“Evimi Hangi Renge Boyamalıyım?” Diyenlere 4 Öneri

Evimi Hangi Renge Boyamalıyım

Belki yeni bir eve taşındığınızdan, belki de yaşam alanınızda farklılığa ihtiyaç duyduğunuz için duvarlarınızı hangi renge boyayacağınıza karar verme aşamasındasınız. Bu süreçte renk kataloglarının içinde kaybolduğunuzu tahmin edebiliyoruz. İşte, tam da bu nedenle, “Evin duvarları hangi renk olmalı?” sorusunun yanıtını bulmanızı sağlayacak ipuçlarını sıralayacağız. Eğer siz de “Evimi boyatmak istiyorum. Hangi renk evime uygun?” sorusuna bir yanıt arıyorsanız doğru yerdesiniz. Haydi, başlayalım!

1. Tercih Ettiğiniz Renk Paletinin İzinden Gidin

Mobilyalarınız, halılarınız, perdeleriniz, hatta dekoratif ürünleriniz… Uyumlu ve şık bir ev dekorasyonu için hepsinin birbirleriyle uyumlu olması gerekiyor. Bu uyumu sağlama konusunda ise ürünlerin formu kadar renkleri de önemli rol üstleniyor. Evinizde yer verdiğiniz renk paletine uygun renkte duvar boyası tercih etmek ise “Evime hangi renk boya yakışır?” sorusunun en önemli cevaplarından.

Örneğin oturma odasında minimal stili benimsediniz ve siyah, beyaz, gri tonlarının ağırlıkta olduğu bir renk paleti tercih ettiniz. Bu durumda duvarlarınızda grinin tonlarını ya da sadece beyazı tercih edebilirsiniz. Hatta oturma odası tek renk olmasın ve duvarlarda kullanacağınız farklı renklerle alan daha hareketlensin istiyorsanız bir duvarı (örneğin televizyonun arkasındaki duvarı) siyaha boyayıp alandaki diğer duvarları beyaz, ekru gibi renklere boyayabilirsiniz.

Evin Duvarları Hangi Renk Olmalı

2. Renklerin Psikolojik Etkilerini Değerlendirin

Duvarlarınızın rengini belirlerken renklerin oluşturduğu psikolojik etkileri de göz önünde bulundurmak gerek. Çünkü herhangi bir alanda bir rengi yoğun şekilde kullanmak olumsuz yansımalara sebep olabilir. Mesela iştah artıran ve yoğun kullanımı öfkeye sebebiyet verebilen bir renk olan kırmızı, yatak odası ve yemek odası için pek de uygun olmayabilir.

Renklerin ve renk tonlarının yaşam alanınızda nasıl bir etki oluşturabileceğini merak ediyorsanız ve “Eve hangi renk boya gider?” sorusuna cevap arıyorsanız “Ev Dekorasyonunda Renklerin Psikolojik Etkileri: Odalara ve Trendlere Göre Renk Kullanımı Rehberi” yazımıza göz atmanızı öneririz.

Salonu Hangi Renge Boyamalıyım

3. Odanız Karanlık ya da Küçükse Açık Renkleri Tercih Edin

Evlerin bazı odalarının küçük ya da karanlık olması, seçilecek duvar boyaları konusunda fazlasıyla belirleyici. Çünkü seçtiğiniz boya renkleri sayesinde alanı olduğundan daha geniş ve ferah göstermeniz mümkün. Peki, evi hangi renk ferah gösterir?

Koyu renkler ışığı yansıtamadıkları için alanların dar olduğu algısının oluşmasına neden olabiliyor. Açık renkler ise ışığı yansıtabildikleri için odaların daha geniş ve ferah olduğu algısının oluşmasına yardımcı oluyor. Bir diğer deyişle “Küçük veya karanlık evler hangi renge boyanmalı?” sorusunun yanıtı “açık renkler” oluyor. Fakat ışık alan geniş bir odanız varsa elbette oda renklerini, koyu renklerin farklı tonlarından da seçebilirsiniz. Tamamen sizin zevkinize kalmış!

Peki, salonunuz küçük ya da karanlıksa ama yine de duvarlarınızda koyu renklere yer vermek istiyorsanız ne yapmalısınız? İşte, renk paletini dikkate alarak uygulayabileceğiniz alternatifler:

  • Duvarlarınızın alt yarısını koyu renk, üst yarısını açık renk boyayabilirsiniz.
  • Bir duvarı koyu renk, diğer duvarları açık renk boyayabilirsiniz.
  • Duvarlarda koyu renklere az miktarda yer vermek ve kontrast oluşturup şık bir görünüm elde etmek için bant tekniğini uygulayabilirsiniz. Düz bir şekilde birkaç cm aralıkla yapıştırdığınız maskeleme bandının iç kısmını koyu renkle boyayarak alanda farklı bir görsellik oluşturabilirsiniz.
  • “Salonu hangi renge boyamalıyım?” sorusunun yanıtlarından biri de efekt damgasından ya da efekt rulosundan yararlanmak. Uygulama hakkında size fikir vermesi açısından videomuzu izleyebilirsiniz.

4. Duvarlarınızda Trend Renklere Yer Verin

Renk paleti, renklerin psikolojik etkileri, evi aydınlık gösteren boya renklerini tercih etmek… Tabii ki hepsi doğru tercihi yapabilmek için önemli. Fakat ev dekorasyonunda trendlerin izinden gitmeyi seven ve yaşam alanında güncel yansımalara yer vermeyi düşünen biriyseniz dönemin popüler renklerine göz atmakta da fayda var! Örneğin doğadan esintiler sunan yeşil ve kahverengi tonlarının yanı sıra gri tonları da son yılların popüler seçimlerinden. Bunun yanı sıra yılın Pantone rengi de ev dekorasyonuna yön veren etkenlerden. Yani yılın Pantone rengi doğrultusunda da duvarlarınızı boyayabilirsiniz.

Evinizin Havası Değişsin: Renkli Duvar Boyama Önerileri adlı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Evi Hangi Renk Ferah Gösterir

Badana Boya İşleri İçin Ustaya mı İhtiyacınız Var? Ustabilir Yardıma Hazır!

Duvar boyası rengi seçerken nelere dikkat etmelisiniz, anlattık. Fakat boya rengi seçerken sorununuza çözüm bulacak (örneğin evi aydınlık gösteren boya renklerini seçmek) alternatifleri değerlendirmek kadar doğru bir uygulama yapmak da önemli.

Duvar boyamak için yeterli uzmanlığınız ya da zamanınız olmadığını düşünüyorsanız hiç merak etmeyin; Ustabilir yanınızda! Tek yapmanız gereken, Ustabilir’de “Boya ve Badana” kategorisini tıkladıktan sonra ihtiyacınız doğrultusunda seçim yapmak. Ardından size en yakın boya ustaları, puanları ve yorumlarıyla listelenecek ve siz de dilediğiniz ustadan fiyat aldıktan sonra evinizi boyatabileceksiniz!

Ustabilir’i şimdi keşfedin!

Web: http://www.ustabilir.com.tr/

İos Uygulaması: apple.co/2YV09dY

Android Uygulaması: bit.ly/2YSlF2P