Evcil Hayvan ile Araba Yolculuğunda Dikkat Etmeniz Gerekenler

Evcil hayvanla araba yolculuğu

Ne zamandır beklediğiniz o döneme artık sayılı günler kaldı; tatile çıkıyorsunuz! Eğer hayatı paylaştığınız küçük bir dostunuz varsa ve tatilde o da sizinle birlikte olacaksa tatil hazırlıklarında onun yolculuğunun da konforlu ve keyifli geçmesi için yapmanız gerekenler var. Tatile otobüsle, uçakla ya da başka bir toplu ulaşım aracıyla gidiyorsanız yapmanız gereken prosedürleri öğrenmek. Eğer tatil yapacağınız noktaya kendi aracınızla gidecekseniz o halde bu yazı tam sizlik! Şimdi, evcil hayvanla yolculuk yaparken dikkat etmeniz gerekenleri sıralayalım.

Neden Araba Yolculuğunu Tercih Etmelisiniz?

Evet, aracı siz kullanıyorsanız ve uzun yol gidecekseniz arabayla seyahat etmek biraz yorucu; kabul edelim. Fakat eğer bu yolculukta sevdiklerinizle birlikteyseniz tüm o yorgunluk da keyifli saatlerin gölgesinde kalıyor. Hele bir de evcil hayvan ile tatile çıkıyorsanız kişisel araç ile seyahat etmek olmazsa olmazlar kabul ediliyor. Peki, neden?

  • Uçak yolculuğunda ya da otobüs gibi toplu taşıma araçlarında evcil hayvanlar genellikle (belirli bir kilonun üzerindeyseler), kafesler içerisinde sizden ayrı bir şekilde, farklı bir bölümde seyahat ediyorlar. Uzun süre bu durumda, sizden uzak kalan küçük dostunuzun konforsuz ve mutsuz bir şekilde seyahat etmesi söz konusu olabilir.
  • Özel aracınız dışındaki ulaşım araçlarında mola olmayabilir ya da mola sayıları çok kısıtlı olabilir. Bu da seyahat edecek küçük dostunuzun ihtiyaçlarını karşılayabilmesi konusunda yetersiz kalabilir.
  • Küçük dostunuz, bazen fark ettirmese bile, sizin yanınızda bulunmaktan mutlu oluyor. Alışık olmadığı şartlar ile seyahat ederken bir de sizin yokluğunuz psikolojik olarak olumsuz yansımalar oluşturabilir.
Evcil hayvanla seyahat

Yolculuk Öncesinde Atacağınız Adımlar, Tatilin Seyrini Belirler

Belki butik bir otele gidecek belki de yazlık evinize doğru yola koyulacaksınız… Varış noktanız neresi olursa olsun “Evcil hayvanla nasıl seyahat edilir?” sorusunun cevabını aradığınızı biliyoruz. Hiç merak etmeyin; yolculuğa çıkmadan önce yapmanız gerekenleri uygulayarak keyifli bir yolculuk için önemli adımlar atabilirsiniz.

  • Eğer bir otelde konaklayacaksanız, vardığınızda kötü bir sürprizle karşılaşmamak için, kalacağınız yerin evcil hayvan kabul eden otellerden biri olduğuna emin olmalısınız. Bu tarz oteller genellikle “hayvan dostu oteller” olarak biliniyorlar. Otelin sitesinde ya da aracı şirketlerin bilgilendirme sayfalarında bu konuda bir detay yoksa direkt olarak oteli arayıp küçük dostunuzu kabul edip edemeyeceklerini sorabilirsiniz.
  • Dostunuz, aracınızla minik yolculuklar yapmış ya da daha önce hiç arabanıza binmemiş olabilir. Durum ne olursa olsun, tatilden önce evcil hayvanınızla birlikte araçla minik turlar atmak, onu bu yolculuğa hazırlamanızın püf noktalarından biridir. Üstelik siz de bu sayede onun yolculuğa nasıl tepki verdiğini ölçebilir ve gerekirse bu doğrultuda önlem alabilirsiniz.
  • Eminiz veteriner hekim düzenli olarak kontrollerini ve aşılarını yapıyordur ama yolculuk öncesinde bir muayene, yolda ya da tatilde başınıza gelebilecek olumsuz durumlar için önlem almanız konusunda size yardımcı olabilir. Ayrıca, evcil hayvanınızı yol tutuyorsa bu konu için de veteriner hekime danışabilirsiniz.
Evcil hayvanla yolculuk

Büyük Gün Geldi: Yolculuk Sırasında Dikkat Etmeniz Gerekenler

Evcil hayvan ile yolculuk sırasında elbette küçük dostunuzun rahatlığı önemli ama bu noktada güvenliği es geçmemek de önem taşıyor. Şimdi, hem güvenliği hem de konforu sağlayacak olan püf noktalarına, evcil hayvanla seyahat edenler için ipuçlarına göz atalım.

