Evinizin Dekorasyonunu Tamamlamak İçin Bilmek Şart: Avize Montajı

Evinizin Dekorasyonunu Tamamlamak İçin Bilmek Şart: Avize Montajı

Zor bir günün ardından evin kapısını açıp içeri girdikten sonra “Evim, evim, güzel evim!” demeyeniniz yoktur. Çünkü ev dediğiniz yer şu dünyada kendinizi en rahat hissettiğiniz yerdir. Hele bir de evinizin dekorasyonunu kendi zevkinize göre yapmışsanız, evdeki her bir detay sizi yansıtıyorsa, evdeyken hissettiğiniz o huzurun tarifini yapmak daha zor.

Mobilyalar, perdeler, halılar, seçtiğiniz duvar rengi ya da duvar kâğıdı… Hepsinin evinizin dekorasyonu üzerinde büyük etkisi var. Peki, evinizin aydınlatmasına karakter kazandıran avizeler? Dekorasyon üzerinde ışıl ışıl bir etkiye sahip olan avizeler, evinizin şıklığını tamamlayacak en önemli detaylar… Beğendiniz, seçtiniz aldınız; peki, avize montajı nasıl yapılır? İşte, “Avize nasıl bağlanır?” sorusunun detaylı cevabı ve avize takma teknikleri hakkında bilmeniz gerekenler:

  1. Önce Güvenlik

Avize modellerini incelediniz, evinize ve tabii ki zevkinize en uygun olan avizeyi aldınız. Şimdi avizeyi takma zamanı… İşe girişmeden önce yapmanız gereken bir şey var: Güvenliğinizi sağlamak! Öncelikle evinize gelen elektrik akımını sigortadan kapatmalısınız. Sigortayı indirip elektrik akımını kestikten sonra, odanızın ışığını açmanızı sağlayan anahtar sayesinde ortamda elektrik olup olmadığını bir kez daha kontrol edebilirsiniz. Bu arada işlemi yaparken anahtarın da kapalı durumda olmasının güvenliğiniz açısından oldukça önemli olduğunu hatırlatalım.

  1. Şimdi Temizlik Zamanı

Avizeyi takmadan önce, işlem yapacağınız alanda ufak bir temizlik yapmak işinizi kolaylaştırmak için bir püf noktası. Böylece alandaki tozlardan etkilenme oranınızı minimuma indirebilirsiniz. Avizeyi takarken olduğu gibi, temizlik yaparken de portatif bir merdivenden yardım almanız gerekecek. O nedenle yeri gelmişken söyleyelim; merdivenin altında kaymaya neden olacak ya da denge bozacak bir şey olmamasına dikkat etmelisiniz.

Evinizin Dekorasyonunu Tamamlamak İçin Bilmek Şart: Avize Montajı

 

  1. Eski Avizeyi Çıkarın, Yeniye Yer Açın

Bu aşamada, asılı olan eski avizeyi ya da tij duyu çıkarıp yeni dekoratif aydınlatma ürününüze yer açmanız gerekiyor. Bu evrede, aklınızda “Avize nasıl sökülür, avize nasıl çıkarılır?” gibi sorular olması gayet normal. Panik yapmanıza hiç gerek yok; tüm aşamaları adım adım anlatacağız. Fakat bu noktada askı aparatlı avizeler ve duvara yapışık avizeler olmak üzere iki farklı çeşit olduğunu belirtmeden geçmeyelim.

Dolayısıyla ister “Balon avize nasıl takılır?” ister “Sarkıt avize nasıl takılır?” sorusunun yanıtını arayın; tavana avize montajı yaparken doğru adımları atabilmek için öncelikle monte edeceğiniz avizenin duvara yapışık mı, yoksa askı aparatlı mı olduğuna dikkat etmelisiniz.

Aydınlatma Ürünleri

Askı Aparatlı Avize Nasıl Sökülür?

