Koronavirüse Karşı Temizlik: Ev Nasıl Dezenfekte Edilir?

Evi Dezenfekte Etmenin Yolları

Dünyayı saran ve milyarlarca insanın sağlığını tehdit eden corona virüsten korunma yollarından en önemlisi bildiğiniz üzere hijyen. Zorunlu olmadıkça evden çıkmamamız gereken bu dönemde kişisel temizliğin yanı sıra sağlığımızı korumak için yaşam alanlarımızın hijyenine de önem vermemiz şart!

Peki, ev dezenfektesi nasıl yapılır? İşte, “Evi dezenfekte etmek için ne yapılmalı?” sorusunun cevapları:

Evin Hava Kalitesi Yükseltin

Soluduğunuz havanın kalitesi bu dönemde her zamankinden daha önemli. Bu nedenle pencereleri sık sık açabilir, hava sirkülasyonu sayesinde evdeki mikroplu havayı temizleyebilirsiniz.

Özellikle sıcak yaz aylarında kurtarıcı olarak görülen klimaların temizliğine de bu dönemde ekstra özen göstermelisiniz. Klima filtresi normal şartlarda 15 günde bir temizlenmeli, fakat içerisinde olduğumuz bu süreçte klima filtresini en az haftada iki kez temizlemenizi öneririz.

Dilerseniz “Olmazsa Olmaz: Evin Havasını Temizlemek İçin İpuçları” yazımızı okuyarak “Evdeki mikroplu hava nasıl temizlenir?” sorusunun diğer cevaplarına da ulaşabilirsiniz.

Evi Mikroplardan Arındırmak

Ev Dezenfeksiyonu Nasıl Yapılır?

Ev temizliğine her zaman önem verdiğinizi biliyoruz, ama içerisinde olduğumuz bu süreçte ekstra özen göstermek gerektiğini de bir kez daha hatırlatmak istiyoruz. Peki, bu dönemde, corona virüse ve diğer virüslere karşı evi dezenfekte etmenin yolları nelerdir?

  • Evi mikroplardan arındırmak için mümkünse her gün süpürmeli ve silmelisiniz. Eğer bunun için zamanınız yoksa iki günde bir süpürme ve silme işlemini kesinlikle yapmanızı öneririz. Yer silme suyunu hazırlamak için çamaşır suyundan yardım alabilirsiniz. Koyduğunuz suya 10’a 1 oranında çamaşır suyu eklemeniz yeterli olacaktır. Ayrıca farklı temizlik ürünlerini kesinlikle karıştırmamanız gerektiğini de not düşmek isteriz. Çünkü bu durum sağlığınızı ciddi şekilde tehdit edebilir.
  • Dış kapının bulunduğu antreyi kesinlikle her gün silip süpürmelisiniz. Hatta evde yaşayanlardan biri, zorunluluk sebebiyle dışarı çıkıp eve girdiğinde bu bölümü tekrar silmelisiniz.
  • Evinizi tozlardan maksimum seviyede arındırmak için, yukarıdan aşağıya olacak şekilde temizlik yapmalısınız. Yani öncelikle tavana daha yakın olan raflarınızın tozunu almalı, daha sonra zemine yakın olan eşyanın temizliğine geçmelisiniz.
  • Evin tozunu almak için mikrofiber bezlerden, Arap sabunlu sudan ya da (döşemeler deri değilse) izopropil alkolden yardım alabilirsiniz. İzopropil alkol, ev temizliğinde en iyi dezenfektanlardan biridir.
  • Özel süpürge başları yardımıyla koltukları da haftada iki kez süpürmek bu aşamada doğru bir uygulama olacaktır.
  • Mutfakta özellikle tezgâh ve lavabo temizliğine ekstra özen göstermelisiniz. Mutfak temizliği için üretilen özel ürünlerle bu noktaları her kullanım sonra temizlemelisiniz.
  • Banyo lavabosunu ve klozeti de her gün temizlemelisiniz. Buna ek olarak duş kabinlerini de haftada bir ya da iki kez temizlemekte yarar var. Banyo temizliğinde çamaşır suyunun yanı sıra oksijenli sudan da yardım alabilirsiniz.
  • Evinizi düzenli olarak silip süpürseniz ve tozunu alsanız da bazı noktalar gözden kaçabilir. Kapı kolları, elektrik anahtarları, musluk kumandaları, pencere kolları gibi sık sık temas edilen noktaların dezenfekte edilmesi ise dezenfektan ev temizliğinin en önemli hususlarından. Dezenfektan ıslak mendiller ya da sabunlu suya batırılmış ve suyu iyice sıkılmış nemli mikrofiber bezler yardımıyla bu alanları temizleyebilirsiniz. Ayrıca temizlenmesi unutulan ve çok temas edildiği için ne yazık ki yoğun mikrop barındırma ihtimali olan yerleri ve nasıl dezenfekte edileceğini öğrenmek için “Dikkat Mikroplar Burada: Evin En Kirli Noktaları” yazımızı okuyabilirsiniz.
  • Corona virüsten korunmak içi ev temizliği nasıl yapılmalı?” sorusunun cevaplarından biri de elbette tekstil ürünlerinin temizliğine önem vermek. Nevresimlerinizi en az haftada iki kez değiştirmeye özen göstermeli, kullandığınız el ve yüz havlularını ise her gün değiştirmelisiniz. Ayrıca evdeki her bireyin kişisel havlusunun olması da bu süreçte mühim.
  • Ev hijyenini sağlarken zaman tasarrufu yapmak isterseniz evinizde daha az eşyaya yer verebilirsiniz. Örneğin dekoratif biblolarınızı bir kolinin içine koyup daha sonra yer vermek üzere kaldırabilirsiniz.

