Kusursuz Bayram Sofrası Nasıl Hazırlanır?

Kusursuz bayram sofrası nasıl hazırlanır?

Çocuklar kapı çalıp şeker isteyecek, siz kendinizden yaşça büyüklere gideceksiniz, sizden küçükler de sizi ziyaret edecek, eski günler anılacak… Evet, bayram geliyor! Aileniz, yakın akrabalarınız, kimi zaman da dostlarınızla bir araya gelecekseniz. Bazen hiç canınız istemediği halde tatlı yemek zorunda kalacak, bazen de çocuklara harçlık vermek için bozuk para bulmaya çalışacaksınız. Bunlar bayramların olmazsa olmazları. Peki, sevdiklerinizle buluştuğunuz o bayram sofralarında durum ne? Siz de bayram ruhunu seviyor ve sevdiklerinizi evinizde, bayram sofrasında ağırlamak istiyorsanız tam yerindesiniz. Çünkü şimdi, kusursuz bir bayram masası hazırlamanız için “Bayram sofrası nasıl olmalı?” sorusunun cevabını vermeye başlıyoruz.

Güzel Bir Masa İçin Eksiklerinizi Giderin

Yaptığınız yemekler elbette önemli, fakat masanız görsel olarak hoş olmadığı zaman kusursuz bir bayram sofrası hazırlamanız imkânsız bir hal alabilir. Bu nedenle görsel olarak nasıl bir sofra hazırlayacağınıza karar vermelisiniz. Örneğin misafirleriniz için kullandığınız masa örtüsü yıkanmış ve ütülenmiş mi, yoksa yeni bir örtüye mi ihtiyacınız var? Masa düzeni için sadece masa örtüsü mü kullanacaksınız, yoksa runner’dan da yardım alacak mısınız? Ağırlayacak misafirlerinizin sayısı kadar supla var mı, yoksa almanız gerekecek mi? Bu gibi soruları kendinize sorarak eksiklerinizi bulabilir ve bayram yemeklerini misafirlerinize eksiksiz, güzel görünümlü bir masada sunabilirsiniz. Ayrıca masanızda ağırlayacağınız misafirlerinize yetecek kadar alan yoksa mutfak, balkon, salon gibi alanlardaki masalarınızı da değerlendirebilir veya çocuklarınızın buralarda yemek yemesini sağlayabilirsiniz.

Güzel bir masa için eksiklikleri giderin!

Masaya ve Yemek Alanına Nasıl Şıklık Katarsınız?

Eksiklerinizi çıkardıysanız şimdi sofrayı nasıl daha şık kılabileceğinizi anlatabiliriz. Hem belki bunu yapmak için de ihtiyacınız olan ürünler olabilir. Bu sayede tüm ihtiyaçlarınızı bir seferde temin ederek son anda beklenmedik bir durumla karşılaşmaktan kurtulabilirsiniz.

Son yıllarda oldukça popüler olan ve masalarda dekoratif kullanılan tekstil ürünleri runner’lar, sofranızı şık kılmak için yararlanabileceğiniz ürünler arasında. Peki, runner nasıl kullanılır? Öncelikle runner’ın altına bir masa örtüsü sermelisiniz. Masa örtünüz desensiz ve açık renk ise desenli ve koyu renk, masa örtünüz desenli ve koyu renk ise desensiz ve açık renk runner tercih edebilirsiniz. Dikdörtgen tasarıma sahip olan runner’ları dilerseniz masaya yatay, dilerseniz de dikey olacak biçimde (yani tabakların altında kalacak şekilde) konumlandırabilirsiniz. Eğer birden fazla runner kullanacaksanız runner’lar arasındaki mesafenin çok az olmamasına dikkat etmelisiniz. Aksi takdirde runner’dan almak istediğiniz etkiyi yaratmakta zorlanabilirsiniz.