  1. Tavana bağlı olan en üst bölümün altındaki küçük vidayı, tornavida yardımıyla gevşetin.
  2. İlk aşamayı gerçekleştirdiyseniz artık avizenin bağlı olduğu kabloları görüyorsunuz demektir. Bir kontrol kalemi yardımıyla ortamda elektrik olup olmadığını kontrol edin. Ardından avizenin kablosuyla elektrik hattının tutturulduğu ve bantlarla birleştirilen bağlantının bantlarını çözün. Kontrol kalemiyle yeniden alanda elektrik olup olmadığına bakın.
  3. Bu kontrolün ardından avize ile elektrik tesisat kablolarını birbirinden ayırabilirsiniz. Bu ayırma sırasında kabloları açmak için penseye ihtiyacınız olabilir. Ayrıca avizenin yere düşmeyeceğinden emin olmalısınız. Gerekirse bu konuda başka birinden size yardımcı olmasını isteyebilirsiniz.

Duvara Yapışık Avize Nasıl Sökülür?

  1. “Kancasız avize” olarak da bilinen bu avizeleri sökerken tavanla bağlantıyı sağlayan küçük vidaları gevşeterek işe başlamalısınız. Bu işlemi gerçekleştirirken bir tornavidaya ihtiyacınız olacak.
  2. Avizenin bağlı olduğu kabloları bir kontrol kalemiyle kontrol edin. Elektrik olmadığından emin olduktan sonra avizenin kablosuyla elektrik hattının tutturulduğu bantları çözün.
  3. Sonrasında avize ile elektrik tesisat kablolarını birbirinden pense ile ayırın. Ayrıca avizenin yere düşebileceğini düşünüyorsanız birinden yardım alabilirsiniz.

Evinizin Dekorasyonunu Tamamlamak İçin Bilmek Şart: Avize Montajı

  1. Avize Nasıl Takılır?

Şimdi, evinizin dekorasyonunu tamamlayacak yepyeni bir aydınlatma ürününü evinizle buluşturma zamanı… Bu adımın avize çeşitlerine göre farklılık gösterebildiğini hemen söyleyelim. Örneğin askı aparatlı avizeleri hemen takabilirsiniz ama duvara yapışık avizeleri takmak için öncelikle askı aparatını takmalısınız. Peki, avize askı aparatı nasıl takılır?

Askı Aparatı Nasıl Takılır?

  1. Yeni avizenizin askı aparatını takmadan önce ölçü almalısınız. Ölçüyü almak ise gayet kolay: Avize montaj aparatını, avizeyi takacağınız yere tutup bir kalem yardımıyla işaretleyerek ölçü alın.
  2. İşaretlediğiniz alanı darbeli matkap ile deldikten sonra bir çekiç yardımıyla dübelleri takın.
  3. Askı aparatına geçirdiğiniz vidaları, dübellere bir şarjlı tornavida yardımıyla sabitleyin. Bu aşamalardan sonra askı aparatlı avizeyi takmak için gerekli işlemleri yapmış olursunuz.

3 Kablolu Avize Montajı Nasıl Yapılır?

Avizenin kablolarıyla tavandaki kabloları birbirine bağladıktan sonra avize montajının büyük bölümünü hallettiniz demektir. İşleme başlamadan önce avizeyi tavana en yakın konumda tuttuğunuzdan emin olmalısınız. Bundan eminseniz o halde şimdi, üçlü avize kablosu nasıl bağlanır, anlatabiliriz.

Avizelerin genelinde sarı, kahverengi ve mavi olmak üzere üç kablo bulunuyor. Tavandan gelen kabloların ise ikisi aynı renk, biri farklı renk oluyor. Tavandan gelen farklı renkteki kabloyu, avizeden gelen sarı renkteki kabloya bağlamalı ve ucunu bir penseden yardım alarak kanca şekline getirmelisiniz.

Tavanda ve avizede yer alan diğer kabloları da hangisini hangisine bağladığınız fark etmez, birbirleriyle bağlamalısınız. Tüm bağlama işlemlerinde kabloların uçları bir araya gelmeli. Birleştirme işlemlerinden sonra bir elektrik bandıyla kabloları bağlamayı unutmamalısınız. İşte, “Üçlü avize nasıl takılır?” sorusunun yanıtı bu kadar kolay!

