Yanlış: Elektronik ürünler kapatıldıklarında enerji harcamazlar.

Televizyon üzerinden bir örnek verelim. Televizyon izlediniz, ardından televizyonunuzu kumandanızla kapattınız. Bu durumda televizyonunuz açıkken tükettiği kadar fazla enerji tüketmese bile enerji tüketmeye devam eder. Bu nedenle elektronik ürünlerin çalışmıyor durumdayken enerji tüketmelerini engellemek için fişlerini prizden çekmeniz en güzeli. Yani elektronik ürünler, fişleri prizden çekildiğinde enerji harcamazlar.

Elektrikli ürünler kapatıldıktan sonra elektrik harcarlar mı?

Yanlış: Ortam ısındığında kombiyi kapatmak ve ihtiyaç olduğunda yeniden açmak enerji tasarrufu sağlar.

Kombiler, açıldıkları ilk anda yüksek enerji harcarlar. Bu nedenle kombiyi sürekli açıp kapatmaktansa ihtiyaç doğrultusunda derecesini düşürmek ve artırmak, enerji tüketimini olumlu etkileyen faktörler arasında. Çünkü ortam ısınsa bile kombiyi sık aralıklarla kapatıp açmak enerji tüketimini artırır.

Yanlış: Bulaşık az olduğunda elde yıkamak tasarruf etmeyi sağlar.

Elektrik faturasını düşünerek böyle bir karar almış olabilirsiniz, ama bulaşıklarınız ne kadar az olursa olsun, elde yıkadığınızda çok daha fazla su tüketiyorsunuz. Örneğin bulaşık makinesinde yıkayabileceğiniz miktardaki bulaşıklarınızı makinede yıkadığınızda 15 litre, aynı miktarda bulaşıkları elde yıkadığınızda ise yaklaşık 125 litre su harcıyorsunuz. Bu nedenle bulaşıklarınızı, makineye yerleştirerek makine dolduktan sonra çalıştırabilir ya da yarım yük programlarını tercih ederek az miktardaki bulaşıklarınızın yıkanmasını sağlayabilirsiniz. Yani bulaşık makinesi kullanmak, elde yıkamaya göre her zaman daha tasarruflu bir çözümdür.

Bulaşıkları elde yıkamak tasarruf sağlar mı?

Yanlış: Klimaların iyi derecede soğutması/ısıtması için yüksek BTU değerine sahip olması gerekir.

BTU değeri; bulunduğunuz coğrafyadan evde kaç kişinin yaşadığına kadar pek çok kriter doğrultusunda hesaplanır. Hesaplanan BTU değerinin üzerinde bir klima alırsanız fazla enerji tüketimi kaçınılmaz olur. Eğer ideal BTU değerinden düşük bir değere sahip ürün alırsanız da istediğiniz performansa ulaşamıyorsunuz. Yani klimaların iyi soğutması/ısıtması için en yüksek değil, ideal BTU değerine sahip olması gerekir.

Yanlış: Çamaşırların/bulaşıkların iyice temizlenmesi için fazla deterjan kullanmak gerekir.

Deterjanın temizlikle doğrudan ilgisi olduğu bir gerçek; ama fazla deterjan kullanımı, enerji tüketimini artıran unsurlar arasında. İdeal deterjan kullanımı oranından fazla deterjan kullanmak, bulaşıklarınızın ya da çamaşırlarınızın deterjanlı kalmasına neden olabiliyor. Buna ek olarak makineleriniz, deterjanları arındırmak için daha fazla çalışıp elektrik ve su tüketimini artırabiliyor. Bu nedenle fazla deterjan kullanımının, çamaşırların/bulaşıkların iyice temizlenmesini sağlamadığını söyleyebiliriz.

Çamaşırların iyi temizlenmesi için ne kadar deterjan kullanılmalı?

Doğru bilgiler ışığında evinizde ve iş yerinizde enerji tasarrufu yapmak güze fikir!