Sakin Bir Kışa Hazır Olun: Kışı Yazlıkta Geçirmek İsteyenlere Tavsiyeler

Kışı Yazlıkta Geçirmek İsteyenler İçin Öneriler

Havaların soğumasıyla yazlık sezonunun bittiği düşünülebilir, fakat bu sene COVID-19 nedeniyle pek çok insan kışlık evlere kıyasla daha keyifli zaman geçirilebilecek yazlık evlerde kalmayı düşünüyor. Eğer siz de dönemlik yaşam alanınızda bu sene daha uzun süre kalmayı, yani sonbahar ve kış mevsimini de yazlık evinizde geçirmeyi planlıyorsanız bazı noktalara dikkat etmeniz şart. Aksi takdirde kışın yazlıkta kalmak sizin için zorlu bir sürece dönüşebilir. O halde sizi fazla bekletmeyelim ve kış mevsiminde yazlıkta kalacaklar için önerilerimizi sıralamaya başlayalım.

Isınma İhtiyacını Nasıl Karşılayacağınıza Karar Verin

Bağışıklık sistemimizin güçten düşmesine neden olabileceği için grip, soğuk algınlığı gibi mevsimsel hastalıklardan korunmak adına ekstra özenli olduğumuz zamanlar yaşıyoruz. Hasta olmamanın şartlarından biri de bildiğiniz gibi soğukta kalmamak! Bu sebeple öncelikle kış aylarında nasıl ısınacağınızı planlamanız gerekiyor.

Dönemlik olarak konakladığınız için yazlık konutunuza doğal gaz bağlı olmayabilir ve hayatınızı kolaylaştırmak için evinize doğal gaz bağlatmayı düşünebilirsiniz. Isınmak için diğer alternatifler ise klima ya da elektrikli ısıtıcılardan yardım almak.

Eğer evinizde hâlihazırda kullandığınız bir kombiniz ve klimanız varsa bakımlarını ihmal etmemeniz gerektiğini de hatırlatmak isteriz. Kombi, radyatör ve klima bakımı sayesinde daha az enerji harcayarak ısınmanız, bunun yanında güvenliğiniz ile sağlığınız için önemli bir adım atmanız mümkün.

Kışı Yazlıkta Geçirmek İsteyenlere Öneriler

Sıcacık Bir Kış İçin Isı İzolasyonu Şart

Tabii ısınma ihtiyacını tasarruflu bir şekilde karşılayabilmek ve bütçenizi zorlamamak da oldukça önemli. İşte bu nedenle kış aylarını yazlıklarında geçirmeye karar verenler için ilk önerimiz kesinlikle ısı izolasyonu sağlayacak uygulamaları gerçekleştirmek.

Isı izolasyonu sadece yaz aylarında değil, her mevsimde evinizin içerisindeki ideal sıcaklığın korunmasına yardımcı olur. Yani kış aylarında sıcak, yaz aylarında daha serin bir yaşam alanına ısı yalıtımı sayesinde kavuşabilirsiniz. Peki, bu aşamada neler yapmalısınız?

  • Yazlık evinizin bulunduğu binada mantolama yoksa bina yönetimi ile konuşup dış mantolama işlemi yapılmasını isteyebilirsiniz. Üstelik dış mantolama, ısı yalıtımının yanı sıra yağmur suyu geçirme gibi sorunlara da çözüm olabilir. Yani binalarda görülebilen rutubet, küf ve mantar sorununa da bir çözüm bulmuş olursunuz.
  • Eğer diğer daire sahipleri dış mantolama yaptırmak istemiyorlarsa siz de dairenize iç cephe mantolama ile ısı yalıtımı yapabilirsiniz. “Isı yalıtımı nasıl yapılır?” sorusunun ayrıntılı cevabı ise “Sıcacık Evler ve Tasarruf Hayal Değil: Isı İzolasyonu” yazımızda.
  • Yazlık evler için kış bakımı arasında yer alan bir diğer şey ise elbette soğuk havanın gelmesine neden olabilecek noktaları kapatmak. Pencere-kapı aralarına ve altlarına özel üretilen bantlardan yapıştırmak, soğuk havanın girmesini engelleyebilir.
  • Ayrıca duvarlarda çatlaklar varsa bu noktaları da macunla kapatmak ve ardından evinizi boyamak ya da duvar kâğıdı uygulaması yapmak da evinizin dekorasyonuna katkı sağlayabilecek bir uygulama olabilir.

Kışın Yazlıkta Kalmak

İhtiyaç Varsa Perdeleri ve Halıları Yenileyin

Her ne kadar dekoratif yanları bulunsa da halı ve perdelerinizin ısıyı koruma konusunda da görevleri bulunuyor. Yazlık evlerde genellikle ince kilimlerin ve perdelerin tercih edildiğini düşünürsek evinize kış aylarına uygun kalınlıkta perde ve halı almanız faydalı olacaktır.

Evinizde Güzel Zaman Geçirebileceğiniz Alanlar Yaratın

Hem havaların soğuk olması hem de koronavirüsten korunmak amacıyla zamanınızın çoğunu evinizde geçireceksiniz. Tabii uzun süre evde olacağınız bu dönemde güzel zaman geçirmenin yollarını bulmak da şart. Eğer bir hobiniz yoksa ama bir hobi edinmek istiyorsanız “Evinizin Tadını Çıkarın: Evde Yapılabilecek Hobiler” yazımız bu konuda size fikir verebilir.

Kışı Yazlıkta Geçirmek

Mutfakta Kış Hazırlığı Yapın

Kış hazırlığı demek, mutfakların da kışa hazırlanması demek! Mevsimlik sebze-meyveleri dondurucuya atmak, konserve yapmak ve sofraların olmazsa olmazı probiyotik deposu olan turşu yapmak ise mutfakta yapılan kış hazırlıklarından bazıları. Eğer daha önce turşu kurmadıysanız ve bu sene yazlık evinizdeki sofranızda turşuya yer vermek istiyorsanız hiç merak etmeyin. “Bol Probiyotik: Turşu Tarifi ve Turşu Hakkında Sık Sorulan Sorular” yazımızda öğrenmek istediğiniz pek çok detay yer alıyor; okumanızı tavsiye ederiz!

Kışı yazlık evinde geçirmek isteyenler için önerilerimizi sıraladık. Yazlığınızda keyifli ve sağlıklı bir kış dileriz!