Evdeki Tozu Azaltma Yöntemleri

Evdeki Tozu Azaltma Yöntemleri

Siz de evinizde güzel bir temizlik yaptıktan kısa süre sonra sanki hiç toz almamışsınız gibi pek çok yerde toz görmekten sıkılanlardan mısınız? Çok haklısınız! Fakat merak etmeyin; vereceğimiz öneriler sayesinde evdeki tozu azaltmanın yollarını keşfedeceksiniz! İşte, “Evim çok toz oluyor, ne yapmalıyım?” diyenlerin hayatını kolaylaştıracak ipuçları:

Tozu Hapsetme Amaçlı Bir Temizlik Yapın

Evinizdeki tozlardan kurtulmak için nasıl temizlik yaptığınız oldukça önemli. Çünkü tozlardan kurtulmak için yaptığınız ev temizliği, aslında siz farkında olmasanız da yüzeylerdeki ve havadaki tozların yer değiştirmesine neden olabilir. Bu nedenle tozları hapsetme konusundaki temizlik uygulamalarından yardım almak şart!

  • HEPA filtreli elektrik süpürgeleri, diğer alternatiflere göre tozu hapsetme konusunda daha başarılılar. Mümkünse HEPA filtre özellikli elektrikli süpürgeyi tercih etmelisiniz.
  • Toz bezi olarak kullandığınız eski giysiler, yüzeyden tozları temizliyor gibi görünse de aslında tozları farklı alanlara taşıyabilir. Yüzeydeki tozlara karşı en etkili yöntem ise mikrofiber bezlerle temizlik yapmak. Bu bezler, tozları hapsederek tozu evinizden uzaklaştırmanıza yardımcı olur.
  • Evi düzenli olarak süpürmek önemli, fakat süpürgenin yakalayamadığı tozları hapsetmek için zeminleri silmek de olmazsa olmaz.
  • Toz alma işlemini yukarıdan aşağıya olacak şekilde yapmak (örneğin öncelikle gardırop üzerini, sonra konsol üzerini temizlemek) tozların yer değiştirmesini yüksek oranda önleyebilir. Bu arada duvarları da en az ayda bir silmek daha az tozun evinizde barınmasına yardımcı olabilir.
  • Nevresimleri haftada en az bir kez değiştirip koltukları ve halıları belli aralıklarla silmek de evinizde yoğun toz oluşumunu engellemek için yapmanız gerekenler arasında.

Dilerseniz evinizde temizlik yaparken dikkat etmeniz gereken diğer detaylara ulaşmak için “Toz Alerjisi Olanlar İçin Evde Tozlardan Kurtulma Rehberi” yazımızı okuyabilirsiniz.

Evdeki Toz Nasıl Azaltılır

Eve Toz Girmesine Neden Olabilecek Noktalarda Önlem Alın

Evinizin havalandırma sisteminin yanı sıra farkında olmadan yaptığınız bazı uygulamalar da eve toz girmesine ya da toz birikmesine neden olabilir. Peki, bunu engellemek için neler yapabilirsiniz?

  • Klimaların filtrelerinde biriken tozlar cihazın verimini düşüreceği gibi sağlığınızı da olumsuz etkiler. Filtrelerde biriken tozları en az 2 haftada bir düzenli olarak temizlemeli ve evdeki tozların hareket kapasitesini azaltmalısınız. Dilerseniz “Temiz Hava İçin: Klima Temizliği Nasıl Yapılır?” yazımız bu konuda size rehberlik edebilir.
  • Menfezler ve panjurlar da tozların sıklıkla biriktiği yerler. Bu alanlardaki tozları düzenli olarak almalısınız.
  • Eğer evinizi havalandırmak için pencereleri sıklıkla açıyorsanız bu ne yazık ki evinize tozu davet ettiğiniz anlamına gelebilir. Dışarıdan gelen tozu minimuma indirmek için sinekliklerden yardım alabilirsiniz.
  • Evinize ayakkabı ile giriyorsanız ayakkabılarınızın da toz taşıma konusunda masum olmadıklarını söylememiz gerek! Kapı önüne bir paspas koyup ayakkabılarınızın tabanını temizleyebilir ve ayakkabınızı dışarıda çıkarıp ardından ayakkabılığa koyabilirsiniz.
  • Açık pencere araları, binadaki çatlaklar, açıklıklar… Hepsi tozun evinize girmesine sebep olabilir. Bu nedenle pencere-kapı süngerlerinden yardım alabilir ve dairenizdeki çatlakları kapatabilirsiniz.
  • Evcil hayvanlarınızın tüyleri de toz barındırabilir ve taşıyabilir. Bu nedenle küçük dostunuzun tüylerini sıklıkla taramak ya da veteriner hekime danışarak onu yıkamak doğru bir uygulama olabilir.
  • Evde toz engelleme konusunda yararlanabileceğiniz ürünlerden biri olan hava temizleme cihazlarını değerlendirerek yaşam alanınızdaki fazla tozu uzaklaştırabilirsiniz.

Evdeki Tozu Azaltmanın Yolları

Daha Minimal Bir Dekorasyon Yapın

Kalabalık ve düzensiz bir ev dekorasyonu, temizliğin daha yorucu olmasına sebep olurken aynı zamanda tozların birikebilecekleri daha fazla alan olduğu anlamına gelebilir. Bu nedenle tozlardan kurtulmak istiyorsanız öncelikle minimal, az eşyalı bir dekorasyon tercih etmenizi öneririz.

Bunun yanı sıra evin düzenli olması da oldukça önemli. Örneğin kitaplarınızı ve dergilerinizi kapaklı bir kitaplığa yerleştirebilir, makyaj masanızın üzerindeki ürünleri saklama kutularında depolayabilir, konsol ya da raflar üzerinde daha az dekoratif eşyaya yer verebilirsiniz.

Evdeki toz nasıl azaltılır?” sorusunun yanıtlarını verdik. Siz de önerilerimizi uygulayarak daha az tozun olduğu bir yaşam alanına kavuşabilirsiniz. Bu arada ev temizliği yaparken ihtiyacınız olan temizlik ürünleri Koçtaş’ta sizi bekliyor, belirtmeden geçmeyelim.