Kombili Evler İçin Bilmeniz Gereken 4 Temel Bilgi

Kombili evler hakkında bilinmesi gerekenler.

Koltuğunuza serilmişsiniz, sırtınıza triko bir battaniye atmışsınız, yanınızda sıcacık çayınız ya da kahveniz var ve camdan yağan yağmuru, karı izliyorsunuz, arkada ise hafif bir müzik sesi var… Huzur verici bir atmosfer değil mi? Eğer kombiniz yeterli derecede iyi çalışmıyorsa ya da kombi kullanırken dikkat edilmesi gerekenleri bilmiyorsanız değil! Çünkü muhtemelen o triko battaniyeyle bu kış soğuğunda üşüyeceksiniz.

Evinizin sıcacık olmasını sağlayan ve hayallerinizdeki ortamı size sunan kombiyi kullanırken nelere dikkat etmeli bilir ve onu bu doğrultuda kullanırsanız kombinizde bir sorun ile karşı karşıya kalmaz ve soğuk kış aylarında kendinizi zor bir durumun içinde bulmazsınız. Mutlu mesut bir kış geçirmek ve kombinizin daha uzun ömürlü olmasını sağlamak için yapılması gerekenler nelerdir? “Kombi Nasıl Seçilir?” rehberinin ardından, şimdi kombi kullanırken bilmeniz gereken 4 bilgiyi sizinle paylaşıyoruz.

En İyi 5 Termosifon, Şofben, Su Isıtıcısı ve Kombi adlı yazımıza da buradan ulaşabilirsiniz.

1. Kombi Açık Havada Konumlandırılmamalı

Kombinin konumlandırıldığı alan hem güvenliğiniz hem de evin ısınmasını sağlamak için oldukça önemlidir. Örneğin; kombilerin kolay alev alabilecek malzemelerin depolandığı yerlere, yatak odalarına, apartman merdiven boşluklarına ya da koridorlarına konumlandırılmaması gerekir. Bu gibi alanlara ek olarak, kombiler açık balkonlarda da konumlandırılamazlar. Fakat koruyucu kabin içerisine konumlandırmak şartıyla kombinize açık balkonda yer verebilirsiniz.

Kombilerin açık balkona yerleştirilmeme nedenleri hava koşullarından çabuk etkilenebilmeleridir. Koruyucu kabinsiz monte edilen kombiler; yağmur, soğuk gibi koşullar nedeniyle bozulabilir, evinizi ısıtmayabilir ya da daha önemlisi güvenliğinizi tehdit edebilir.

Evinizde kombinin yeri önemlidir.

 2. Kombi Temizliğini Düzenli Olarak Yaptırmalısınız

Nasıl ki evinizi, küçük ev aletlerinizi, beyaz eşyanızı düzenli aralıklarla temizliyorsanız kombinizin de temizlenmesi gerekli. Kombi temizliği ya da kombi bakımı hem az enerji tüketerek ısınmanızı hem de güvenliğinizi sağlayan bir etken. Peki, her kış öncesi yaptırmanız gereken kombi bakımında takip edilmesi gereken adımlar nelerdir?

  •         Kombi açıldığında peteklerinizin ne derecede ısındığı, suyun ne kadar sıcak aktığı kontrol edilir. Eğer kombiden değil, peteklerden kaynaklı (radyatörlerde hava olması, radyatörlerin çamurlanması gibi) bir sorun varsa radyatör temizliğinin de yapılması gerekir.
  •         Kombinin su sızdırıp sızdırmadığı kontrol edilir.
  •         Kombinin içi açılıp tozları temizlenir.
  •         Kombinin elektrik bağlantı noktaları kontrol edilir; kombinin çalışmasını aksatacak bir durum varsa giderilir.
  •         Kombinin bacaları temizlenir.
  •         Kombinin su basıncı kontrol ediliyor. Bar ayarı olarak da bilinen bu ayar, olması gereken dışında bir değere sahipse, ideal dereceye getirilir.

Kombi temizliği için bilinmesi gerekenler.

 3. Kombi Basıncını Belirli Aralıklarla Kontrol Etmelisiniz

Kombilerde su basıncını belirten gösterge analog ya da dijital olabilir. Kombilerde su basıncı “bar” olarak belirtilir. Kombilerin ideal basıncı 1,5 ila 2 bar arasındadır. Basıncın düşük olması kombinizin sıcak su oluşturmayarak hem evinizin ısınmamasına hem de musluklarınızdan sıcak su akmamasına neden olur. Yüksek su basıncı ise güvenliğinizi tehlikeye atabilir.

