Sağlığınıza Dikkat Edin: Gripten Korunma Yolları

gripten-korunma-yollari-nelerdir

Kar, soğuk hava, atkılar, eldivenler… Evet, hepsi kış mevsimiyle ilgili. Ama söz konusu kış olduğunda hemen herkesin aklına gelen, yaşam kalitesinde ciddi düşüşe neden olan bir korkulu rüya var: Elbette gripten bahsediyoruz! Herkes gibi sizin de gripten korunmak için ipuçları aradığınızı tahmin ediyoruz. O halde şimdi, gripten korunmanın yolları nelerdir, sıralayalım! Fakat öncesinde kendinizi kötü hissediyor ve gribe yakalandığınızı düşünüyorsanız mutlaka bir doktor kontrolünden geçmeniz gerektiğini hatırlatalım.

Grip Nedir?

Gripten korunma yolları hakkında detay vermeden önce “Grip nedir?” ya da “Grip belirtileri nelerdir?” sorularını yanıtlamak doğru olacaktır. Grip, vücuda giren ve bağışıklık sistemi yeteri kadar güçlü olmadığı için karşı koyamadığı influenza virüsü nedeniyle oluşan bir solunum yolu hastalığıdır. Hastalık, öksürme ve hapşırma sonrasında havada canlı bir şekilde duran damlacıklar nedeniyle bulaşır.

Grip ve soğuk algınlığının sıklıkla birbirine karıştırılan hastalıklar olduğunun, ama kesinlikle aynı hastalıklar olmadıklarının yeri gelmişken altını çizelim. Damlacık yoluyla bulaşan, grip hastalığından farklı virüsler nedeniyle oluşan ve belirtileri gripten farklı olan soğuk algınlığı hakkında detaylı bilgi almak için “Soğuk Algınlığına Ne İyi Gelir?” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Grip Belirtileri Nelerdir?

  • Ateş
  • Titreme
  • Baş ve boğaz ağrısı
  • Şiddetli halsizlik
  • Kas ve eklem ağrıları
  • Kuru öksürük
  • Burun tıkanıklığı ya da burun akıntısı

Grip belirtileri nelerdir?

Gripten Korunmak İçin Neler Yapabilirsiniz?

Grip olmanız demek, hayatınızın pek çok yönden olumsuz bir şekilde etkilenmesi demek. Haliyle kimse hasta olmak istemez! Peki, grip olmamak için neler yapabilirsiniz ya da grip nasıl geçer? Gripten korunmak için nelere dikkat etmelisiniz, ihtiyacınız olan ipuçlarını paylaşmaya başlayalım.

1.Bağışıklık Sisteminizi Güçlü Tutun

Gripten korunmanın ilk kuralı bu! Vücut direncinizi güçlü tutarak grip olma ihtimalinizi azaltabilirsiniz. Peki, bağışıklık sistemi güçlendirme yolları nelerdir? Bu doğrultuda yapabileceğiniz birkaç şey var:

Gripten korunmak için portakal suyu için

  • Beslenmenize Dikkat Edin

   Diğer hastalıklardan korunma reçetesinde olduğu gibi gripten korunmak için de sağlıklı beslenmek şart. 

    1. Yapabileceğiniz en güzel şeyler; sabah kahvaltısını atlamamak, kahvaltıdaki ve diğer öğünlerdeki beslenme listenizde kaliteli proteinlere yer vermek, vitamin ve mineral ağırlıklı beslenmek! Örneğin kahvaltınıza haşlanmış yumurta ve peyniri dâhil edebilir; gün içerisinde yoğurt, et ve taze meyve-sebze tüketebilirsiniz.
    2. Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için yeterli miktarda meyve ve sebze tüketimine de özen göstermelisiniz. Özellikle A, B, C ve E vitaminleri, bağışıklığı güçlendiren, diğer bir deyişle gripten koruyan vitaminler arasında yer alıyor. “Gripten korunmak için ne yemeliyiz?” sorusunun cevabı olan bu vitaminlerin bulunduğu besinleri bol bol tüketmeye özen gösterin.
    3. Bu arada şekerden uzak durmanızı öneririz. Çünkü şeker, bağışıklık sisteminin direncini düşürücü etkiye sahiptir.
  • Egzersiz Yapın ve Yeterli Uyuyun

Düzenli olarak egzersiz yapmak ve uykunuza özen göstermek de bağışıklık sisteminizi güçlendirici etkiye sahip. Bu nedenle kış mevsiminde de spor yapmayı bırakmamalı ve uykunuza dikkat etmelisiniz.

2.Hijyene Önem Verin

Gribin virüsler yoluyla bir başkasından size geçebileceğini biliyorsunuz. Toplu taşıma araçları, ofis, market, okul gibi pek çok yer ise grip virüsünü kapmanıza sebebiyet verebilecek alanlar. Bu nedenle influenza virüsünden korunmak için hijyene önem vermelisiniz.

