Kamp Malzemeleri Nelerdir? Kamp Malzemeleri Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

Kamp Malzemeleri Nelerdir

Ufak bir kaçamağa, hatta tatile ihtiyacınız olduğunu biliyoruz. Peki, sakin ve doğayla buluşabileceğiniz bir alternatife ne dersiniz? Üstelik bu tatil seçeneği, koronavirüs sebebiyle daha izole tatil isteğinizi de karşılayabilir. Elbette kamptan bahsediyoruz!

Eğer siz de kampa gitmek istiyorsanız, ama öncelikle yapmanız gereken bir kamp alışverişi varsa bu yazı tam size göre! Çünkü şimdi; kamp için ne gerekli ve kamp malzemeleri alırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir, tek tek anlatacağız!

Haydi, başlayalım.

Kamp Malzemeleri Listesi

Öncelikle kampa giderken olmazsa olmaz malzemeleri sıralayalım, ardından bu malzemeleri alırken nelere dikkat etmelisiniz, ona değineceğiz. Fakat öncesinde kamp malzemesi listesini paylaşmak doğru olacaktır. İşte, kamp için gerekenler:

  • Çadır
  • Uyku tulumu
  • Mat
  • Kamp sandalyesi ve kamp masası
  • Kamp için mutfak malzemeleri
  • İhtiyaç duyacağınız diğer kamp malzemeleri (hijyen ürünleri, yardımcı ürünler vb)

Kamp Malzemeleri Listesi

Kamp Çadırı Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Alacağınız çadır, kamptaki eviniz olacak ve tam da bu nedenle doğru çadırı seçmek oldukça önemli. Peki, çadır seçiminde göz önünde bulundurmanız, incelemeniz gereken kriterler nelerdir?

  • Çadırın Kişi Kapasitesi

Çadır alırken seçiminizi etkileyecek en önemli noktalardan biri, kaç kişilik çadıra ihtiyacınız olduğu. Örneğin üç kişilik aileniz için aldığınız iki kişilik çadır, konforsuz bir konaklamaya neden olabilir. Bunun yanı sıra ihtiyaçtan büyük bir çadır da kamp alanına giderken size yük olur. Bu sebeple öncelikle kaç kişilik çadıra ihtiyacınız olduğunu belirlemelisiniz.

Fakat kişi kapasitesi doğrultusunda karar verirken çadır içerisine koyacağınız malzemeleri de göz önünde bulundurmakta fayda var. Özellikle araçsız bir şekilde kamp yapacaksanız kamp masası, kamp çantaları gibi malzemeleri de hesaba katıp çadırın kapasitesini belirleyebilirsiniz. Diğer bir seçenek ise çadırı kullanacak kişi kapasiteli ve bagajlı çadırları tercih etmek.

  • Çadırın Mevsim ve Hava Şartlarına Uygunluğu

Belirli bir mevsimde kamp yapmak için mi çadır alacaksınız, yoksa farklı mevsimlerde de kampa gitmeyi planlıyor musunuz? Bu sorunun cevabının yanı sıra kamp yapacağınız alandaki hava koşulları da oldukça önemli.

Alacağınız kamp çadırının mevsime, hava şartlarına uygun olmaması sizi zor durumda bırakabilir. Dolayısıyla alacağınız ürünün kaç mevsimlik olduğuna dikkat etmeniz şart. Kamp çadırları; 2 mevsimlik, 3 mevsimlik, 4 mevsimlik ve 5 mevsimlik olarak gruplara ayrılıyor.

2 mevsimlik” tanımı, çadırın ilkbahar ve yaz aylarına uygun olduğu anlamına geliyor. Bu çadırlar, bu mevsimlerdeki yoğun rüzgâr ve yağışa karşı dayanıksız olabiliyorlar. Ayrıca pek çok 2 mevsim çadır, hava sirkülasyonu sağlama konusunda diğer çadır türlerine kıyasla daha az başarılı olduğu için uzmanlar tarafından pek önerilmiyor.

3 mevsimlik çadırlar, ürünün ilkbahar, yaz ve sonbahara uygun olduğunu belirtiyor. Kumaş ve taban kalınlığı 2 mevsimlik çadırlara göre daha kalın olan bu grup, yağmura ve rüzgâra dayanıklı olsa da kış şartları için uygun değil.

