Kolları Sıvamadan Önce: Duvar Boyası Hakkında Yanlış Bilinenler

Duvar boyası hakında doğru bilinen yanlışlar

Keyifle yaşayabileceğiniz bir ev için sizi yansıtan yani zevkinize uygun bir ev dekorasyonuna imza atmak olmazsa olmaz! “Ev dekorasyonu” denildiğinde ise aklınıza genellikle mobilyalar ve dekoratif ürünler gelse de aslında duvarlarınız da bu sevdaya dâhil. Duvar boyası ya da duvar kâğıtları ile yenilediğiniz duvarlar sayesinde evinizin havasını anında değiştirebilirsiniz. Şimdi, pek çok evde hem güzel görünüm hem de daha temiz duvarlara sahip olmak için yardım alınan duvar boyaları hakkında yanlış bilinenlerden söz edeceğiz. Bu arada evinizde boya yapmak istiyorsanız ve duvar boyası yaparken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir merak ediyorsanız duvar boyası yapmanın incelikleri konusunda “Duvarları Yenileme Vakti: Duvar Boyası Nasıl Yapılır?” yazımızın size yardımcı olabileceğini belirtelim!

Yanlış 1: Her Boyayı İnceltmek İçin Tiner Kullanılmalı

Aldığınız boyayı kullanılabilir hale getirmek için boyayı bir inceltici ile karıştırmanız gerekebilir. Geçmiş yıllarda inceltici olarak daha çok tiner kullanılıyordu. Fakat artık su bazlı yani diğer adıyla akrilik boyalar oldukça fazla kullanılıyor. Diğer bir deyişle boyanızı kesinlikle tinerle inceltmelisiniz diye bir şey yok! Sentetik boya tercih ederseniz tiner ile su bazlı boya alırsanız su ile inceltme işlemini yapmalısınız.

Her boyayı inceltmek için tiner kullanın.

Peki, boya nasıl inceltilir? Bu sorunun cevabı aldığınız boya çeşidinde! Boya kutusunun üzerinde yazan boya miktarı ile incelticiyi bir kapta çıta ile karıştırmalısınız. Burada önemli olan, boya ve inceltici miktarını kesinlikle talimatlar doğrultusunda uygulamanız. İncelticiyi çok koymanız “Duvar boyası neden dalgalı olur?” sorusunun cevaplarından biridir; çünkü bu durumda rulo izi ve dalgalanma gibi sorunlar görülebilir. İnceltici az koyulursa da kalın uygulamadan dolayı duvarınızda çatlaklar oluşabilir.

Yanlış 2: Kış Mevsiminde Boya Yapılmaz

Pek çok yerde, yaşam alanlarınızı yeni rengi ile buluşturmak için kış mevsiminin uygun olmadığını okuyabilir ya da duyabilirsiniz. Oysa evi boyamak için başka bir zamanı beklemeye gerek yok. “Ama nasıl olacak? Boya yaptıktan sonra evi havalandırmak lazım.” dediğinizi duyar gibiyiz. Hemen cevap verelim: Duvarlarınızı boyamak için su bazlı boya kullanıyorsanız saatlerce ya da günlerce evinizi havalandırmanıza gerek yok! Uygulaması oldukça kolay olan ve birkaç saat içerisinde kuruyabilen bu boyalar, özellikle kapalı alanlar için biçilmiş kaftan! Yani eğer tinerle inceltilen sentetik bazlı bir boya değil, su ile inceltilen akrilik boya kullanıyorsanız “Kışın duvar boyamak mümkün mü?” sorusunun cevabı kesinlikle evet! Ayrıca ev eşyanızı ve zemininizi korumak için kullanacağınız koruyucu örtü sayesinde boya sonrası temizliğin düşündüğünüzden çok daha kolay bir hale geleceğini belirtmeden geçmeyelim.

Kış mevsiminde boya yapılmaz!

Yanlış 3: Boya Yapmak Maliyetlidir

Evinizin görünüşünü yenilemek için duvarlarınızı yeni bir renk ile buluşturmak istiyorsunuz, fakat çevrenizden duyduklarınız nedeniyle bu işlemin oldukça maliyetli olduğunu düşünüyorsunuz. Emin olun ki oldukça uygun fiyatlara duvarlarınızı yepyeni kılmanız mümkün! Örneğin 2,5 litrelik bir boya ile yaklaşık 15 m²’lik bir odayı rahatlıkla  boyayabilirsiniz. Bu arada dilerseniz daha trend bir görünüm elde etmek için tüm odayı boyamak yerine sadece bir duvarı boyama fikrini de değerlendirebilirsiniz.

Yanlış 4: Her İç Cephe Boyası ile Ev Boyanır

Yağlı, akrilik, saten… Pek çok iç cephe boya seçenekleri mevcut. Peki, bir boyanın iç cephe boyası olması, evinizin duvarlarını onunla boyayabileceğiniz anlamına gelir mi? Maalesef çok sevdiğiniz bir boya çeşidi, duvarınız için uygun olmayabilir. Örneğin saten iç cephe boyaları, duvarlarınız pürüzsüzse kullanılması ideal bir boya çeşididir. Peki, eviniz için en doğru boyanın hangisi olduğunu nasıl bileceksiniz? Bunun için tüm boya türlerini incelediğimiz ve bu doğrultuda “Boya nasıl seçilir?” sorusuna cevap verdiğimiz “Hangi Boya Nerede Kullanılır: Boya Çeşitleri” yazımızı okuyabilir ya da boya mağazalarındaki yetkililerden yardım alabilirsiniz.

Her iç cephe boyası ile ev boyanır

Yanlış 5: Oda Genişse Koyu Renk Boya Kullanılabilir

Şimdi, boya uygulamasına biraz da dekorasyon odaklı bakalım. Biliyorsunuz ki açık renklerin, alanı olduğundan daha büyük gösterme gibi bir gücü var. Bunu eğer odanız büyükse boya seçiminde koyu renkleri tercih edebileceğiniz anlamına geliyormuş gibi düşünebilirsiniz. Oysa odanın büyüklüğünün yanı sıra ne kadar ışık aldığı da önemli. Mesela bol pencereli, ışık alan bir odada koyu renk boya rengi tercih etmenizin hiçbir mahzuru yok. Fakat odada küçük bir pencere varsa ve yeterli ışık almayan bir odaysa koyu renk tercihi, sıkıcı bir alan oluşturmanıza neden olabilir. Bu nedenle “Geniş oda için koyu renk boya tercih edilebilir.” görüşünün tam olarak doğru olmadığını söyleyebiliriz.

Hayalinizdeki dekorasyona sahip olan eve ulaşabilmeniz için boya çeşitleri ve boya malzemeleri Koçtaş’ta sizi bekliyor.