2 Kablolu Avize Montajı Nasıl Yapılır?

Üçlü avize kablosu nasıl bağlanır, anlattık. Peki; avizeden üç, tavandan iki kablo çıkışı varsa ne yapmak gerekir? Eğer tavanınızdan üç değil, iki kablo geliyorsa avizenizdeki kahverengi ve mavi kabloyu birbirine bağlayıp, tavanınızdaki kahverengi kabloyla birleştirmelisiniz. Yani her durumda, avizeden gelen sarı kablo ile tavandaki farklı renkteki kablo birleşmeli. Bazı durumlarda tavandaki ve avizedeki kablo renkleri aynı olabilir. Bu durumda aynı renk kabloları birbirine bağlamalısınız.
Evinizin Dekorasyonunu Tamamlamak İçin Bilmek Şart: Avize Montajı

 

  1. Avizenizi Sabitleyin

Kabloları birbirine bağladıktan sonra avize montajında gerçekleştireceğiniz son adım, avizeyi tavana sabitlemek oluyor. Avizenizin vidalarını şarjlı tornavida yardımıyla tavana sabitleyin. Ardından avizelere kullanacağınız ampul ya da ampulleri takın. Son olarak uygulama öncesi indirdiğiniz sigortayı açın ve odanın aydınlatma anahtarını aktif hale getirerek avizenin çalışıp çalışmadığını kontrol edin. Sigortayı indirmemenin ya da monte yapmadan önce alanda elektrik akımının olup olmadığını kontrol etmemenin oldukça tehlikeli olduğunu bir kez daha hatırlatalım. Lütfen bu konuda dikkatli olun!

Şimdi ise farklı avize türlerinin montajını yaparken uygulamanız gerekenleri kısaca aktaralım. Tabii bu adımları gerçekleştirmek için öncelikle sigortayı kapatmanız gerektiğini de hatırlatmadan geçmeyelim.

Kancasız Avize Montajı Nasıl Yapılır?

  • “Kancasız tepsili avize, diğer adıyla tavana yapışık avize nasıl takılır?” sorusunun yanıtının ilk adımı, askı aparatını tavana monte etmektir. Bu askı aparatının tam ortasındaki boşluk, tavandaki kablonun çıktığı noktaya gelmeli.
  • Avizenin kabloları ile tavandaki kabloları aynı renk olacak şekilde elektrik bandıyla bağlayın.
  • Son olarak tepsili avize montajını tamamlamak için tavanla temas edecek bölümde bulunan vidaları sıkın.

Evinizin Dekorasyonunu Tamamlamak İçin Bilmek Şart: Avize Montajı

Askı Aparatlı Avize Nasıl Takılır?

  • Kancalı yani askı aparatlı avizelerin monte edilmesi, tavana yapışık avize montajından çok daha kolay. Çünkü bu avize çeşitlerinde askı aparatını duvara monte etmenize gerek yok.
  • Kontrol kalemi ile tavandaki kablolarda elektrik akımı olup olmadığını kontrol etmenizin ardından avizedeki kablolar ile tavandaki kabloları aynı renkler bir araya gelecek şekilde bağlayın.

Evinizin Dekorasyonunu Tamamlamak İçin Bilmek Şart: Avize Montajı

LED Avize Montajı Nasıl Yapılır?

LED avizeler; tasarruflu, uzun ömürlü olmaları ve şık tasarımları ile biliniyor. Peki, LED avize nasıl takılır? Bunun için izlemeniz gereken adımları belirlemek için avizenin duvara yapışık mı, yoksa askı aparatlı mı olduğunu incelemelisiniz. Avize türü doğrultusunda “Tavana avize nasıl takılır?” sorusunun yanıtını hayata geçirebilirsiniz.

Pervaneli Avize Montajı Nasıl Yapılır?

“Tavana avize nasıl takılır?” sorusunu vantilatörlü avize montajı özelinde soruyorsanız bu sorunun yanıtının aslında duvara yapışık avizelerle aynı olduğunu söyleyebiliriz.