Evi Dezenfekte Etmenin Yolları

Mikropları Yaşam Alanınıza Almamak İçin Bunlara Dikkat!

Evin içindeki mikroplar nasıl öldürülür?” sorusunun cevabını verdik, fakat bu önerilerin yanı sıra, virüslerden korunmak için dikkat etmeniz gereken birkaç nokta daha var. 

  • Eve ayakkabıyla girmemeye özen gösterin.
  • Dışarıya çıkmak zorunda kaldığınızda, giydiğiniz kıyafetleri hemen çamaşır makinesine atıp yıkayın. Sağlık Bakanlığı giysilerin 60°C ya da 90°C’de yıkanmasını öneriyor. Fakat bazı giysiler için bu sıcaklık uygun olmayabilir. Bu durumda düşük ısıda yıkadığınız giysileri iyice kuruduktan sonra buharlı ütüyle ütüleyebilirsiniz.
  • Mümkün olduğunca ambalajsız ürünleri tercih etmeyin. Satın aldığınız ambalajlı ürünleri ve sebze-meyveleri ise yaklaşık 5 saat poşetlerinin içerisinde, balkon gibi açık bir alanda bekletin. Sonrasında ambalajları bir eldiven giyerek dezenfekte edebilir ve yerleştirebilirsiniz. Sebze-meyveleri sirkeli suda bekletmek, ambalajlı ürünleri dezenfektan mendillerle silmek ya da yıkamak, dezenfeksiyon için uygulanabilir.

Araba Dezenfeksiyonunu da İhmal Etmeyin

Evi dezenfekte etmek için yapmanız gerekenleri anlattık ve “Evin içindeki mikroplar nasıl öldürülür?” sorusunun cevabını verdik. Fakat evin yanı sıra aracınızı dezenfekte etmeniz de oldukça önemli. Bu dönemde zorunlu oldukça kullandığınız aracınızı dezenfekte etmek için yapmanız gerekenleri “Temizliği Önemli: Araba Nasıl Dezenfekte Edilir?” yazımızı okuyarak öğrenebilirsiniz.

Bu süreçte umudumuzu kaybetmemek, virüsten korunmak için yapılması gerekenleri yapmak ve sabretmek her zamankinden daha çok önemli! Merak etmeyin #iyileşeceğiz!