Kışın Kapalı Ortamları Sağlıklı Kılma Yolları

Kışın kapalı ortamlar nasıl sağlıklı kılınır?

Televizyonda, dergilerde ya da dijital ortamlarda, kış hastalıklarından korunmak için yapılması gerekenler sıralandığında “Kapalı alanları sıkça havalandırın.” önerisine kesinlikle rastlıyorsunuzdur. Evet; kapalı alanlar, virüs kaynaklı hastalıkların hızlı bir şekilde yayılmasına neden olan bir faktör. Fakat bunun yanı sıra kronik solunum yolları hastalıkları da kapalı ortamlarda sıklıkla görülebiliyor. Kapalı ortamdaki hava kirliliğini azaltmak ve yaşam ya da çalışma alanınızın havasını daha kaliteli kılmak ise mümkün! Peki, kışın kapalı alanlar nasıl sağlıklı hale getirilir? Şimdi, ihtiyacınız olan önerileri sıralamaya başlayalım.

Pencere Açmak Yaza Özgü Bir Şey Olmamalı

Evet, biliyoruz; hava soğuk ve soğuk havanın evinize ya da iş yerinize dolmasını istemiyorsunuz. Fakat kışın sağlıklı bir mekân için alanı havalandırmak ve böylece taze havayı içeri almak şart! 

Eğer klimanız varsa havayı tazelemek için camları açmanız gerekmeyebilir. Hava sirkülasyonu sağlayan fonksiyon, kapalı ortamların havasını tazelemek için size yardımcı olabilir. Tabii ki bu noktada klima bakımının da önemli olduğunu hatırlatmamızda fayda var. Çünkü rutin temizliği yapılmayan klimalar, filtrelerindeki tozlardan dolayı sağlıksız hava üfleyebilirler. Evde klima temizliğinin oldukça kolay olduğunu söyleyebiliriz. Dilerseniz “Sağlığınızı ve Bütçenizi Korumanız Mümkün! Klima Bakımı ve Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar” yazımızdan ihtiyacınız olan tüm detayları öğrenebilirsiniz.

kapali-alanlar-icin-saglikli-oneriler

Alanın Nem Oranını Artırmak Önemli

Kış aylarının olmazsa olmazları ısıtıcılardır. Fakat üşümemek ve hasta olmamak için kullandığınız bu ürünlerin dikkat etmediğiniz takdirde sağlığınızı tehdit edebileceğini biliyor musunuz? Isıtıcılar, ortamdaki havanın kurumasına neden olabilir ve böyle alanlarda çok fazla zaman geçirmek, üst solunum hastalıklarına neden olabilir. Bu nedenle alandaki nem seviyesini korumak da önemli. %40-%50 seviyesinde olması gereken nemi sağlamak için nemlendirici cihazları kullanabilirsiniz. Bu noktada, düşük nem seviyesi kadar yüksek nem seviyesinin de sağlık sorunlarına neden olabileceğini unutmamalısınız. Kapalı ortamların nem seviyesinin çok yükselmesini engellemek için evde çamaşır kurutmamaya özen göstermeli ve çamaşır kurutma makinelerini tercih etmelisiniz.

Doğal Ev Temizleme Ürünleri Kullanmaya Özen Gösterin

Evet; dört mevsim temizliyorsunuz, ama kış aylarında soğuk hava nedeniyle evinizi yeteri kadar havalandıramadığınız durumlarda kimyasal temizleyicilerin yaydığı kokunun evinizin havasına karıştığı bir gerçek. Bu kokular ise hava kalitesinin yanı sıra özellikle astım hastaları üzerinde olumsuz etki bırakabiliyor. Peki, çare ne? Çare, doğal ev temizlik ürünleri yapmak! “Hem Ekonomik Hem Sağlıklı: Evde Doğal Temizlik Ürünleri Nasıl Yapılır?” başlıklı yazımız, evinizin farklı bölümlerini temizlemek için kullanabileceğiniz ürünleri nasıl hazırlayacağınız konusunda size yardımcı olabilir!

kisin-kapali-alanlar-nasil-saglikli-hale-getirilir

Küçük Dostunuzun Temizliğine Dikkat Edin

Bunu söylemekten pek hoşnut değiliz, ama yaşam alanınızı paylaştığınız can dostunuz ne yazık ki evin hava kalitesini etkileyebilir. Nedeni ise deri döküntüleri ile beslenen toz akarları! Fakat hemen üzülmeyin, bu başa çıkılamayacak bir sorun değil! Sadece hem evinizin temizliğine hem de küçük dostunuzun bakımına ekstra özen göstermeniz gerekiyor o kadar! Evcil hayvanınızı banyo yaptırmak ve tüylerini evinizin dışında taramak, yapmanız gerekenler arasında yer alıyor. Buna ek olarak “Evde Evcil Hayvan Besleyenler İçin Temizlik Önerileri” yazımız sayesinde can dostunuzla paylaştığınız yaşam alanınızı nasıl temizlemeniz gerektiği konusunda önemli ipuçlarına ulaşabilirsiniz.

evin-havasini-temizlemek

Evinizde Havayı Temizleyen Bitkilere Yer Verin

Bitkiler, evinizin dekorasyonuna katkı sağlamanın ve size huzur sunmanın yanı sıra kapalı alanlar için sağlıklı öneriler arasında da yer alıyor. Bu şu anlama geliyor: Bazı bitkiler sayesinde evinizin havasını temizlemeniz mümkün. Eğer yaşam alanınızın hava kalitesini temizlemek için bitkilerden yardım almak istiyorsanız söyleyelim: Aloe vera, paşa kılıcı, devetabanı, kasımpatı, duvar sarmaşığı ve kurdele çiçeği evin havasını temizleyen çiçeklerden! 

Sıraladığımız öneriler sayesinde kışın kapalı ortamları daha sağlıklı kılmak mümkün! Ayrıca özellikle kış aylarında yaşadığımız enfeksiyon hastalıkları olan soğuk algınlığı ve gribe karşı da önlem almak kesinlikle #güzelfikir! “Sağlığınıza Dikkat Edin: Gripten Korunma Yolları” ve “Soğuk Algınlığına Ne İyi Gelir?” yazılarımız daha sağlıklı bir kış geçirebilmeniz için yanınızda!