  • Biliyorsunuz; kediler tuhaf canlılar. Kaç yıldan beri birlikte olursanız olun, beklemediğiniz anda yaptıklarıyla sizi şaşırtabiliyorlar. Sürüş sırasında ise bu durum, dikkatinizin dağılmasına ve istenmeyen durumların yaşınmasına neden olabilir. Bu nedenle kedi ile seyahat sırasında, taşıma çantalarını kullanmak en doğrusu. Eğer yalnız yolculuk ediyorsanız yani kedinize bakacak biri yoksa bu durumda kedinizi taşıma kafesini, ön ve arka koltuk arasındaki boşluğa ya da ön yolcu koltuğunun ayak kısmına koyabilirsiniz.
  • Eğer bir köpek ile seyahat edecekseniz, ne şekilde seyahat edeceği aslında onun karakterine göre değişiklik gösterebilir. Eğer küçük ve çok hareketli bir köpeğiniz varsa onu taşıma çantası ile seyahat ettirebilirsiniz. Sakin bir yapısı varsa arka koltukta, köpek emniyet kemerleri ile seyahat edebilir. Eğer köpeğiniz büyükse iç mekân ile bagajı birleştiren hatchback, station vagon gibi alternatiflere sahipseniz bunları da değerlendirebilirsiniz.
  • Yolculuğa çıkacağınız gün evcil hayvanınıza fazla yemek vermemeniz kusma gibi durumların yaşanmasını önleyebilir. Yani küçük dostunuzun karnı, ne tamamen aç ne de tamamen tok olmalı. İdeal porsiyon evcil  hayvanınızın toplam ağırlığı doğrultusunda değişebileceği için bu konuda veteriner hekimden görüş alabilirsiniz.
  • 2-3 saatte bir mola vermek ve bu molalarda köpeğinizi gezdirmek, ihtiyaçlarını karşılaması konusunda olmazsa olmaz. Kedinizi ise taşıma çantasıyla birlikte çıkarabilir ve temiz hava almasını sağlayabilir, mamasını verebilirsiniz.
  • Seyahat sırasında camların tam açık olması küçük dostunuzun sağlık sorunları yaşamasına neden olabilir. Bu nedenle aracınızda klima varsa, klimadan yararlanabilirsiniz. Eğer klima yoksa aracın camını çok az açabilirsiniz.
  • Evcil hayvanınızı güneşte, aracın içerisinde ya da dışarısında yalnız bırakmamalısınız. Aracın içerisinde kalmak; havasızlık, sıcak ve korku nedeniyle olumsuz sonuçlar doğurabilir. Dış mekânlarda ise küçük dostunuza güneş çarpabilir.
Kedi ile araba yolculuğu

Evcil Hayvanınız İçin Aracınızda Bulunması Gerekenler

Küçük dostunuzla evden çıkıp semtinizde küçük bir tur atsanız bile ihtiyaç olan evcil hayvan malzemelerini ve yardımcı ürünleri yanınıza alıyorsunuz, biliyoruz. Fakat bu konu tatile çıkarken daha çok önem taşıyor. O nedenle evcil hayvan ile araba yolculuğuna çıkarken alınması gerekenleri sıralamakta fayda var.

  • Dostunuzun kullandığı mamayı yanınıza almayı unutmamalısınız. Gittiğiniz yerde aynı mamayı bulamayabilirsiniz!
  • Molalarda ve tatilde kullanmak üzere su ve mama kabı mutlaka yanınızda olmalı.
  • Hem molalarda hem de tatil yerinde kullanacağınız tasma ve tasma kayışının yanınızda olduğundan emin olmalısınız.
  • Biliyorsunuz, mini çöp poşetleri olmazsa olmaz.
  • Küçük dostunuzun kimliği ve sağlık kayıtlarını da aracınıza aldığınıza emin olmalısınız.

Eğer taşıma çantası, mama kabı gibi ihtiyaçlarınız varsa öncesinde minik bir alışverişe çıkmak #güzelfikir! Küçük dostunuza uygun evcil hayvan malzemeleri Koçtaş’ta sizi bekliyor!

Evcil hayvanla nasıl seyahat edilir?

Tatilde Küçük Dostunuzun Düzenini Bozmadığınıza Emin Olun

Yolculuğunuzun ardından tatil yapacağınız noktaya vardınız. Tatil sırasında da küçük dostunuzun konforuna önem vermeniz gerektiğini hatırlatalım. Küçük dostunuz; mama verdiğiniz, dışarı çıktığınız saatler tatilde de aynı olursa düzeninin bozulmadığını hisseder ve böylece keyifsiz olmaz. Bunun dışında bol bol oyun oynamayı da ihmal etmemelisiniz!

Evde Evcil Hayvan Besleyenler İçin Temizlik Önerileri adlı yazımıza da buradan ulaşabilirsiniz.

Şimdiden, keyifli bir tatil dileriz!