Kışın Tadını Çıkarın: Kış Bahçesi Dekorasyonu ve Hobi Köşesi

kis-bahcesi-dekorasyonu

Şimdi biz, “Balkon ve bahçe keyfinin zamanı olmaz.” dersek 10 kişi içerisinden yaklaşık 8 kişinin “Bahçe ve balkonda ilkbahar ve yaz aylarında zaman geçirilir.” diyeceğine eminiz. Fakat aslında kış bahçesi sayesinde mevsim ne olursa olsun bu özel alanların tadını çıkarabilirsiniz. Şimdi, kış bahçesi nasıl yapılır konusunda ihtiyacınız olan detayları verelim; soğuk havalarda bile keyifli zaman geçirmenizde bizim de katkımız olsun!

Aslında Kış Bahçesi İçin Bahçe Elzem Değil

Kış bahçesi denildiğinde sizin de aklınıza müstakil bir evin bahçesinde, alanın bir kısmının kapatılması adına tadilat yapılmasının ardından oluşturulan özel bir alan mı geliyor? Evet, kış bahçesi modellerine baktığınızda genellikle böyle örnekler ile karşılaşabilirsiniz; fakat çoğumuzun apartman dairesinde yaşadığı da bir gerçek. O nedenle kış bahçesi fikirleri verirken aslında kapalı balkonda da uygulayabileceğiniz önerilerden bahsedeceğiz. Bir diğer deyişle bu yazımızda hem müstakil evler için kış bahçesi nasıl olur hem de balkonda kış bahçesi nasıl yapılır sorularının cevaplarını bulacaksınız. Haydi, başlayalım!

Kış bahçesi için bahçe elzem değil.

Alanın Korunaklı Olmasına Özen Gösterin

Kış aylarında dış alanlarda vakit geçirmek istememenizin en önemli sebebi soğuk hava! Bu nedenle kış bahçesi yaptırırken dikkat etmeniz gereken en önemli şey, alanın korunaklı olması. Açılır-kapanır pencere ya da kapıları tercih ederek, oluşturacağınız bahçenin hem kış aylarında korunaklı hem de yaz aylarında ferah olmasını sağlayabilirsiniz. Tabii bunun yanı sıra alanın izolasyonu için de gerekli çalışmaları yapmalısınız. Isı izolasyonu ile ilgili detaylı bilgiye “Sıcak Evler ve Tasarruf Hayal Değil: Isı İzolasyonu” yazımızdan ulaşabilirsiniz. Eğer gerekli ise pencere ve kapı değişimlerini de yaptırmanız gerektiğini belirtmeden geçmeyelim. Çünkü kapılar ve pencereler, ısı kaybına neden olabilen alanların başında geliyor.

Alanın korunaklı olmasına özen gösterin

Duvarları ve Zemini Güzelleştirin

Elbette tercih ettiğiniz mobilyaların ya da kış balkonunda yer verdiğiniz dekoratif ürünlerin önemi büyük. Fakat bunlardan önce dekorasyonun temel taşları olarak da görebileceğimiz zemin ve duvar dekorasyonuna önem vermelisiniz. Zemin ve duvar dekorasyonu yaparken de evinizin diğer alanlarında yaptığınız uygulamaları hayata geçirebilirsiniz. Örneğin duvarları isterseniz boyayabilir, isterseniz de duvar kâğıdı ile kaplayabilirsiniz. Zeminlerde ise seramiklerin yanı sıra parke ya da bahçe yer döşemelerini kullanabilirsiniz. Bu arada tabii ki zemine, yaşam alanlarınızda olduğu gibi hoş bir kilim ya da halı sermeyi de unutmamalısınız.

Seramik ya da parke seçerken ve uygularken aşağıdaki yazılarımızın size yardımcı olabilir:

Yepyeni Zeminler ve Duvarlar: Seramik Nasıl Döşenir?

Parke Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir, Parke Nasıl Döşenir?

