Koronavirüs Döneminde Dışarı Çıkıldığında Yapılması Gerekenler

Dışarı Çıkarken Koronavirüse Karşı Nasıl Önlem Alınmalı

Hem resmi hem de kişisel önlemlerimiz sonuç vermeye başladı! Koronavirüs vakalarının düşüşe geçtiği bir dönemdeyiz. Fakat bu süreçte hastalığın bulaşmaması ve vaka sayısının artmaması için tedbiri elden bırakmamak, yani koronavirüsten korunmak için gerekli olan tüm önlemleri eksiksiz bir şekilde uygulamak oldukça önemli. Peki, bu süreçte evden çıkmak zorunda kaldığımızda ve eve döndüğümüzde neler yapmalıyız?

İşte, “Dışarı çıkarken koronavirüse karşı nasıl önlem alınmalı?” ve “Koronavirüse karşı dışarıdan eve gelindiğinde ne yapılmalı?” sorularının önemli cevapları: 

En Önemlisi: Mecbur Kalmadıkça Dışarı Çıkılmamalı

Evet, Covid-19 yayılımının azalması mutluluk verici bir gelişme. Fakat tehlike henüz tam olarak geçmiş değil; bunu unutmamak şart. Dolayısıyla yine mecbur kalmadıkça evlerimizde kalmak ve çıkacaksak da kalabalık alanlarda bulunmamaya çalışmak, koronavirüsten korunmak için oldukça önemli.

Belki işe ya da doktora gitmek, belki alışveriş yapmak, belki de köpeğinizi gezdirmek için dışarı çıkmanız gerekiyor… Bu durumda da corona virüsten korunmak için gerekli önlemleri almanız gerektiğini bir kez daha hatırlatalım. 

Koranavirüsten Korunmak İçin Alışverişte Ne Yapmalı

Koronavirüsten Korunmak İçin Şart: Maske ve Eldiven

Virüsten korunma konusunda en önemli tedbirlerden biri bildiğiniz üzere maske takmak. Marketlerde ve pazarlarda maske takmak zorunlu, fakat ufak bir yürüyüş için dışarı çıkıyorsanız ya da ofisteyseniz de mutlaka maske takmanız gerektiğini hatırlatalım. Maskeyi burnunuzu da kapatacak şekilde açmalı ve kirli ellerinizle maskeye dokunmamaya dikkat etmelisiniz. Tabii maskeniz nemlendiğinde ya da 4 saat dolduğunda maskeyi değiştirmeniz gerektiğini de not düşelim.

Maskenin yanı sıra özellikle insan yoğunluğunun yüksek olduğu market gibi alanlara giderken eldiven takmak da doğru bir uygulama olabilir. Eğer eldiveniniz yoksa yanınıza küçük boylarda bir kolonya ya da alkol bazlı el antiseptiği alabilirsiniz.

Kesinlikle Aşılmaması Gereken Sınır: Sosyal Mesafe

Maske oldukça önemli bir koruyucu olsa da ne yazık ki tek başına yeterli olmayabilir. Bu nedenle nerede olursanız olun diğer insanlarla aranızda 1,5 – 2 metrelik mesafenin korunması oldukça önemli. Bu konuda; toplu ulaşım istasyonlarında, marketlerde ve mağazalarda sosyal mesafe alanını belirten uyarılardan yardım alabilirsiniz.

Koronavirüs Sosyal Mesafel

Her İhtimale Karşı: Koronavirüsten Korunmak İçin Dışarıda Dikkat Etmeniz Gerekenler

Maskenizi ve eldiveninizi taktınız, artık dışarıdasınız… Sosyal mesafeyi korumaya özen göstermeniz elbette ki önemli, ama bunun dışında dikkat etmeniz gereken başka noktalar da mevcut.