Pervane avize montajı için öncelikle askı aparatını tavana monte edip ardından avize bağlama adımlarını izleyip işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Bu arada evinize ya da iş yerinize tavan vantilatörü almayı planlıyorsanız ürün hakkında detaylı bilgi almanızda da fayda var. Dilerseniz “Tavan Vantilatörü Alırken Nelere Dikkat Etmeli?” yazımızı okuyup bu konuda daha ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Evinizin Dekorasyonunu Tamamlamak İçin Bilmek Şart: Avize Montajı

Ahtapot Avize Montajı Nasıl Yapılır?

Ahtapotlu avizeler genellikle duvara yapışık avizelerdir. Bu sebeple “Ahtapot avize nasıl monte edilir?” sorusunun yanıtını duvarla bitişik avizelerde aramak gerekir.

Askı aparatını tavana monte ettikten sonra gerekli adımları izleyerek avize montajını gerçekleştirebilirsiniz. Bu arada ahtapot avizelerin kollarını da duvara monte etmek gerekebilir. Bu yüzden ana montaj bittikten sonra ürün kollarını tavana sabitlemek için aparatları matkap ve dübeller yardımıyla tavana monte etmeniz gerektiğini de hatırlatalım.

Tekli Avize Nasıl Takılır?

Tekli avize nasıl bağlanır, merak ediyor; hatta “Şapkalı avize nasıl takılır?”, “Kumandalı avize nasıl bağlanır?” veya “Dörtlü avize nasıl bağlanır?” gibi soruların yanıtını arıyor olabilirsiniz. Hiç fark etmez! Bir avizeyi monte etmeden önce duvara yapışık mı, yoksa kancalı avize mi olduğuna bakmalı ve bu doğrultuda avize sökme takma işlemini yapmalısınız.

Evinizin Dekorasyonunu Tamamlamak İçin Bilmek Şart: Avize Montajı

Kumandalı Avize Nasıl Takılır?

Hayatımızı kolaylaştıran uzaktan akıllı ev aletleri ile birlikte oturduğumuz yerden pek çok şeyi kontrol etmeye alıştık. İşte, tam da bu nedenle uzaktan kumandalı avizeler de oldukça popüler hale geldi. Peki, kumandalı avize montajı nasıl yapılır?

Öncelikle bu montaj işleminin diğer avize montaj çeşitlerinden daha karışık olduğunu belirtmekte fayda var. Çünkü bu avizelerin montajı için özel üretilen trafoya ihtiyaç duyacaksınız. Bu trafoda bulunan kabloları yine renkler doğrultusunda avizeye ve sigortadan gelen kablolara bağlamak gerekiyor. Eğer bu konuda yardıma ihtiyaç duyarsanız Ustabilir’deki elektrik ustaları size yardım etmeye hazır!

Alçıpan Tavana Avize Montajı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Alçıpan avize montajında yapmanız gerekenler, normal tavana avize montesinde uygulamanız gerekenlerle aynı olsa da bazı noktalara dikkat etmeniz şart. Asma tavan avize montajında öncelikle tavanın avizeyi taşıyabileceğinden emin olmalısınız. Diğer bir deyişle asma tavanlar, alçıpanlar ağır avizeler için uygun olmayabilir.

Dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta ise kancasız avizelerle ilgili. Eğer kancasız avize montajı gerçekleştiriyorsanız tavana monte edeceğiniz askı aparatının, sağlıklı bir şekilde sabitlenebilmesi amacıyla aparattaki vidalar için matkapla daha derin oyuklar oluşturmanız gerekebilir.

“Avize nasıl asılır?” sorusunun yanıtını verdik. Şimdi, yaşam alanınızı güzelleştirecek avizeyi bulma zamanı! Evinizin dekorasyonuna uygun avize, sarkıt modelleri ve montaj yaparken kullanabileceğiniz elektrikli el aletleri Koçtaş’ta!

Eğer kendi avizenizi evde uygun fiyatlı bir şekilde yapmak isterseniz balondan ve ipten avize yapımı hakkındaki detaylar için aşağıdaki videomuzu izleyebilirsiniz!