Bayram sofrasına konumlandıracağınız küçük detaylar da masayı daha dikkat çekici ve şık bir hale getirmeniz konusunda size yardımcı olabilir. Örneğin mumlar, mumluklar ve içerisinde taze çiçek bulunan vazolar, masanın havasını anında değiştirebilir. Fakat dekorasyon ürünlerini yoğun bir şekilde kullanmanın, misafirlerinizi rahatsız edebileceğini de unutmamalısınız.

Eğer dekorasyonu sade masa ile sınırlı tutmak istemezseniz misafirleriniz ile olan fotoğraflarınızdan bir anı köşesi yaratabilirsiniz. Fotoğrafları duvara mandal ile asarak sevdiklerinize hoş bir sürpriz yapabilirsiniz. “Kendin yap” fotoğraf asma konusunda ayrıntılara videomuzu izleyerek ulaşabilirsiniz.

Masa Düzeninde Dikkat Etmeniz Gerekenler Nelerdir?

Masa düzeninde tabakların ve çatal-bıçakların yerleşimi oldukça önemli. Tabak diziliminde en alta hem dekoratif hem de koruyucu olan supla yerleştirilmeli. Ardından servis tabağını, çukur tabakları ve en üste de çorba kasesini koyabilirsiniz. Çatal-bıçak diziminde ise ilk kullanacağınızı en dışa, son kullanacağınızı en içe yerleştirmelisiniz. Yani kullanım dıştan içe doğru olmalı. Tabağın sol bölümüne içten dışa olacak şekilde ana yemek çatalı ve salata çatalı yerleştirilmeli. Sağ kısma ise yine içten dışa olacak biçimde, ana yemek bıçağı, salata bıçağı ve çorba kaşığı yerleştirilmeli. Tabakların üst kısmına ise tatlı kaşığı ve bıçağını koymalısınız. Tabakların sağ çaprazında kalacak şekilde de bardakları yerleştirebilirsiniz.

Tabaklarınızı sırası ile dizdiniz, çatal-bıçakları ve bardakları yerleştirdiniz. Peki, sofra düzeninde dikkat edilmesi gerekenler sadece bunlar mı? Elbette değil! Öncelikle sandalyeler arasında yeterli boşluk olduğuna dikkat etmelisiniz. Misafirlerinizin konforu için oldukça önemli! Masada yer alan yemekleri, tüm misafirlerinizin kolaylıkla ulaşabileceği bir şekilde yerleştirmelisiniz. Ayrıca masa hazırlanırken sıklıkla unutulan ekmek tabaklarını da unutmamanızı öneririz. Ekmek tabaklarını, ana tabakların sol çaprazında kalacak şekilde yerleştirmelisiniz.

Masa düzeninde dikkat etmeniz gerekenler nelerdir?

Herkese Uygun Bir Menü Hazırlayın

Misafirperverliğinizin yanında çıkaracağınız bayram menüsü de oldukça önemli. Ne de olsa bayramı bayram yapan biraz da sofralar ve burada geçirilen güzel zamanlar! Yapacağınız bayram yemekleri tüm misafirlerinize hitap etmeli. Burada elbette yapılacak her yemeğin her damak tadına uygun olmasından bahsetmiyoruz. Sofrada herkesin yiyecek bir şey bulabilmesi gerekliliğinden söz ediyoruz. Onlar sizin yakınlarınız, ne sevdiklerini biliyorsunuz ve menünüzü bu doğrultuda oluşturabilirsiniz. Örneğin vejetaryen birini misafir edecekseniz yemek çeşitleri içerisinde etsiz bir seçeneğin de olması gerekiyor ya da domates yemeyen bir misafiriniz varsa onun salatasını domatessiz yapabilirsiniz. Ayrıca mevsime uygun yemekler yapmanız da çok önemli. Mesela çok sıcak aylarda aşırı yağlı yemekler sizi de misafirlerinizi de rahatsız edebilir.

Herkese uygun bir menü hazırlamalısınız.

Şimdiden sevdiklerinizle mutlu bayramlar dileriz!