Evinizin Tüm Odaları İçin: Küçük Ev Dekorasyonu İçin Öneriler

Küçük Ev Dekorasyonu

Evinizi doğru bir şekilde dekore etmek düşündüğünüzden daha önemli olabilir. Çünkü genel görüşün aksine dekorasyon, şık bir alan yaratmaktan çok daha fazlasını ifade eder. Örneğin doğru dekorasyon uygulamaları sayesinde evinizi olduğundan daha geniş gösterebilir, psikolojik olarak sizi rahatlatabilecek alanlar yaratabilirsiniz.

Eğer siz de “Evim çok küçük, biraz daha ferah bir alana ihtiyacım var.” diyorsanız şimdi önereceğimiz fikirleri hayata geçirebilirsiniz. O halde sizi daha fazla bekletmeyelim ve “Küçük evi nasıl dekore edebilirim?” sorusunun cevabını evinizin alanları doğrultusunda verelim.

Tüm Alanlarda Değerlendirebileceğiniz Öneriler

Evinizin olduğundan daha büyük görünmesi için yapmanız gereken uygulamalar elbette alanlara göre farklılık gösterebilir. Fakat evinizin hangi odasından bahsedersek bahsedelim, aşağıdaki önerileri uygulayabilirsiniz:

  1. Küçük ev dekorasyonunda açık ve pastel renkleri tercih edebilirsiniz. Beyaz, açık gri, ekru, bej, yumurta kabuğu gibi açık tonları, detaylarda kullanmak üzere nane yeşili, petrol yeşili ya da mavi gibi koyu tonlarla buluşturarak dikkat çekici bir alan kurgulayabilirsiniz.
  2. Kapı arkası askılığı, dolap içi depolama çözümleri gibi ürünler sayesinde alanın daha düzenli ve dolayısıyla daha büyük görünmesini sağlayabilirsiniz.
  3. Gün ışığından maksimum derecede yararlanmak için ince perdeleri değerlendirebilirsiniz.
  4. Aynı odada yer verdiğiniz oturma ve yemek alanı gibi farklı noktaları şık bir şekilde ayırmak için cam duvarlardan yardım alabilirsiniz.
  5. İmkân varsa evin iç ve dış bölümünü devam alanlar gibi kurgulayabilirsiniz. Örneğin balkon kapınızı sürgülü yapıp perdeleri kenara çekip balkonun da oturma odasına dâhil olduğu algısını oluşturabilirsiniz.
  6. Kullanmadığınız eşyayı ihtiyacı olanlara vermek ya da online uygulamalar yardımıyla satmak, alanın ferahlanmasına yardımcı olur.

Küçük Salon Nasıl Dekore Edilir?

Evinizde geçirdiğiniz zamanın çoğunda salonda, oturma odasında oluyorsunuz ve aynı zamanda misafirlerinizi de bu alanda ağırlıyorsunuz. Bu nedenle salon ya da oturma odasının dekorasyonuna ekstra önem verdiğinizi biliyoruz. Peki, salon özelinde küçük evi kullanışlı hale getirmek ve daha geniş kılmak nasıl mümkün olur?

  • Küçük ev dekorasyonu salon örneklerine göz attığınızda fark edeceğiniz ilk şey, açık renk kullanımı olacak. Çünkü açık renkler, evi olduğundan daha büyük gösterme konusunda süper kahramanlar! Duvar dekorasyonu yaparken mobilya seçimlerinizde açık renkleri tercih etmelisiniz. Bu arada zemin kaplamasının da görselliğe katkı sağlamanın yanı sıra salonu daha geniş gösterebileceğini de belirtelim. Örneğin bej veya krem rengi gibi parke renkleri, alanın daha büyük görünmesine katkı sağlayabilir. 
  • Mobilyalarınızı, örneğin koltuk takımınızı duvara dayalı bir şekilde konumlandırmak, kullanım alanınızı artıracağından evin daha büyük görünmesini sağlar. Ayrıca köşe koltuk modelleri de kullanım alanını artırma konusunda yardım alabileceğiniz ürünler.
  • Küçük ev dekorasyonu nasıl yapılır?” sorusunun en önemli noktalarından biri ise ihtiyacınız olmayan eşyaya odanızda yer vermemek. Bu arada seçtiğiniz mobilyaların minimal formlarda olması da oldukça önemli.
  • Eğer depolama alanlarına ihtiyacınız varsa hem sehpa hem de saklama alanı olan ürünleri tercih edebilirsiniz. Yani çok amaçlı mobilyalar, küçük ev için kullanışlı mobilyalar.  
  • Cam ürünler, alanda bölünmüşlük hissi oluşturmadığı için küçük odaların daha büyük görünmesini sağlayabilir. Mesela masa, sehpa gibi mobilyalarınızı cam alabilirsiniz.
  • Aydınlatmaya önem vermek ve alanı karanlık bir yer kalmayacak şekilde ışıklandırmak da küçük evlere dekorasyon önerileri arasında. Ayrıca lambader gibi yer kaplayabilecek ürünlerden ise aplik, sarkıt gibi ürünleri tercih edebilirsiniz.
  • Salon ve oturma odasında duvar dekorasyonu elbette çok önemli. Fakat duvar dekorasyonunda koyu renkli boya renklerini tercih etmek ya da tüm duvarlarda karmaşık renkli duvar kâğıtlarını uygulamak alanı sıkıcı ve dar gösterebilir. Bu nedenle açık renkleri tercih etmeli ve duvar kâğıdı uygulaması yapacaksanız bir duvarda bu uygulamayı yapabilirsiniz. Ayrıca duvarlarda ayna kullanmak da küçük ev dekorasyonu püf noktaları arasında.

