Olmazsa Olmaz: Evin Havasını Temizlemek İçin İpuçları

Evin havasını temizlemek için ipuçları

Yaşam alanlarınızı düzenlemek, temizlemek elbette çok önemli. Fakat siz farkında olmasanız da eviniz kirli olabilir. Çünkü bahsettiğimiz şeyi görmenize imkân yok; hissetmelisiniz. Elbette hava kirliliğinden bahsediyoruz. Özellikle evin soğumaması veya ısınmaması için pencerelerin ve kapıların açılmaması nedeniyle yaz ve kış aylarında sağlanamayan hava sirkülasyonu, sağlığınızı tehdit edebilir. Kirli hava nedeniyle solunum yolları hastalıkları, alerjik hastalıklar, hatta bakteriler nedeniyle bağışıklık sistemi hastalıkları ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Peki, evin havası nasıl temizlenir? İşte, evinizin havasını temiz tutmanızı sağlayacak ve size daha sağlıklı bir yaşam alanı sunacak öneriler:

Evinizin Camlarını Açın

Evinizi temizlerken kullandığınız kimyasal temizleyici ürünlerin kokusu, yemek kokuları, oksijenin azalması… Hepsi evinizde, havasızlıktan kaynaklı ağır bir kokunun oluşmasına neden olabilir. Ev havası temizleme konusunda yararlanabileceğiniz en tasarruflu yöntem ise hiç kuşkusuz ki pencereleri sonuna kadar açmak! Bu sayede yaşam alanınızı, kirli hava yerine daha temiz havayla doldurabilirsiniz. Ayrıca evinizin içerisinde hava sirkülasyonu sağlayan ve gaz kaçağı gibi durumlarda güvenlik için de oldukça önemli olan pencere menfezlerini de düzenli olarak temizlemeyi ihmal etmemelisiniz.

Bu arada camları açarken klima, vantilatör gibi soğutucu aletleri kapatıp tasarruf edebilirsiniz. Eğer kış aylarında evinizdeki havanın kalitesini yükseltmek için pencereleri açacaksanız ve kombi kullanıyorsanız bu durumda ekstra bir şey yapmanıza gerek yok. Çünkü yaptığınız ayar etkisini gösterene kadar siz çoktan evinizin havasını temizlemiş olacaksınız.

Evin havası nasıl temizlenir

Davlumbaz ve Aspiratörden Yardım Alın

Yemek yaptığınızda evinize yayılan koku, size rahatsızlık vermenin yanı sıra hava kalitesini de ciddi oranda düşürebilir. Yemek yaparken oluşacak kokuyu engellemek için davlumbazı ya da aspiratörü çalıştırmak ise uygulayabileceğiniz en doğru çözüm! Eğer mutfağınızda bu beyaz eşya yoksa ama almak istiyorsanız “Yemek Kokusu Kalmasın: Aspiratör ve Davlumbaz Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?” yazımızdan yardım alabilirsiniz. Aspiratör ya da davlumbaz alma gibi bir durum söz konusu değilse de üzülmeyin; “Her Şeyin Çaresi Var: Evdeki Yemek Kokusundan Kurtulmanın Yolları” yazımız yardımıyla yemek kokusunu minimuma indirebilir ve havanın kalitesini yükseltebilirsiniz.

Evinizi Temizlemeyi İhmal Etmeyin

Evinizi düzenli olarak temizlemediğinizde tozlar evinizi sarabilir ve bu da hava kalitesinin düşmesine sebep olabileceği gibi alerjik hastalıklar yaşamanıza da yol açabilir. Yani evet, ev temizliği ile hava kalitesi arasında doğrudan bağlantı var! Bu nedenle ev temizliğinizi hiç aksatmamalı, süpürme ve toz alma işlemlerini düzenli olarak yapmalısınız. Ayrıca temizlik yaparken bazı noktalara dikkat ederseniz evinizin havasının temizliği konusunda daha başarılı olabileceğinizi söyleyebiliriz.

  • HEPA filtreli süpürgeler, çektikleri tozları hapsetme konusunda daha başarılıdırlar. Bu nedenle HEPA filtreli süpürgeler kullanmanızı öneririz.
  • Kimyasal temizlik ürünleri, evinizin hava kalitesini düşürür. Doğal çözümlerden yardım alıp evinizi temizlerseniz bu sorunun üstesinden gelebilirsiniz. “Hem Ekonomik Hem Sağlıklı: Evde Doğal Temizlik Ürünleri Nasıl Yapılır?” yazımızda ihtiyacınız olan pek çok temizlik ürününün yapımını anlattık.
  • Halılar çok toz tutarlar ve bu da hava kalitesini doğrudan etkiler. Evinizde antibakteriyel halılar tercih edebilirsiniz. Diğer bir çözüm ise halı yerine yıkanabilir kilimlere evinizde yer vermek.
  • Eğer evinizde toz alerjisi olan biri varsa bu özel bir temizlik yapmanız gerektiği anlamına gelir. “Toz Alerjisi Olanlar İçin Evdeki Tozlardan Kurtulma Rehberi” yazımızı okuyarak ihtiyacınız olan yönlendirmelere ulaşabilirsiniz.
  • Evcil hayvanlarınızın tüylerinin ve deri döküntülerinin de havanın kalitesini düşürebileceğini unutmamalısınız. Dilerseniz “Evde Evcil Hayvan Besleyenler İçin Temizlik Önerileri” yazımıza göz atabilir ve dikkat etmeniz gereken noktaları öğrenebilirsiniz.

Evin havasını temizleme

Hava Temizleme Cihazını ve Klimayı Çalıştırın

Evinizdeki kirli havayı temizlemek için en efektif ürünler hiç kuşku yok ki hava temizleme cihazları ve klimalar. Eğer klimanızda hava temizleme modu varsa bu özelliği kullanarak camlarınızı açmadan da evinizin havasını temizleyebilirsiniz. Klimanız yoksa ya da sahip olduğunuz klimada hava temizleme özelliği mevcut değilse bu durumda hava temizleme cihazı alıp evinizde temiz havaya ulaşabilirsiniz. 

Evinizi Hava Temizleyen Bitkilerle Donatın

Evinize doğal bir görünüm ve huzur katan bitkiler aynı zamanda evin havasını temizleme konusunda da önemli rol oynuyor. Aloe vera, kurdele çiçeği, paşa kılıcı, duvar sarmaşığı, devetabanı, kasımpatı gibi bitkiler evin havasını temizleme konusunda önemli görevler üstleniyor. Fakat küçük bir çocuğunuz ya da evcil hayvanınız varsa evin havasını kaliteli hale getirmek için bu bitkileri tercih etmemenizi öneriyoruz. Çünkü önerdiğimiz bitkilerin çoğu ne yazık ki onlar için zararlı bitkiler. “Bu Bitkilere Dikkat: Çocuklar ve Evcil Hayvanlar İçin Zararlı Bitkiler” yazımıza göz atarak evinizde yer vermenizin güvenli olmayacağı bazı bitkileri öğrenebilirsiniz.

Evin havasını temizleyen bitkiler

Son olarak sigara içmenin sağlığınız açısından zararlı olduğu kadar evinizin hava kalitesi üzerinde de olumsuz etkisi olduğunun altını çizelim. Lütfen evinizin kapalı alanlarında sigara içmeyiniz.