İster Sıcak İster Soğuk: Klima Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Klima seçimi ve kullanımı.

Siz de yaz geldiğinde “Kış gelsin, sıcaktan kurtulalım.” kış geldiğinde ise “Yaz gelsin, ısınalım.” diyenlerden misiniz? Evet, zaman zaman mevsimlerden şikâyet edildiğini biliyoruz. Açık hava için bir şey diyemeyeceğiz ama kapalı alanlarda, yaşanan sıcaklık ne olursa olsun sizin için ideal sıcaklığı sunan bir teknoloji harikası var! Elbette klimadan bahsediyoruz!

Klima, genel olarak yazın serinlemek için kullanılan bir cihaz olarak görülse de aslında kış mevsimini bahara ya da yaza çevirebiliyor. Yani klimanızın sunduğu modlar sayesinde istediğiniz ısıya kolaylıkla ulaşabiliyorsunuz. Peki, her geçen gün evlerin ve iş yerlerinin olmazsa olmazları arasında yer alan klima nasıl seçilir, klima alırken nelere dikkat etmeli? Hadi, şimdi klima alırken dikkat etmeniz gereken noktaları incelemeye başlayalım.

İlk Adım, Hangi Klima Çeşidini Alacağınıza Karar Vermek

Klimalar; duvar tipi, salon tipi ve portatif klimalar olmak üzere üçe ayrılıyor. Bu klima çeşitlerinden hangisini alacağınıza karar vermek için klimayı hangi alanda kullanacağınızı belirlemiş olmanız gerekiyor.

Duvar Tipi Klima: “Klima” denildiğinde aklınıza gelen yatay dikdörtgen şeklindeki klimaların adı aslında duvar tipi klima. Bu tip klimalar ev tipi klima ya da split klima olarak da biliniyor. Duvar tipi klimalar, cihazı kullanacağınız alanın duvarına monte edilen iç ünite ve alan dışına, açık havaya kurulumu yapılan dış ünite olmak üzere iki bölümden oluşuyor.

Klima seçerken dikkat edilmesi gereken noktalar.

Salon Tipi Klima: İsmi evde kullanmaya müsait gibi görünebilir ama salon tipi klimaları evde kullanmak neredeyse imkânsız. Boyut olarak en büyük klima olan salon tipi klimalar, yine iç ünite ve dış ünite olmak üzere iki bölümden oluşuyor. İç ünitenin ayakta sabit durması, salon tipi klimanın boyut dışındaki en önemli özelliği. Büyük bir iş yeriniz varsa ve iş yeri için klima arayışındaysanız salon tipi klima satın alabilirsiniz.

Mobil Klima: Evinizin farklı alanlarında klima kullanmak istiyorsanız ya da klima kullanmak istediğiniz alan küçükse mobil klimaları tercih edebilirsiniz. Dış ünitesi bulunmayan bu klima tipi, taşınabilir olduğu için oldukça pratik bir kullanım sağlıyor.

Alanınıza Uygun Kapasitede ve BTU Değerlerinde Klima Seçmelisiniz

Klimayı aldınız, kurulumu gerçekleşti… Kullanmaya başladığınız zaman fark ettiniz ki klimanız evinizi yeteri kadar ısıtmıyor ya da beklediğinizden çok ısıtıyor. Böyle bir durumda, klimanın ayarlarını yanlış yaptığınızı ya da klimada bir arıza olduğunu düşünebilirsiniz. Fakat bu şikâyetinizin asıl nedeni, alanın kapasitesine uygun BTU değerine sahip olmayan bir klima satın almanız olabilir. Peki; klima kapasitesi nedir ve klima BTU hesabı nasıl yapılır?

Klima seçiminde önemli bir kavram olan klima kapasitesi, almak istediğiniz klimanın eviniz için yeterli olup olmadığını belirtiyor. Örneğin; evinizin kapasitesinden büyük değere sahip bir klima alırsanız enerji tüketiminiz fazla olur ve istediğiniz performansın çok üstünde ısıtır ya da soğutur. Kapasitenin altında bir klima seçimi ise alanın yeterince ısınmamasına ya da soğumamasına neden olur. Dolayısıyla istediğiniz sıcaklığa erişmek için yine fazla enerji tüketirsiniz. Alanın kapasitesi belirlenirken evinizin kaçıncı katta olduğundan hangi yönde yer aldığına kadar pek çok unsur devreye girer.

