Kışlıkları Yazdan Hazırlamak Güzel Fikir: Derin Dondurucuda Hangi Besin Nasıl Saklanır?

Derin dondurucuda hangi yiyecekler nasıl saklanır?

Her sebze ve meyvenin kendi mevsiminde daha güzel ve sağlıklı olduğu herkesin hemfikir olduğu bir konu. Peki, bu durum yaz mevsiminde tüketilmesi gereken sebzeleri kış mevsiminde tüketemeyeceğiniz anlamına mı geliyor? Elbette hayır! Her sebzeyi her mevsimde tüketebilmeniz için derin dondurucular en büyük yardımcılar! Hemen her buzdolabı modeli, derin dondurucu alanı sunuyor. Fakat buzdolabınızın derin dondurucu alanı yetersiz geldiğinde harici bir derin dondurucu almanız kaçınılmaz oluyor. Tabii her beyaz eşyada olduğu gibi daha sonra pişman olmamak için derin dondurucu alırken de bazı kriterleri incelemeniz gerekiyor. Öncelikle derin dondurucu alırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir, ardından da mutfakta kış hazırlıklarında neler yapılır, anlatalım.

Derin Dondurucu Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

Eğer derin dondurucu satın almayı planlıyorsanız yakın çevrenizden fikir almaya ya da sosyal medya platformlarından derin dondurucu tavsiyelerine göz atmaya başlamışsınızdır. Fakat sizin için en doğru derin dondurucunun ihtiyaçlarınıza yönelik ürün olduğunu söyleyebiliriz. Hangi derin dondurucu modelinin sizin için en uygun olduğunu öğrenebilmek için ise birkaç soruya cevap vermeniz yeterli. Yiyecekler Dalından Toplanmış Gibi Taze Kalsın: Derin Dondurucu Alırken Dikkat Etmeniz Gerekenler adlı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Derin dondurucu alırken nelere dikkat edilmeli?

1. Derin Dondurucunuzun Kapasitesi Ne Kadar Olsun?

Litre cinsinden belirtilen bir kavram olan kapasite, derin dondurucuda ne kadar ürün depolayabileceğiniz hakkında bilgi veriyor. Derin dondurucu kapasiteleri 100 litre ila 500 litre arasında değişiklik gösterebiliyor. Tercih edeceğiniz kapasiteye ailedeki birey sayısı, ne kadar ürün saklayacağınız gibi unsurlar doğrultusunda karar verebilirsiniz. Bu noktada seçtiğiniz kapasite arttıkça derin dondurucunun fiziksel olarak kapladığı alanın da arttığını belirtelim. Yani kapasite ile ürünün mutfakta kapladığı alan arasında doğru orantı var. Eğer düşük kapasiteli bir ürün alacaksanız derin dondurucunuzun daha az yer kaplayacağını söyleyebiliriz.

2. Derin Dondurucuyu Konumlandırmak İçin Ne Kadar Alanınız Var?

Derin dondurucu kapasitesine karar verdiniz. Fakat belirttiğimiz gibi bu kapasite, ürünün boyutunda söz sahibi olan bir etken. Bu nedenle hem kapasitenin hem de boyutun size uygun olması gerekiyor. Peki, her ikisinin de uygun olması mümkün mü? Burada da derin dondurucu tipine karar verebilirsiniz.

Derin dondurucu için ne kadar alanınız var?

3. Hangi Tip Derin Dondurucu İstersiniz?

Derin dondurucularda çekmeceli ve sandık tipi olmak üzere iki tip bulunuyor. Sandık tipi derin dondurucuların boyları kısa, ama genişlik ölçüleri fazla oluyor. Çekmeceli derin dondurucular ise buzdolaplarını andırıyor. Yani derin dondurucuyu konumlandırmak istediğiniz alanın genişliği az, ama yüksekliğinden yana sorun yoksa çekmeceli; yatay olarak yeterli alana sahip noktalar için ise sandık tipini seçebilirsiniz. Tabii ki hangi derin dondurucu çeşidini seçeceğiniz konusunda son tercih sizin!

Hangi tip derin dondurucu sizin için uygun.

4. Enerji Tasarrufu Yapmak İster misiniz?

Alacağınız derin dondurucunun A+++, A++, A+ ya da A gibi üst enerji sınıflarına dâhil olması, fazla enerji tüketiminin önüne geçiyor ve tasarruf yapmanızı sağlıyor. Bu nedenle tercihinizi yüksek enerji sınıflarından yana kullanmalısınız.

Kış Mevsiminde Yaz Tatları: Mutfakta Kış Hazırlıkları Nasıl Yapılır?

Yaz mevsiminin çok sevdiğiniz meyve ve sebzelerini derin dondurucuda saklamak için evde kış hazırlıklarına başlayın! Hem hazırlarken hem de tüketirken çok keyif alacağınızdan eminiz. Bu arada eğer sebzeleri pişirdikten sonra derin dondurucuda saklamak istiyorsanız besinler soğuduktan sonra buzluğa koymanız gerektiğini ve cam saklama kapları kullanmamanız gerektiğini unutmamalısınız. Unutmadan;  dondurduğunuz besinlerin buzlarını çözdükten sonra yeniden dondurmamalısınız. Bu nedenle her buzdolabı poşetine tüketeceğiniz kadar meyve-sebze koymalısınız.

Mutfakta kış hazırlıkları nasıl yapılır?

