#EvdeKal: Evde Vakit Geçirirken Yapmanız ve Yapmamanız Gerekenler

Evde Zaman Geçirmek

Sadece ülkemizin değil, dünyanın gündeminde de corona virüsü var. İçerisinde bulunduğumuz dönemde, virüsten korunmak için ise evde kalmak oldukça önemli.

Evet, biliyoruz; bazen çok sıkılıyor ve “Evde vakit geçirmek için ne yapılır?” sorusunun cevaplarını arıyorsunuz. Evde kaliteli zaman geçirmek için vaktinizi güzel uğraşlara ayırmak, sağlığınızı korumak için ise hijyene önem vermek şart. Ama bazı zamanlarda farkında olmasak da bizi fiziksel ve psikolojik olarak olumsuz etkileyebilecek aktiviteler, eylemler gerçekleştirebiliyoruz. Peki, çözüm ne? Çözüm, bazı şeyleri yaparken bazılarından uzak durmak! Ne demek mi istiyoruz? İnfografiğimize buyurun!

Corona Virüsü Döneminde Yapmanız ve Yapmamanız Gerekenler

Evde Güzel ve Eğlenceli Zaman Geçirmek Mümkün

Size öncelikli önerimiz şu: Mecburiyetten evde olduğunuz düşüncesini zihninizden uzaklaştırmaya çalışın. Çünkü bu, kendinizi kötü hissetmenize ve geçirilen zamanın da yavaş akmasına sebep olur. Evet, biliyoruz; bu kadar uzun süre evde olmaya alışık değilsiniz, ama bu süreci yıllık izindesiniz ve evde vakit geçiriyormuşsunuz gibi düşünürseniz her şey daha kolay olabilir!

Evde zaman geçirme yolları elbette ki kendinize vakit ayırmaktan, kişisel gelişiminize katkı sağlamaktan geçiyor. Dizi-film izlemek, kitap okumak, enstrüman çalmak, hatta yeni bir dile merhaba demek kaliteli vakit geçirmenizi sağlayabilir. Tabii, izlediğiniz ya da okuduğunuz içeriklerin psikolojinize olumlu yansıma yapacak türden olması bu süreçte önemli. Ayrıca çocuğunuz varsa onunla birlikte puzzle, boyama yapma gibi aktiviteler de yapabilirsiniz. Bir de evde zaman değerlendirme ile ilgili “Evde Kaliteli Zaman Geçirme Yolları” başlıklı bir yazı yazmış ve size izleyebileceğiniz dizi-filmleri, okuyabileceğiniz kitapları ve evdeki boş zamanlarınızı değerlendirmenizi sağlayacak bazı hobileri sıralamıştık. Kesinlikle göz atmanızı öneririz. Ayrıca hazır evdeyken, uzun zamandır ertelediğiniz ve ufak bir dokunuşla yenilenebilecek eşyaya ya da düzenlenebilecek alana el atmak da #güzelfikir!

Evde egzersiz yapmak da evde vakit geçirmek için yapılacak şeyler arasında. Bu sayede stres seviyeniz düşer, kendinizi psikolojik ve aynı zamanda fiziksel olarak daha iyi hissedebilirsiniz. Üstelik egzersizin daha kaliteli bir uykuya yardımcı olduğunu da belirtmeden geçmeyelim. Yeri gelmişken minik bir uyarı daha: Kaliteli uyku, bağışıklık sistemini güçlendirmede etkili! Yani günde 7-8 saat uyuduğunuza emin olmalısınız.

Bağışıklık Sisteminizi Güçlendirmek İçin Etkili Öneriler

Bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek demek, hastalıklara karşı daha dirençli olabilmek demek! Bu nedenle immün sistemi güçlendirmeye yardımcı olan A, C, D, E, K, B6, B12 vitaminlerini içeren ve probiyotik-prebiyotik bakımından zengin besinleri tüketmelisiniz. Ayrıca yeterli miktarda su tüketmek de, toksik maddeleri vücudunuzdan hızla atmanız konusunda size yardımcı olacağı için önemli. Bağışıklığı güçlendirme hakkında daha fazla bilgiye ulaşabilmek için “Kendinize Dikkat Edin: Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Besinler” yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Bu Süreçte Hijyen Her Zamankinden Önemli

Corona virüsünden korunma yöntemlerinden en önemlisi hijyene önem vermek. Bu konuda gerekli önlemleri aldığınızı ve ellerinizi sık sık 20 saniye boyunca yıkadığınızı, ev temizliğini aksatmadığınızı biliyoruz. El temizliğini sağlama konusunda ise el yıkamanın yanı sıra, kolonya ve el dezenfektanından da yardım alıyorsunuz. Fakat kolonya ve dezenfektan, içerdiği alkol nedeniyle cildinize zarar verebilir. Bu nedenle mümkünse ellerinizi yıkamalı, mümkün değilse (örneğin bir zorunluluk nedeniyle dış mekândaysanız) kolonya ve el antiseptiği tercih etmelisiniz.

Ev temizliğinde unutulan noktalar ise genellikle en çok temas ettiğimiz noktalar oluyor desek, pek de yanılmış olmayız. Kapı-pencere kolları, elektrik anahtarları gibi sık dokunulan yerleri de dezenfekte etmeyi unutmamalısınız. Ayrıca cep telefonu, anahtar gibi alet ve ürünleri de temizlemek, olası virüslerden arınmak için oldukça önemli. Dilerseniz “Dikkat, Mikroplar Burada: Evin En Kirli Noktaları” yazımızı okuyarak, bu konuda daha ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Zamanımızı evde geçirdiğimiz bu dönemde fiziksel ve psikolojik sağlığımızı korumak için yapmanız ve yapmamanız gerekenleri paylaştık. Bu süreçte mümkün olduğunca evde kalmak ise kesinlikle yapmamız gerekenlerden! Bunu lütfen unutmayalım.

Sağlıklı ve keyifli günler dileriz.