Güzel Yemeklerin Sırlarından: Fırın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Fırın seçerken dikkat edilmesi gerekenler

Türk mutfağının zenginliğini, lezizliğini anlatmak istesek kelimeler kifayetsiz kalır. Durum böyle olunca da çoğumuz için yemek yemek bir ihtiyaç olmanın yanında bir zevktir. Birbirinden güzel yemeklere soframızda yer vermeyi seviyoruz ve bu yemekleri pişirme aşamasında ocağın yanı sıra fırın da bize yardımcı oluyor. Peki, fırın alırken nelere dikkat etmeliyiz? İşte, “Fırın alacağım.” diyenlerin ihtiyaçlarını karşılayacak bir fırın seçimi yapmak için dikkat etmesi gereken kriterler:

Cevaplanması Gereken İlk Soru: Hangi Fırın Çeşidi?

Fırınları incelemeye başlamadan önce fırın çeşitleri ve özellikleri hakkında bilgi sahibi olmanız, doğru bir seçim yapabilmeniz için size yardımcı olabilir. Peki, fırın tipleri nelerdir?

    • Set Üstü Fırın: Mini fırın olarak da bilinen set üstü fırınlar, genellikle mutfakta yeterli alanı olmayanlar tarafından tercih ediliyor. Yani bir alana konumlandırıp dilerseniz pişirme sırasında yerini değiştirebileceğiniz bir ürün arayışındaysanız mini fırınları tercih edebilirsiniz.
    • Ocaklı Fırın: Normalde fırın olan ve üzerinde bir de ocak bulunan bu ürün hem fırın hem de ocak ihtiyacınızı karşılayabilir. Solo fırın olarak da bilinen bu çeşidin boyutu büyük olduğundan ve zemine yerleştirilmesi gerektiğinden, fırını konumlandıracağınız noktanın ölçülerini kontrol etmenizi öneririz.
    • Ankastre Fırın: Özel olarak oluşturulmuş bir oyuğa yerleştirilen ankastre fırın, son yıllarda çokça tercih edilen fırın tiplerinden. Hem mutfak dekorasyonuna katkı sağlayan hem de daha gelişmiş teknolojilerle donatılmış bir fırın almak istiyorsanız ankastre fırınları tercih edebilirsiniz. Ayrıca ankastre fırının yanında diğer ankastre ürünler ile mutfağınızın şıklığını katlayabileceğinizi de hatırlatalım. Ankastre hakkında aklınızda oluşan soru işaretleri varsa “Milyonlarca Yürek, İki Soru: Ankastre Nedir, Alırken Nelere Dikkat Etmeli?” yazımızı okuyabilirsiniz.
  • Mikrodalga Fırın: Evet, mikrodalga fırınları da fırın tipleri içerisinde sayabiliriz; çünkü genel görüşün aksine bu fırınlar sadece yemek ısıtmakla kalmıyor. Mikrodalga fırınlar sayesinde balık, makarna gibi pek çok yemeği de kısa sürede yapabiliyorsunuz.

Fırın seçerken dikkat edilmesi gerekenler

Fırın İhtiyacınızı Karşılayacak Büyüklükte mi?

Hangi fırın tipini seçeceğinize karar verdikten sonra fırın kapasitesini incelemelisiniz. Her beyaz eşyada olduğu gibi fırınlarda da kapasite bulunuyor ve litre ile ifade ediliyor. Genel olarak fırının fiziki boyutlarıyla doğru orantılı olan fırın kapasitesine, ailenizin genişliğine ya da pişirme alışkanlıklarınıza göre karar verebilirsiniz. Örneğin gelişmiş teknolojilerle üretilen bazı fırınlar, aynı anda birden fazla yemeği pişirmenize izin veriyor. Eğer fırında pişirilen yiyecekleri sıklıkla tüketiyorsanız geniş kapasiteli, örneğin 50 litrelik bir fırın tercih edebilirsiniz. Çekirdek bir aileniz varsa, fırını fazla kullanmıyorsanız ve mutfakta fırını konumlandıracağınız bir zemin yoksa yaklaşık 30 litre kapasite sunan set üstü bir fırın modeli sizin için yeterli olabilir.

Fırın özellikleri nasıl olmalı?

Fırının Sahip Olduğu Teknolojiler Sayesinde Hayatınızı Kolaylaştırabilirsiniz

Fırın seçerken nasıl tercih yapılmalı?” sorusunun cevapları arasında kesinlikle teknolojik özellikler de var! Bu teknolojik özelliklere değinmeden önce fırın tipi ve kapasitenin yanı sıra fırın özelliklerinin de fırın fiyatları konusunda belirleyici bir unsur olduğunu not düşelim.

  • Pişirme Teknolojileri: Fırının sahip olduğu fonksiyonlar ve farklı pişirme teknolojileri, hem lezzetli yemekler pişirmeniz hem de farklı yiyecekleri pratik bir şekilde yapabilmeniz konusunda size yardımcı olabilir. Örneğin hızlı ön ısıtma veya birden fazla yemeği aynı anda pişirme gibi ana pişirme özelliklerinin yanında yoğurt yapma fonksiyonu, ızgara fonksiyonu gibi teknolojik özellikleri incelemek de fırın alırken dikkat etmeniz gereken hususlardan. Ayrıca elektrik yalıtımının iyi olduğu, kapak açmadan da yemeğin pişip pişmediğini görebileceğiniz fırınlar da size enerji tasarrufu konusunda yardımcı olabilir. Mesela eski tip fırınlardan olan davul fırınlar, cam kapaklı olmadıkları için ancak kapak açıldığında yemeği görebiliyordunuz. Bu da fırının içerisindeki ısının kaybolmasına neden oluyordu.
  • Kolay Temizlik Sağlayan Teknolojiler: Ne kadar temiz kullanırsanız kullanın, pişirme sırasında fırınınızın içerisine yağ ve yemek kalıntıları sıçrayabilir. Kolay temizlenebilir cam kapaklar, buhar ile temizleme fonksiyonu, yağ emici filtreler gibi teknolojik özellikler ise fırın temizliğini kolaylıkla yapmanız ve zamandan tasarruf etmeniz konusunda size yardımcı olur.

İhtiyacınıza ve bütçenize uygun fırın modelleri Koçtaş’ta sizi bekliyor!