4 mevsimlik çadırlar; yılın her mevsiminde kullanılmaya uygun olan ürünler. Fakat rakımı yüksek, kış şartlarının çetin olduğu noktalarda kullanacaksanız yani profesyonel olarak kamp yapacaksanız 5 mevsim çadırları tercih etmelisiniz.

Kamp Çadırı Nasıl Olmalı

  • Kullanım Kolaylığı ve Konfor

Evet; kamp yaparken çadır kurmak bile eğlenceli, fakat zor kurulan ve toplanan çadırlar bir süre sonra size yük olabilir. Bu nedenle kurulumu ve toplanması kolay çadırları tercih etmenizi öneririz. Bu doğrultuda karar verirken satış danışmanlarından yardım alabilir ya da almak istediğiniz modeldeki çadırın nasıl kurulduğunu ve toplandığını internetteki videoları izleyerek öğrenebilirsiniz.

Konforunuzu doğrudan etkileyen bir diğer nokta ise çadırın havalandırması. Yağış korumalı havalandırmalar, sabah havasız bir alanda uyanmanızın ve kamp malzemelerinizin nemlenmesinin önemli ölçüde önüne geçebilir.

Çadır seçerken dikkat edilmesi gereken bir başka nokta da çadırın kaç kapıya sahip olduğu. Özellikle fazla kişi kapasiteli çadırlarda tek kapılı olmayan seçenekleri tercih edebilirsiniz.

  • Çadırın Üretildiği Malzemenin Kalitesi

Dış ortamın hava şartlarından etkilenmemek için çadırınızın üretildiği malzeme elbette çok önemli. Tabanı su geçirmez, kalın, fakat ağır olmayan seçenekleri tercih edebilirsiniz.

Tabanın yanı sıra çadırın hangi malzemeden yapıldığına da dikkat etmelisiniz. Rip-stop tekniği adı verilen ve yırtılmaya, kopmaya karşı ekstra dayanıklı olan çadırları seçebilirsiniz. Buna ek olarak dış tentenin tüm çadırınızı kaplaması da dıştan gelen mevsimsel olumsuzlukları engellemek için oldukça önemli.

  • Çadırı Aldıktan Sonra Dikkat!

Kamp çadırı nasıl olmalı, öğrendiniz ve araştırmalarınız ya da satış danışmanının önerileri doğrultusunda ihtiyacınızı karşılayacak bir çadır aldınız. Fakat kampa gitmeden önce evde bu çadırı bir kez kurmalı, eksik parçası olup olmadığını ve fermuarlarını kontrol etmelisiniz. Bu sayede kamp alanında olumsuz bir durum yaşamanın önüne geçebilirsiniz.

Kamp Çadırı Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kamp İçin Uyku Tulumu Nasıl Seçilir?

Mevsim ne olursa olsun uyku tulumlarına her daim ihtiyaç var! Peki, sizi soğuktan ve nemden koruyacak kamp uyku tulumu nasıl olmalı ve uyku tulumu alırken nelere dikkat edilmeli? Bu soruya cevap vereceğiz, ama kamp için uyku matı seçiminin oldukça zor bir iş olduğunu belirtmeden geçmeyelim. Dolayısıyla seçim yaparken bir uzmandan yardım almanızı öneririz.

  • Cinsiyet Doğrultusunda Seçim

Uyku sırasındaki vücut ısısı, kadınlarda ve erkeklerde farklılık gösterdiğinden doğru uyku tulumu seçimi için cinsiyet doğrultusunda karar vermek gerekiyor. Bu noktada uyku durumu sıcaklık değerlendirmesini incelemeniz faydalı olabilir.

Tmax: Başlık ve fermuarların açık, kolların dışarıda olduğu durumda standart bir erkeğin* çok terlemeden uyumasına imkân veren sıcaklıktır.

Tcomfort: Bir kat kıyafet ve bere giyildiğinde, fermuar ve başlık kısmının kapalı olduğu durumda standart bir kadının* konforlu bir şekilde uyuyabileceği sıcaklıktır.