1. Patlıcan Derin Dondurucuda Nasıl Saklanır?

Patlıcan, yazın en çok tüketilen ve sevilen sebzelerinden biri. Kış hazırlıklarında patlıcana da yer vermek istiyorsanız birkaç yöntemden yararlanabilirsiniz. Fakat öncelikle bilmeniz gereken, patlıcanın soğuktan pek hoşlanmayan bir sebze olduğu. Bu nedenle patlıcanları iyice yıkadıktan ve acısını alması için tuzlu suyun içerisinde beklettikten sonra aşağıda belirttiğimiz alternatiflerden birini kullanarak onu ısı ile tanıştırmalı ve ardından derin dondurucuda saklamalısınız.

  • Patlıcanları yıkadıktan sonra fırında ya da ateşte bütün olarak közleyebilir ve ardından közlenmiş patlıcanları kabuklarından ayırıp kesebilirsiniz. Patlıcanlar soğuduktan sonra buzdolabı poşetlerine koyabilirsiniz.
  • Patlıcanları küçük parçalara bölüp kızartabilir ve soğuduktan sonra buzdolabı poşetlerine yerleştirebilirsiniz.
  • Patlıcan yemeği yapmayı planlıyorsanız patlıcanları küp küp doğrayabilir ve domatesle kavurabilirsiniz.

2. Bezelye Derin Dondurucuda Nasıl Saklanır?

Bezelye hem ana yemeği yapılabilen hem de içerisine yardımcı olarak girdiği yemekleri ve garnitürleri güzelleştiren bir sebze. “Bezelye nasıl saklanır?” sorusunun cevabı ise sandığınızdan çok daha basit.

  • Taze bezelyeleri ayıkladıktan sonra yıkayıp süzmelisiniz. Ardından bezelyeleri buzdolabı poşetine yerleştirebilir ve buzlukta daha az yer kaplamaları için pipet ile poşetin havasını alabilirsiniz.
  • Eğer buzluktan çıkaracağınız bezelyelerin pişme süresini kısaltmak istiyorsanız bezelyeleri haşlayabilirsiniz. Ayıkladığınız ve yıkadığınız bezelyeleri kaynar suda 5 dakikaya yakın haşlamalı ve ardından soğuk suya tutmalısınız. Bezelyeler süzüldükten ve soğuduktan sonra buzdolabı poşetlerine yerleştirebilirsiniz.

Bezelye derin dondurucuda nasıl saklanır?

3. Taze Fasulye Derin Dondurucuda Nasıl Saklanır?

Dondurucuya ne koyulur?” sorusunun cevaplarından biri olan taze fasulyeyi de derin dondurucunuzda saklamak için birden fazla yöntem kullanabilirsiniz.

  • Taze fasulyenin kılçıklarını ayıkladıktan sonra yıkamalısınız. Ardından kaynar suyun içerisinde kısa süre haşlamalı ve soğuk suya tutmalısınız. Taze fasulyeler soğuduktan sonra buzdolabı poşetlerine yerleştirebilirsiniz.
  • Taze fasulyeyi, yemek yapar gibi domates ve soğanla kavurabilir ve soğuduktan sonra saklayabilirsiniz.
  • Daha pratik bir saklama yöntemi arıyorsanız kılçık ayıklama, yıkama ve kesme işleminden sonra taze fasulyeleri direkt buzluğa kaldırabilirsiniz.

Taze fasulye dondurucuda nasıl saklanır?

4. Domates Derin Dondurucuda Nasıl Saklanır?

Konserve yapılarak da saklanabilen domatesi dilerseniz derin dondurucuda da saklayabilirsiniz. Dondurduğunuz domatesleri yemeklerinizde kullanabilirsiniz.

  • Domatesleri, yıkadıktan sonra ister kabuklu ister kabuksuz olarak doğrayıp buzdolabı poşetlerine yerleştirebilirsiniz.

Domates derin dondurucuda nasıl saklanır?

5. Bamya Derin Dondurucuda Nasıl Saklanır?

Yaz sebzelerinden biri olan bamyayı da kışa saklamak için farklı yöntemlerden yararlanabilirsiniz.

  • Bamyaları yıkadıktan ve temizledikten sonra limonlu suda bekletmelisiniz. Domatesi yemeklik doğramalı ve tencereye koymalısınız. Domatesler piştikten sonra bamyaları ekleyip renkleri dönünceye kadar kavurmalısınız. Soğuduktan sonra buzdolabı poşetlerine yerleştirebilirsiniz.
  • Bamyaları yıkayıp temizledikten sonra direkt olarak buzdolabı poşetlerine koyabilir ve derin dondurucuya yerleştirebilirsiniz.

6. Yaz Meyveleri Derin Dondurucuda Nasıl Saklanır?

Yaz sebzeleri derin dondurucuda saklanıyor, peki ya meyveler? Kayısı, şeftali, çilek, vişne, mürdüm eriği… Yaz meyvelerini derin dondurucuda saklamak için yapmanız gereken çok basit!

  • Saklamak istediğiniz meyveyi iyice yıkadıktan sonra dilimlemeli ve çekirdeklerini çıkarmalısınız. Ardından buzdolabı poşetine koyup derin dondurucuya yerleştirebilirsiniz.
  • Eğer meyvelerden sos veya meyve suyu yapmak istiyorsanız yıkayıp çekirdeklerini çıkardıktan sonra blender’dan geçirebilir ve buzdolabı poşetlerinde saklayabilirsiniz.

Kış mevsimine yazdan hazırlanmak güzel fikir!