 Kombilerin Su Basıncı Neden Düşer? Kombi Su Basıncı Nasıl Ayarlanır?

Öncelikle, kombinizin su basıncının 2 ya da 3 ayda bir düşmesinin gayet normal olduğunu söyleyelim. Eğer kombi su basıncı bundan daha sık aralıklarla düşüyorsa yetkili servisi arayarak kombinizi kontrol ettirmeniz gerekir. “Kombi su basıncı neden düşer?” sorusunun farklı cevapları vardır:

  •         Tesisatta bir kaçak olabilir ve bu kaçak, su kaybına neden olup kombi su basıncını düşürebilir.
  •         Kombi çalışmıyorken su basıncının düşmesinin nedeni, genleşme tankında azot gazının eksikliği olabilir. Yetkili servis tarafından tanka azot gazı eklenerek bu sorun çözülebilir. Tank delinmişse bu tankın değiştirilmesi gerekir.
  •         Ana eşanjörün delik olması suyun buharlaşıp yok olmasına ve bu sebeple su basıncının düşmesine neden olabilir. Ana eşanjörün değişimi bu sorunun çözümü için zorunludur.
  •         Kombinin içindeki bağlantıların su kaçırması, su basıncının düşmesinin bir diğer nedenidir. Parça değişimi yapılarak bu problem çözülebilir.

Peki, kombi su basıncı nasıl artırılır? Bu işlemi yapmak oldukça kolay olduğundan yetkili servise ihtiyacınız yoktur. Kombinizin altında bulunan küçük vanayı (musluğu) çevirerek kombiye su ekleyebilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken şey, vanayı açtıktan sonra bar göstergesini kontrol etmek ve basıncın 2 barın üzerine çıkmasına izin vermemektir.

Su basıncını ayarlamanın önemi.

 Kombilerin Su Basıncı Neden Artar? Kombi Su Basıncı Nasıl Düşürülür?

Eğer kombinizin su basıncı 2 barın üzerindeyse bu basıncın fazla olduğu anlamına gelir. Yapmanız gereken su basıncının düşmesini sağlamaktır. Eğer, su basıncını düşürdükten sonra birkaç gün ya da hafta içerisinde basınç yeniden yükseliyorsa yetkili servise danışmalısınız. Peki, kombi su basıncı neden artar?

  •         Kombinizin basıncını ayarlamak için su eklediğiniz sırada musluğu tam olarak kapatmamış olabilirsiniz ya da musluğunuz bozulmuş olabilir. Bu da kombinize ekstra su basmanıza neden olur ve kombi su basıncı artar.
  •         Genleşme tankının içindeki azotun bitmesi kombi çalışırken su basıncının yükselmesine neden olur. Bu durumda kombiye azot basılarak bu sorun çözülebilir.
  •         Eşanjörün delinip tesisat suyunun şebeke suyuyla karışması kombi basıncının artmasının bir diğer nedenidir. Bu durumda kombi eşanjörünün değişimi yapılmalıdır.

Kombi basıncını düşürmek için evinizdeki herhangi bir radyatörün havasını almalı ve ardından buradan su tahliyesine izin vermelisiniz.

4. Kombiyi Kapatmak Yerine Düşük Isıda Kullanmalısınız

Soğuk havalarda yüksek derecede yanan kombiler fazla enerji tüketimi ile doğalgaz faturanızın yüksek gelmesine neden olurlar. Bu sebeple evde yokken kombinizi kapatmak ve eve geldiğinizde kombiyi yeniden açmak isteyebilirsiniz. Fakat bu enerji tüketiminizi daha çok artıracak bir durumdur.

Gündüz saatlerinde kombiyi kapadığınızda evin içerisindeki ısı zamanla kaybolur ve kombiyi yeniden açtığınızda daha fazla sıcaklık elde etmek için kombinizi yüksek ayarda açarsınız. Bu, kombinin daha çok enerji tüketmesine neden olur. Bunun yerine kombiyi gündüz saatlerinde en düşük sıcaklıkla çalıştırıp eve geldiğinizde sıcaklık ayarını yükselterek daha ekonomik bir şekilde kullanabilirsiniz. Bu sayede hem kombiniz fazla enerji tüketmez hem de eviniz her daim sıcak olur.

Kombilerde ısı ayarlamak.