  • Her ne kadar eldiveniniz ya da yanınızda dezenfektan bulunsa da sıklıkla temas edilen alanlara dokunmaktan mümkün olduğunca kaçınmalısınız.
  • Ellerin ağza, burna ya da gözlere götürülmemesi gerektiğini hepimiz biliyoruz. Fakat pek çok insanın dışarıdayken yaptığı bir hata var: Kirli ellerle maskeyi ellemek! Lütfen dışardayken maskenizi ellemeyin. Eğer maskeniz büyükse ve yüzünüzden düşüyorsa evden çıkmadan önce gerekli işlemleri yapıp (lastiklerine düğüm atmak gibi) sonra dışarı çıkmalısınız.
  • En merak edilen noktalardan birinin de “Koronavirüsten korunmak için alışverişte nelere dikkat edilmeli?” olduğunu biliyoruz. Sebze-meyve ve diğer besinleri satın alırken her insanın dokunmadığı ambalajlı ürünleri tercih edebilirsiniz.
  • Eğer özel aracınız varsa toplu taşıma yerine ulaşım için kendi aracınızı kullanmanız bu süreçte daha doğru olabilir. Tabii aracınızı da düzenli olarak temizlemeyi es geçmemelisiniz. Dilerseniz “Araba Nasıl Dezenfekte Edilir?” yazımız araç dezenfeksiyonu konusunda size yardımcı olabilir.
  • Köpeğinizle yürüyüş yapacaksanız pati galoşlarını tercih edebilirsiniz. Eğer pati galoşu tercih etmek istemiyorsanız bu durumda eve geldiğinizde küçük dostlarımız için özel üretilen temizleyici ürünlerle gerekli dezenfeksiyonu yapmalısınız.
  • İş yerindeyseniz ellerinizi sık sık su ve sabunla 20 saniye boyunca yıkamayı unutmamalısınız. 4 saat sonra maskeyi çıkarıp temiz bir maske takmanız gerektiğini de hatırlatalım.

Koronavirüs Sosyal Mesafel

Artık Evdesiniz: Dışarıdan Gelindiğinde Neler Yapılmalı?

  • Ayakkabılarınızı dışarıda çıkarmalı ve dezenfeksiyonun ardından ayakkabılığınıza koymalısınız.
  • Eğer alışverişten geldiyseniz poşetleri yaklaşık 4 saat balkon, bahçe, teras gibi bir yerde açık havada bekletmelisiniz. Eğer açık hava bir alanınız yoksa poşetleri kullanmadığınız bir odaya koyabilirsiniz. Tabii evinizi küçük bir dostunuzla paylaşıyorsanız onun poşetlerle temasını engellemeye özen göstermelisiniz.
  • Ardından öncelikle eldiveninizi, sonrasında da maskenizi çıkarmalı ve çöp kovasına atmalısınız. İlk eldiveni çıkarırken parmak kısmından tutup çekmeli, ikinci eldiveni ise bilek kısmının iç tarafından tutup çıkarmalısınız. Maskenizi ise eldivenlerden sonra lastikli kısımdan tutup çıkarmalısınız.
  • Eve döndüğünüzde mutlaka elinizi 20 saniye boyunca su ve sabunla yıkamalısınız.
  • Ardından kapı kolu, anahtar gibi temas ettiğiniz eşya ve noktaları dezenfektan mendillerle silebilirsiniz. Bu arada en sık temas edilen ve temizlik yaparken unutulan yerlere de “Dikkat, Mikroplar Burada: Evin En Kirli Noktaları” yazımızdan ulaşabileceğinizi hatırlatalım.
  • Açık havada beklettiğiniz ürünleri dezenfekte etmek için ise farklı yöntemlerden yararlanabilirsiniz. Sabun ve su ile yıkanabilecek ambalajlı ürünleri suyun altında yıkadıktan sonra silebilirsiniz. Karton ve diğer su geçirebilecek ürünleri dezenfektan mendillerle silebilir, ardından ambalajını çıkarıp saklama kaplarına koyabilirsiniz. Sebze ve meyveleri ise sirkeli suda beklettikten sonra duru su ile yıkayıp kurulayabilir ve buzdolabınıza kaldırabilirsiniz.
  • Kargo ile gelen ürününün dezenfeksiyonunu da es geçmemek lazım. Kargo poşetlerini de beklettikten sonra açmalısınız. Aldığınız yiyecekleri yukarıda anlattığımız gibi dezenfekte edebilirsiniz. Giysileri ise giymeden önce çamaşır makinesinde yıkamanız gerektiğini hatırlatalım. Aldığınız diğer ürünleri dezenfektan mendillerle silebilirsiniz.

Koronavirüs Besinleri Dezenfekte Etmek

Biz Koçtaş olarak mağazalarımızda corona virüse karşı sıfır tolerans gösteriyoruz! Misafirlerimize maske dağıtıyoruz, mağazaları düzenli olarak temizliyoruz, teması sıfıra indirecek önlemler alıyoruz. Aldığımız tüm önlemleri videomuzu izleyerek öğrenebilirsiniz.

Tedbirleri uygulayarak koronavirüsten korunmanız mümkün! Bu arada bağışıklık sistemini de güçlü tutmak şart. “Kendinize Dikkat Edin: Bağışıklık Güçlendiren Besinler” yazımıza göz atmanızı öneririz.

Sağlıklı günler dileriz!