Evinizi Gerçekten Temizlediğinize Emin misiniz? En Sık Yapılan Temizlik Hataları

Temizlik yaparken yapılan hatalar

Sağlığınızdan olmamak için evinizi mikroplardan arındırmaya, diğer bir deyişle temizliğe önem verdiğinizi biliyoruz. Hatta neredeyse hafta içi her gün işten ya da okuldan döndükten sonra belli bir süreyi evinizi toparlamak için ayırıyor, hafta sonlarında ise büyük temizlik için plan yapıyorsunuz. Peki, yaptığınız temizliğin gerçekten evinizi mikroplardan önemli ölçüde arındırdığına emin misiniz? Hiç merak etmeyin; doğru bir ev temizliği için bilmeniz ve atlamamanız gereken detayları sizinle paylaşacağız. Şimdi; ev temizliği yaparken dikkat edilecekler nelerdir sorusunu, en sık yapılan temizlik hataları doğrultusunda anlatmaya başlayalım.

Kullandığınız Temizlik Ürünlerini Temizlememek

Evinizdeki farklı alanları temizlemek için farklı ürünlerden yardım alıyorsunuz. Peki, size yardımcı olan bu ürünleri temizliyor musunuz? Temizlik ürünlerini düzenli olarak temizlememek, arınmak istediğiniz bakteriler ve kirler ile daha çok içli dışlı olmanıza neden olabilir.

Kirli giysilerinizi yıkayan çamaşır makinesi, bulaşıklarınızı kirden arındıran bulaşık makinesi… Bu iki beyaz eşyanın da temizliğe ihtiyacı var. Aksi takdirde temizlenmesini istediniz eşyanız, siz farkında olmasanız bile kirli bir hale gelebilir. “Çamaşır makinesi ve bulaşık makinesi temizliği nasıl yapılır?” sorusunun cevabına “Onların da Temizlenmeye İhtiyaçları Var: Hangi Beyaz Eşya Nasıl Temizlenir?” yazımızdan ulaşabilirsiniz. Bunun yanı sıra süpürgenizin toz haznesini çok dolmadan boşaltmak size kaliteli bir temizliğin kapılarını aralayan noktalardan biri.

Bulaşık süngeri, temizlik bezi, yer temizlik setleri… Hepsi temizlik yaparken yardım aldığınız ürünlerden. Peki, bu ürünlerin temizliğini düzenli bir şekilde yapıyor musunuz? Bu ürünleri de temizlemeli ve temizledikten sonra uygun bir şekilde kurutmalısınız. Aksi takdirde ıslak şekilde bıraktığınız bu ürünlerin hızlıca bakteri üretmelerine sebep olursunuz.

Doğru temizlik nasıl yapılır?

Doğru Temizlik Ürünlerini Kullanmamak

Temizlik yaparken nelere dikkat etmeliyiz?” sorusunun cevaplarından biri hiç kuşkusuz ki doğru yerde doğru temizlik ürünlerini kullanmak. Örneğin; doğru bir temizlik için cam silici ile zeminlerinizi ya da lavabonuzu temizlememelisiniz. Ayrıca birçok temizlik malzemesi, pek çok insan tarafından bir mobilya ya da zemin üzerine sıkılarak kullanılır. Oysa bu, temizlik yaptığınız alana zarar verebilir. Bu nedenle temizlik malzemesini, temizlik bezinin üzerine uygulamalı ve temizliği bu şekilde yapmalısınız. Ayrıca temizlik ürünlerini kullanmadan önce kullanım talimatlarını da kesinlikle okumalısınız. Eğer temizlik ürünlerini kendiniz yapmak istiyorsanız “Hem Ekonomik Hem Sağlıklı: Evde Temizlik Ürünleri Nasıl Yapılır?” yazımıza göz atabilirsiniz.

Bunların yanı sıra temizlik ürünlerini ve yardımcı ekipmanları ihtiyacınız doğrultusunda seçmeniz de size yardımcı olacaktır. Mesela evinizde bir evcil hayvanınız varsa özel süpürge başlıklarından yararlanmak, ev temizliği püf noktalarından.

Temizlik Ürünlerini Az ya da Fazla Kullanmak

Temizliğin bol deterjan kullanımından geldiğini düşünmek aslında yanlış bir algı. Nasıl ki az miktarda temizleyici ürün kullanmak yeterli derecede temizlik sağlamıyorsa çok miktarda ürün kullandığınızda da çamaşırlarınızın, bulaşıklarınızın, zeminlerinizin, mobilyalarınızın üzerinde temizlik ürünü kalabilir. Bu da size zarar verebilir. İhtiyaçtan fazla temizleyici ürün kullanmanın hem bütçenize hem de doğaya zarar verdiğini hatırlatmadan geçmeyelim!

Ayrıca çamaşır ve bulaşık makinesinde, yıkama kapasitesini aşmamaya özen göstermelisiniz. Aksi takdirde ürünlerinizin temizliği sağlanmaz.

Bazı Noktaları Temizlemeyi Atlamak

Kabul edelim ki bazen evin her noktasını temizlemek zor gelebiliyor ve “Burayı sonra temizlerim.” ya da “Nasıl olsa burayı kullanmıyorum.” gibi nedenlerle bazı yerlerin temizliğini erteleyebiliyoruz. Oysa bakteriler, orada bulunan tozlar nedeniyle evin farklı alanlarına taşınabiliyor. Diğer bazı noktaların temizliğini yapmayı ertelemek, temizlik yanlışları arasında yer alıyor.

Elektrik anahtarları, mobilya kulpları, kapı kolları… Bu noktalar evinizde zararlı bakterilerin en çok yaşadığı alanlar arasında yer alıyor desek abartmış olmayız. Pek çok insanın temizlemeyi atladığı bu alanları mikrofiber bez ile pratik bir şekilde temizleyebileceğinizi unutmamalısınız.

Bu noktada “Evde temizlik yaparken nereden başlamalı?” sorusunun cevabı da oldukça önemli. Çünkü temizliğe üstten başlamadığınız takdirde yani zeminden tavana doğru çıktığınızda temizlediğiniz noktalardaki tozların eve dağılma yani yok olmama oranları çok daha yüksek. Bu nedenle temizliği, yukarıdan aşağıya olacak şekilde yapmalısınız.

Temizlik yaparken dikkat edilmesi gerekenler

Güneşli Günde Cam Temizlemek

Kış aylarında pencereleri silme aralığı genellikle sıcak aylara göre daha uzun oluyor. Fakat güneşli havalarda camları silmek, camlarınızın hızlı bir şekilde kurumasına ve bu da pencerelerin üzerinde iz kalmasına neden oluyor. Bu nedenle hava bulutlu olduğunda camları silmek size zaman kazandıracak ev temizliği pratik bilgileri arasında.

Evinizi temizlerken ihtiyacınız olan temizlik ürünleri Koçtaş’ta! Son olarak eldiven takmanın cildiniz için temizlik yaparken alınacak önlemler arasında yer aldığını belirtmeden geçmeyelim.