Gereğinden Fazla Harcamayın: Mutfak Masraflarını Azaltmanın Yolları

Enginar yıkayan kadın

Ay başında maaşınız banka hesabınıza yattıktan sonra hemen varsa kredi kartı borcunuzu yatırıyor, evinizin faturalarını ödüyor ya da diğer kişisel giderlerinizi karşılıyorsunuz. Bunun yanı sıra belirli bir kısmı da çocuklarınızın giderleri ve mutfak masrafları için ayırıyorsunuz. Bazı aylarda giderlere ayırdığınız bütçe nedeniyle birikim yapmanız ise zor olabiliyor, hatta ay sonunu bile zor getirebiliyorsunuz. Peki, bunun çözümü ne? Hiç merak etmeyin; şimdi “Evde tasarruf nasıl yapılır?” sorusuna, harcamaların en çok olduğu alanlardan biri olan mutfak özelinde cevap vereceğiz. Sıraladığımız ipuçları sayesinde mutfak tasarrufu nasıl yapılır öğrenebilir ve tasarruf edebilirsiniz. Haydi, başlayalım!

Beyaz Eşya ve Küçük Ev Aletleri Seçimi, Mutfak Tasarrufunda Önemli

Fişini hiç prizden çekmediğiniz buzdolabı ve derin dondurucu, mutfak malzemeleri temizliğini pratik kılan bulaşık makinesi ya da yemek yapma ve içecek hazırlama sürenizi kısaltan küçük ev aletleri… İşte; tüm bu ürünler, doğru tercihler yaptığınızda enerji tüketiminizi azaltabilecek kuvvete sahipler. Peki, en az enerji tüketecek ürünü neye göre bulacaksanız? Hemen söyleyelim: Burada size yol gösterecek olan, alacağınız ürünün üzerinde bulunan enerji etiketleri! Mutfakta tasarruf yapmak istiyorsanız tercih ettiğiniz beyaz eşyanın ya da küçük ev aletinin üst enerji sınıfına dâhil olduğundan emin olmalısınız. A+++, A++, A+ ve A gibi üst sınıf enerji sınıfları, enerji tüketiminizi azaltarak elektrik -ve bulaşık makinesi için su- faturalarınızın az gelmesine ve tasarruf etmenize yardımcı olabilir. Buna ek olarak su ısıtıcısı, fırın gibi ürünlerin fişlerini ihtiyacınız olduğunda prize takmaya ve işiniz bittiğinde prizden çıkarmaya özen gösterin. Çünkü siz çalıştırmasanız bile elektrikli ürünler prize takılı olduklarında az miktar da olsa enerji tüketiyorlar.

Beyaz tonlara sahip mutfak

Enerji etiketleri ile ilgili daha detaylı bilgi almak isterseniz “Tasarruf Etmek İsteyenlerin Dostu: Enerji Etiketlerindeki Bilgiler Ne Anlama Geliyor?” yazımızı okuyabilir ve ihtiyacınıza en uygun ürünü bulma konusunda daha başarılı olabilirsiniz!

Su Masraflarınızı Minimuma İndirin

Bu madde size biraz tuhaf gelebilir, hatta “Su masrafımızı nasıl azaltabiliriz ki?” diye düşünebilirsiniz. Hemen söyleyelim: Mesela bulaşık makinenizde Ekonomik yıkama programını tercih edebilir ve az su tüketiminin yanı sıra az da elektrik tüketerek hem bütçenizi hem de doğayı koruyabilirsiniz. Ayrıca bozuk eviye bataryasını değiştirebilir ve musluğunuzdan boşa damlayan suyu engelleyerek faturanızın daha az gelmesini sağlayabilirsiniz.

eviye-bataryasindan-su-akiyor

Su arıtma cihazları da tasarruf konusunda yabana atılmayacak ürünler! Musluğunuzdan akan suyu sağlıklı ve ucuz bir şekilde içilebilir kıvama getiren su arıtma cihazları sayesinde artık mutfak masraflarından biri olan içme suyu için fazla bütçe ayırmanıza gerek kalmayacak. Çünkü su arıtma cihazları, neredeyse içme suyuna verdiğiniz tüm paranın cebinizde kalmasını sağlayacak!