Küçük Evlere Dekorasyon Önerileri

Küçük Yatak Odası Nasıl Dekore Edilir?

Kendinizi zinde hissedebilmeniz ve bu doğrultuda gününüzün güzel geçebilmesi için iyi bir uyku şart. Peki, kaliteli uykunun dekorasyon ile de ilgili olabileceğini biliyor muydunuz? Dilerseniz “Güzel Bir Uyku İçin 5 Yatak Odası Dekorasyon Önerisi” yazımızı okuyarak bu konudaki ipuçlarını öğrenebilirsiniz. Şimdi, küçük yatak odası dekorasyonu nasıl yapılır anlatmaya başlayalım.

  • İhtiyacınız olmayan eşyayı yatak odasında konumlandırmak alanı dağınık ve daha küçük gösterebilir. Bu nedenle söz konusu yatak odası özelinde küçük ev dekore etmek için ise fazla eşyaya odanızda yer vermeyerek ilk adımı atabilirsiniz.
  • Gömme dolaplar küçük yatak odaları için en büyük yardımcılar! Eğer imkânınız varsa küçük olan yatak odanıza gömme dolap yaptırabilir ve odanızdaki kullanım alanını artırabilirsiniz.
  • Küçük evi ferah gösteren renklerin açık renkler olduğundan bahsetmiştik. Bu nedenle mobilya seçiminde ve perde seçiminde açık tonları tercih edebilirsiniz. Ayrıca yatak odası duvarlarında oyunuzu, rahatlatıcı etkiye sahip olan açık mavi ve açık yeşilden yana kullanabilirsiniz. Tekstil ürünlerinin de dekorasyona etkisini unutmamak gerek! Açık renkli nevresim takımları, alanı daha ferah gösterebilir.
  • Mobilya seçiminde karyola yerine bazaları tercih ederek saklama alanınızı artırabilirsiniz. Böylece daha küçük bir gardırop işinizi görebilir ya da şifonyere ihtiyacınız olmaz. Ayrıca baza ve gardıroba mevsimi olmayan giysilerinizi ya da ürünleri depolarken vakumlu hurçlardan yardım alarak yerden tasarruf edebileceğinizi hatırlatalım.
  • Gardırobunuzu aynalı tercih ederek hem harici bir boy aynasına olan ihtiyacınızı ortadan kaldırabilir hem de aynanın alanı geniş gösterme gücünden yararlanabilirsiniz.
  • Eğer komodin koymaya yeriniz yoksa bu durumda abajur koymak için de yeriniz yok demektir. Aplikleri ya da yatağınızın iki yanından sarkıp trend bir görüntü sunacak sarkıtları aydınlatma ürünü olarak tercih edebilirsiniz.

Küçük Yatak Odası Dekorasyonu

Küçük Mutfak Nasıl Dekore Edilir?

Lezzetli yemekler yaptığınız ve zamanınızın belirli bir kısmını geçirdiğiniz mutfağınızın küçüklüğünden şikayet ediyorsanız doğru yerdesiniz! Çünkü şimdi, “Küçük mutfak nasıl kullanışlı hale getirilir?” sorusunun cevabını vereceğiz.

