Güvelerden Korunma Yolları Nelerdir? Güvelerden Nasıl Kurtulunur?

Güvelerden Korunma Yolları

Bazen istemesek de evimizi davetsiz canlılarla paylaşabiliyoruz. Hiç kuşkusuz ki evin farklı alanlarında, kendine farklı beslenme noktaları bulabilen güveler de bahsettiğimiz bu misafirler arasında. Peki; güvelerden korunmak için neler yapabilirsiniz ve güveden kurtulma yolları nelerdir?

Güvelerle Mücadele İçin Önemli: Güve Çeşitleri

Eşya ve yiyeceklere zarar gelmemesi adına “Güve gelmemesi için ne yapmalı?” sorusunun cevapları elbette önemli. Fakat bu sorunun cevabı, hangi güve çeşidinden kurtulmak ya da korunmak istediğiniz ile doğrudan bağlantılı. Bu nedenle öncelikle yaşam alanlarına göre ayrılan ve sık karşılaştığımız güve çeşitleri hakkında kısa bilgiler vermemizde fayda var.

Elbise Güvesi: Yün güvesi olarak da bilinen bu güve çeşidi, giysi dolapları ya da baza altı gibi ışık almayan noktalarda yaşar ve giysilerinize zarar verir. Dolap ya da giysi üzerindeki toz ve örümcek ağına benzer bir ağ, elbise güvesi varlığının kanıtları olabilir.

Halı Güvesi: Halıdaki toz, kir ve halının kendi tüyleriyle beslenir ve halıda gözle görülebilir bir zarara neden olabilir.

Deri Güvesi: Deri giysi ve eşyada bulunur, deriyi kemirerek beslenir.

Tahıl Güvesi: Mutfakta bulunan güve çeşididir. Tahıllarla beslenir ve yiyeceklerinize zarar verebilir.

Güve Oluşumunu Engellemek

Güve Oluşumunu Engellemek İçin Yapmanız Gerekenler

Güve çeşitlerinden de belli olduğu üzere “Güveler ne yer?” sorusunun farklı cevapları bulunuyor. Güvelerin evinize bir kez gelmesi, ileriki zamanlarda da onlarla evinizde karşılaşabileceğiniz anlamına gelebilir. Peki, evinize ya da iş yerinize gelmemesi için güve nasıl engellenir?

  • “Evde neden güve olur?” sorusunun cevabı gardırobunuzda gizli! Çünkü güvelerin en sevdiği şeylerin başında tozlu, kirli giysiler gelir. Bu nedenle kirli ve tozlu giysilerinizi gardıroba koymamalısınız.
  • Mevsimi olmayan giyecekleri kaldırmadan önce güvelere karşı önleminizi almanız oldukça önemli. Uzun süre karanlıkta, kapalı bir alanda kalacak giysiler güvelere davetiye çıkarıyor. Bu nedenle giysileri kaldırmadan önce yıkamalı, ütülemeli ve gerekli saklama kurallarını yerine getirerek kaldırmalısınız. Bu konuda “Mevsimi Olmayan Giysiler ve Ürünler Nasıl Kaldırılır, Saklanır?” yazımızdan yardım alabilirsiniz. Ayrıca güvelere doğal çözüm olarak mevsimi olmayan giysilerinizi koyduğunuz saklama kutularının, poşetlerin ya da hurçların içerisine lavanta, sabun, kurutulmuş limon kabukları veya defne yaprağı torbası koymayı unutmamalısınız. Bu kokular, giysi güvelerini uzaklaştırır.
  • Hem giysi hem de mutfak dolaplarını sık sık havalandırmayı ve temizlemeyi (Dolapların içini sirkeli su ile silebilirsiniz.) ihmal etmemelisiniz. Temiz ve serin noktalar, güveler için uygun yaşam alanları değildir.
  • Kıyafetlerinizin arasına keseler içerisinde güve kovucu bitkiler yerleştirebilirsiniz. Peki, güve neye gelmez? Güve; lavanta, kekik, karanfil, defne yaprağı gibi kokulu bitkilere gelmez. Ayrıca güve kovucu olarak çay ağacı yağı da kullanabilirsiniz.  
  • Halılarınızı süpürmek ve fırçalamak, halı güvelerini ve güve yavrularını besleyen tozlardan arınmanızı sağlar.
  • Tahıl güvelerini mutfağınızdan uzak tutmak için öncelikle yapmanız gereken, plastik ambalajdaki bakliyatları cam kavanozlara almak. Bakliyatların bulunduğu kavanoza defne yaprağı, çay ve kahve kavanozunun içerisine ise birkaç küp şeker koyarak güvelerden kurtulmanın doğal yollarını uygulayabilirsiniz.

Güvelerden Korunma Yolları Nelerdir? Güvelerden Nasıl Kurtulunur?

Güveler Nasıl Yok Edilir

Güveler Nasıl Yok Edilir?

Önleminizi almadığınız için evinizde güvelerin var olduğunu fark ettiniz. Peki, bu durumda güve ilacı gibi kimyasal içerikli bir çözüme başvurmadan önce ne yapmalısınız? Gelin, önce ¨Güveden nasıl kurtulabiliriz?” sorusunun cevabına bakalım, ardından “Güveler nasıl temizlenir?” sorusuna cevap verip güve olan dolap temizliği nasıl yapılır anlatalım.

  • Eğer giysi dolabınızda güve olduğunu gördüyseniz yapmanız gereken ilk şey, giysileri bir güzel yıkamak! Çamaşırları kuruttuktan sonra ütülemeniz gerektiğini de hatırlatalım. Fakat çamaşırları dolabınıza yerleştirmeden önce dolabın içerisini elektrikli süpürgeyle iyice süpürmeli ve sirkeli suyla silmelisiniz. Süpürme işlemi, güveleri yok etmek konusunda oldukça önemli.
  • Halı güvelerinden kurtulmak için yapmanız gereken de halı güvelerinden korunmak için yapmanız gerekenlerle aynı. Fakat süpürme ve fırçalama işleminin yanı sıra halıları terebentine batırılmış bez ile silebilirsiniz. Ayrıca halıları yıkamaya vermek de yapabilecekleriniz arasında.
  • Eğer mutfağınızdaki güvelere çözüm arıyorsanız öncelikle güveli tüm besinleri atmanız gerektiğini üzülerek belirtelim. Ardından mutfak dolaplarının içerisini özel temiz bir süpürge başlığı ile süpürmeli ve sirkeli su ile silmelisiniz. Ayrıca hazırlayacağınız nane, kekik ve defne yaprağı torbaları da güve kovucu özelliğe sahip olabilir.

Güvelerden Korunma Yolları Nelerdir? Güvelerden Nasıl Kurtulunur?

Güveden Kurtulma Yolları

Güvelerden kurtulma ve korunma yolları işte bu kadar kolay!