Çocuk Odaları Artık Daha Renkli: Montessori Yatak

Montessori Yatak

Tüm ebeveynlerin, kendilerine yetebilen ve öz güveni yüksek çocuklar yetiştirmek istediğini biliyoruz. Bu noktada, bildiğiniz gibi, çocuk yetiştirmenin çok katmanlı bir olgu olduğunu hatırlatmakta fayda var. Yani aslında hiç ummadığınız bir konu bile çocuğunuzun kendine yetebilen bir birey olarak yetişmesine katkı sağlayabilir. İşte, son yıllarda adından sıklıkla bahsettiren Montessori felsefesi de tam olarak bu amacı güdüyor. Şimdi, Montessori felsefesinden kısaca bahsedelim ve Montessori çocuk odalarının olmazsa olmaz ürünü Montessori çocuk yatağı hakkında bilmeniz gereken ayrıntıları paylaşalım.

Montessori Eğitimi Nedir?

Dr. Maria Montessori’nin uzun yıllar boyunca yaptığı incelemeler ve çalışmalar doğrultusunda oluşturulmuş olan Montessori yöntemi; çocuğun günlük hayatın içerisinde yer almasını, kendi ihtiyaçlarını karşılamasını, sorumluluklarını yerine getirmesini ve kendi kararlarını vermesini amaçlıyor. Yani Montessori yöntemi için, çocuğun hayatının ilk yıllarında bile birey olarak yetiştirilmesi amaçlanıyor. Bunu gerçekleştirmenizi sağlamak için ise çocuk odaları önemli görev üstleniyor. “Çocuk odası dekorasyonu ile çocuk geliştirmenin nasıl bir anlamı olabilir?” diye mi düşünüyorsunuz? Hemen anlatalım.

Montesorri Yatak Odası

Montessori Çocuk Odası Dekorasyonu Nasıl Yapılır?

Çocuğunuzu gözünüzün önünden ayırmak istemediğinizi elbette ki tahmin ediyoruz. Bu nedenle çocuk odaları genellikle, uyumak için kullanılan alanlar haline gelebiliyor. Fakat aslında çocuğunuzun odasında daha fazla zaman geçirmesine ihtiyacı var. Montessori felsefesi, çocuğunuzun bireysellik ve özel alan algısı kazanabilmesi için bunun oldukça önemli olduğunu söylüyor. “İyi de ya başına bir şey gelirse?” diye endişeniyorsanız da gerekli önlemleri aldığınız takdirde, çocuğunuzu yalnız bırakmanın sandığınız kadar korkutucu bir şey olmadığını söyleyebiliriz. Dilerseniz “Çocuklar İçin Evi Güvenli Hale Getirme Yolları” yazımızı okuyarak evde çocuk güvenliği hakkında ihtiyacınız olan birbirinden önemli detaylara ulaşabilirsiniz.

Çocuğunuzun güvenliği için alacağınız önlemlerin yanı sıra, Montessori dekorasyonun da çocuğunuz için güvenli bir yaşam alanı yaratma konusunda oldukça başarılı olduğunu not düşelim. İşte, Montessori çocuk odası hakkında bilmeniz gereken dekorasyon ipuçları:

  • Montessori felsefesi, çocuğunuzun istediği şeye kolaylıkla ulaşmasını amaçlar. Bunu sağlamak için ise elbette ki çocuk odası mobilyalarında farklı seçimler yapmanız gerekecek. Örneğin gardıroplar yerine, çocuğunuzun kolaylıkla ulaşabileceği açık bir elbise dolabı tercih edebilirsiniz. Ek depolama alanı olarak kullanılan ve odanın şıklığına katkı sağlayan raflar yerine açık, dolap gibi raflara yer verebilirsiniz.
  • Montessori dekorasyonda sadelik ön plandadır. Bu nedenle odada ihtiyaç olandan fazla mobilyaya yer vermemelisiniz. Ayrıca alanda düzeni sağlamak için çocuğunuzun oyuncak, giysi gibi eşyasını saklama kutularında muhafaza edebilirsiniz.
  • Montessori yatak odası için elbette olmazsa olmaz mobilya, Montessori yatak! Hem çocuğunuzun hayatını kolaylaştıracak hem eğitimine katkı sağlayacak hem de dekoratif olarak alana şıklık katacak Montessori yatağa şimdi daha yakından bakalım.
  • Çocuk odasında, çocuğunuzun zaman geçirebileceği alanlar yaratmak oldukça önemli. Çocuğunuzun boyuna uygun koltuklara ya da masalara odada yer verebilirsiniz.

Montesorri Yatak Odası Dekorasyonu

Montessori Yatak Çeşitlerinin Çocuğunuzun Hayatına Gibi Avantajları Var?

Çocuk gelişimi konusuna oldukça önemli bir konumda yer alan Montessori çocuk yatağının neden bu kadar önemli olduğunu düşünüyor olabilirsiniz. O halde sizi daha fazla bekletmeyelim ve bu yatağın artılarını maddeler halinde paylaşalım.

  • Aklınızda “Montessori yatak nedir?” sorusu olabilir. Montessori yatağı; sade bir ahşap iskeleti bulunan, çocukların rahatlıkla girip çıkabileceği yer yatağı olarak tanımlayabiliriz.
  • Beşikler, boyları yüksek oldukları için çocuklarınızın bireysel olarak hareket etmelerine imkân vermezler ve yatağa girmek ya da yataktan çıkmak için çocuğunuzun size ihtiyaç duymasına neden olur. Bu durum ise çocuğunuzun bireyselliğini kazanmasının önünde bir engel oluşturabilir. Yere yakın olan Montessori yataklara ise çocuğunuz uykusu geldiğinde girebilir, tek başına uyuyabilir ya da uyandıktan sonra, size ihtiyaç duymadan yataktan çıkabilir.
  • Bir çeşit yer yatağı olarak adlandırabileceğimiz Montessori yataklarda çocuğunuzun yataktan düşmesi ve bu nedenle yaralanması gibi ihtimalleri en aza indirirsiniz.
  • Montessori yataklar, beşikler gibi küçük değildir; yatak olarak tek kişilik yatakları tercih edebilirsiniz. Yataktan memnun kaldığınız sürece, çocuğunuz bu yatağı uzun yıllar kullanabilir. Böylece bebeklikten çocukluğa geçişte yatak ve karyola için ayrı bir bütçe ayırmanıza gerek kalmaz.
  • Çocuğunuzun gelişimine sağlayacağı artıların yanında, Montessori yatak süslemesi sayesinde alanın şıklığına da katkı sağlayabilirsiniz. Montessori tülünün (cibinlik) yanı sıra karyolayı dilediğiniz renkte de boyayabilirsiniz. Fakat bu noktada, su bazlı boyaları tercih etmeniz gerektiğini hatırlatalım.

Montesorri Felsefesi

Montessori Yataklar Koçtaş’ta!

Birbirinden güzel tasarımları ile çocuk odasına dikkat çekici görünüm kazandıran Montessori yataklar Koçtaş’ta sizi bekliyor. Ayrıca masif paneller sayesinde Montessori yatağı kendinizin de kolaylıkla yapabileceğinizin altını çizelim.