İndirimleri Takip Edin

Elbette mutfak giderleri sadece elektrik ve su kaynaklı değil. Yiyecek-içecek masrafları, bir evin en büyük giderlerinden. Aslında bir mobilya almak istediğinizde uyguladığınız bir yöntem olan indirim dönemlerini takip etmek ya da uygun fiyatlar sunan noktalardan alışveriş yapmak, mutfak alışverişi için de geçerli! Örneğin marketlerin indirim dönemini takip edebilir ya da markette alışveriş yerine evinizin yakınlarında bir semt pazarı kuruluyorsa sebze ve meyveyi pazardan alabilirsiniz. Eğer mutfak alışverişinde tasarruf etmek istiyorsanız marketlerden alacağınız ürünler için fiyat araştırmasını atlayarak alışveriş yapmayı düşünmemelisiniz bile! Örneğin bir marketten 10 TL’ye alabileceğiniz bir salçayı, başka bir marketten 7 TL’ye yani daha ucuza alabilirsiniz. 3 TL sizin için yüksek bir miktar olmayabilir, ama damlaya damlaya göl olur ve bu da bütçenize katkı sağlar, unutmayın! Ayrıca mutfak aksesuarları almak istediğinizde indirim dönemlerini takip etmeniz de bütçenize katkı sağlayacaktır. Fakat bu aşamada her daim kaliteye önem vermeniz de oldukça önemli. Gıda kategorisinde alacağınız kalitesiz ürünler sağlığınızı tehdit edebilir; kalitesiz mutfak gereçleri de sağlığınızın yanı sıra -daha kısa süre kullanılacaklarından- bütçenize zarar verebilir.

İhtiyacınızdan Fazlasını Almayın

İhtiyacınız olandan fazlasını almak hem tasarruf etmenizi engeller hem de besinlerin bozularak çöpe gitmesine neden olur. Mutfak alışverişinde mümkün olduğunca ihtiyacınız olduğu miktarda alışveriş yapmalısınız. Eğer tüketebileceğiniz miktardan fazlasını alırsanız ya da sizin için yeterli olduğunu düşünüp aldığınız ve tüketemediğiniz besinler olursa bunlarla sokak hayvanlarına yemek yapabilirsiniz! Ayrıca portakal gibi narenciye kabuklarını atmayıp aileniz ve sevdiklerinize reçel de yapabilirsiniz.

Gıdaların Daha Uzun Ömürlü Olması İçin Yapabilecekleriniz Var!

Dışarıda yemek yemenin çoğu zaman sağlıksız ve evde yemek yemeye kıyasla tasarruf yapmanın önünde bir engel olduğunu biliyorsunuz. Bu doğrultuda besinleri ihtiyacınız kadar alıyor ve evde yemek yapıyorsunuz. Peki, farklı nedenlerden dolayı besinleri tüketemediğiniz durumlarda ne olacak? İşte, aldığınız gıdaların bozulmaması için uygulayabileceğiniz bazı mutfakta tasarruf etmenin yolları:

Buzdolabına dizilmiş gıdalar

  • Bayat ekmekleri çöpe atmayın. Bayatlayan ekmekleri derin dondurucuya koyabilir ve köfte yaparken kullanabilirsiniz. Ayrıca bayat ekmekleri küçük küçük keserek fırınlamak ve çorbalara, salatalara eklemek de güzel fikir.
  • Bozulacak sebze ve meyveleri derin dondurucuda saklayabilirsiniz. Bazı sebzeleri saklamadan önce pişirmeniz ya da farklı uygulamalar yapmanız gerekebilir. Dilerseniz bu konuda “Derin Dondurucuda Hangi Besin Nasıl Saklanır?” yazımızdan yardım alabilirsiniz.
  • Yeşil yapraklı sebzeleri nemden korumak için poşetlerinin içerisine kâğıt havlu koyabilir ve bu sayede nem nedeniyle diriliklerini yitirmelerinin önüne geçebilirsiniz.
  • Mutfakta en çabuk bozulan meyvelerden biri de muzdur. Muzların uzun süre bozulmadan kalması için üst kısımlarına (muzların birbirine bağlandığı bölüm) streç film sarabilir ve bu bölümün hava almasını engelleyebilirsiniz. Ayrıca kararmaya başlayan muzları keklerin içerisine koyabilirsiniz.

Mutfakta tasarruf ederek bütçenizi korumak güzel fikir!