Gripten korunmak için hijyene önem verin.

  • Ellerinizi Sık Sık Yıkayın

 

       Gün içerisinde pek çok noktaya dokunuyorsunuz ve bu da virüsleri elinizde barındırmanıza neden olabilir.

  1. Gün içerisinde ellerinizi ağız-burun çevresine götürmemeye özen göstermelisiniz.
  2. Ellerinizi sık sık sabun ve sıcak su ile yıkayarak virüslerden büyük ölçüde kurtulabilirsiniz.
  3. Eğer elinizi yıkama imkânınız yoksa mikrop öldürücü ürünlerle elinizi temizlemeyi ihmal etmemelisiniz.
  • Bulunduğunuz Ortamı Havalandırın

Özellikle bulunduğunuz kapalı ortamda grip olan biri varsa alanı belirli aralıklarla havalandırmaya özen göstermelisiniz. Ayrıca kapalı alanlarda elektrik anahtarları, kapı kolları gibi sık dokunulan noktaları da düzenli olarak dezenfekte etmelisiniz.

  • Klimanızın Bakımını Aksatmayın

Eğer ısınma ihtiyacınızı karşılamak için klima kullanıyorsanız yaz aylarında olduğu gibi kış aylarında da klima bakımına ve temizliğine özen göstermelisiniz. Yıllık klima bakımına ek olarak klima filtrelerini 15 günde bir temizlemelisiniz. Klima filtrelerini çıkarıp yıkamak, filtrelerin tozdan arınmasını sağlar. Filtreyi yeniden takmak için ise kurumasını beklemeniz gerektiğini belirtelim.

3.Sağlığınıza Dikkat Edin

Gripten korunma yolları nelerdir?

Elbette virüs kapmamak için hasta olan insanlarla aynı ortamda bulunmamanız gerekiyor. Fakat böyle bir durum mümkün değilse çeşitli yöntemlerden yararlanarak da hastalıktan bir ölçüde korunabilirsiniz.

  • Bağışıklık sisteminiz hassas ise maske takabilir ve virüsleri soluyarak vücudunuza alma ihtimalini en aza indirebilirsiniz.
  • Tütün ürünleri kullanmak, solunum yolunuzda sorunlara neden olabilir. Bu durum da grip olma ihtimalinizi artırabilir. Ayrıca alerji ve astım gibi hastalıkları olanlardansanız mevsim öncesinde doktorunuza danışmalı, hastalığınızı kontrol altına almalısınız. Aksi takdirde gribe daha kolay yakalanabilirsiniz.
  • Grip olan insanların eşyasını kullanmamaya özen göstermelisiniz.

4. Grip Aşısı Olun

Grip olmamak için ilaç tavsiyesi arıyorsanız kesinlikle grip aşısı olmanız gerekiyor. Her sene, bir önceki sene salgına neden olan virüs tipleri doğrultusunda geliştirilen ve uzmanlar tarafından tavsiye edilen grip aşıları, gribi %70’e kadar önleyebiliyor.

5. Bol Bol Sıvı Tüketin

Su ve meyve suyu tüketimi, gripten önce olduğu gibi grip evresinde de oldukça önemli. Hayatınızın her döneminde olması gerektiği gibi grip olduğunuzda da bol su içmelisiniz. Bol su tüketimi, vücudunuzda bulunan virüsleri hızlı bir şekilde atmanıza yardımcı olur. Ayrıca grip olduysanız ve ateşlendiyseniz bu durumda su ihtiyacınız artacaktır; belirtmeden geçmeyelim!

Grip Kaç Günde Geçer?

Grip kaç günde geçer?” sorusunun cevabı genellikle 7 ila 10 gün arasında değişiklik gösterse de bağışıklık sisteminizi güçlendirerek bu süreyi doğal yöntemlerle kısaltmanız da mümkün olabilir. Bu nedenle özellikle A, B, C ve E vitaminlerinin kaynağı olan sebze ve meyveleri tüketmeniz önerilir. Bu besinleri en lezzetli ve en hızlı şekilde tüketebilmeniz konusunda ise narenciye ve meyve sıkacakları size yardım edebilir. Doğru meyve sıkacağını seçerek fazla sayıda meyveyi daha kolay tüketebilir, vitamin ve mineral ihtiyacınızı karşılayıp pek çok hastalığa karşı gardınızı alabilirsiniz. Peki, meyve sıkacağı alırken nelere dikkat edilmeli?

Meyve sıkacağı nasıl seçilir?

Evde sıkılacak taze meyve suları ve diğer öneriler sayesinde kışı sağlıklı bir şekilde geçirmek güzel fikir!