Tlimit: Standart bir erkeğin 8 saat cenin pozisyonunda uyanmadan uyuyabileceği sıcaklığı belirtir.

Textreme: Standart bir kadının 6 saat boyunca hipotermi nedeniyle ölüm tehlikesi yaşamayacağı sıcaklığı belirtir. Fakat aşırı soğuk havalarda donma tehlikesi söz konusu olabilir.

*Standart erkek: 25 yaşında, 1,73 boyunda, 73 kilo ağırlığında

**Standart kadın: 25 yaşında, 1,60 boyunda, 60 kg ağırlığında

  • Mevsim Şartlarına Göre Seçim

Cinsiyetin yanı sıra uyku tulumunu hangi mevsimde, kaç derecede kullanacağınız da önemli. Çünkü uyku tulumları sıcaklık derecelerine göre de ayrılıyor. Dolayısıyla seçiminizde, hangi mevsimde kamp yapacağınız ve kamp alanının sıcaklığı da önem kazanıyor.

Yaz Sezonu Uyku Tulumu: +1°C ve üzeri

3 Mevsim Uyku Tulumu: -12°C ila +2°C arası

Soğuk Hava Uyku Tulumu: -23°C ila -12°C arası

Extreme Uyku Tulumu: -23°C ve aşağısı

Uyku tulumu seçerken normalde kolay üşüyüp üşümediğinizi de göz önünde bulundurmanızı öneririz.

  • Dolgu Malzemesine Göre Seçim

Kamp uyku tulumları, dolgu malzemesine göre kaz tüyü ve sentetik olmak üzere ikiye ayrılıyor. Kaz tüyü uyku tulumları, hafif olma ve mükemmel ısı yalıtımı avantajları sunuyor. Fakat suya karşı dayanıklılığı olmayan dış malzemeden üretilen kaz tüyü uyku tulumları, ısı yalıtımı özelliklerini kaybedebiliyor.

Kaz tüyü uyku tulumlarına göre daha uygun fiyatlı seçenekler olan sentetik uyku tulumları suya karşı daha yüksek dayanıklılık sağlıyor. Bu ürünlerin dezavantajı ise daha ağır olmaları.

Kamp İçin Uyku Tulumu Nasıl Seçilir

Kamp Matı Nasıl Seçilir?

Kamplarda mat kullanımı bir tercih değil, adeta zorunluluk. Zeminden gelebilecek nemi ve soğuğu kesmesinin yanı sıra seçeceğiniz kamp matı, konforunuzu da sağlayabilir. Peki, kamp matı seçerken nelere dikkat edilmeli?

  • Kamp Matı Çeşitleri

Kamp matı türlerini; pompa ile şişen, otomatik olarak şişen ve köpük matlar olmak üzere üç gruba ayırabiliriz.

Şişme matlar, konforu önemseyenlerin sıklıkla tercih ettikleri seçeneklerdir. Pompa ile şişen matlar, yanınızda bir pompa taşımanızı gerektirdiğinden özellikle sırt çantası ile seyahat edecekseniz doğru bir seçim olmayabilir.

Otomatik şişen kamp matları ise daha pratiktir. Ancak hafiflikleri sayesinde kolay taşınabilen köpük matlar, konfora önem veriyorsanız size uygun olmayabilir.

Eğer köpük mat tercih edecekseniz de bu noktada, kauçuk gibi doğal malzemelerden yapılan ve minimum 5 mm kalınlığa sahip olan ürünleri seçmenizi öneririz.

Bu noktada şişme matlar ve şişme yatakların da sık sık birbirine karıştırıldığının altını çizmek gerek. Şişme matlar, kamp için uygun olan, genellikle ısı yalıtımı ve dayanıklılık konusunda daha başarılı olan matlardır. Şişme yataklar ise zemindeki soğuğu çektikleri ve ısı yalıtımını sağlayamadıkları için alanın sıcaklığını düşürebilirler. Ayrıca şişme yatak tercih edecekseniz zemine köpük mat sermeniz de gerekebilir. Böylece zeminde bulunan ve yatağın patlamasına sebep olabilecek şeylerin önüne geçebilirsiniz.

