İş Kazalarını Azaltmak İçin Yapılması Gerekenler

İş kazaları nasıl önlenir?

Siz de herkes gibi hayatınızı idame ettirmek ve ihtiyaçlarınızı karşılayabilmek için farklı iş kollarında, farklı pozisyonlarda çalışıyorsunuz. Çalışmak, yaşamın bir parçası. Fakat çalıştığınız iş yerlerinde gerekli önlemler alınmadığında bu durum hayatınızı olumsuz etkileyebilir, hatta ne yazık ki yaşamınıza mal olabilir. İşte, her yıl iş yerlerinde güvenlik konusuna dikkat çekmek amacıyla belirlenmiş olan İş Sağlığı ve İş Güvenliği Haftası da bu nedenle düzenleniyor. Biz de 2018 yılında 4-10 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen İş Sağlığı ve İş Güvenliği Haftası’na özel olarak “iş güvenliği tedbirleri nelerdir?” , “İş kazası nasıl önlenir?” gibi soruların cevaplarını vereceğiz. Sıraladığımız maddeleri uygulayarak ve elbette ki iş güvenliği ürünlerini kullanarak iş kazalarını azaltmak mümkün!

Önce İş Güvenliği: Nedir, İş Güvenliğini Sağlayan Ürünler Nelerdir? adlı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

1. Uyarılar ve Yönlendirmeler Hayat Kurtarır

İşçileri ya da çalıştığınız iş yerine gelen müşterileri uyarmak için gerekli alanlara yerleştireceğiniz levhalar ve uyarı işaretleri sayesinde daha dikkatli davranılmasını sağlayabilirsiniz. Örneğin iş makinelerinin çokça geçtiği bir alanda “Dikkat Makine Çıkabilir!” levhasını kullanabilirsiniz. Restoran ve alışveriş merkezlerinde sıkça gördüğünüz “kaygan zemin” levhası bu maddenin en yaygın örneklerinden biri.

İş güvenliği için uyarı tabelaları.

2. Güvenlik Talimatları ile İlgili Eğitim Önemli Bir Adım

Hangi makine nasıl kullanılıyor, iş yerinde çalışırken nelere dikkat edilmeli gibi konular hakkında minik bir kitapçık oluşturarak çalışanlara dağıtılabilirsiniz. Hatta bu kitapçıkları basmadan, online bir şekilde çalışanlarla paylaşarak kâğıt tüketimini de azaltabilirsiniz. Bu arada iş kazası yaşanması ihtimali yüksek olan durumlarla ilgili eğitimler düzenlemek de iş kazalarını önlemek için oldukça faydalı. Güvenlik ile ilgili ihtiyaç olan tüm bilgileri edinen çalışanlar daha dikkatli davranırlar ve iş kazası oranı minimuma iner.

3. Gerekli Ekipmanlara Sahip Olduğunuzdan Emin Olun

İhtiyaç olan ekipmanların iş yerinizde bulunmaması, yapılacak işin farklı ve kimi zaman sağlıksız yollarla yapılmasına neden olabilir. Buna ek olarak eski ve kullanılamayacak durumda olan ekipmanlar da iş kazalarının nedenleri arasında yer alabilir. Bu nedenle iş yerinde ihtiyaç olan ekipmanların eksiksiz ve kullanılabilir durumda olduğuna dikkat etmelisiniz. Bu arada iş güvenliğini sağlayan ürünlerin de bir iş yeri için olmazsa olmaz olduğunu hatırlatalım.

İş güvenliğini sağlayan ürünler.

4. En Kötüsüne Hazırlıklı Olun

Elbette başınıza kötü bir şey gelmemesini diliyoruz, ama iş kazalarını önleyici metotlar arasında, iyi-kötü tüm senaryoları oluşturmak ve bu doğrultuda hazırlık yapmak var. Örneğin ilk yardım çantasının, acil durum çıkışlarının ya da yangın tüplerinin kolay ulaşılabilir olması gerektiğini unutmamalı ve bu konuda bir eksik varsa tamamlamalısınız.

5. Fikir Alışverişi Yapın

İster işveren ister çalışan olun, fikir alışverişi yapmanız gerektiğini unutmamalısınız. Eksik gördüğünüz ve tehlike arz edebileceğini düşündüğünüz durumları gerekli kişilerle paylaşmalı ve bu doğrultuda önlem alınmasını sağlamalısınız.

İs güvenliğini arttırmak için yapılması gerekenler.

 

İş sağlığı ve iş güvenliği ile ilgili önlem almanın çok kolay olduğunu unutmayın! Çalıştığınız ortamda iş sağlığı ve güvenliğini sağlamak güzel fikir!