Zeminlerinizi Yenileyin: Parke Rengi Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Evinizin ustası olmak istiyorsanız başka, ama seramik ve parke uygulaması için bir usta ile çalışmak istiyorsanız da hiç merak etmeyin! Dekorasyon fikirlerinizi hayata geçirecek ustayı, Koçtaş’ın ücretsiz platformu Ustabilir sayesinde kolaylıkla bulabilirsiniz.

Nasıl Zaman Geçirmek İstediğinize Karar Vermek, Dekorasyona Yön Verir

Oluşturacağınız bu alanda hangi amaçla zaman geçirmek istiyorsunuz? Amacınız sadece kış bahçesine geçip oturmak ve sevdiklerinizle keyif yapmak mı, yoksa burada hobilerinize zaman ayırarak kış balkonu/kış bahçesini daha verimli bir şekilde kullanmak mı istiyorsunuz? Bu sorulara vereceğiniz cevaplar, kış balkonu dekorasyonuna yön verecektir. Örneğin bu alanda sadece çay-kahve keyfi yapmayı planlıyorsanız oturma odası dekorasyonunda olduğu gibi oturma grubuna, bir kanepeye, hatta küçük bir konsol ve orta sehpaya, masaya yer verebilirsiniz. Eğer amacınız bu alanda hobilerinize zaman ayırmak ise o halde bir hobi köşesi yapmak olmazsa olmaz! “Hobi köşesi nasıl yapılır?” sorusunun cevabı ise videomuzda!

Bu arada hobi köşesi fikrini hayata geçirmek için illaki kapalı balkon dekorasyonu yapmalısınız diye bir şey yok! Bu fikri açık balkonlar için de uygulayabilir, ilkbahar ve yaz günlerinin keyfini sonuna kadar çıkarabilirsiniz.

Alanı Renklendirmek İçin Alternatifiniz Bol

Kış bahçenizi dekore etmenin aslında salon dekorasyonu yapmaktan hiçbir farkı yok! Yani salonunuzda kullandığınız dekoratif ürünlere bu alanda da yer verebilirsiniz. Örneğin duvarlarınızı tablo ve çerçeveler ile süsleyebilir, vazolara rengârenk çiçekler koyabilir, bu alanda bitki yetiştirebilirsiniz. Ayrıca kış bahçenizi güzelleştirecek kendin yap dekorasyon önerilerine de kesinlikle göz atmanızı öneririz.

Bunun yanı sıra kış balkonu aydınlatma ürünlerinde de alanda uyguladığınız dekorasyon tarzına uygun ürünler tercih etmeyi es geçmemelisiniz. Elektrik bağlantısı ile çalışan aydınlatma ürünlerinin yanı sıra hem kış bahçesi dekorasyon ürünleri arasında yer alan hem de alanın aydınlatmasında kullanılan bahçe fenerleri ve meşaleleri de alanı güzelleştirecek detaylardan. Üstelik bahçe fener ve meşaleleri sayesinde alanı daha dinlendirici kılacak loş ışığı da şık ve pratik bir şekilde elde edebilirsiniz.

Kapalı Alanınız Yoksa Üzülmeyin; Kışı Yaşamak İçin Bir Alternatifiniz Var

Kapalı teraslar, balkonlar ya da bahçeler elbette ki kış mevsimini keyifli bir şekilde geçirmenize olanak tanıyor. Fakat bu durum, kapalı bir alanınız yoksa kış aylarının huzurundan yararlanamayacağınız anlamına gelmemeli. Çünkü açık teras, balkon ya da bahçelerinizi de zevkinize göre dekore edebilir ve keyifle zaman geçirebileceğiniz bir dış mekan yaratabilirsiniz. Nasıl mı? İlham verecek fikirler videomuzda:

Alanı renklendirmek için alternatifiniz bol

Balkon ve bahçe keyfi yapmak için mevsimlerin geçmesini beklememek güzel fikir!