Minik Dostlar Üşümesin: Kedi, Köpek Kulübesi Nasıl Yapılır?

Kedi ve köpek kulübesi nasıl yapılır?

Atkılar, bereler, eldivenler, kalınlıkta birbirleriyle yarışan montlar dolabınızda yerini aldı. Üşüyüp hasta olmamak için kat kat giyinmek de hakkınız. Bir yerden başka bir yere ulaşmak için geçirdiğiniz o süre bile, soğuk havalar nedeniyle, yeterince zorlu oluyor. Peki ya, bu mevsimi hep dışarıda geçirmek zorunda olan minik dostlarımız? Sokak hayvanlarının zorlu kış şartlarından en az şekilde etkilenmesini sağlamaya ne dersiniz? Sizin de bunu yapmak istediğinizi biliyoruz. O halde hazırlayın tüm malzemeleri; minik komşularımız olan sokak hayvanları için ev, yani dayanıklı kulübeler yapmaya başlıyoruz!

Kulübeyi Yapmak İçin İhtiyacınız Olan Malzemeler

Öncelikle hazırlayacağınız kulübenin çok zamanınızı almayacağını söyleyelim çünkü önerdiğimiz barınaklar oldukça pratik bir şekilde hazırlanabiliyor. Bu küçük barınaklar, hem kedi evi hem de sokak köpekleri için kulübe olarak kullanılabiliyor. Fakat sokak köpekleri için kulübe yapımı konusunda kolları sıvayacaksınız kullanacağınız kartonun daha büyük ve açacağınız kapının daha geniş olmasına dikkat etmelisiniz. Dış mekan kedi kulübesi, köpek barınağı için ihtiyacınız olanlar ise şu malzemeler:

  •         Koli
  •         Strafor
  •         Yapışkanlı plaka
  •         Naylon
  •         Yastık
  •         Makas
  •         Maket bıçağı
  •         Metre ya da cetvel
  •         Çift taraflı bant
  •         Koli bandı

Peki; hem strafordan hem de kartondan kulübe olarak bilinen bu minik evler nasıl yapılır?

Adım Adım Kedi Köpek Kulübesi Nasıl Yapılır?

1. Kolinin üst kısmı, yapacağınız barınağın çatısı olacak. Öncelikle çatıyı oluşturmak için ölçü alarak, kesme ve katlama bölümlerini belirleyin. Ardından fazlalıkları kesin ve belirlediğiniz noktalardan koliyi katlayıp çatıyı oluşturun.

Kedi, köpek kulübelerinin pratik yapılışı.

2. Oluşturduğunuz çatıyı koli bandıyla yapıştırıp sabitleyin.

Evcil hayvanlar için kulübe yapımı.

3. Şimdi sırada minik dostlarımızın evlerine girebilmeleri için ihtiyaçları olan kapıyı yapmak var. Yeterli büyüklükte bir kapıyı maket bıçağı yardımıyla açın. Kedi kulübesi yapımı için aşağıda yer alan görseldeki kadar bir kapı yeterli olacaktır. Fakat kulübeyi köpekler için yapıyorsanız daha geniş bir kapı oluşturmalısınız.

Kartonsan kedi, köpek kulübesi girişi.

4. Kapı açma aşamasının ardından kulübenin dış yüzeyine, aralıklı bir şekilde, çift taraflı bant yapıştırın. Bu bantlar sayesinde ısı yalıtımı sağlayan bir malzeme olan straforu sağlam bir şekilde koliye yapıştırabileceksiniz.

Pratik hayvan kulübesi yapımı.

5. Straforları yapıştırmadan önce ölçü alın. Ölçü alırken straforların üst üste geleceğini hesaplamalısınız. Bu hesaplama sayesinde hiç açık köşesi olmayan bir kulübe yapabileceksiniz.

strafor-yapistirmak

6. Straforun yapıştıracağınız yüzeyine çift taraflı bant yapıştırın. Çatılar dışında, kulübenin tabanı da dahil olmak üzere her yeri strafor ile kaplayın. Yalıtım sağlayıp sıcacık bir ortam yaratmasının yanı sıra strafor ile kulübenin temeli olan kolinin, yağmur ve kar gibi hava koşulları nedeniyle formunun bozulmasını da engelleyeceksiniz.

Kedi, köpek kulübesi yapımı için detaylar.

7. Yapıştırdığınız straforların üzerine bir kez daha çift taraflı bant yapıştırın. Bu sayede bu küçük kulübenin daha korunaklı olmasını sağlayacak naylonu straforun üzerine sağlıklı bir şekilde sabitleyebilirsiniz.

Hayvan kulübelerinde naylon kullanmanın yararları.

8. Naylonu tüm kulübeye gergin bir şekilde yapıştırın. Ardından sadece çatı bölümüne çift taraflı bant yapıştırın.

Kedi, köpek kulübelerini naylonla kaplayıp korunaklı hale getirmek.

9. Nasıl bizim evlerimizin çatı izolasyonu önemliyse minik dostlarımızın evleri için de öyle! Yapışkanlı plakayı, çatı ölçüsünde kesip çatıya sabitleyin ve çatı izolasyonunu sağlayın.

Hayvan kulübesi yapımı.

10. Son olarak yumuşacık yastığı kulübenin içerisine yerleştirin.

Sokak hayvanlarının kulübesi için yastık.

İşte su geçirmez kedi, köpek evi yapmak bu kadar kolay! Köpek evi yaparken ihtiyaç duyacağınız koli bandı, çift taraflı bantı gibi yapıştırıcı ve bant çeşitleri ise Koçtaş’ta sizi bekliyor. Dilerseniz kedi, köpek kulübesi yapımı videomuzu da izleyebilirsiniz.

Bu arada, sokak hayvanlarının kış mevsiminde her zamankinden zor bir şekilde yemek bulduğunu unutmamalısınız. Kapınızın önüne ya da yaptığınız kulübenin yakınına bir kap su ve bir kap mama koymayı da ihmal etmeyin. Bu sayede kış mevsimi mahallenizin küçük sakinleri için çok daha kolay geçer.

Şimdiden ellerinize sağlık!

Sevimli Dostunuz İçin Yumuşacık Alanlar: DIY Kedi Köpek Yatağı Fikirleri adlı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.