Klima BTU değeri ise almak istediğiniz ürünün performansını belirtiyor. BTU değeri hesaplama sırasında klimayı kullanacağınız alanın ölçüsü, yaşadığınız coğrafi bölge ve alanda yaşayan kişi sayısı doğrultusunda bir sonuca erişebiliyorsunuz. Bu sonuç, kaç BTU değerinde klima almanız gerektiği konusunda size yol gösteriyor.

Klima seçiminde önemli noktalar.

Kaç BTU’luk bir klimaya ihtiyacınız olduğunu bulmak için izlemeniz gereken adımlar ise şöyle:

  1. Bulunduğunuz coğrafi bölgenin BTU katsayısını, klimayı kullanacağınız alanın metrekaresi ile çarpın,
  2. Çıkan sonuca, evde yaşayan kişi sayısı kadar 600 ekleyin.

BTU hesaplamasını bir örnekle açıklamadan önce coğrafi bölgelerin BTU katsayısını paylaşalım:

  • Doğu Anadolu Bölgesi: 308
  • İç Anadolu Bölgesi: 346
  • Marmara Bölgesi: 385
  • Karadeniz Bölgesi: 385
  • Ege Bölgesi: 423
  • Akdeniz Bölgesi: 445
  • Güneydoğu Anadolu Bölgesi: 462

Marmara Bölgesi’nde yaşayan 5 kişilik bir ailesiniz ve 30 metrekarelik odanız için klima alacaksınız diyelim. Şimdi, bu örneğe göre BTU değerini hesaplayalım.

385 (Marmara Bölgesi BTU katsayısı) x 30 (alan ölçüsü) = 11.500

600 (kişi başı değer) x 5 (kişi sayısı) = 3.000

11.500 + 3.000 = 14.500 BTU

Gerekli hesaplamaları yaptıktan sonra bir uzmana danışmanızda yarar olduğunu da hatırlatalım.

Enerji Tasarrufu ve Hijyen, Klima Seçiminde Oldukça Önemli

Alacağınız klima özellikle yaz ve kış mevsimlerinde uzun saatler boyunca çalışacak ve dolayısıyla enerji tüketecek. Eğer gelecek elektrik faturasının yüksek olmasını istemiyor ve daha az enerji tüketerek doğayı korumak istiyorsanız klimanızın enerji tasarrufu yapmanıza yardımcı özelliklere sahip olması gerekiyor. Bu konuda en büyük yardımcılarınızdan biri ise enerji sınıfları.

Klimalarda; A+++, A++, A+ ve A olmak üzere dört enerji sınıfı bulunuyor. Peki, en verimli klimayı nasıl bulacaksınız? Çok kolay! Ne kadar çok + varsa klima o kadar çok verimli demek. Yani çok +’lı enerji sınıfına dâhil klimalar daha az enerji tüketerek tasarruf etmenize yardımcı oluyor.

Enerji sınıfının yanı sıra alacağınız klimada otomatik açılma/kapanma ya da tasarruf modu gibi özelliklerin olması da önemli. Ayrıca Inverter teknolojisine sahip klimalar da istediğiniz oda sıcaklığına erişildikten sonra düşük enerji seviyesiyle çalışıyor ve bu sayede klimaların açılıp kapanma sırasındaki tükettikleri enerjiden daha azı harcanıyor.

Klimanızın açık olduğu süre boyunca pencereyi ya da kapı açmayarak istediğiniz oda sıcaklığına daha kısa sürede ve daha az enerji tüketerek ulaşabiliyorsunuz. Fakat bu, evinizin havasız kalmasına neden olabiliyor. Eğer evinizin havasını temizleyen teknolojilere sahip bir klima alırsanız bu konu bir sorun olmaktan çıkarabilirsiniz. Örneğin; Ionizer teknolojisine sahip klimalar, havadaki zararlı parçacıkları yok edebiliyor. Ayrıca klimanın hava filtresinin, en küçük toz parçacıklarını bile tutabilecek güçte olması da hava kalitesini artıran bir özellik.

Klima ile enerji tasarrufu yapmanın yolları.

İhtiyacınıza uygun klimalar Koçtaş’ta sizi bekliyor!