  • Eğer mutfağınız açık renkli bir dekorasyona sahip değilse öncelikle bu alanda küçük dokunuşlar yaparak mutfağınızı açık renklerle daha ferah hale getirmelisiniz. Mutfak dolaplarınızı ve tezgâhınızı hobi boyaları veya yapışkanlı folyolar ile yenilemek bu konuda size yardımcı olabilir. 
  • Mutfak, depolama alanına en çok ihtiyaç duyduğunuz alanlardan biri. Mutfak rafları hem alandan tasarruf etmenizi sağlarken hem de depolama alanı ihtiyacınızı önemli ölçüde karşılayabilir.
  • Duvara ve dolap içine konumlandırılabilir raflar, şık ve pratik depolama alanı sunan mutfak aksesuarları arasında!
  • Mutfak masaları hem mutfak dekorasyonunu tamamlar hem de mutfağınızda zaman geçirmenizi sağlar. Hiç merak etmeyin; açılır-kapanır masalar ve sandalyeler bu konuda yanınızda!
  • Aydınlatma ürünleri olarak minimal çizgilerde olan modelleri tercih edebilir ayrıca mutfak dolabınızın altına, tezgahı aydınlatacak şekilde LED şeritler yapıştırabilirsiniz.

Küçük Mutfak Dekorasyonu

Küçük Banyo Nasıl Dekore Edilir?

Evinizin her alanında olduğu gibi banyonuzun dekorasyonu da sizin için önemli, biliyoruz. O halde şimdi, küçük banyo dekorasyon fikirlerini paylaşmaya başlayalım. 

  • Banyoda tercih edeceğiniz seramikler karmaşık desenli ve koyu renkli olduğu takdirde alan dar görünebilir. Bu nedenle sade ve açık renkli seramikler tercih edebilirsiniz. Eğer seramikleri değiştirmeyi düşünmüyorsanız o halde fayanslarınızı boyayabilirsiniz.
  • Banyonuzun geneli açık renk olacaksa koyu renkli set banyo aksesuarları ve banyo paspasları sayesinde alanda dengeli bir görünüm oluşturabilirsiniz.
  • Duvara monte klozet ve lavabolar zeminle bağlantı kurmadıkları için alanın daha büyük olduğu algısını oluşturabilirler.
  • Şeffaf camlı duş kabinleri alanın bölünmediği algısını oluşturur. Yani banyonuzu büyük göstermek istiyorsanız renkli ya da desenli camlı duş kabinlerinden uzak durmalısınız.
  • Alt ve üst modülden oluşan banyo dolapları ihtiyacınız olan depolama alanını size sunabilirler. Eğer ek bir depolama alanına ihtiyacınız olursa bu durumda banyonuza da raf monte edebilirsiniz. Ayrıca içerisinde kirli sepeti bulunan banyo dolaplarının alanda ek bir kirli sepetine olan ihtiyacı ortadan kaldırdığı için hem yerden tasarruf sağladıklarının hem de şık bir görünüme katkı sunduklarının altını çizelim.

Küçük Banyo Dekorasyonu

Küçük Balkon ve Bahçe Nasıl Dekore Edilir?

Yaşam alanınızın keyif alanları olan balkon ve bahçeyi de unutmamak lazım! Peki, bahçeniz ya da balkonunuz küçükse, bu alanları dekore ederken neler yapabilirsiniz?

  • Balkon ve bahçe mobilyaları seçiminde de açılır-kapanır ya da balkon korkuluklarına sabitleyebileceğiniz ürünleri tercih edebilirsiniz.
  • Balkonda zeminin bütünlük algısını bölmemek için tek renk ve bütün zemini kaplayan kilimleri seçebilirsiniz.
  • Hem balkon hem de bahçe için bitkiler olmazsa olmaz! Saksıları yerleştirmek için paleti duvara monte edebilir ve askılıklı saksılarınızı buraya konumlandırabilirsiniz. Ayrıca balkon demirliklerine asılabilen saksılar da yer tasarrufu konusunda oldukça başarılı.
  • Farklı tasarımlara sahip olan fener ve meşaleler ile alanın aydınlatmasını sağlayabilirsiniz. Fakat biz, birbirinden hoş tasarımlı solar aydınlatma ürünlerini değerlendirmenizi de öneririz.

Küçük evler nasıl döşenir?” sorusunu evin başlıca alanları doğrultusunda verdik. Küçük evi kullanışlı hale getirmek ve hayalinizdeki ev dekorasyonunu hayata geçirebilmek için ihtiyacınız olan her şey Koçtaş’ta sizi bekliyor!