  • Mat Kişi Kapasitesi

Eğer şişme matları tercih edecekseniz tek ve çift kişilik ürünler arasında tercih yapmanız gerekiyor. Elbette çadırda kaç kişi kalacağınız gibi etmenler de tercihinizi etkiliyor.

  • Mat Ağırlığı ve Mat Fiyatları

Seçeceğiniz matların ağırlığı, kampa giderken oldukça önemli. Örneğin bir aracınız yoksa ya da kamp alanına ulaşmak için uzun bir yürüyüş yapmanız gerekiyorsa bu durumda şişme seçeneklere göre daha hafif olan köpük matları tercih edebilirsiniz. Eğer aracınızla kamp alanına gidecekseniz bu durumda şişme ürünleri de değerlendirebilirsiniz.

Kamp matı fiyatları; ürünün malzemesine, türüne, kişi sayısına göre farklılık gösterebiliyor. Fakat genel olarak en uygun seçeneklerin köpük matlar olduğunu söyleyebiliriz. Otomatik şişebilen matlar ise fiyat olarak en yüksek seçenekler.

Kamp Matı Nasıl Seçilir

Kamp Sandalyesi ve Kamp Masası Nasıl Seçilir?

Kamp yapmaya aracınızla gidiyorsanız, yani kamp malzemelerini sırtınızda taşımayacaksanız kamp sandalyesi ve kamp masası konforunuz için olmazsa olmaz. İki ürünü seçerken de açılır-kapanır, kolay taşınabilir ve hafif olmalarına dikkat etmelisiniz. Üstelik kamp sandalyesi seçiminde; ayak uzatma, bardak koyma gibi alanları olan seçenekleri değerlendirerek konforunuzu artırabilirsiniz.

Hangi Kamp Mutfağı Malzemeleri Alınmalı?

Kampta yiyeceğinizi de kendiniz yapacaksınız ve inanın ki bu oldukça eğlenceli! Kampa götüreceğiniz mutfak malzemeleri ise sadece ihtiyacınızı karşılayabilecek ürünler olmalı. Şimdi, kamp mutfak malzemelerini sıralayalım:

  • Kamp ocağı (İşinizi kolaylaştırmak için kamp ocağı alabilirsiniz. Fakat dilerseniz alanda ağaçlardan düşen dallarla da kendi ateşinizi yakabilirsiniz.)
  • Tencere ve tava
  • Çaydanlık (su kaynatmak ya da çay yapabilmek için)
  • Tabak, bardak, çatal ve kaşıktan oluşan piknik seti
  • Bıçak
  • Termos ve yiyecek-içecekler için buz kovası
  • Çabuk bozulmayacak ve yetecek miktarda besin
  • Yağ
  • Baharatlar

Kamp İçin Ne Gerekli

İhtiyaç Duyacağınız Diğer Kamp Malzemeleri

Çadırınız, uyku tulumunuz, matınız ve mutfak malzemeleriniz tamam. Ancak bunların yanı sıra yanınıza almanız gereken, ihtiyaç duyabileceğiniz başka malzemeler de var:

  • Fener ve aydınlatıcılar
  • Taşınabilir şarj aleti
  • Sinek kovucu sprey
  • Güneş gözlüğü, şapka ve güneş kremi
  • Çok amaçlı çakı
  • Alkol bazlı el dezenfektanı ya da kolonya
  • Havlu kâğıt ve ıslak mendil
  • Bulaşık deterjanı ve süngeri
  • El sabunu
  • Tuvalet kâğıdı
  • Çöp poşetleri
  • İlk yardım seti
  • Kürek

Kamp Ateşi Nasıl Yakılır, Nasıl Söndürülür? Kamp Ateşi Yakmak Yasak mı? adlı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Ayrıca dilerseniz hamak götürüp daha keyifli bir kamp yapabilirsiniz.

Tüm eksiklerinizi giderdikten sonra kamp yapmaya hazırsınız. Bu arada ilk defa kamp yapacaksanız bu deneyimi daha keyifli yaşayabilmek için “İlk Kez Kampa Gideceklere Öneriler” yazımızı okumanızı öneririz.

İhtiyaç duyacağınız kamp malzemeleri Koçtaş’ta sizi bekliyor!